Sivupiiri – Kirjasammon etusivu lasten- ja nuortenkirjallisuuteen

Sivupiiri

Kirjavinkit ja -hyllyt

Harmaja luode seitsemän

Täky 18.11.2022
Eetu on lukiolainen, joka harrastaa purjehdusta ja yrittää vapaa-ajallaan huolehtia pikkusiskostaan Islasta. Äiti on kadonnut puolisen vuotta sitten uintireissullaan ja kaikki uskovat, että hän on hukkunut – paitsi Eetu, joka sinnikkäästi elättelee toivoa siitä, että äiti on vielä jossain. Isä puolestaan on äidin katoamisen jälkeen sulkeutunut ja muuttunut etäiseksi, joten arjen pyörittäminen ja Islan tukeminen ovat jääneet pitkälti Eetun...

Kirjahyllyt

Sateenkaarikirjoja lapsille

Kirjahylly
Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus näkyy myös lapsille suunnatuissa kirjoissa, vaikka nuorille sateenkaarikirjallisuutta onkin paljon paremmin saatavilla.

Runeberg Junior -palkintoehdokkaat 2023 julkistettu

Kirjahylly
Vuoden 2023 Runeberg Junior -palkintoehdokkaat on julkaistu. Ehdolla palkinnonsaajaksi on kahdeksan kirjaa, joista neljä on suomenkielisiä ja neljä ruotsinkielisiä.

Selkokirjoja lapsille

Kirjahylly
Jos suomi ei ole ensimmäinen kieli tai lukeminen on vaikeaa, selkokirja tuo avun. Alakoululaisille löytyy lukemisen alkuun myös helppolukuisia kirjoja, mutta selkeämpää kieltä tarvitseville on olemassa myös pienemmille sopivia selkokirjoja.

Selkoa 5-6 -luokkalaisille

Kirjahylly
Varhaisnuorille helppolukuisten hylly saattaa tuntua liian lapselliselta, mutta lukeminen takkuaa ja pidemmän kirjan lukeminen ei suju. Silloin avuksi käy selkokirja.

Selkokirjoja nuorille

Kirjahylly
Jos lukeminen on vaikeaa tai suomi ei ole äidinkieli, kannattaa tarttua selkokirjaan. Selkokirjat on kirjoitettu yleiskieltä helpommalla kielellä. Selkokirja toimii myös hyvänä välipalana lyhyen luettavan etsijöille.
1
2
3
4
5

Ajankohtaista

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Sofia & Amanda Chanfreaulle

Artikkeli 30.11.2022
Voittanut teos on Sofia Chanfreau kirjoittama ja Amanda Chanfreau kuvittama Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S 2022, suom. Outi Menna).

Kun prinsessamekko ei istu

Artikkeli 11.11.2022
Aliina Ruuttunen Olin kahdeksannella luokalla, kun luin romaanin, jonka päähenkilö oli nainen. Kirjailijan päähenkilövalinta ei kuulosta tässä vaiheessa vielä erityisesti muista kirjoista poikkeavalta, tai sensaatiomaiselta, mutta minulle kirjasta teki tärkeän se, että päähenkilö...