Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot jaettu

Sivupiiri
15.1.2024

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Vuoden 2024 Topelius-palkinnon on saanut Jukka Behm teoksestaan Ihmepoika Leon (Tammi 2023). Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry jakaa palkinnon vuosittain korkeatasoiselle nuortenkirjalle.

Palkintoraati kuvaa Behmin kirjaa näin: ”Sujuva ja vetäväjuoninen romaani sijoittuu lontoolaisen jalkapalloseuran junioriakatemiaan ja kertoo lahjakkaan nuorukaisen nopeasta noususta brittifutiksen huipulle. Behmin vakuuttavasti kuvaamien pelikenttien tapahtumien lisäksi Ihmepoika Leon on uskottava kuvaus myös ammattijalkapalloilun raadollisesta maailmasta, hankalista perhesuhteista ja kulissien takaisesta pelistä, jossa raha ratkaisee.  Koskettava kasvutarina kulkee kohti uutta maailmaa ja samalla Leonin sisimpään.”

Arvid Lydecken -palkinnon on saanut Taru Viinikainen (kuvitus Silja-Maria Wihersaari) teoksestaan Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko (WSOY 2023). Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry jakaa palkinnon vuosittain korkeatasoiselle lastenkirjalle.

Palkintoraati kuvailee teosta näin: ”Kiehtova saturomaani vanhassa saappassa isoäitinsä kanssa asuvasta piiskuhäntäoravasta. Saapastalon Aurorassa on jotain perinteisellä tavalla kaunista, se suorastaan pursuaa satujen ja tarinoiden lumoa, ja on täynnä tunteiden vuoristorataa.  Tosipaikan tullen pikkuruinen päähenkilö voittaa pelkonsa ja hänestä löytyy urhea sankari, joka muiden vuoksi uskaltautuu vaaraan ja samalla saa arvaamattoman palkinnon.”

Palkintoraadin jäseninä toimivat kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi, erityisopettaja Helena Siitonen ja kirjailija Petteri Paksuniemi.

Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat myönsi Pääskynen-kunniakirjan lasten- ja nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemisestä lukuaktivisti Henriika Tulivirralle.  Kunniakirja on perustettu 1981 ja se jaetaan joka kolmas vuosi.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Lasten- ja nuortenkirjailijat ry