Venho, Johanna

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Heini Lehväslaiho

Synnyinaika

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

kuvakirjat

Muut teokset (kääntäjänä)

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Äiti, miks tossa maitopurkissa lukee LÄTT MJÖLK? kysyin aamupalapöydässä nelivuotiaana. Ne olivat ensimmäiset sanat, jotka luin itse. Lukemaan oppiminen oli väläyksenomainen tajuaminen, kenenkään opettamatta. LÄTT MJÖLK avasi uuden todellisuuden tason: sanojen metsän.

Olin lukija ja jo varhain myös kirjoittaja. Aloitin tarinoilla, joita raapustin ruutuvihkoihin ja Pikkarainen-lehteen, jota kaverini Helin kanssa postitimme kirjeissä toisillemme. Oli 70-luku. Huoneen seinät oli maalattu sammalenvihreiksi, tuolit oransseiksi. Keittiön lattiassa oli kirjava korkkimatto.

Kirjeenvaihto oli lempiharrastukseni. Parhaaseen aikaan minulla oli parikymmentä kirjekaveria ympäri maata ja maailmaa. Kirjeiden lisäksi kirjoitin päiväkirjaa; se on jatkunut näihin päiviin saakka.

Ajattelen kirjoittamisesta, tein sitten runoa tai proosaa, että tekstin tehtävä on avata mieleen uusia reittejä. Sekä minun mieleeni että lukijan mieleen. Olen löytöretkeilijä, tutkimusmatkailija.

Kirjoittamiseen liittyviä ajatuksia kehittelen nykyisin myös blogissani:

https://johannavenho.wixsite.com/venho

Elämäkertatietoa

Johanna Venho (s. 1971) on runoilija, lastenkirjailija ja kirjoittajaohjaaja. Hän on työskennellyt myös mm. freelance-toimittajana ja suomentajana.Venho on opiskellut biologiaa ja kirjallisuustiedettä Jyväskylässä ja Helsingissä ja on filosofian maisteri.

Lukukeskus
---

Johanna Venho (s. 1971) on opiskellut biologiaa ja kirjallisuustiedettä Jyväskylässä ja Helsingissä ja valmistunut filosofian maisteriksi.

Hän on työskennellyt Yleisradion Teksti-TV:ssa freelance-toimittajana, päätoimittanut Tuli&Savu -runouslehteä, avustanut kulttuurilehtiä, kääntänyt lastenkirjoja, ohjannut kirjoittajakursseja ja tehnyt kirjojen toimitustöitä. Hänen runojaan on käännetty englanniksi, ranskaksi, italiaksi, unkariksi, viroksi, tsekiksi ja slovakiksi.

Johanna Venho on kolmen lapsen äiti ja asuu Espoossa.

(WSOY)

esseitä ja arvosteluja kirjallisuuslehdissä ja Kiiltomato -nettisivuilla; toimittanut Elävien Runoilijoiden Klubin vuosikirjan MotMot 1999 yhdessä Tomi Kontion kanssa; Tuli & Savu -runouslehden päätoimittaja 2000, kolumnisti 2001; lastenkirjakäännöksiä; työskennellyt Ylen Teksti-TV:ssa freelance-toimittajana; muuta työkokemusta lukuisilta työleireiltä Euroopassa (kasvihuoneen korjaajasta Tsekkoslovakiassa sillanrakennushommiin Skotlannissa), toiminut myös lääketieteellisen genetiikan laitoksen toimistoapulaisena, opettajana niin peruskoulussa kuin lukuisilla luovan kirjoittamisen kursseilla, kustannustoimittajana, kassamyyjänä, kehitysvammaisten hoitajana Rinnekodissa, lastenleirien ohjaajana ym.

J.H.Erkon 2. palkinto 1997; Kritiikin kannukset 2001; WSOY:n Uusi uljas sankari -lastenromaanikirjoituskilpailun voitto 2003; Arvid Lydecken - palkinto 2003 (Okulus ja yöihmiset); Kansan Sivistysliiton Katri Vala - palkinto 2006 (Yhtä juhlaa); Espoon kaupungin kulttuuripalkinto 2006; Einari Vuorela -runopalkinto 2008

harrastukset: lukeminen, metsä, perhe ja ystävät, uiminen, käveleminen, juokseminen, valokuvaaminen, matkustaminen kun vain mahdollista, elokuvat ja virtuaalitodellisuus

Makuasioita:

Sytyttävää:
myytit ja mytologiat, psykoanalyyttiset tapauskertomukset, Melanie Klein, Joyce MacDougall, Joseph Campbell, vanhat rakkaudet Sylvia Plathista ja Dylan Thomasista Sirkka Turkkaan ja Pentti Saarikoskeen, saduista symbolikirjoihin; uudet rakkaudet Michael Cunninghamista Joyce Carol Oatesiin, Richard Masonista Mary Gaitskilliin* , Olga Tokarczuk (jonka ansiosta aloin opiskella puolaa), irkkurunoilijoista Medbh McGuckian ja Nuala NiDhomhnaill, kanadalaiset naisprosaistit (Munro, Shields, MacDonald), Ingeborg Bachmann, Paul Auster, hyvät esseet, umpimähkäinen lukeminen ja kirjastosamoilu, tiedonhaluiset ihmiset, uppoutuminen, Pirkko-Liisa Surojeginin kuvitukset, maahiset ja muu pikkuväki, lasten kanssa metsittyminen, kevät Helsingin keskustassa ja syksy saaristossa, arki, rakkaus, juokseminen, yöt, valo. Ja se kun makaa illalla sängyssä lasta nukuttamassa ja katsoo kuusenlatvoja taivasta vasten.

Ärsyttävää:
kateus ja kaksinaamaisuus, se miten teknokratia jyrää humanismin alleen, mustavalkoiset asenteet, lapset unohtava kulttuuri.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Artikkeli "Elämän tarina - Mitä on tunnustuksellinen runous?", MotMot - elävien runoilijoiden klubin vuosikirja 1999.

Essee "Runous ja individualismi", MotMot - elävien runoilijoiden klubin vuosikirja 1995.

"Metromatka (eli monet kasvot ja kaksi napaa)", teoksessa Poetiikka - seitsemän esseetä runouskäsityksistä (Savukeidas 2007).

Korkeat illat. Laulusarja Johanna Venhon ja Tiina Käkelä-Puumalan sanoihin. Sävellys Veli-Matti Puumala. 1999.

Runoja kokoelmien ulkopuolelta. Tuli & Savu - lehden lukionumeroa varten kirjoitettuja runoja, jotka eivät runoilijan itsensä mukaan koskaan päädy mihinkään kokoelmaan.

Tekstinäyte

ptruu sinä hallava hevonen,/
nyt mennään tästä poikki ja pinoon,/
hännässä roikkuu se rosvon tytär,/
ei kyydistä jää vaikka kuinka reuhdot/
jouhissa riippuu kynsin hampain/
ja pääsee pilvien päälle/

ptruu sinä hallava hevonen,/
käy vain tästä keittiön poikki,/
pesin lattian äsken, kuurasin penkit,/
laitoin kukkia vaasiin ja lauloin lujaa,/
se lauluko sinut tänne kutsui,/
tempomaan, riuhtomaan,/
hulmuharjana tanssimaan?/

(Teoksesta Yhtä juhlaa, WSOY 2006)

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 5. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2009.
Suomalaisia nykyrunoilijoita. Toim. Siru Kainulainen & Johanna Krappe. BTJ, 2008.