Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kesä ja syksy 2024

Sivupiiri
7.5.2024

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kaunokirjallisuuden lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu syksyn 2024 kirjakatalogeista ja kustantajien verkkosivuilta. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän nimen mukaan aakkosittain. Lisää kesän ja syksyn uutuusteoksia löydät tutustumalla kustantajien katalogeihin ja verkkosivuihin. Lukuiloa!
 
 

Kuvakirjat, sadut ja runot

 
Bondestam, Linda: Hopi, hopi (Teos, suom. Päivi Koivisto), syyskuu
On jo myöhä, mutta maapallon keikkatyöläiset jatkavat hommia. Pomo hokee: ”Liikettä niveliin, hopi hopi!” Hopi Hopi, sehän on varmaan sitten minä, miettii pikku robotti. Hopi Hopi on ohjelmoitu tekemään kaikkea. Hopi Hopi ei nuku, ei syö, ei tarvitse edes kahvitaukoa. Mutta ihmiset menevät rikki. Päätä alkaa särkeä ja sydämeen sattua. Sitten Hopi Hopi kuulee huhun: ennen tehtiin hitaita juttuja. Sinfonioita! Katedraaleja! Mutta voiko tahtia enää hidastaa?
 
Bonilla, Rocio: Sisarukset (Hertta, suom. Emmi Ketonen), marraskuu
Pikkuveljen mielestä isosisko on tyhmä, aina kiusaamassa ja komentamassa. Ihan kuin veli olisi pikkulapsi! Isosiskon mielestä pikkuveli taas on ärsyttävä, aina koskemassa muiden tavaroihin ja rikkomassa kaiken. Eikä sisko saa olla hetkeäkään rauhassa! Toisaalta taas… Isosisko tietää kivoja leikkejä, ja pikkuveli osaa kertoa hauskoja tarinoita. Ehkei sisaruus olekaan niin huono juttu?
 
Butschkow, Ralf: Älä avaa tätä kirjaa (Hertta, suom. Hanna Härtsiä), elokuu
Mitä ikinä teetkin, älä avaa tätä kirjaa! Jos avaat sen, eläimet pääsevät pakoon eläintarhasta ja on SINUN tehtäväsi napata ne kiinni. Mutta sinun täytyy olla ovela, sillä karhu, seepra ja kumppanit ovat nopeita juoksemaan, piiloutumaan ja naamioitumaan. Ja kun olet saanut eläimet takaisin kotiin, muista sulkea kirja, tai kaikki alkaa taas alusta! Kirjan joka aukeamalla on helppo interaktiivinen tehtävä: kirjaa pitää esimerkiksi kääntää, ravistaa ja puhaltaa.
 
Collier, Kelly: Hevonen nimeltä Heikki (Kvaliti, suom. Mikko Kunnas), marraskuu
”Tässä on Heikki. Heikki on hieno hevonen”. Mutta Heikki ei halua olla vain hieno. Hän haluaa olla hienompi, aivan ERITYINEN. Kun Heikki löytää metsästä kultaisen sarven, hän tajuaa löytäneensä tien kohti erityisyyttä. Heikki sitoo sarven otsalleen ja laukkaa näyttämään sitä ystävilleen. Kaikki kaverit eivät aivan vakuutu, mutta suurin osa on kyllä sitä mieltä, että Heikki sarvineen on tosiaan erityinen. Itse asiassa monet hänen ystävistään ovat niin inspiroituneita, että myös he päättävät sitoa esineitä päänsä päälle. Kun Heikki huomaa, että hänen sarvensa on yhtäkkiä kadonnut, hän menee pois tolaltaan ja etsii kiihkeästi kaikkialta löytääkseen sen. Hän ei ole erityinen ilman sarveaan! Vai onko?
 
Ertimo, Laura, kuvitus Sanna Pelliccioni: Mitä on olla minä? (S & S), lokakuu
Tänään on viikon paras päivä! Ruska pääsee mummin kanssa uimahalliin. Uimahallissa Ruska ja mummi yhdessä uivat, saunovat ja pohtivat. Onko ennen­-Ruska sama kuin nyt-­Ruska? Onko mummikin ollut joskus pieni? Mitä on olla minä? Joskus mummikaan ei osaa vastata ihan kaikkiin Ruskan kysymyksiin. Silloin mummi sanoo ”Mietitääpä!” tai ”Otetaan selvää!”. Suloisessa ja hauskassa lastenkirjassa uimahalli on täynnä erilaisia ihmisiä, erilaisine ruumiineen, taitoineen ja ajatuksineen. Kaikilla on tilaa olla sellaisia kuin ovat, eikä itseään tarvitse peitellä.
 
Eskonen, Mirkka: Talvipuutarhurit (Teos), syyskuu
Pupun turkki muuttuu kauniin valkoiseksi. Se hohtaa upeasti synkässä syysmetsässä. Oi, sitä kelpaa ihailla. Mutta kauneudella on varjopuolensa: nälkäinen kettu ja valpas pöllö hoksaavat hänet helposti piiloista, jotka ovat tähän asti tuntuneet turvallisilta. Uutta piiloa etsiessään Pupu eksyy pimeään korpeen. Jostain kuuluu outoa ääntä. Metsään on saapunut sinikolttuisia vieraita kastelukannuineen, ja pian Pupun maailma mullistuu.
 
Fergus, Maureen, kuvitus Elina Ellis: Matelijakerho (Kvaliti, suom. Mikko Kunnas), kesäkuu

Roosalla on paljon vaihtoehtoja eri iltapäiväkerhoista, joihin hän voisi liittyä uudessa koulussaan - mikään vaan ei tunnu hänelle sopivalta. Vanhempiensa ehdotuksesta Roosa päättää perustaa oman kerhon häntä kiinnostavasta aiheesta, ja Roosa tietää tarkalleen, mikä se on: Matelijakerho! Roosa järjestää ensimmäisen kokoontumisen, mutta ketään ei kuulu paikalle. Juuri kun hän on luovuttamassa, Roosa kuulee kuiskauksen käytävältä ja kiirehtii katsomaan, kuka se on. Hämmästyksekseen ensimmäiseen kerhotapaamiseen saapujat eivät olekaan Roosan koulukavereita... Kuvakirja sisältää leikkisän tarinan lisäksi hauskoja faktoja matelijoista
 
Hansson, Ulrika, kuvitus Maija Hurme: Tule, juostaan! (S & S, suom. Outi Menna), elokuu
Roope tietää, että iltapäiväkerhossa kaikki pitää ottaa mukaan leikkiin. Mutta entä jos ei tykkää leikkiä jonkun kanssa? Miltä tuntuu jättää joku ulkopuolelle? Mutta jos kerran on niin tuhmaa olla tykkäämättä jostakusta, miksi äiti sitten puhuu pahaa työkaveristaan Sinistä? Tule, juostaan! on yhtä aikaa kipeä ja hauska tarina siitä, että ihminen on laumaeläin, joka ei aina osaa tai halua valita oikein.
 
Heikkilä, Petra, kuvitus Mirkka Eskonen: Huolisyöppö (S & S), elokuu
 
Huolisyöppö on pussukka, johon voi sujauttaa murheet ja huolet. Joskus huoli voi olla vaikka sellainen, ettei ole rahaa pitää synttäreitä tai ostaa lahjaa kaverille. Mitä tyhjällä rahapussilla voi muka tehdä? Onneksi neuvokas eskarilainen keksii ratkaisun ja tulee samalla oivaltaneeksi, miten omaa oloa voi helpottaa. Lohdullinen kuvakirja kertoo lapsen arjesta lämpimästi, myötäelävästi ja osoittelematta.
 
Holopainen, Anu, kuvitus Emilia Alm: Tirri ja erakkorapu (Kvaliti), elokuu
Tirri on pieni kala suuressa parvessa. Yhdessä on mukavaa, mutta joskus Tirri haluaisi myös olla vähän aikaa itsekseen. Eräänä päivänä hän livahtaa parvesta pieneen poukamaan ja löytää sieltä uuden ystävän. Erakkoravun avulla Tirri ymmärtää, että aina ei tarvitse jaksaa olla hurjan seurallinen. Tirri ja erakkorapu muistuttaa, että meistä jokainen saattaa toisinaan kaivata oman hetken ilman muiden seuraa - ja se on ihan sallittua.
 
Humina, Leo ja Tuuli Humina: Utelias varvas ja seikkailu maan alla (Otava), toukokuu
6-vuotiaan Leon ja hänen äitinsä yhteistyönä syntynyt sarjakuva on interaktiivinen seikkailu vailla vertaa. Utelias Varvas putoaa yllättäen maan alle, ja pimeydessä häntä odottaa monenlaisia haasteita. Kuinka löytää reitti sokkeloisten tunneleiden läpi, miten olla putoamatta laholta sillalta rotkoon tai päästä eteenpäin suljetusta ovesta. Reipas ja hyväsydäminen Varvas joutuu suureen vaaraan, mutta saa myös hyviä ystäviä. Hänellä on onneksi apunaan kurpitsaystävänsä Kurpi, kiltti Paitakummitus ja tietenkin kekseliäs lukija.
 
Hämynen, Annika, kuvitus Johanna Lehtomaa: Apua, tivoli on täynnä vilinäisiä! (Kumma), elokuu
Kaiku on odottanut kuumeisesti tivolipäivää — ja erityisesti krokotiilikarusellia. Heti tivolin portilla Kaiku kuitenkin perääntyy. Kaikki hyörinä tuntuu vyöryvän Kaikua kohti, ja silmien edessä viuhuu niin, ettei mitään ehdi nähdä kunnolla. Eikä ihme, sillä tivoli on täynnä vilinäisiä!

Miten Kaiku pääsisi haaveilemansa karusellin kyytiin ilman, että härveleiden tahtiin säntäilevät vilinäiset villiintyvät ihan täysin? Apua, tivoli on täynnä vilinäisiä! on lempeä ja samaistuttava kirja aistiherkän Kaikun elämästä ja arjen jännittävistä hetkistä. Kertomukset antavat ymmärrystä aistiherkkyydestä sekä vertaistukea aistiherkälle lapselle ja tämän vanhemmalle. Kirja sisältää myös lastenpsykiatrian erikoislääkärin Anita Puustjärven tietoiskun aistiherkkyyksistä.

 
Ilmasti, Pirjo, kuvitus Leo Paavola: Polku piilometsään (Kvaliti), lokakuu
Joskus ihan tavallisella metsäretkellä voi löytää polun Piilometsään - salaiseen maailmaan, jossa eläimetkin osaavat puhua ja vain mielikuvitus on rajana. Polkua kulkiessa metsä ympärilläsi herää elämään ihan omaa elämäänsä, eikä mikään ole niin kuin olet kuvitellut... Polku Piilometsään on Pirjo Ilmastin hassutellen riimitelty ylistys kahdelle mahtavalle: metsälle ja mielikuvitukselle, joista kumpaakaan ei ole tässä maailmassa liikaa! 
 
Isoaro, Anna Elina, kuvitus Mira Mallius: Aamun toiveet (Wsoy), lokakuu
Aamun koti on pakattu muuttolaatikoihin. Se on jännittävää, mutta samalla haikeaa. Onneksi mukana kulkevat tutut tavarat ja tavat sekä oma perhe. Raija-täti kertoo, että Aamun isomummo on ollut evakko. Aamu alkaa pohtia: saavatko pakolaislapset ottaa mukaan edes yhtä lelua?

Anna Elina Isoaron viisas teksti käsittelee eskari-ikäisen Aamun ajatuksia ison muutoksen keskellä. Mira Malliuksen koskettavissa kuvissa lapset ympäri maailman nukkuvat yöuntaan. Aamun toive onkin, että jokaisella lapsella olisi koti, unilelu ja läheinen aikuinen, jonka kainaloon voi käpertyä kuuntelemaan iltasatua. Palkittu tekijäkaksikko käsittelee isoa muutosta eskarilaisen elämässä. Samalla kuvakirjassa pohditaan pakolaisuutta lapsen silmin.

 

Kangas, Aino-Maria, kuvitus Emmi Jormalainen: Sänkymönkiäisen pyjamapäivä (Wsoy), lokakuu

Sinäkin olet varmasti tavannut sänkymönkiäisen, joka aamulla venyttelee pyjamassaan ja ryntää sitten päivän leikkeihin. Kunhan napatutkija on löytänyt napanöyhtää, hulinakulinaristit kääntäneet keittiön sekamelskaksi ja myös ulkona ihmetelty kuinka syksy kääntyy talveksi, on aika kirmata iltavillin kutitushyökkäysten kautta jälleen sänkyyn ja unten maille. Sänkymönkiäisen pyjamapäivä ilottelee äänteillä, kirmailee kielen käänteillä ja valloittaa niin lapset kuin aikuiset samaistuttavilla lapsiperheen vapaapäivän runoilla.

 

Karvonen, Inkeri, kuvitus Aleksi Korpela ja Meri Korpela: Rakas pieni untuvainen (Otava), toukokuu

Runohetki kutsuu vauvoja ja taaperoita! Mukana helppoja leikkiohjeita. Ilahduta pikkuista hilpeillä riimeillä tai hellittele hänet runolla uneen! Runoissa ihmetellään sormia ja varpaita ja taaperoiden touhuja. Välillä runot vievät metsän taloon ihastelemaan vuodenaikojen vaihtelua. Metsän kätköistä löytyy linnunlapsen laulupuu, pikku kettu ruusukuono ja monta muuta hellyttävää tassuttelijaa ja siivekästä.

 

Kunnas, Kirsi, kuvitus Jenny Lucander: Yön äänet (Wsoy), marraskuu

Kirsi Kunnaksen runoissa yö on maagista metsäneläinten, peikkojen ja kummitusten aikaa. Kuu muuttaa muotoaan, tanssii ruusuna kaislikossa tai näyttää pienen puutiaisen silmissä lakritsilta. Pöllö huhuilee lasta uneen. Yön äänet -kokoelmaan on valittu Kirsi Kunnaksen hurmaavia runoja, tekstejä ja käännöksiä kuudelta vuosikymmeneltä. Ne ihastuttavat leikittelyllä ja vallattomilla kielikuvillaan pieniä ja isoja sekä aina uusia sukupolvia.

 

Lahti, Lotta, kuvitus Johanna Lehtomaa: Mursu joka tahtoi joogata (Kumma), lokakuu

Tässä on Mursu. Hän on innoissaan eräästä uudesta asiasta, Mursu tahtoo nimittäin joogata! Hän nostaa kädet ylös kohti taivasta ja nousee yhdelle jalalle seisomaan. Se on vähän vaikeaa, kun on mursu, jolla ei ole käsiä ja jalkoja. Mutta Mursu tekee sen omalla tavallaan. Mursu, joka tahtoi joogata on sydämellinen kirja, joka opettaa lukijalleen lempeyttä itseään ja omaa kehoaan kohtaan. Samalla se kannustaa meitä kokeilemaan niitäkin asioita, joihin ei ensin uskoisi pystyvänsä. Mursun joogan tahdissa voi itsekin tehdä pienen lempeän joogaharjoituksen — juuri sellaisena kuin on ja juuri sillä tavalla kuin itse haluaa.

 

Loisa, Elina, kuvitus Anne Muhonen: Myrsky Hyrskynen ja sekasotkuhuone (Avain), elokuu

Myrsky Hyrskysen huone ei pysy millään siistinä ja hänen tavaransa ovat aina hukassa. Kun äiti näkee huoneessa kaaoksen ja sekamelskan, näkee lapsi viidakkoseikkailun ja keskeneräisen legorakennelman. Äidin mielestä sotkuinen huone pitäisi siivota, mutta Myrsky Hyrskynen haluaisi vain leikkiä. Lopulta löytyy ratkaisu, jossa nämä molemmat toteutuvat – kuin huomaamatta. Myrsky Hyrskynen ja sekasotkuhuone kertoo mielikuvituksesta ja leikistä sekä siitä, miten eri tavalla lapsi ja aikuinen näkevät sotkuisen huoneen.

 
Lumme, Johanna: Matka ikimetsän sydämeen (Otava), syyskuu
Kunnianosoitus suomalaiselle ikimetsälle.

Kettu havahtuu kummalliseen jylinään. Yhdessä uuden ystävänsä Yökkösen kanssa se lähtee katsomaan, mitä metsässä oikein tapahtuu. Kauhukseen Kettu huomaa, että sen mustikkametsä on tuhottu. Kaikki puut on hakattu! Selvittäessään, mitä olisi tehtävissä, Kettu ja Yökkönen kohtaavat monia metsän eläimiä, pieniä ja suuria. Vähä vähältä he oivaltavat, että jokaisella niistä on metsässä tarkoituksensa ja tehtävänsä. Ja kaikkia myös tarvitaan palauttamaan metsä ennalleen.

 

Mikael Gabriel, kuvitus Ossi Pirkkonen: Vox & Poppuli - Pottamysteerio (Wsoy), syyskuu

Vox ja Poppuli ovat kaksi avaruudessa asuvaa robottia, joita kiehtovat Maa-planeetan arvoitukset – myös sellaiset, jotka ihmisistä ovat hyvin tavanomaisia juttuja. He päätyvät tutkimusmatkalle päiväkotiin, jonka eri-ikäiset lapset puuhailevat kaikenlaista kummaa arjessaan. Mikä on potta, monelle lapsista tuttu omituinen esine, jonka salaisuuden Vox ja Poppuli ovat vakaasti päättäneet selvittää? Kuuluuko sitä pitää päässä vai onko se kenties Maan asukkaiden lentoalus? Railakas kuvakirjasarja Vox & Poppuli seuraa avaruusrobottien hullunkurisia tutkimusmatkoja.

 

Niemelä, Reetta, kuvitus Kissa Koskinen: Kyni ja metsän vanhin (Tammi), syyskuu

Syksyn kylmetessä kaikille löytyy metsästä turvallinen paikka, myös metsän pienimmälle. Kyni ja metsän vanhin -kuvakirja kertoo elokuussa syntyneen kyynpojan suuresta matkasta kohti paikkaa, jossa se voi horrostaa tulevan talven yli. Kynin huomaamatta metsän suuret ja pienet asukkaat seuraavat kyylapsen matkaa. Kaiken lisäksi hän saa seurakseen salaperäisen olennon, ikivanhan Kaarnakkaan, joka ei muista edes kuka on. Syyskylmien tullessa metsä tarjoaa jokaiselle asukkaalleen oman turvapaikan.

 

Pohjola, Maiju: Silmun ja isin neljä vuodenaikaa (Aviador), syyskuu

Kolmivuotias Silmu ihmettelee talvipäivän pimeyttä, kevään ensimmäistä ötökkää, kesän makua ja syystuuleen karkaavaa unta. Kun väsymys, pelko, suuttumus tai levottomuus valtaa mielen, on turvana isi. Eri vuodenaikoihin sijoittuvat, kuvitetut kertomukset ovat täynnä arjen seikkailuja, pienen lapsen viisautta ja yhdessäolon lämpöä. Maiju Pohjolan lempeän herkkävireinen kerronta ja Nina Aitan hurmaava kuvitus houkuttelevat huomaamaan tavallisten päivien ihmeitä.

 

Poskela, Venla: Vauvan iloinen ihmettelykirja (Lasten Keskus), syyskuu

Vauva on hyvin kiinnostunut maailmasta ympärillään. Ja parasta mitä vauva tietää, on vanhemman lempeä syli. Sieltä on turvallista katsella ja oppia uutta. Yhteinen hetki katselukirjan parissa on vauvalle iso ilo ja suuri seikkailu. Tämän hurmaavan kirjan eläinhahmot ja erilaisten esineiden muodot ilahduttavat vauvaa pitkään ja tukevat hänen kasvuaan. Kun vauva kasvaa, kuvat tarjoavat aina jotain uutta.

 

Pyysalo, Marketta, kuvitus Marjo Nygård: Siili, jonka joulu herätti (Lasten Keskus), lokakuu

Voihan nenä! Juuri kun Hemminki-siili on päässyt kaikkein makeimpaan uneen pehmeässä ja lämpimässä pesässään puun juuren alla, joku katkaisee unen. Mikä maailmanlopun hulina metsässä on menossa? Vuoden odotettu vieras, joulu, on saanut metsän väen sekaisin. Mutta Hemminki ei halua hulinoida. Se haluaa nukkua. Joulu on siilinkin mielestä vuoden parasta aikaa - nukkumiseen. Metsän asukit joutuvat toteamaan, että ehkäpä ei ole olemassa piikikkäämpää tapausta kuin siili, jota nukuttaa vietävästi. Lumoavasti kuvitettu ja ihanasti kirjoitettu joulutarina ihastuttaa hilpeydellään ja lempeällä suvaitsevaisuudellaan. 

 

Pöyhönen, Julia ja Heidi Livingston, kuvitus Larissa Saloranta: Miu ja hyvän kierre (Kumma), lokakuu

O-ou, Miu-liikerille tulee kiistaa Ralf-veljen kanssa heti aamupalapöydässä. Harmitus jää pyörimään Miun kehoon, ja pian sisarusten kiukku kärjistyy tappeluksi. Vihaisena tulee tehtyä kurjia tekoja kerta toisensa jälkeen. Onnistuvatko sisarukset kääntämään ikävät teot ystävällisiksi ja luomaan hyvän kierteen? Miu ja hyvän kierre on helposti samaistuttava tunnetaitokirja alle 3-vuotiaille ja osa suosittua Fanni-tunnetaitosarjaa. Kirja opettaa kaveritaitoja sekä sitä, miten eri tunteet vaikuttavat käytökseemme.

 

Räsänen, Juuso, kuvitus Marja Siira: Talvipihan joulu (Wsoy), lokakuu

Jouluun on enää muutama viikko, ja Onni ja tallin eläimet valmistautuvat intoa puhkuen Talvipihan avajaisiin. Ankka, kilit, possu, aasi ja koirat ovat kaikki valmiina – mutta ketään ei tule. Nenänsä Onnin asioihin työntää ainoastaan ahne kyläkauppias Roimola, jolla onkin aivan muita suunnitelmia perinteikkään Talvipihan varalle. Kun selviää, että tila on vararikon partaalla, eläimille tulee kiire tehdä omia salapoliisitutkimuksiaan, jotta he voivat auttaa Onnia kotitilan pelastusoperaatiossa.

 

Salmela, Natalia ja Mihail Tolmatsov, kuvitus Väinö Heinonen: Näin syntyy talo (Wsoy), syyskuu

Mikä on kivijalka? Entä millä kaikilla koneilla rakennustyömaalla pääsee jyristämään? Yhteisistä remonttiprojekteistaan tunnetut Nata Salmela ja hänen isänsä vievät lapset seuraamaan, miten talot oikeasti rakennetaan. Pienen Benkun perheelle on päätetty rakentaa talo. Mutta tarvitaanko taloon muutakin kuin katto ja seinät? Kun Benkku pääsee mammansa ja isoisänsä kanssa tutkimaan ihmeellistä rakennustyömaata, hänelle selviävät talonrakennuksen salat, nekin, joita lapset eivät tavallisesti pääse näkemään.

 

Salmela, Salla, kuvitus Lotta Fors: Ihan kohta on joulu (Wsoy), lokakuu

Jouluntaika on arjen kiireiden keskellä kadoksissa pienen Melinan perheessä. Mutta ei hätää! Melina päättää keksiä yhdessä perheensä kanssa jouluisen puuhan jokaiselle 24 päivälle, jotta kotiin saataisiin palautettua oikea joulutunnelma. Samalla kun lukija seuraa tarinaa Melinan innokkaasta joulunodotuksesta, hän saa joka päivälle ohjeen ihanaan puuhaan, kokkailuun tai askarteluun. Ihan kohta on joulu! sopii jokaiselle joulua rakastavalle lapselle ja vanhemmalle. 

 

Salmi, Veera, kuvitus Elina Warsta: Aamos ja ei (Otava), syyskuu

Kaikki haluaisivat leikkiä Aamoksen lelulla. Mitä jos se meneekin rikki? Valloittava kuvakirja Heippakamun päiväkodin värikkäästä elämästä. Aamoksen Letkula on liian kiva lelu. Päiväkodissa kaikki haluavat leikkiä sillä, eikä Aamos osaa kieltää. Kun Letkula hajoaa, seurauksena on murhetta ja haikeat hautajaiset. Mutta Letkulan ansiosta Aamos oppii tärkeän sanan – ja se on EI.

 

Sironen-Hänninen, Sirpa ja Leea Mattila, kuvitus Henna Ryynänen: Hiipii, kuohuu, yllättää! (Kumma), syyskuu

Tunteet ovat mielellisiä ja kehollisia kokemuksia — kuin aaltoja, jotka tulevat, muuttuvat ja menevät. Aikuisen tärkeä tehtävä on ymmärtää ja tukea lasta kaikenlaisten tunteiden aallokossa. Kirjassa keskitytään erityisesti haastaviin tunteisiin, joita on usein vaikeampi vastaanottaa ja joita helposti vähätellään. Mukaansatempaavien runojen avulla tunteisiin on helppo tutustua ja pohtia niitä yhdessä lasten kanssa. Lapsi oppii tunnistamaan, millä tavalla keho reagoi, kun hankala tunne valtaa mielen, ja miten siitä pääsee yli. Runoihin liittyvät psykologin tietoiskut auttavat hyväksymään kaikenlaiset tunteet arvokkaina ja elämää rikastuttavina.

 

Tullila, Emili: Tsup solmussa (Lasten Keskus), syyskuu

Tsup on hyvä pieni hämähäkki. Se on nopea kipittämään ja auttaa mielellään muita. Koittaa päivä, jona Tsupin on aika kutoa ensimmäinen oma verkkonsa. Tsup on niin innoissaan, että melkein POKSAHTAA! Mutta sillä ei ole pienintäkään aavistusta, miten verkko tehdään. Ison hämähäkin kannustamana Tsup ryhtyy hommiin ja onnistuukin tekemään pienen verkon, JIPII! Mutta pian paikalle hiippailee lukki, jonka mielestä Tsup kutoo liian hitaasti. Leppäkerttukin tulee pällistelemään verkkoa ja toteaa, että se on liian pieni. Madon mielestä se on sotkuinen. Tsup yrittää korjata verkkoaan, mutta lopulta se menee aivan mahdottomaan solmuun! Ja mikä pahinta, Tsup alkaa itsekin uskoa, ettei ole tarpeeksi hyvä. Voiko sotkuisesta verkosta olla ylpeä? Suloinen ja lempeän humoristinen tarina kertoo itsetunnosta, uuden oppimisesta, sinnikkyydestä sekä jokaisen oikeudesta kasvaa omaan tahtiinsa.

 

Vainiomäki, Kai, kuvitus Ken Vainiomäki: Vauvakoulu - vauvojen suuri salaliitto (Otava), heinäkuu

Mistä vauvat ovat oppineet temppunsa? Humoristinen kuvakirja tarjoaa hauskuutusta lapsille ja vertaistukea vanhemmille. Pieni Emilia lähtee yöllä seuraamaan Elmeri-vauvaa. Pikkuveli karkaa vanhempien nukkuessa vauvojen salaisiin tapaamisiin, joissa heidät koulutetaan tuottamaan vanhemmille hankaluuksia. Oppiaineita ovat muun muassa potkupuvun lahkeiden välttäminen, väärään aikaan huutaminen, ruokailun häirintä ja yllättävä kakkaaminen. Elmeri on luokan priimus, oikea vauvojen vauva.

 

Venho, Johanna, kuvitus Sanna Pelliccioni: Matkamuistikirja (Teos), elokuu

On syksy, mutta metsässä voi vielä kulkea paljain jaloin. Kaarnan äiti on työmurheiden vuoksi allapäin. Mummo sanoo, että matka auttaisi tätä. Kaarna, Saku ja äiti lähtevät yöjunalla Lappiin kiertämään Pakasaivon rotkojärveä, vanhaa pyhää paikkaa. Se on äidille tärkeä. Kaarna kerää tuntemuksiaan matkamuistikirjaan. Yhtäkkiä Saku ja Kaarna huomaavat olevansa kaksin. Mihin äiti on jäänyt? Mitä löytyy järven syvimmästä kohdasta ja puolukanvarpujen keskeltä? Siihen, joka käy syvällä, jää erilainen valo. Se hehkuu pimeässä.

 

 

Lasten kertomakirjallisuus

 
Göranson, Fabian: Hokkus Pokkus - Taikamainen tapaus (Art House, suom. Senja Mannila), lokakuu
Idalla on umpitylsää, kun muut lapset ovat vielä kesänvietossa. Pikkuveljestä ei ole seuraa eivätkä isän jutut huvita. Myös mielikuvittelu käy voimille. Voiko yksi kuhmurainen hattu muuttaa kaiken? Kyllä - Ida löytää taikahatun, ja alkaa tapahtua outoja. Mielikuvittelukin sujuu hattu päässä kuin leikki. Mutta miten selittää asia uudelle tiukkapipo-opettajalle, joka ei salli luokassa vähäisiäkään taikahommia? Tai niille koulukavereille, jotka ovat aina tietävinään asiat paremmin kuin muut? Tekstiä ja kuvitusta sarjakuvamaisesti yhdistävä teos on helposti lähestyttävä, ja sen parissa viihtyvät eritasoiset lukijat.
 
Hautala, Marko, kuvitus Broci: Lauri Luu ja vampyyrikreivi (Haamu), lokakuu
Viikon kohokohta on kirjastopäivä, jota Lauri Luu, Lukulamppu-niminen lukukoira ja papukaija Einar Allan Pöö ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa. Tällä kertaa ilmassa on kuitenkin kummalliset merkit. Jo matkalla Lauri joutuu moittimaan Lukulamppua, joka esittelee hampaitaan ohikulkijoille. Perillä paljastuu, että kirjastossa lentelee lepakko ja kirjastovirkailija Kellari-Ulla on kadonnut. Hänen pöydällään on avoin kirja, josta kuuluu susien ulvontaa. Lauri päättää löytää Kellari-Ullan, joka näyttää jääneen mystisen opuksen vangiksi. Kauhistunut Lauri huomaa, että kirja kertoo vampyyrikreivistä. Pelastusoperaatio vie ystävykset synkkään linnaan, jonka isäntä haluaisi pitää seikkailijat ikuisesti vierainaan. Asiaa ei auta, että Lukulamppu irvistelee onnellisena uuden isäntänsä vierellä, joka ei paheksu torahampaiden väläyttelyä. Saako Lauri pelastettua Kellari-Ullan ja koko kirjaston ilmassa syöksyvien lepakoiden kynsistä? Ja onko Lukulamppu enää se uskollinen ystävä, jonka apuun Lauri on aina voinut luottaa?
 
 
Isto, Sanna, kuvitus Silja-Maria Wihersaari: Tonttu (Tammi), lokakuu
Eelin talvi alkaa lupaavasti, kun lunta tupruttaa ja kelkkakeli hipoo täydellisyyttä. Mutta kuinka voi pitää hauskaa, kun joku on alati kimpussa ja kiusaa? Eelin suureksi harmiksi myös Väinö viihtyy mäessä, eikä Eelin auta muu kuin keksiä muuta tekemistä. Äidille asiasta ei voi puhua, sillä äiti toipuu leikkauksesta, eikä häntä saa huolestuttaa. Kotitöitäkin on ihan liikaa, ja kaiken kukkuraksi Eelin isosisko, Helmi, käyttäytyy kuin mikäkin kiukkupussi. Eelin elämä muuttuu, kun hän löytää lumen seasta punaisen myssyn, joka ei olekaan mikä tahansa punainen myssy...
 
Kibuishi, Kazu: Amuletti - Kivenvartija (Otava, suom. Jouko Ruokosenmäki), kesäkuu
Isän traagisen kuoleman jälkeen Emily ja Navin muuttavat äitinsä kanssa suvun ikivanhaan taloon. Outo talo osoittautuu vaaralliseksi. Pian hirmuinen lonkeroinen olento vie äidin mukanaan. Emily ja Navin seuraavat häntä maailmaan, josta löytyy uusia ystäviä, puhuvia eläimiä, jättiläisrobotteja ja varjomaisia vihollisia. Alkaa uskomaton seikkailu: Emily saa tietää olevansa Kivenvartija ja välttämätön maailman selviytymiselle.
 
Lazar, Ralph: Maanantai - Rosvojen luola (Kumma, suom. Raija Rintamäki), syyskuu
Dan Nohevan jokainen päivä on... vaarallinen! Maanantaina hän on juuri aikeissa popsia muroja vompattimehun kanssa, kun hänen kimppuunsa käy lauma ärhäköitä Painiriiviöitä. Lisäksi Danin täytyy selviytyä kaksihäntäisen Pirskatin hyökkäyksestä. Tämä kaikki siis jo ennen aamupalaa. Kun Dan menee kouluun, vastassa on megamylläkkä toisensa jälkeen. Hytkypallopokaali ryöstetään ja kassakaapista viedään maailman arvokkaimpiin kuuluva parfyymipullo. Saako Dan rosvot kiinni?
 
Mrose Rissi, Anica, kuvitus Carolina Godina: Karmiva kuurupiilo (Kumma, suom. Leena Ojalatva), syyskuu
Ikäsuositus 8+. Kirja täynnä selkäpiitä karmivia tarinoita. Pelottavimmat niistä aiheuttavat kylmiä väreitä, toiset saavat sinut kirkumaan tai kurkkimaan olan yli ja osa voi jopa naurattaa. Jos olet rohkea, tartu tähän kirjaan. Ensimmäinen kauhutarina odottaa sinua…
 
Muhonen, Anne: Tyttö ja korppi (Hertta), elokuu
Ellenin sielueläin on korppi nimeltä Edgar: varsinainen pahanilmanlintu, joka mieluiten pysyttelisi Ellenin kanssa heidän ränsistyneen kotitalonsa piirissä. Ellen itse haaveilee uusista paikoista ja seikkailuista: jos hän vain saisi tällä kertaa Uudispäivän päivityksessä siivet, hän ja Edgar voisivat yhdessä lentää maailman ääriin. Mutta vielä Ellenillä ei ole siipiä, joten Ellen ja Edgar kapuavat kylpyammeesta tehtyyn kuumailmapalloon ja lähtevät kohti Uudistamoa. Matkaan tulee kuitenkin mutkia, kun mukaan tempautuva naapurin Poe käyttäytyy kummallisesti – ja häämöttäjätkin ovat liikkeellä… Tyttö ja korppi on jännittävä, tummasävyinen fantasiasarjakuva. Sen maailma on yhdistelmä kansansatuja ja dystopiaa, steampunkia ja gotiikkaa, mutta tarinan ytimessä lämmittää ystävyys ja oman polun löytäminen.
 
Nivukoski, Paula, kuvitus Nora Surojegin: Önnis ja iipu - Maailmanjäristys (Otava), syyskuu
Eräänä päivänä otukset Önnis ja iipu – joka on niin pieni, että sen nimikin kirjoitetaan pienellä – havahtuvat maailmanjäristykseen. Horisonttiin kohoaa vuori, puut nousevat juuriltaan ja polut vaihtavat paikkaa. Muutos on pelottava, mutta se herättää otusten seikkailunnälän. On aika pakata eväät ja tutkia maailmaa. Samaan aikaan Matti saapuu uuteen kotiin. Vieraiden seinien sisällä tuntuu väärältä ja aamupuurokin maistuu oudolta. Matti ei uskalla edes liittyä uuden pihan lasten leikkeihin. Mutta vilahtaako näköpiirissä pieni ystävä, niin pieni ettei sitä melkein edes huomaa?
 
Pitko, Satu-Lotta: Neela Neulansilmä (Aviador), syyskuu
9-vuotias Senja aloittaa kolmannen luokan ikävissä merkeissä: Senja ja äiti ovat muuttaneet hienolta Tähdenlennontieltä tylsälle Betonikujalle ilman isää, ja kaikki Senjan kaverit ovat jääneet vanhaan kouluun. Uudessa koulussa Senja joutuu huomaamaan, kuinka vaikeaa on olla yksi muista. Kukaan ei enää kutsu Senjaa syntymäpäiville, kuiskuta salaisuuksia korvaan tai tahdo vannoa sormivalaa ikuisesta ystävyydestä. Sen sijaan supatus ja ilkeät katseet kiirivät kintereillä, vaikka Senja kuinka yrittäisi olla kuin muut. Eräänä harmaana syyspäivänä kotimatkan varrelta kuitenkin löytyy Neela, joka on tosi hyvä leikkimään barbeilla ja jolta mielikuvitus ei lopu koskaan kesken. Senja on vihdoin löytänyt uuden parhaan ystävän. Mutta miksi Neela ilmestyy aina oudoista paikoista erikoisiin aikoihin ja katoaa sitten varoittamatta kesken leikin?
 
Poutanen, Kira, kuvitus Mira Mallius: Kaneli Pöppelson ja lumisen huvipuiston arvoitus (Otava), syyskuu
Lue itsesi seikkailuun! Ihana, taianomainen lastenromaani vie Keltaisen kaupungin suljettuun huvipuistoon yhdessä mielikuvitusolentojen kanssa. Sinä – kyllä, juuri sinä pääset mukaan tarinaan. Sinua odottaa talvinen huvipuisto, joka on tunnelmallinen mutta myös vähän vinksahtanut. Siellä tapaat Kaneli Pöppelssonin, Chili Chöppelssonin ja Pippuri Pöppäläisen. He ovat mielikuvitusolentoja, jotka pitävät huvipuistosta huolta talven yli. Heidän kanssaan pääset selvittelemään kadonneiden hattujen salaisuutta, seikkailemaan huvipuiston uumenissa ja pitämään hirmusti hauskaa siinä samalla.
 
Snellman, Maami, kuvitus Sari Airola: Tutta ja koiranpentuloma (Kvaliti), lokakuu
Tutta on mankunut koiranpentua jo kauan, mutta äidin mielestä haiseva karvakasa heidän kodissaan on kerrassaan järjetön ajatus! Kun Tutan toinen äiti, Mirkku, vie heidät tutustumaan Vattumadon kennelin suloisiin pentuihin, äiti heltyy. Eikä aikaakaan, kun heille muuttaa koiranpentu, joka saa nimen Hillevi Helmilija eli Helmi. Suloinen pentu saa koko perheen elämän sekaisin ja etenkin äiti on suorastaan pökerryksissä. Hän hankkii kaikenlaisia tarvikkeita pennulle, lukee erilaisia koiraoppaita ja hoivaa koiranpentua yötä päivää. Kun Tutta ja Mirkku tarjoavat apuaan, äiti puistelee päätään. Homma hallussa, uskokaa pois! Kaikki ei kutenkaan suju aivan mallikkaasti, sillä elämä koiranpennun kanssa ei ole niin helppoa, eikä kaiken maailman kommelluksilta vältytä. Lopulta äiti miettii, olisiko sittenkin viisainta palauttaa riiviö takaisin Vattumadon kenneliin. Niinpä Tutta päättää tarttua toimeen ja kutsuu avukseen ystävänsä Vilpun!
 
Souid, Sophie, kuvitus Thomas Hjorthaab: Pökäle - kosto on hirmuinen ja löyhkää kalalta (Otava, suom. Sirpa Alkunen), kesäkuu
Severi on perheensä ainoa lapsi ja joutuu harmillisesti aina kantamaan vastuun omista törppöilyistään. Siksi hän ilahtuukin suunnattomasti saadessaan kissan. Viimein joku muu jota syyttää! Kyseinen kissa, Pökäle, ei kuitenkaan ole mikään nappisilmäinen tiukutassu vaan juonitteleva anarkisti, joka ei syntipukin rooliin suostu. Pian pojan ja kissan välienselvittelyssä on mukana koko korttelin väki. Vetävästi kirjoitettu, värikkäästi kuvitettu ja nokkelalla huumorilla reilusti höystetty kirja on uuden sarjakuvasarjan ensimmäinen osa.
 
Åhman, Axel, kuvitus Ola Skogäng: Salakuljettajan aarre (S & S, suom. Anu Koivunen), lokakuu
Isoäiti asuu Jumalan selän takana, kaukana kaikesta ja kaikista. Juuri siellä, kaukana saaristossa 11-vuotiaan Oliverin pitäisi viettää seuraavat pari viikkoa, kun hänen vanhempansa eivät voi vahtia häntä. Tulevaisuus olemattomien nettiyhteyksien päässä, ainoana ajanvietteenä iskän ikivanhat sarjikset ei kuulosta lupaavalta. Pian Oliver kuitenkin törmää mysteeriin, ja niin Tintit kuin koulukirjatkin jäävät syrjään. Isoäidin ullakolle ei saisi mennä, mutta sieltä löytyy kompassi ja kasa vanhoja karttoja. Ne vaikuttavat kuuluneen sukulaiselle, joka tunsi seudun vedet ja karikot läpikotaisin. Kylässä huhutaan myös aarteesta, jonka kuuluisa salakuljettaja olisi piilottanut ulkosaaristoon melkein sata vuotta sitten. Oliver päättää selvittää, mihin salakuljettaja ja aarre katosivat.
 
 

Varhaisnuoret

 
Arcanjo, J. J.: Varkaiden akatemia - Salaisuuksien saari (Aula & Co, suom. Terhi Kuusisto), syyskuu
Crookhaven on koti unohdetuille, turvapaikka eksyneille ja koulu tulevaisuuden mahtavimmille konnille. Sarjan kolmas osa Salaisuuksien saari on huima seikkailukertomus suurista varkauksista, itse valitusta perheestä ja siitä, mitä hyvän tekeminen todella tarkoittaa.
 
Behm, Jukka: Enkelin nyrkki (Tammi), kesäkuu
Leon elää ystäviensä kanssa jalkapalloilijan arkea Hammersmith Unitedin akatemiassa. Siitä on tullut Leonille koti, mutta kautta varjostavat oudot uhkaukset ja varkaustapaukset. Ystävät ovat Leonille korvaamaton tuki, kun elämässä on vastoinkäymisiä. Edustusjoukkue Takojat kyntää syvällä, ja akatemialaiset saavat siinä vähitellen enemmän vastuuta. Kriisiseuran kulissit kuitenkin horjuvat, ja lopulta pelissä on koko Takojien tulevaisuus.
 
Klingenberg, Malin: Tasangon tyttäret (S & S, suom. Outi Menna), syyskuu
Siskokset Saba ja Sarina elävät isänsä Loten johtaman nomadiklaanin kanssa Gibatin tasangoilla. Äiti on kuollut jo kauan sitten, eikä isä tunnu välittävän tytöistä. Mutta heillä on toisensa ja aavikko, jolla voi viilettää hevosten selässä. Silloin, tuuli hiuksissaan, Saba ja Sarina eivät kaipaa mitään. Kun Lote myy yhden klaanin lapsista rikkaan ohikulkijan palvelijaksi, Sabaa ja Sarinaa alkaa pelottaa. Ja kun he kuulevat toisen klaanin pojalta, Alvelta, mitä kaikkea aikuiset ovat heiltä salanneet ja millaisia voimia heidän omaan sisimpäänsä kätkeytyy, sisarukset tajuavat, että he voivat olla todellisessa vaarassa. Moni muukin kuin Lote toivoo, etteivät Gibatin lapset koskaan saa tietää, keitä he todella ovat. Tasangon tyttäret kertoo rohkeudesta nousta aikuisten tylyä maailmaa vastaan, ystävyydestä, perhesiteistä ja oman voiman löytämisestä. Teos avaa upean Gibatin tarinoita -fantasiatrilogian.
 
Kotila, Katariina: Heiniä hiuksissa (Myllylahti), lokakuu
Vilman rippileiri on ohi ja edessä ihania kesäpäiviä Sumuahon ratsastuskoululla ystävien ja hevosten kanssa. Vihdoinkin kaikki on hyvin: Vilma saa harjoitella hyppäämistä esteryhmän ratsastustunneilla, ja ystävyys Miron kanssa on palautumassa entiselleen, kunhan Vilma vain saa pidettyä ihastumisensa aisoissa. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että Vilma saa auttaa lempihevosensa Tintin hoitamisessa. Jos Tintin omistaja Karoliina vielä pyytäisi häntä virallisesti Tintin hoitajaksi, kaikki olisi täydellistä! Kun kesä etenee, osa haaveista toteutuu, mutta elämään tallilla tulee myös uusia varjoja. Miten Vilma saisi selitettyä parhaalle ystävälleen Ennille, että ei ehkä sittenkään malta olla Miron kanssa vain kaveri? Ja kun Tintti sitten loukkaantuu mutaisella metsätiellä, kaikki muut huolet kutistuvat. Entä jos Tintti ei enää koskaan toivu entiselleen?
 
Kunttu, Selja: Ramona ja meren kutsu (Reuna), lokakuu 
Ramona on eri näköinen kuin kaikki muut. Hän on meren tuoma, huuhtoutunut pienenä Kuiskevuon rantaan. Miksi hänen viereltään löytyi mittaamattoman arvokas silkkikangas? Kuiskevuon ruhtinas vihaa meressä väijyviä vetiäisiä yli kaiken, ja hänen poikansa Mik tekee kaikkensa ärsyttääkseen Ramonaa. Kun Ramona kasvaa, hän huomaa kauhukseen, että hänen ihonsa muuttuu vedessä sileäksi valaannahkaksi ja hän pystyy hengittämään pinnan alla. Onko hän pelättyjen vetiäisten tytär? 14-vuotiaana Ramonan on jätettävä Kuiskevuo taakseen ja lähdettävä suuren meren taakse etsimään vastauksia. Alkaa yllätyksien täyteinen seikkailu, jossa tarvitaan niin miekkaa kuin rohkeuttakin.
 
Lillsund Botéus, Petra, kuvitus Herta Donner: Mun rasittava elämä (S & S, suom. Eva Laakso), elokuu
Julian elämässä mikään ei tunnu sujuvan. Hänen vanhempansa eivät piittaa hänestä, hän on usein pahalla tuulella ja pukeutuu kaiken kukkuraksi mustaan vitosluokan ekana päivänä, vaikka kaikki tärkeät tyypit näyttävät tietävän, että nyt kuuluu pukeutua pastelliväreihin.

Kaikki paitsi Tea, Julian paras kaveri. Hänkään ei tajua, miltä pitäisi näyttää ja miten olla. Sitten kaikki menee päin mäntyä, eikä edes Tea halua enää olla Julian kaveri. Pahinta on kuitenkin se, että Julian pikkusisko Jossan on sairas. Vakavasti sairas. Mutta siitä ei huvita kirjoittaa. Mun rasittava elämä on päiväkirja täynnä perhesuhteita, ystävyyttä ja yksinäisyyttä sekä 11-vuotiaan ajatuksia siitä, mikä on oikeasti tärkeää.

 
Meresmaa, J. S., kuvitus Elina Äijälä: Pimeänkynsi (Karisto), syyskuu 
Varhaisnuorten kauhusarja alkaa! 13-vuotias Aapo on muuttanut Mustakolun kylään. Eräänä päivänä hän näkee salaperäisen tyypin, jolla on samannäköinen tatuointi kuin hänen hiljattain kuolleella vaarillaan. Voiko se olla sattumaa? Kun Aapo päätyy frisbeegolfia pelatessaan Lumolan kartanon pihaan, alkaa kylässä vaikuttaa olevan muutakin outoa. Aapo kohtaa ensimmäisen hirviönsä - joita kartano on pullollaan. Vaikka kaikki kartanossa asuvat hirviöt eivät ole vaarallisia, jotkin niistä ovat. Aapo alkaa nähdä painajaisia uhkaavasta pimeydestä. Pian hän huomaa tempautuvansa keskelle tapahtumia, joissa unet ja totuus sekoittuvat vastustamattomaksi pyörteeksi.
 
Ohlsson, Kristina: Tulipyörä (Wsoy, suom. Pekka Marjamäki), syyskuu
Tulipyörä vie karmivan mysteerin jäljille rauhallisessa rannikkokylässä. Heidin kotitalossa tapahtuu outoja. Lattian alta löytyy remontin yhteydessä vanha lapsen kenkä ja lelu. Yö toisensa jälkeen raivoaa kauhea myrsky, ja iltaisin Heidi kuulee jonkun hiipivän viereisessä huoneessa.

Mutta maailmanpyörä on tullut kesäksi Hovenäsetiin, jippii! Jokin on kuitenkin pielessä. Heidin raskaana olevaa äitipuolta väsyttää koko ajan. Ja isoäiti tuntuu pelkäävän maailmanpyörää julmetusti. Pian Heidi tajuaa, että heidän talossaan on tapahtunut jotain pahaa. Jotain, joka on tapahtumassa uudelleen...

 

Thórarinsdóttir, Ardnís ja Hulda Sigrún Bjarnadóttir: Maailman lopun saari (Wsoy, suom. Marjakaisa Mathhíasson), heinäkuu

Maailman lopun saari on Islannin kirjallisuuspalkinnon voittanut raikas, hauska ja kulutuskriittinen kertomus perheestä, jonka elämän mullistaa muutto syrjäiselle saarelle. Kun Dröfn lähtee perheineen kesälomalle isoäidin luo pienelle saarelle kaukana rannikolta, tyttö ei aavista mikä häntä odottaa. Pian käy ilmi, että mummi johtaa saarella rautaisella otteella omavaraista yhteisöä, joka asuu valtavassa kerrostalossa. Nettiyhteyksiä ei ole, jokaisella asukkaalla on tarkkaan määritelty asema ja tehtävät – ja seuraava laiva pois saarelta lähtee vasta ensi vuonna! Mutta sisukas Dröfn ei ole mikään heittopussi, jota mummi määräilisi miten lystää…

 

Probert, Tim: Lightfall 2 - Linnun varjo (Wsoy, suom. Kati Valli), syyskuu

Lightfall-sarjan toisessa osassa rohkea kaksikko Bea ja Cad jatkaa etsintöjään pysäyttääkseen Kestin, myyttisen linnun, joka anasti auringon. Sankarimme olivat menettää henkensä taistelussa, mutta ovat nyt päätyneet salaperäisten, tulevaisuuteen näkevien arsai-olentojen lymypaikkaan. Ennustus povaa Irpan maailmalle synkkiä aikoja, sillä levottomasta unestaan herännyt Kest Ke Belenus -lintu aikoo tuhota kaikki Irpaa valaisevat suuret Valot. Bea ja Cad pyytävät apua vedenhenki Lorgonilta, jonka muinainen viisaus voisi auttaa heitä pelastamaan Irpan täystuholta. Mutta riittääkö aika – ja mikä onkaan koko totuus valonsyöjälinnusta?

 

Turtschaninoff, Maria, kuvitus Peter Bergting: Mantikora (Tammi, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom), syyskuu

M niin kuin mantikora. Ihmisen kasvot, leijonan ruumis, kynnet ja häntä. Kolme riviä hampaita. Syö ihmisiä. Kuvaus vastaa selvästi isän uutta naisystävää, Ninaa. Hän hymyilee liikaa liian monilla hampaillaan ja tekee jatkuvasti herkullista ruokaa lihottaakseen perheen meheväksi. Rakastunut isä ei tietenkään näe vaaran merkkejä, mutta pikkuveli Jonaksen takia on toimittava. Mantikoran kukistamiseksi tarvitaan kuitenkin yksisarvisen sarvi… Mantikora on mielikuvitusta kutkuttavaa kauhua, jossa lukija yllättyy kerta toisensa jälkeen.

 
 

Nuoret ja nuoret aikuiset

 
Aalto, Anne-Maija: Unohdettujen kirja (Otava), lokakuu
Julman, sortovaltaisen Unionin alueelta pakoon päässyt Mai on ollut kuukausia pakolaisleirillä, ilman tietoa rakastettunsa Satomin ja taakse jääneen perheensä kohtalosta. Viimein hän näkee vilauksen Satomista uutisissa. Satomin tilanne on epätoivoinen, hänen muistinsa on nollattu ihmistutkimuslaitoksessa. Kun Maille tarjoutuu mahdollisuus yrittää muuttaa tapahtumien vääjäämätöntä kulkua, hän tarttuu uhkayritykseen empimättä. Vangitsevan jännittävä Unohdettujen kirja on jatkoa kirjoille Korento ja Mistä valo pääsee sisään.
 
Ahnberg, Niklas: Poika joka heräsi kuolleista (Aula & Co), lokakuu
Daniel Dark -trilogian päätösosa. Daniel herää tuonpuoleisessa, paikassa nimeltä Almaden. Maailmaa ympäröi loputon yö, jota valaisee vain hopeinen kuunvalo. Almadenia koettelee rutto, joka muuttaa ihmisiä behirim-nimisiksi hirviöiksi, jotka vähitellen kadottivat tietoisuutensa. Jäljelle jääneet ihmiset ovat paenneet Almadenin ainoaan turvalliseen paikkaan. Samaan aikaan kuolevaisten maailmaa odottaa tuho, ja Danielin on tavalla tai toisella raivattava tiensä takaisin elävien pariin. Synkkäsävyisen kirjan teemoja ovat ihmisen sisäinen kamppailu oikeiden ja väärien valintojen kanssa sekä ystävyys, joka yhdistää yli rajojen.
 
Black, Holly: Langennut kuningas (Karisto, suom. Suvi Kauppila), syyskuu
Toinen osa koukuttavan kuumassa Ilman väki -hittisarjassa! Lapsena keijujen valtakuntaan kaapattu Jude on huijannut prinssi Cardanin valtaistuimelle ja sitonut heidän kohtalonsa yhteen vuodeksi ja yhdeksi päiväksi. Cardan tekee kaikkensa nöyryyttääkseen ja horjuttaakseen häntä, vaikka heidän välillään hehkuu ja säkenöi. Juden on taisteltava henkensä ja rakkaittensa puolesta ja yritettävä taltuttaa tunteensa Cardania kohtaan. Siihen ei vuosi ja yksi päivä tule riittämään...
 
Carole, Maria: Öidenvartijan kirja (Osuuskumma), lokakuu
Marosa, Isla ja Aljo. Konnakuningatar, pahanilmanlintu ja öidenvartija. Kolme nuorta haaveilemassa tavallisista asioista: vapaudesta, kodista, naapurintytöstä. Sattuma heittää heidät pelinappuloiksi vuosikymmeniä aiemmin alkaneeseen mittelöön, jonka sääntöjä he eivät tunne ja jossa panoksena on niin merenrantahuvila, ikuinen elämä kuin unohduksiin painunut öidenvartijan kirja. Eikä heiltä kysytä, haluavatko he osaksi tarinoiden, muistojen ja koston pyörrettä.
 
 
Clare, Cassandra: Miekkasieppari (Otava, suom. Johanna Vainikainen), kesäkuu
Kel on määrätty oppimaan miekkasiepparin, kruununprinssin kaksoisolennon ammatti. Hän ja prinssi ovat kuin veljet, mutta Kel tietää, että hänen kohtalonaan on kuolla prinssin puolesta. Lin taas on yksi harvoista, joilla on vielä maagisia kykyjä, ja hänen on käskystä hoidettava sairaita voimillaan. Salamurhayritys johtaa Kelin ja Linin Castellanen kaupungin alamaailman vaaralliseen verkkoon. Ylimystöllä ja rikollisilla on samat päämäärät: vauraus, valta ja hedonistiset ilot. Kel ja Lin pääsevät salatun tiedon jäljille – mutta onko tiedonjano riittävä syy suistaa koko valtakunta kaaokseen?
 
Doku, Salomey: Brielle & Bear - Olipa kerran… (Otava, suom. Viivi Ängeslevä), lokakuu
Satujen lumoa ja ripaus taikaa: Briellen ja Bearin rakkaustarina on lukijalle karkkia. Suloisen romanttisen sarjakuvasarjan ensimmäinen osa.

Satujen sääntö nro 1: parhaat sadut alkavat sanoilla Olipa kerran… Haaveilusta tykkäävä Brielle tietää kaiken saduista. Hän aloittaa opiskelun Olipa kerran -yliopistossa, ja kun hän tapaa kirjakaupassa Bearin, rugbyjoukkueen ujon varakapteenin, vuosi alkaa mainiosti. Kaksikkoa yhdistää rakkaus kirjoihin. Brielle on päättänyt unohtaa menneet. Bearin kanssa hän kokee vihdoin elävänsä unelmaansa. Kunnes hän huomaa, ettei ole ainoa, joka salaa jotain…

 

Grace, Hannah: Icebreaker - Sulavaa jäätä (Otava, suom. Tuulia Vihanto), syyskuu

 

Taitoluistelija Anastasia on tehnyt koko ikänsä töitä päästäkseen maajoukkueeseen. Kaikki näyttää lupaavalta, kun hän saa stipendin Kalifornian yliopistoon Maple Hillsissä ja lunastaa paikan taitoluistelujoukkueessa. Anastasia ei anna minkään häiritä tavoitteitaan: miessuhteet hoituvat ilman rakastumista ja parisuhdetta. Mutta mitä tapahtuu, kun jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden onkin yllättäen ryhdyttävä treenaamaan samalla jäällä?

 

Haanpää, Päivi & Riikonen Marika (toim.): Vajaa tusina (Art House), heinäkuu

Vajaa tusina on uusien novellien kokoelma. Aiheiden kirjo yltää huijarisyndroomasta seurusteluun ja kulttuurien kohtaamisesta yhteiskuntaluokkiin. Teoksen jokainen novelli tutkii omalla tavallaan epätäyden, vajauden ja vaille jäämisen teemoja. Entä milloin vajaus on hyvä asia? Kokoelman 11 novellia tarjoavat sukelluksen novellimuodon moni-ilmeisyyteen ja erilaisiin kirjoittamisen tapoihin. Mukana on niin yhdenpäivännovelli, historiallinen novelli, runoa ja proosaa yhdistävä novelli kuin monta muuta.

 

Helminen, Sini: Kunnes kuolen (Myllylahti), syyskuu

Kunnes kuolen on dystooppinen säeromaani, jossa Sarah Crossan kohtaa Adam Silveran. Kuolemanpelko saa paljaan ja rehellisen asun sen pakahduttavilla riveillä. Nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu tarina löytää valon pilkahduksia sieltä, missä kaikki näyttää pimeältä. Aani on tiennyt aina, että hän tulee kuolemaan seitsemäntoistavuotiaana. Hän elää maailmassa, jossa ihmisen kuolinpäivä pystytään laskemaan ennalta ja päivämäärä tatuoidaan jo pikkulapsena otsaan. Aani yrittää keskittyä kouluun, tanssiin ja parhaan ystävän Outan kanssa hengailuun. Hänen ei kuitenkaan anneta unohtaa. Turvallisessa arjessa on särö, joka muuttuu railoksi. Aani joutuu kokemaan, ettei hänen elämänsä tai edes hänen ruumiinsa ole hänen omassa hallinnassaan. Yhteiskunta vieroksuu lyhytikäiseksi ennustettuja päiväperhoja, joiden arvaamattomuus aiheuttaa pelkoa.

 

Hepo-oja, Briitta: Amalia A ja kosmiset kiemurat (Otava), toukokuu

Oinas, vaaka vai kaksoset? Ahmittavan ihana romaani kasiluokkalaisen Amalian rakkauskuvioista. Amalialla pyyhkii huonosti. Uusi kotikaupunki tuntuu tuppukylältä Tampereeseen verrattuna. Unelmien poikaystävä Jimi on paljastunut sovinistiksi, jolle on näytettävä taivaan merkit. Mistä uusi poikakaveri? Naapuriluokan Urho ei tunnu tajuavan, että hänen ihastuksensa on yksipuolista. Bassoa soittava Max taas tuntuu kiinnostavalta, mutta olisiko tuhoon tuomittua lähestyä eksän bändikaveria? Ja joku mystinen tyyppi pommittaa Amaliaa somessa sydämillä... Amalian ystävä Louna on hulluna horoskooppeihin ja taitava ennustamaan korteista. Mitä tähdet Amalialle kertovat?

 

Jackson, Holly: Kiltin tytön murhaleikki (Karisto, suom. Leena Ojalatva), elokuu

Mistä kaikki alkoi? Koukuttava esiosa Kiltin tytön murhaoppaan ystäville. Pip saa kutsun kaikkien aikojen murhamysteeri-illalliselle. Pip ei ole juhlatuulella, mutta kun peli alkaa, hän huomaa heittäytyvänsä täysillä juonittelun ja petoksen maailmaan. Pipin selvittäessä murhaajan henkilöllisyyttä johtolanka kerrallaan hänen mieleensä palaa myös eräs tosielämän murha...

 

Kiiskilä, Jani: Huppu kasilla (Otava), syyskuu

Onko ok olla ihan totaalisen eksyksissä? Yläkoululaisten sarjan toinen osa. 14-vuotias Huppu huomaa seurustelevansa superenergisen Karon kanssa. Hetkessä Huppu on hukkua ajatuksiin alastomista varpaista, Karon rumpuvideoista ja ensisuudelman jännityksestä. Kotonakin ollaan kaaoksen partaalla, kun mummo muuttaa siirtolapuutarhasta talveksi takkahuoneeseen. Mistä tietää, että on oikean ihmisen kanssa? Ja entä jos toinen haluaa jotain enemmän kuin itse? Huppu ei todellakaan löydä vastauksia yksin, vaan apuun tarvitaan omien tunteidensa kanssa hapuilevat kaverit ja avannosta nouseva pikkuinen kiiski.

 

Kolu, Siri: Hohtavat (Tammi), syyskuu

Hätkähdyttävä nuorten aikuisten romaani ihmisistä, joista osa saa ilmoituksen maailmanlopusta. Voiko kohtalonsa vielä valita? Hohtava juna ilmestyy asemalle vähän ennen syyslomaa, kello 18.10. Junasta ilmestyy Hohtavia, olentoja, jotka saapuvat merkkaamaan ihmisiä valolla. He kertovat, että ihmiskunnalla on viikko aikaa. Koskeeko varoitus vain merkittyjä? Lukiolaiset Ani ja Kapri ovat rakastaneet toisiaan vuoden. Kaikki on alussa, kaikki on mahdollista. Kunnes Hohtavien saapuminen muuttaa suunnitelmat, maailman - ja heidät. Mitä ehtii vielä viikossa? Mitkä salaisuudet täytyy kertoa ennen maailmanloppua?

 

Kurjenmiekka, Vehka: Talventaitto (Aula & Co), syyskuu

Talventaitto kertoo kesänkaataja Alatista ja talventaittaja Kaihosta, joiden tehtävä on kannatella vuodenkiertoa. Keväänkutsusta talventaittoon saakka Kaihon ja Alatin elämä on jaettua aina asuintupaa, tulisijaa ja aamiaishetkiä myöten, tahtoivatpa he sitä tai eivät. He eivät tunne toisiaan, mutta yhdestä asiasta Kaiho on silti varma: rakastumaan tai rakastamaan hän ei aio opetella. Talventaitto on Kellopelisydämestä alkaneen Merenkehrä-sarjan toinen osa. 

 

Lehtinen, Ulpu-Maria: Pimeyden paimen (S & S), syyskuu

Vangitsevan fantasiatrilogian toinen osa. Lilja palaa toiseen maailmaan pelastaakseen ystävänsä ja parantaakseen rannikkotautiin sairastuneet Kalmansyrjässä. Mutta pimeyden läpi kulkemisesta on maksettava kova hinta. Voiko Lilja palata enää kotiin veljen ja mummon luo? Ja mitä merkitsevät oudot näyt, joista Lilja alkaa kärsiä? Ystävyys, rohkeus ja orastava rakkaus joutuvat koetukselle, kun Lilja ystävineen ajautuu kilpailevien valtakuntien vihanpidon ja salajuonten verkkoon. Valtakamppailuiden värittämä verinen historia uhkaa toistua, ja vaaralliset käänteet paljastavat, kuka kukin pohjimmiltaan on.

 

Maskame, Estelle: Ole sinä minun (Gummerus, suom. Maija Voutilainen), kesäkuu

Tunteiden vuoristorataa  YA-trilogian päätösosassa. Milan ja Blaken dramaattisesta erosta on kulunut kaksi vuotta, kun Mila palaa sukutilalleen Nashvilleen kesäksi ennen yliopiston aloittamista. Kun selviää, että myös Blake sekä hänen uusi tyttöystävänsä ovat kaupungissa, Milan ajatukset alkavat velloa menneisyydessä. Sukutilan arkikaan ei tarjoa pakoreittiä suhdekuvioista, sillä komea renkitulokas Teddy aiheuttaa sydämentykytyksiä Milassa ja hänen ystävissään. Mennyttä on kuitenkin mahdoton unohtaa, ja tukahdutetut tunteet ryöppyävät pintaan. Ovatko Mila ja Blake kypsyneet tarpeeksi toisilleen?

 

Mustranta, Maria: Te olette liian nuoria (Myllylahti), elokuu

Kaikki alkoi pienestä. Nimittäin koulun sählykerhon lopettamisesta. Ja sitten se olikin menoa. Yksi vihanpuuskassa sutattu aita keikauttaa 15-vuotiaan Jonin elämän. Seuraamuksia tulee, mutta ei siinä muodossa kuin olisi luullut. Joni ajautuu mukaan 18-vuotiaan siskopuolensa kuntavaalikampanjaan ja ryhtyy selvittämään omituisuuksia kaupungin budjetissa. Miten koulun säästöt ja autioitunut kauppakeskus liittyvät toisiinsa? Mitä paikallinen kiinteistöyhtiö salailee? Vaalikevät vie Jonin vallattuun autiotaloon ja keskelle skandaalia, pakenemaan hämärämiehiä ja syömään lihapiirakkaa pääministerin kanssa. Samalla hän lähentyy etäiseksi jääneen siskopuolensa kanssa ja oppii hallitsemaan paremmin kiivasta luonnettaan. Apuna Jonilla on kaksimielisyyksiä rakastava Janna ja unelmavävyä muistuttava Ramez.

 

Oseman, Alice: Ilman rakkautta (Tammi, suom. Taimi Tornikoski), lokakuu

Georgia ei ole koskaan suudellut ketään tai ollut edes ihastunut – mutta romanttisten fanifiktion innokkaana kuluttajana hän on varma, että löytää vielä joskus sen oikean. Kun Georgia aloittaa yliopiston, hän päättää, että on aika rakastua. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, eikä hän käsitä, miten ihastuminen on kaikille muille niin helppoa. Georgia kuulee ensimmäistä kertaa termit aseksuaalinen ja aromanttinen ja hämmentyy tunteistaan entistä enemmän. Onko hänen kohtalonsa jäädä rakkautta vaille? Vai onko hän vain etsinyt koko ajan vääriä asioita

 

Paasio, Leena: Meren koskettamat (Wsoy), syyskuu

Ysiluokkalainen Louna asuu kasvattivanhempineen Utön saarella. Hän ei ehtinyt tuntea äitiään eikä mieti juuriaan, kunnes joku tuo äidin haudalle kukkia. Saari tuntuu äkkiä pieneltä ja Louna alkaa pohtia, keitä hänen biologiset vanhempansa oikein olivat. Kun Louna viettää Utössä helsinkiläisten meripartiolaisten kanssa pari ikimuistoista kesäpäivää, syntyy päätös lähteä Helsinkiin lukioon. Louna haluaa selvittää oman tarinansa eikä päätöstä ainakaan jarruta uuden kaveriporukan Hanneksen kuumottava huomio.

 

Riordan, Rick ja Mark Oshiro: Aurinko ja tähti (Otava, suom. Ilkka Rekiaro), lokakuu

Haadeksen poika Nico di Angelo on kokenut kovia. Äiti ja sisko ovat kuolleet, hänet on pakotettu kaapista ja hän on menettänyt ystävänsä. Ainoa auringonsäde on poikaystävä Will Solace, Apollon poika. Yhdessä nämä kaksi puolijumalaa voittavat minkä tahansa vastoinkäymisen tai vihollisen. Ainakin niin on ollut tähän asti. Nicon ja Willin suhdetta piinaavat niin sisäiset kuin ulkoiset demonit, kun heitä kutsuu tehtävä manalan synkimmässä kolkassa.

 

Salama, Annukka: Asioita joista en tiennyt pitäväni (Wsoy), lokakuu

Nimekkään suvun perijä, Konstantin aloittaa uudessa lukiossa ja ottaa heti yhteen muunsukupuolisen Been kanssa. Sammuttaessaan someskandaalin lieskoja nuoret ovat pakotettuja yhteistyöhön. Salaman vetävä romanssi täyttää kaikki fanien odotukset. Fazerin sininen, Fiskarsin sakset ja Sinclairin arvokellot. Konstantin Sinclair kantaa nimeä, jonka tuntevat kaikki. Konservatiivisella perheellä on hänen tulevaisuuttaan varten valmiit suunnitelmat, mutta ponnistellessaan toisten unelmien eteen Konsta on irrottanut itsensä omista tunteistaan. Bee Stark, ylienerginen Twitch-striimaaja, nappaa oppilaskunnan puheenjohtajan paikan Konstan nenän edestä. Riitely päätyy someen, ja nuoret joutuvat liittoutumaan puhdistaakseen maineensa. Kun kilpailuasetelma heidän välillään muuttuu joksikin syvemmäksi, Konsta tajuaa mitä hän oikeasti elämältään haluaa – ja mistä hän on valmis luopumaan saadakseen sen.

 

Simukka, Salla ja Siri Kolu (toim.): Tästä Ihmemaahan (Wsoy), syyskuu

Liisan seikkailut Ihmemaassa on hurmannut lukijoita vuosikymmenestä toiseen. Siri Kolu ja Salla Simukka antoivat yhdeksälle kirjailijalle tehtäväksi kuvitella klassikkoteoksen maailmaa uusilla ja yllättävillä tavoilla.Nuorille suunnatussa novellikokoelmassa sijansa saavat niin kanin riemastuttavat pikaviestit kuin Herttakuningattaren määräämät mestauksetkin. Erilaiset tekstilajit kuorivat Ihmemaasta esiin kiehtovia ja kummallisia kerroksia. Millaisia ovat Aliisan muodonmuutokset kauhugenren näkökulmasta? Kuka Hatuntekijä oikeastaan on? Voisiko Ihmemaa olla utopia? Teksteissä Ihmemaa on fantasiaa ja todellisuutta, ajattomuutta ja tätä päivää.

 

Strömberg, Ellen: Ei alkua, ei loppua (S & S, suom. Eva Laakso), lokakuu

Bennin isä työskentelee koko kesän arkeologisilla kaivauksilla Öuran saarella, ja Benni yrittää saada ajan kulumaan ilman bestistään Oliviaa. Ja tietenkin ilman äitiä. Hän ei voi käsittää, että joutuu aina tästä eteenpäin pärjäämään ilman äitiä. Eräänä läkähdyttävän kuumana päivänä Benni kohtaa rannalla Tristanin. Tämä on 14-vuotias, salaperäinen ja hauskannäköinen, ja Benni kiinnostuu. Mutta miksi koko kylä tuntuu inhoavan Tristania ja hänen perhettään? Mitä lähemmäs Tristania Benni pääsee, sitä enemmän herää kysymyksiä. Miksi Tristan itkee, kun he vierailevat isän kaivauksilla? Kuka Tristanin sisko oli? Ja mikä oikeastaan on ikieläjä?

 

Svensk, Merja: Kirsikankukkia (Reuna), syyskuu

Kirsikankukkia on kuvaus ystävyyden tärkeästä voimasta. Se näyttää hienovaraisesti, miten lähellä yksinäisyyden musertava raja voi nuorilla olla, ja kuvaa kehittyvän identiteetin haurautta. Päähenkilö on peruskoulun päättövaiheessa oleva Kiki, päiväkirjaa kirjoittava ja kiltteyteen juuttunut introvertti tyttö. Päiväkirjojen sivuille piirtyvät suru ja kiukku, toisaalta ilot, runot ja riimit. Kirjan teemoina kulkevat kirjoittamisen, sanallistamisen, merkitys nuoren kehityksen ja tunteiden tukijana, vanhempien avioeron vaikutus lapsen ja nuoren ajatteluun sekä vieraannuttamisen ilmiö ja siihen liittyvä anteeksianto. 

 

Teräs, Mila: Iso hyppy (Otava), syyskuu

Vahvasti ajassa kiinni oleva nuortenromaani rohkeudesta hypätä tuntemattomaan. 17-vuotias Routa tuntee olevansa eri maata kuin varakkaat ja huolettomat lukiokaverinsa. Kotona jääkaapissa on vain valot, isä on nuutunut sohvalle ja Roudan on kannettava vastuuta pikkusiskosta. Hän ei odota tulevaisuudeltaan mitään – miksi odottaisi. Jotakin kuitenkin tapahtuu, kun vanhojentansseja ohjaava Otso houkuttelee hänet tanssitunneille. Uuden harrastuksensa avulla Routa näkee itsensä uutena: hänessä on voimaa ja rohkeutta astua pois ahtaista kuvioista.

 

Tiainen, Marja-Leena: Tanssii hyttysten kanssa (Avain), heinäkuu

15-vuotias Anton asuu isän kanssa Helsingissä. Antonin venäläinen äiti on kuollut. Kesän alussa huumediileri hakkaa Antonin. Isä lähettää Antonin sedän luokse maalle. Anton kerää mansikoita sedän maatilalla ja tutustuu Alisaan. Alisa on Ukrainasta. Hän on paennut sotaa. Alisa vihaa venäläisiä. Antonilla ja Alisalla on yhteinen kieli, mutta voivatko he olla ystäviä? Selkokirja.

 

---

Listauksen kokosi kustantajien katalogeista:

Henriika Tulivirta / Sivupiiri