Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Kerrostaloponi Kemppainen

Kerrostaloponi Kemppainen

7.10.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Aura asettui Kemppaisen kylkeä vasten ja asetteli peittonsa heidän molempien yli. Ponin kylki tuntui lämpöiseltä poskea vasten ja sen karva silkkisen sileältä. Siihen oli hyvä nukahtaa.”   Enemmän kuin mitään muuta, Aura haluaisi ponin. Vanhemmat eivät kuitenkaan suostu tähän, eikä kavereistakaan ole lohduksi: Janina ja Olivia ovat alkaneet käydä oikeilla ratsastustunneilla, eivätkä ota Auraa mukaan edes kepparikerhoonsa, koska heidän mielestään isän tennissukasta tehty Pyry ei ole tarpeeksi hieno ratsu.   Kerran Auran ollessa kipeänä kotona, hän kuulee rappusista askeleita. Ei kuitenkaan mikä tahansa askeleita! Tavallisen tömpsis tömpsiksen sijaan rapusta kuuluu terävä, pieni kipetikopeti.   ”Aura kuulosteli hetken ja lähti sitten kiipeämään portaita. Kun hän ehti ylätasanteelle, hän näki jotain karvaista ja pulleaa. Se oli poni.”   Kohtaamisesta alkaa ystävyys, joka on täynnä kommelluksia, keskustelua ja kaurahiutaleita. Poni nimeltä Kemppainen muuttaa Auran huoneeseen, ja Aura saa huomata, että ponin piilottelu makuuhuoneen komerossa ei olekaan ihan helppo juttu… Suorasukainen Kemppainen ja ystävää kaipaava Aura ovat sympaattinen parivaljakko, joiden touhuista lukee mielellään. Välillä kinastellaan kipakasti, mutta lopulta ystävyys voittaa. Eikä ruoastakaan ole lepyttelyssä haittaa, jos Kemppaiselta kysytään! Päivi Lukkarilan kirjoittama Kerrostaloponi Kemppainen on helppolukuinen, hauska tarina ponin ja tytön erikoislaatuisesta ystävyydestä. Myös siitä, mitä ystävyys oikeastaan on. Milla Paloniemen hiilikynäkuvitus täydentää tarinaa ilmeikkäästi.   ”Kaikista ihmisistä, jotka olen tavannut, olet ehdottomasti mukavin, ja sinun kanssasi on lähes aina kivaa. Minä melkein toivon, että sinäkin olisit poni.”    

Myrrys

Myrrys

24.9.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Mene minusta ohitse, hän kuiskasi aivan hiljaa ja painoi poskensa kylmää sammalta vasten odottaen julmien hampaiden minä hetkenä hyvänsä iskeytyvän niskaansa. Maailma sumeni hänen silmissään kuin valkea utu olisi peittänyt metsän hänen ympärillään.”  Orpo, 14-vuotias Niilo elää ankarissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Päivät täyttyvät kovasta työstä, eikä talon isäntäväki kohtele Niiloa reilusti: häntä ei pidetä edes palkollisen arvoisena. Hänelle tehdään selväksi, että hän on vain taakka. Kammottavan onnettomuuden seurauksena talossa tarvitaan tietäjän apua ja hätiin kutsutaan mahtava myrrys: pelkoa herättävä, metsän keskellä asuva erakko, jonka uskotaan saaneen voimansa maahan menneiltä. Palkkioksi avustaan myrrys vaatii Niilon rengikseen, eikä pojan auta kuin lähteä tietäjän matkaan. Elämä korpimetsän armoilla myrryksen oppipoikana on täysin erilaista kuin Niilo odotti. Päivä päivältä hän kasvaa vahvemmaksi ja rohkeammaksi oppien samalla, millaista on todellinen ystävyys. Monien käänteiden myötä Niilolle valkenee myös salaisuus, joka liittyy hänen juuriinsa ja Kivihalmeen isännän vihaan. Kun menneisyys paljastuu ja julmuudet lisääntyvät, on viimein aika nousta vastustamaan väärintekijöitä. Anniina Mikaman Myrrys on upeasti kirjoitettu, historialliseen Suomeen sijoittuva teos. Kirjaan on punottu kansanuskoa ja kunnioitusta metsää kohtaan – se onkin seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Mikaman teksti on kuvailevaa, monipuolista ja kiehtovaa, ja vetää lukijan mukanaan syvälle humisevan ikimetsän siimekseen. Myrrys sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.  

Romeo & Hirviöt

Romeo & Hirviöt

10.9.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Jo kahdensadan vuoden ajan Addisonin suvun lapset on lähetetty edesmenneen lordi Addisonin viimeisen tahdon mukaan opiskelemaan vanhaan sukukartanoon. Testamentissaan lordi on luvannut, että ensimmäinen huippuarvosanoin valmistunut oppilas saa periä lordin omaisuuden. Kun Romeo Addison täyttää 12 vuotta, myös hänet lähetetään kartanoon opiskelemaan. Voisiko hän olla ensimmäinen, joka onnistuu tehtävässä? Pian Romeo saa kuitenkin huomata, että opinahjo ei ole ihan tavallisimmasta päästä: opettajissa on jotain hyvin, hyvin outoa… Käytävällä oleva muotokuva puhuu ilmassa leijailevan ranskanopettajan äänellä, liikunnanopettajalla on yllättävän monta käpälää, ja terveydenhoitajalla huolestuttavan pitkät ja terävät kulmahampaat. Mitä Addisonin kartanossa tapahtuu?   Romeo ei kuitenkaan joudu ratkomaan mysteeriä yksin: kartanossa asuu myös hänen Jillian-serkkunsa, joka sivumennen sanoen ei missään tapauksessa usko hirviöihin. Nuoret ryhtyvät yhdessä selvittämään sukukartanon salaisuuksia, mutta se osoittautuu odotettua haastavammaksi… Mari Luoman kirjoittama ja kuvittama Romeo & Hirviöt on vauhdikas, tummasävyinen sarjakuvaromaani, josta ei käänteitä puutu. Teos sopii luettavaksi noin yhdeksästä vuodesta eteenpäin. Kirja päättyy jännittävään kohtaan, ja useat mysteerit jäävät selvittämättä. Onkin varsin luultavaa, että Romeon ja hirviöiden seikkailuista saadaan lukea myös jatkossa.    

Amari ja yön veljet

Amari ja yön veljet

27.8.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Amari Peters on 13-vuotias tyttö, joka asuu kaupungin köyhällä alueella kaksin äitinsä kanssa.  Amarin isoveli Quinton on kadonnut puoli vuotta aiemmin, eikä kukaan tiedä mitä hänelle on tapahtunut. Poliisi epäilee Quintonin sekaantuneen laittomuuksiin, mutta Amari ei tätä usko: hän tietää veljensä olevan hyvä ja rehellinen ihminen.   Kouluvuoden viimeisenä päivänä Amari löytää veljensä huoneesta tikittävän salkun ja kutsun Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Amarille avautuu täysin uusi maailma: hän saa tietää, että ihmisten joukossa vaeltelee yliluonnollisia olentoja, joita tavalliset ihmiset eivät kuitenkaan näe. Amarille paljastuu myös, että Quinton on työskennellyt viraston salaisena agenttina ja kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Selvittääkseen veljensä kohtalon, Amari osallistuu Yliluonnollisten asian viraston kokeisiin, mutta on täysin valmistautumaton kokeiden tuloksiin. Amarin yliluonnolliset kyvyt paljastuvat laittomiksi ja pelätyiksi. Pian hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa koko yliluonnollista maailmaa. Amari ei kuitenkaan voi antaa periksi – hänen on saatava selville, mitä Quintonille todella tapahtui…   Amari ja yön veljet aloittaa uuden fantasiasarjan, joka sopii erinomaisesti luettavaksi 12-15-vuotiaille, mutta viihdyttää myös sitä vanhempia lukijoita. Kirjailija B. B. Alston on kertonut kirjoittaneensa päähenkilöksi mustan tytön, koska hänen kaltaisensa sankarit ovat seikkailukirjoissa harvassa. Teos ottaakin hienovaraisesti kantaa lukuisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin: ennakkoluuloihin, rasismiin, köyhyyteen ja kiusaamiseen.   Amari ja yön veljet on vauhdikkaasti etenevä teos täynnä magiaa ja salaperäisiä hahmoja. Mitä Quintonille todella tapahtui? Kuka on vastuussa virastoa vastaan suunnatuista hyökkäyksistä? Kehen voi luottaa? Tähän kaikkeen saat vastauksen lukemalla tämän kirjan!    

Murtautuja Mauri

Murtautuja Mauri

17.8.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Sen olisi pitänyt olla synkkä ja myrskyinen yö, mutta se oli kaikkea muuta.” Aurinko paistoi, hyttyset hymyilivät ja perhoset tanssivat, kun Mauri syntyi pahamaineiseen Murtautujien sukuun. Maurin isä tiesi välittömästi, että siitä ei kyllä paha seuraa. Hän oli oikeassa.   Maurista kasvaa täysin toisenlainen kuin sisaruksensa! Mauri on kiltti, ystävällinen poika, joka viihtyy nenä kirjassa tai kukkia poimien, kun taas sisarukset tekevät Murtautujamaiseen tapaan konnankoukkuja ja taskuvarkauksia. Mitä pidemmälle Mauri varttuu, sitä kultaisempi hänestä tulee. Vaikka Mauri miten yrittää pahentaa tapansa, hän on aina vain kiltti: kun hänen pitäisi öykkäröidä kirjastossa, hän päätyy pitämään satutuntia taaperoille, ja omenavarkauden sijaan hän leipookin epähuomiossa naapurille piirakan.   Kun Mauri tutustuu Pipsaan, muuttuu kaikki. Pipsa on iloosi – vähän niin kuin poliisi, mutta sakkolappujen sijaan iloosit jakelevat kehuja, rohkaisua ja hyvää mieltä. Pipsan avulla Mauri ymmärtää, että mahdollisuuksia on loputtomasti: hän voi olla ja hänestä voi tulla mitä tahansa. Niinpä Mauri murtautuu ulos suvun perinteistä, ja hänestä tulee jotain täysin odottamatonta…   Heli Rantalan kirjoittama Murtautuja Mauri on herttainen ja hyväntuulinen kuvakirja erilaisuudesta ja oman paikan löytämisestä. Netta Lehtolan kuvitus on ilmeikästä ja yksityiskohtineen ilahduttavaa. Murtautuja Mauri välittää niin pienille kuin isommillekin lukijoille tärkeän viestin: sinusta voi tulla mitä vain, kun et anna muiden asettamien odotusten kahlita itseäsi.    

Tokion prinsessa

Tokion prinsessa

30.7.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Tiesin olevani erilainen kuin muut, mutta en ymmärtänyt erilaisuudessani olevan jotain vikaa, ennen kuin asia esiteltiin minulle tähän tapaan.”   Kalifornialainen, 18-vuotias Izzy asuu kaksin äitinsä kanssa ja elää normaalia pikkukaupungin elämää. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Izzy saa tietää, että hänen isänsä on Japanin tuleva keisari – se kun tekee Izzysta prinsessan! Izzy matkustaa Japaniin tutustumaan isäänsä, hovin tapoihin ja kauniiseen, mutta vieraaseen maahan. Opeteltavaa on paljon: kieli, kulttuuri, prinsessalle soveltuva käytös, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…   Emiko Jeanin kirjoittama ja Susanna Sjömanin suomentama Tokion prinsessa on nopealukuinen, viihdyttävä kirja. Kirjassa kuvataan viehättävästi ja monipuolisesti japanilaista kulttuuria, uskomattomia maisemia ja ennen kaikkea ruokaa! Teosta lukiessaan kannattaakin varata eväät lähelle: toinen toistaan herkullisempien ruokalajien yksityiskohtainen kuvailu saa takuuvarmasti lukijan nälkäiseksi.   Tokion prinsessa on rakkaustarina, mutta se on myös paljon muuta. Kirja kertoo ulkopuolisuudesta, erilaisuudesta, pelosta, perheestä, ystävyydestä, ja ennen kaikkea oman paikan löytämisestä. Teos sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.         

Kaupunki Kukaties

Kaupunki Kukaties

23.7.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Nurmella bileet: kaupunginpuutarhurin harava tanssii.”   Kaupunki Kukaties on värikäs mielikuvituskaupunki, jossa lauletaan, tanssitaan, ystävystytään ja tavataan monenlaisia hauskoja hahmoja. Kaupungissa sattuu ja tapahtuu: välillä huomio kiinnitetään kaikista pienimpiin, kuten leppäkerttuihin. Toisinaan taas ihmetellään ohi juoksevaa parkourpiskiä ja seuraavassa hetkessä tempaudutaan mukaan kesyttömän mummon touhuihin.     Pia Krutsin yhdistelee runoissaan arkea ja seikkailua lukuisin erilaisin tekstityylein. Tekstit ovat monipuolisia ja oivaltavia, ja soveltuvat hyvin myös perheen pienimmille ääneen luettavaksi. Jani Ikosen kuvitus on elävää ja yksityiskohtaista: ainutlaatuinen runokaupunki piirtyy sivuille vaikuttavana ja mielikuvitusta kutkuttavana kokonaisuutena. Kaupunki Kukaties on rytmikäs ja pursuilee elämää. Sinne ovat tervetulleita kaikki – jokaiselle on paikkansa!  

Pikku hiiri telttaretkellä

Pikku hiiri telttaretkellä

18.6.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Koko saari oli aivan autio ja tyhjä. Meri oli peilityyni.”   Eräänä kauniina kesäpäivänä Hiirun äiti pakkaa eväät, kupoliteltan ja pari makuupussia: on saariseikkailun aika! Saareen päästäkseen pitää ensin matkustaa raitiovaunulla ja sitten vielä lautalla. Perillä on kaikkea kiinnostavaa: erilaisia kasveja, lintuja ja rantahiekkaa, johon on mukava upottaa käpälät.   Illalla teltassa vallitsee lempeä, vihreä hämärä. Pikkuinen Hiiru kuuntelee yön ääniä. Tuo on varis! Nuo ovat pääskysiä! Mutta tuo oli kyllä moottorivene…   Aamulla seikkailu jatkuu ja hiiret tutustuvat saareen paremmin. Merivesi on kylmää, mutta siinä on silti hauska sukeltaa, saaren ravintolasta saa herkullista ruokaa ja hanhea poikasineen pitää hieman varoa. Saarella tassutellessaan pienen hiiren varpaaseen tulee tikku, mutta onneksi äiti tietää siihenkin avun!   Riikka Jäntin Pikku hiiri telttaretkellä on suloinen kuvakirja retkeilystä ja kesästä. Tarina on mukavasti kirjoitettu ja hauskaa kuvitusta tutkii mielellään. Tämä pikkuinen kirja on täydellistä kesäluettavaa perheen pienimmille!  

Hymykuopat

Hymykuopat

7.6.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Minusta kuoppa maassa ei ole niin surullinen asia kuin isästä. Maakuopassa voi olla vaikka aarre. Niin kuin mummi.”   Tiitus ja Tilda ovat kaksosia. Neljä vuotta, jouluna viisi. Yksi Tiituksen ja Tildan suosikkiasioista on se, kun isä nauraa: silloin isän poskiin tulee hauskat kuopat, joihin Tiituksen ja Tildan peukalot sopivat täydellisesti.   Kun mummi kuolee, kuopat isän poskilta katoavat, eivätkä kaksoset enää tiedä, mihin painaa peukalonsa. Kaksoset yrittävät ilahduttaa isää: he muun muassa pukeutuvat toistensa vaatteisiin ja kaivavat puutarhan täyteen aarrekuoppia. Mikään ei kuitenkaan toimi. Isä ei oikein tunnu huomaavan, mitä kaikkea Tiitus ja Tilda puuhaavat, ja äidin lähdettyä työmatkalle ei kukaan kutsu edes ajoissa syömään. Isällä on ikävä mummia, kaksoset puolestaan kaipaavat isää ja tämän naurua.   Maarit Lallin kirjoittama ja Sanna Manderin värikkäästi kuvittama Tiitus ja Tilda – Hymykuopat käsittelee läheisen menetystä lämpimästi ja kauniisti. Kaipaus ei välttämättä olekaan paha asia, vaan merkki siitä, että jotakuta on rakastettu oikein paljon. Ja kenties isäkin saa vielä poskilleen iloiset kuopat…  

Saakelin satanen

Saakelin satanen

28.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Saakelin satanen alkaa vauhdikkaasti: ysiluokalta juuri päässeellä Uunolla on yksi ilta aikaa ryöstää paikallinen Sale. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, täytyy hänen samalla vahtia kuusivuotiasta pikkuveljeään. Miten ihmeessä Uuno on joutunut tällaiseen tilanteeseen?   Uuno asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa pikkupaikkakunnalla, kuvitteellisessa Pyhäharjun kunnassa. Palomies-isä on kuollut muutamaa vuotta aikaisemmin, eivätkä Uunon muistot isästä ole kovin hyviä. Äidillä on rahahuolia, Uunon ihastus deittailee koulun ärsyttävintä jätkää, ja kavereitakin Uunolla on vain yksi: omalaatuinen Heikkinen, josta Uuno ei lopulta tiedä juuri mitään – ei edes asuinpaikkaa.   Jotain hyvää kuitenkin: Uuno onnistuu saamaan kesätöitä paikallisesta rautakaupasta. Hyvä muuttuu kuitenkin melko pian katastrofiksi, kun salaperäinen, selvästi pakomatkalla oleva mies ojentaa Uunolle sadan euron setelin ja vannottaa pitämään sen turvassa. Mikäli Uuno ei tottele miestä, käy Uunon perheelle huonosti. Todella huonosti…   Tästä alkaa jännittävä, odottamaton, karmea ja hilpeä tapahtumasarja, joka vetää Uunon mukaansa halusi tämä tai ei.  Yhdessä Heikkisen kanssa Uuno yrittää selvitä tapahtumista, jotka eivät ole ihan niitä tavanomaisimpia. Kesä kun pitää sisällään kansainvälisiä rikollisliigoja, poliisikuulusteluja ja rahanpesua…   Mikko Within kirjoittama Saakelin satanen on vauhdikas ja hauska kirja, jonka tapahtumat ajoittuvat kesälomalle. Dekkarihenkinen kirja kuvaa nuoria uskottavasti: se ei aliarvioi nuoria kirjan henkilöinä, eikä myöskään lukijoina. Tämä on mainiota kesäluettavaa yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille!  

Minuutin mittainen ikuisuus

Minuutin mittainen ikuisuus

22.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Kolme sääntöä: älä itke, älä vasikoi, kosta.” Viisitoistavuotias Will asuu isoveljensä Shawnin kanssa alueella, joka on täynnä  kilpailevia jengejä ja rikollisuutta. Kun Shawn murhataan, Will tietää täsmälleen miten hänen tulee toimia: noudattaa Sääntöjä. Niitä on kolme: älä itke, älä vasikoi, kosta. Will ottaa mukaansa aseen ja lähtee kostoretkelleen. Hän tietää täsmälleen, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema. Vai tietääkö? Minuutin mittaisen hissimatkan aikana tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Jotain, mikä voi muuttaa kaiken…   Jason Reynoldsin säeromaani Minuutin mittainen ikuisuus on voimakas teos. Kirjassa on vihaa, väkivaltaa, surua ja kaipausta, mutta myös ystävyyttä, veljeyttä, rakkautta – jopa ymmärrystä. Teos saa lukijan pohtimaan muun muassa vastuuta ja kostoa käsitteenä. Valmiita vastauksia se ei kuitenkaan tarjoa, vaan jättää tilaa lukijan omille tulkinnoille.   Minuutin mittainen ikuisuus on nopealukuinen, mutta vaikuttava ja vimmainen teos. Shawnin ja Willin tarinat keriytyvät sivu sivulta auki, ja kun hissimatka on ohi, on jotain muuttunut peruuttamattomasti…  

Yön kuningatar

Yön kuningatar

7.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Eletään vuotta 1915. Viktor on muuttanut äitinsä Margaretan kanssa Pariisista Helsinkiin. Hän tuntee olonsa yksinäiseksi: äiti on omissa maailmoissaan, samassa taloudessa asuva isoäiti suhtautuu Viktoriin kylmäkiskoisesti ja koulussa Viktoria kiusataan samassa pihapiirissä asuvan Algotin johdolla.   Viktorin äiti oli Pariisissa arvostettu oopperalaulaja, mutta Helsingissä töitä ei ole yhtä helppo löytää. Kun Margaretalle kuitenkin tarjotaan Yön kuningattaren roolia Venäläläisen teatterin Taikahuilussa, hän ottaa sen vastaan. Myös Viktor viihtyy teatterissa hyvin, ja ystävystyy lavastajan tyttären Agnesin kanssa. Sitten teatterissa alkaa tapahtua omituisia, selittämättömiä asioita. Erityisesti Yön kuningattaren läheisyydessä sattuu jatkuvasti erikoisia ja vaarallisia onnettomuuksia. Viktor kuulee käytävillä askeleita ja naisen laulua, vaikka ketään ei näy. Teatterirakennuksen perustusten alle on piiloutunut jotain pahantahtoista ja kammottavaa… Uskaltaako Viktor selvittää, mistä on kyse? Voiko hän pelastaa äitinsä ennen kuin on liian myöhäistä?   Eva Frantzin kirjoittama Yön kuningatar tarjoilee lähihistoriaan sijoittuvaa jännitystä ja yliluonnollista kauhua. Sujuvasti etenevä teksti pitää lukijan otteessaan ensisivuilta lähtien: teos on pakko lukea loppuun, jotta saa tietää, miten Viktorille äiteineen käy. Teatterin kauhujen lisäksi kirjassa käsitellään myös kiusaamista, ulkopuolisuuden tunnetta ja yksinäisyyttä. Yön kuningatar sopii luettavaksi noin 9-vuotiaista ylöspäin. Tähän kirjaan kannattaa tarttua -  jos uskaltaa…  

Suomen ämminkäiset värikuvina

Suomen ämminkäiset värikuvina

30.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Vaikka jotakin ei näe, se voi silti olla olemassa.”   Oletko koskaan pohtinut, miksi liikennevaloista kuuluu kummaa naksutusta? Se ei välttämättä olekaan merkki siitä, minkä värinen valo palaa. Sehän voi varsin mainiosti olla myös hämmentynyt kuulio! Entä miksi osa seiniin maalatuista graffiteista näkyy edelleen himmeänä? Syy ei ehkä olekaan liian laimeassa pesuliuoksessa… Ehkä oletkin päässyt todistamaan kolmikielisen nuolinkaisen työn tulosta.   Muun muassa näiden mystisten otusten elämään sinut tutustuttaa Tuomas Kärkkäisen kirjoittama ja kuvittama, uskomattoman kekseliäs Suomen ämminkäiset värikuvina – otusbongaajan opas. Kirjassa esitellään viidentoista ämminkäisen elinalue, ravinto ja tuntomerkit. Ämminkäiset ovat usein melko arkoja, joten niitä voi olla vaikea havaita. Ne kuitenkin jättävät jälkeensä kaikenlaisia merkkejä: pursuilevia roskiksia, patsaan päälaella istuvia puluja, tai taivaalla ympyrää kiertäviä valokiekkoja.   Tämän hulvattoman kuvakirjan luettuasi et enää näe kaupunkia arkisena tai sotkuisena, vaan monimuotoisen ämminkäiskannan kiehtovana alueena. Kirja sopii erinomaisesti kaikenikäisille: lukemisen jälkeen havannoi ympäristöä ihan uudella tavalla. Hauskaa bongailua!  

Lauri Luu ja riivattu lukukoira

Lauri Luu ja riivattu lukukoira

23.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Lauri Luu ei pidä lukemisesta, ei sitten pätkääkään. Kun hän ottaa kirjan käteensä, alkaa päätä särkeä ja kirjaimet vilistävät sikinsokin sivuja pitkin. Kirjastokaan ei ole Laurin suosikkipaikka, mutta isänsä mieliksi hän suostuu käymään siellä. Tosin hän on varma, että maailmassa ei ole yhtä ainutta jännittävää kirjaa.   Eräänä päivänä Lauri on jälleen vastentahtoisesti raahautunut kirjastoon. Huokaillen, ja lukukoira Lukulamppua silitellen Lauri lähinnä odottaa, että pääsisi pois. Sitten hyllyn takaa kuuluu kuiskaus, ja omituinen kellarista saapunut kirjastonhoitaja ojentaa Laurille kirjan. Sellaisen jännittävän…   Epäluuloisena Lauri alkaa lukea kirjaa Lukulampulle ääneen. Muutamaa odottamatonta hetkeä myöhemmin Lukulamppu on riivattu ja koko kirjasto on mullin mallin: kirjoja lentelee sinne tänne, sivut irtoilevat kansista ja kirjastovirkailija joutuu ilmassa kiitävän niteen tyrmäämäksi. Lauri Luu on ainoa, joka voi pelastaa tilanteen, kumota kirouksen ja palauttaa kirjastoon rauhan. Se vaatii kuitenkin nopeita hoksottimia ja vikkeliä jalkoja. Miten kirjaston käy? Entä palaako Lukulamppu koskaan ennalleen?   Marko Hautalan kirjoittama Lauri Luu ja riivattu lukukoira on vauhdikas seikkailu, josta ei jännitystä puutu. Vetävästi kirjoitettu tarina naurattaa välillä ääneen. Myös Brocin yksityiskohtainen ja taidokas kuvitus ilahduttaa lukijaa. Lauri Luu ja riivattu lukukoira sopii mainiosti kaiken ikäisille lukijoille. Se on kirja ystävyydestä, vaikeuksien voittamisesta, kirjoista, lukemisesta, kirjastoista – ja kirouksista…  

Anna palaa, Kosonen

Anna palaa, Kosonen

16.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Anna palaa, Kosonen on yläkouluikäisestä Kaaposta kertovan sarjan toinen osa. Teos toimii kuitenkin mainiosti myös itsenäisenä kirjana. Kaapon luokkakaveri Tiku saa kuulla Kaapon äidin harrastuksesta ja aloittaa armottoman pilkkaamisen. Vaientaakseen ivaavat laulut ja kommentit, Kaapo haastaa yhden koulun kovimmista kuskeista mopokisaan. Harmillisesti toinen kuski on lähtökohtaisesti Kaapoa taitavampi, joten lähes kaikki Kaapon vapaa-aika kuluu harjoitellessa. Keskittymistä kuitenkin häiritsee se, että upea Jannika tuntuu olevan turhan tuttavallisissa väleissä komean ja urheilullisen Laten kanssa. Myös muut asiat tuottavat Kaapolle päänvaivaa: ukki on muuttanut palvelutaloon, ja joku vierailee omin lupineen tämän entisessä asunnossa ilta toisensa jälkeen. Kuka salaperäinen vieras on? Miten käy suuren mopokilpailun? Anna palaa, Kosonen kietoutuu mopoharrastuksen ympärille, mutta sopii erinomaisesti luettavaksi myös niille, jotka eivät mopoilua harrasta. Jukka-Pekka Palviainen kirjoittaa elävää, rytmikästä kieltä, ja näyttää taitonsa erityisesti nuorten välisessä dialogissa, joka on hilpeää, uskottavaa, ja kevyen vinoilevaa. Kirjan loppuratkaisu on yllättävä ja jättää monia asioita avoimeksi – seuraavaa osaa odotellessa!  

Näkymätön Milanna

Näkymätön Milanna

13.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
"Etukäteen Milanna oli yrittänyt kuvitella, miltä Näkymättömien kaupunki näyttäisi. Mutta hän ei ollut osannut kuvitella mitään senkaltaista, mitä nyt näki."   Milanna on ihan tavallinen tyttö, jos ei ota huomioon sitä, että hän on näkymätön. Milanna käy koulua, leikkii 3-vuotiaan pikkuveljensä kanssa, ja pukeutuu kuparista valmistettuun panssariin – kupari kun on ainoa materiaali, joka ei muutu hänen mukanaan näkymättömäksi. Milanna luulee olevansa maailman ainoa näkymätön ihminen, kunnes hän tapaa Timin. Timi kykenee näkemään Milannan. Hän kertoo Milannalle myös uskomattoman uutisen: on olemassa ihan oikea Näkymättömien kaupunki! Milanna tarttuu heti tilaisuuteen, kun saa mahdollisuuden vierailla tässä mystisessä paikassa Timin kanssa. Siitä alkaa uskomaton seikkailu, jossa tarvitaan nokkeluutta, uusien ystävien apua – ja ennen kaikkea sydäntä. Helena Immosen kirjoittama ja Nora Surojeginin kuvittama Näkymätön Milanna aloittaa kirjasarjan, jossa seikkaillaan kahden erilaisen maailman välillä. Näkymätön Milanna kertoo ystävyydestä, perheestä ja sisäisen kauneuden merkityksestä. Lumoava tarina sopii erinomaisesti luettavaksi alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.  

Agnes ja huvilan salaisuus

Agnes ja huvilan salaisuus

1.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Agnes on perinyt äitinsä kanssa isomummin vanhan huvilan, Rauhalan, johon liittyy jotain selittämätöntä. Pianon kansi on aamuisin auki, vaikka kukaan ei soita. Portaissa kuuluu askelten ääni, vaikka kukaan ei kulje niissä. Huoneissa leijailee olemattomien kukkien tuoksu... Agnes ja äiti remontoivat huvilaa, josta paljastuu pikku hiljaa yhtä uusia salaisuuksia: piilotettuja huoneita, salaisia portaikkoja ja kadonneita päiväkirjoja. Keitä isomummin huvilassa on aiemmin asunut? Millaisia salaisuuksia vanha rakennus kätkee seiniensä sisään?   Agnes tutkii asioita yhdessä Pulla-ystävänsä kanssa ja huvilan mysteerit alkavat ratketa. Myös luokan pahin kiusaaja Alex alkaa osoittaa mielenkiintoa Rauhalaa kohtaan. Kenties Alex ei olekaan niin ilkeä, miltä vaikuttaa? Tuutikki Tolosen kirjoittama Agnes ja huvilan salaisuus on suositun Agnes-sarjan toinen osa. Kirja yhdistelee sujuvasti mennyttä ja nykyaikaa. Se pitää lukijan mielenkiinnon otteessaan alusta loppuun saakka. Kati Vuorennon kaunis kuvitus sopii tekstiin erinomaisesti.  

Filigraanityttö

Filigraanityttö

22.3.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Yläkouluikäisellä Ennillä on salaisuus. Hän kuulee päässään Varoittajan äänen, joka kertoo tulevista vaaroista. Enni uskoo voivansa estää kauhukuvien toteutumisen pitämällä lapsuusvuosien pehmolelut aina tietyssä järjestyksessä ja pyörittämällä sormessaan olevaa filigraanisormusta: kolme kertaa vasemmalle, kolme kertaa oikealle. Silloin Varoittaja vaikenee. Sormusta käyttämällä Enni uskoo pitävänsä itsensä, ja myös läheisensä turvassa. Enni ei voi kertoa Varoittajasta kenellekään – kuka häntä uskoisi? Jatkuva valppaana olo vaatii kuitenkin veronsa, eikä Enni ei koskaan voi rentoutua täysin. Jos Enni unohtaa, voi mitä tahansa pahaa tapahtua… Pian Enni saa kuitenkin huomata, että sormuksesta ja pehmoleluista huolimatta kaikki ei olekaan hänen vallassaan. Vanhemmat puolestaan kiinnittävät huomiota Ennin vaitonaiseen olemukseen ja jatkuvaan käsien pesemiseen. He huolestuvat: mikä Enniä vaivaa? Kun naapuriin muuttaa uusi poika, on Enni näkevinään kohtalotoverin. Voiko olla, että hän ei ole ainoa, joka kuulee Varoittajan äänen? Anu Holopaisen nuortenromaani Filigraanityttö kuvaa ahdistuneisuutta ja pakko-oireita herkästi, mutta uskottavasti. Kirja tekee selväksi sen, että ahdistusta ja muita mielenterveyden haasteita voi olla kenellä tahansa, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Filigraanityttö on sujuvasti kirjoitettu kirja pelkäämisestä ja huolesta – myös siitä, että ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin.  

Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet

Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet

10.3.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Rex Dexter haluaisi kuollakseen koiran. Hän on mielestään syntynyt koiranomistajaksi, ja uskoo olevansa täysin valmis kantamaan vastuun lemmikistä. Syntymäpäivänään Rex saa vanhemmiltaan lahjaksi paketin, jossa on ilmareikiä, ja joka rapisee lupaavasti. Voisiko se olla… Kana. Laatikossa on kana! Tuntia ja neljäätoista minuuttia myöhemmin kana on jäänyt jyrän alle, Rex on kirottu ja hänen huoneessaan kummittelee villieläimiä. Lemmikkikanan haamu nyt vielä olisi mennyt – se on suhteellisen pieni ja harmiton – mutta paikalle saapuvat muun muassa sarvikuono, norsu ja hai. Ne tekevät huoneen hiukan ahtaaksi. Kukapa olisi arvannut, miten meluisia, sotkuisia ja nälkäisiä haamueläimet voivat olla? Eläimet tarvitsevat Rexin apua: ne vaativat selvittämään, miksi ovat kuolleet omituisissa, epäilyttävissä olosuhteissa. Saadakseen huoneensa (ja ruokansa) takaisin, Rexin ei auta kuin ryhtyä toimeen. Apuun tulee paras ystävä Darvish, ja pian pojat huomaavat, että kaupungissa on tekeillä jotain katalaa. Eläintarhan asukkaat ovat vaarassa! Voiko Rex pelastaa tilanteen? Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet on hilpeä kirja, joka sopii kaikille huumorin, mysteerien ja eläinten (myös kuolleiden) ystäville. Teos ottaa hienovaraisesti kantaa myös uhanalaisten lajien tilanteeseen: mikä on ihmisen vastuu lajien säilyttämisessä? Eläinten kuolemia käsittelevät kohdat sivuutetaan kirjassa melko nopeasti, mutta ne saattavat silti surettaa herkempiä lukijoita (kuten tämän vinkin kirjoittajaa). Pääosin Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet on hulvatonta, viihdyttävää luettavaa, joka sopii luettavaksi 3. luokasta ylöspäin. Teoksen on kirjoittanut Aaron Reynolds ja suomentanut Kaisa Ranta.  

Valkeantuoja

Valkeantuoja

3.3.2021 | Jaa täky | Teostiedot
- Kuulostaa ihan siltä kuin koneella olisi oma tahto, Taaro huomioi. Hän kuvitteli Liekon tuhahtavan moiselle väitteelle, mutta tämä nyökkäsikin vakavana. - Juuri niin. Valkeantuoja on kone, mutta samalla myös… elävä. Vaahkarin nelimaassa elää neljä kansaa: sanstelaiset, vaarroslaiset, suomuskalaiset, sekä kömsteläiset, joita kukaan ei tosin ole nähnyt vuosisataan. Sanstevuorten Taaro lähtee kotoaan etsimään omaa kumpastaan: eläintä, josta tulisi hänelle kumppani loppuelämäksi. Pääkapunki Vaarroksen lähettyvillä ratsuväki kuitenkin pidättää Taaron ja syyttää häntä varkaudesta. Joku on varastanut Vaahkalinnasta Valkeantuojan, mystisen ja kallisarvoisen mahtaan, joka tuottaa kansalle valoa. Taaron onneksi vaarroslainen Nata-tyttö vapauttaa hänet, koska uskoo pojan syyttömyyteen.Lapset lähtevät yhdessä Natan Liekko-veljen kanssa etsimään Valkeantuojaa: ilman sitä on valtakunnan rauha uhattuna. Valkeantuoja aloittaa uuden lasten fantasiakirjasarjan. Elina Rouhiaisen kirjoittama ja Kaisa Rannan kuvittama teos on täynnä jännittäviä tapahtumia, taianomaista tunnelmaa ja kiehtovia hahmoja. Juonenkäänteitä ja henkilöhahmoja on runsaasti, mutta teksti on silti helposti lähestyttävää ja selkeää. Valkeantuoja on kiehtova fantasiatarina Nelimaan lapsista, jotka yhdistävät voimansa yhteisen hyvän puolesta.  

Sivut