Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Mur ja metsän ilta

Mur ja metsän ilta

14.1.2022 | Jaa täky | Teostiedot
”Murista näytti kuin oksalle olisi laskeutunut myös yksi iltataivaan tähti. Siltä se näytti, kun puuta katsoi siitä kohdasta, missä Mur makoili.” Mur on karhu, joka asuu syvällä havuntuoksuisessa metsässä. Siellä asuu myös muita eläimiä: esimerkiksi susi, hirvi, hömötiainen, orava ja piisami. Satukokoelma kertoo metsän asukkaiden elämästä, tavoista ja ajatuksista kauniilla, runollisella kielellä. Hirvi haluaisi vaeltaa toiseen metsään, mutta sitä pelottaa, susi ulvoo kuusta häikäistyneenä, ja piisami ui metsälammen poikki joka päivä samaan aikaan.   Kaisa Happosen kirjoittamat sadut ovat lyhyitä, mutta täynnä erilaisia tunteita ja kauniita hetkiä. Välillä mukana on myös haikeutta, mutta kokonaisuutena satukirja on lempeä, jopa lohdullinen. Tarinat muistuttavat siitä, mikä on tärkeää: ne kertovat rohkeudesta, erilaisuudesta, kiintymyksestä, kärsivällisyydestä, ilosta ja uusista ystävistä, ja tarjoavat lukijalle monenlaisia näkökulmia elämään. Anne Vaskon upea kuvitus sopii kirjaan erinomaisesti ja täydentää tarinoita viehättävästi.   Mur ja metsän ilta sopii luettavaksi kaiken ikäisille.  

Olin niinku aurinko paistais

Olin niinku aurinko paistais

30.12.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Pää, asiat ja maailma oli sekasin. Tuntui ku mua ois revitty siihen ikään mihin oli pakko mennä, ja tietkö, just sinne mä en olis ihan vielä halunnu mennä.” Gabriel on juuri sopinut treffit ihastuksensa Aavan kanssa, kun koronapandemia pysäyttää koko maailman. Aavalla on astma ja hän kuuluu näin ollen riskiryhmään: deittailu siirtyy virtuaaliseksi ja kannattelevat, rohkaisevat, tunnetta täynnä olevat viestit sinkoilevat nuorten välillä. Korona tuo elämään muutenkin synkkiä sävyjä. Sairaanhoitaja-äiti lukittautuu mystisen sairauden kourissa huoneeseensa ja Gabrielin harteille jää pitää huolta paitsi itsestään, myös pikkusiskostaan Meerikestä. Äidin oven taakse jätetään voileipiä ja etäkouluun osallistutaan silloin kun muistetaan, tai jaksetaan. Rahat alkavat loppua, pelko puristaa sydäntä, mutta jaksettava on: kuka muu muka voisi jaksaa Gabrielin puolesta?   Olin niinku aurinko paistais on Veera Salmen kirjoittama ilmaisuvoimainen, kielellisesti vahva säeromaani, joka sijoittuu kevääseen 2020, jolloin koronapandemia sulki Suomen. Kirjan lukeminen vuonna 2021 on yllättävän rankka kokemus: tapahtumat ovat niin lähellä ja voimakkaasti läsnä, että lukijan on hankala erkaannuttaa itseään niistä. Päähenkilö Gabriel kantaa ikäisekseen aivan liian suurta vastuuta, eikä tarinaan uppoutuessaan voi olla miettimättä, miten monen lapsen ja nuoren kohdalla Gabrielin tilanne on koronan aikana ollut todellisuutta. Kirjassa on kuitenkin runsaasti myös toivoa: apuun saapuu äidin ystävä, äiti paranee ja perhe pysyy kasassa. Surullisista sävyistä huolimatta kirja on täynnä lämpöä ja elämänvoimaa, jonka ansiosta lukukokemus ei ole liian raskas. Teos sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.  

Kingi ja joulujen joulu

Kingi ja joulujen joulu

21.12.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Se katselee perhettään, joka istuu kynttilänvalossa. Sen suuri koiransydän täyttyy ilosta ja rakkaudesta. – Minun perheeni, Kingi ajattelee. – Minun ikioma perheeni.”   Kingi on iäkäs koiraherra, joka asuu perheensä kanssa pienessä saaressa. Perheeseen kuuluvat ihmiset Keppinainen ja Isonenä, sekä koirakaverit Susse ja Silvi. Tärkein Kingille on kuitenkin hänen oma ihmisensä: Poika. Eräänä päivänä Kingi huomaa, että kotona tapahtuu kummia! Keppinainen hääräilee salaperäisen näköisenä, taloa siivotaan ja puunataan ja ikkunoihin ripustellaan koristeita. Kingi päättää ryhtyä salapoliisiksi ja selvittää, mistä on kyse! Eppu Nuotion kirjoittama ja Katri Kirkkopellon kuvittama Kingi ja joulujen joulu johdattelee lukijan joulutunnelmaan vanhan koiran silmien kautta. Kinkun vahtiminen on tärkeää työtä, kuusen valitseminen on ehdottomasti koiran tehtävä, eikä kukaan kai voi suuttua, jos jouluna maistaa piparkakkukaupungista palan… Ja sitten toisen… Ja kokonaisen talon! Tämä mukavasti kirjoitettu joulukirja sopii erityisen hyvin joulunodotukseen ja muistuttaa siitä, että jouluna ei tarvitse suorittaa tai stressata: joulun on tarkoitus olla iloinen, rauhallinen ja rakkaudentäyteinen juhla. Kirja sopii mainiosti luettavaksi kaiken ikäisille!  

Jasu - säpinää ja säätöä

Jasu - säpinää ja säätöä

3.12.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Jasu on kuudesluokkalainen poika, jonka elämästä ei – kirjan nimen mukaisesti – puutu säpinää tai säätöä. Miten käy, kun luokka päättää järjestää läksiäiset kauan kärsineelle opettaja Niemiselle? Voiko huoneeseensa salakuljettaa koiran ja luottaa siihen, että kukaan ei huomaa? Ilahtuuko Jasun isä, kun saa pojaltaan apua puidenkaadossa? Markus Ikolan kirjoittama Jasu – säpinää ja säätöä on hulvattoman hauska ja täydellisen pöljä kirja, jossa Jasu ystävineen päätyy jatkuvasti jos jonkinlaisiin kommelluksiin. Päähenkilö ei ehkä aina onnistu tavoitteissaan täysin, mutta yritystä ja hyväsydämisyyttä häneltä ei totisesti puutu! Kirja koostuu melko lyhyistä luvuista, ja vaikka kieli on rikasta ja monipuolista, ei se kuitenkaan ole vaikeaa. Teos sopii sen vuoksi erinomaisesti myös tottumattomalle lukijalle. Jasu-sarjassa on aiemmin ilmestynyt kolme teosta, mutta kirjat voi lukea myös itsenäisinä teoksina. Kirja sopii erityisen hyvin luettavaksi alakouluikäisille.  

Mopoautolla mun prinssini saapuu

Mopoautolla mun prinssini saapuu

26.11.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Peruskoulun juuri päättänyt Ella on ollut ihastunut rastatukkaiseen, ruskeasilmäiseen Toniin jo pari vuotta. Kesäloman alettua Ella päättää viimein tarttua toimeen ja tehdä Toniin vaikutuksen. Sen hän totisesti myös tekee, ja melkoisella ryminällä – Ella nimittäin ajaa polkupyörällä päin jäätelökioskia, jossa Toni on kesätöissä.. Samaan aikaan Ellan parhaat ystävät Pilvi ja Iiris säheltävät tahoillaan, samoin raivostuttava, mutta rakas pikkuveli Veeti. Ellan isä on menehtynyt ja sukset menevät välillä ristiin yksinhuoltajaäidin kanssa – erityisesti, kun kuvioihin astelee todella rasittavan oloinen Martti… Ella ei tunne voivansa puhua äidilleen kaikesta, joten hän lähtee etäiseksi jääneen mummonsa luo yökylään. Mummolle Ella kertoo kaiken, ja saa vastavuoroisesti kuulla salaisuuden isästään. Mitä menneisyydessä on tapahtunut? Tuula Kallioniemen kirjoittama Mopoautolla mun prinssini saapuu on kesän makuinen, helppolukuinen kirja nuorten elämästä. Kirja on sopiva sekoitus huumoria ja romantiikkaa, ja muutamista synkemmistä teemoista huolimatta teoksen sävy pysyy koko ajan miellyttävän kepeänä. Rytmikkäästi etenevä hyvän mielen kirja sopii erinomaisesti luettavaksi yläkouluikäisille!

Hautausmaan pojat

Hautausmaan pojat

5.11.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Yadriel saattoi vain tuijottaa häntä. Hän ei tiennyt, mitä sanoa. Hän tunsi niin usein olevansa aivan eristyksissä – uskoi niin vakaasti olevansa ainoa laatuaan, oudokki, jonka suhteen kaikki olivat ymmällään – ettei hän ollut koskaan tullut miettineeksi, että jossain matkan varrella oli täytynyt olla muitakin hänen kaltaisiaan brujxeja.”   Yadriel on 16-vuotias transsukupuolinen poika, joka asuu perheensä kanssa hautausmaalla. He muodostavat brujx-yhteisön, jossa miesten tehtävänä on vapauttaa menehtyneiden henget tuonpuoleiseen ja naisten tehtävänä on toimia parantajina. Yadrielin vanhoillisella perheellä on kuitenkin vaikeuksia hyväksyä tämän sukupuoli, joten hän ei saa lupaa suorittaa rituaalia, joka antaisi nuorelle brujolle voiman henkien vapauttamiseksi. Kun Yadrielin serkku Miguel kuolee, päättää Yadriel todistaa kykynsä suorittamalla rituaalin salaa ja vapauttamalla serkkunsa hengen. Apunaan toinen serkkunsa Maritza, hän kutsuu kuitenkin esiin väärän henkilön: hurmaavan, omapäisen, raivostuttavan Julianin, jolla ei ole aikomustakaan siirtyä tuonpuoleiseen…   Julian ei muista kuolemaansa, joten pojat tekevät yhteistyösopimuksen, jotta Julian voi selvittää mitä hänelle tapahtui ja Yadriel pääsee todistamaan perheelleen, että on oikea brujo. Jotain outoa on kuitenkin meneillään. Liittyvätkö Julianin ja Miguelin kuolemat toisiinsa? Uhkaako jokin suurempi hautausmaan rauhaa? Ja kenties tärkeimpänä: onko Yadriel sittenkään valmis luopumaan Julianista?   Aiden Thomasin kirjoittama ja Inka Parpolan suomentama Hautausmaan pojat on juoneltaan viihdyttävä, tärkeitä teemoja käsittelevä romaani. Teoksen keskiössä oleva kolmikko on kerrassaan hurmaava, ja latinokulttuuria avataan kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Kirja käsittelee uskottavasti ja samastuttavasti myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä aiheita ja välittää voimakkaan viestin siitä, miten on elintärkeää saada olla oma itsensä. Ajoittain teos on myös varsin raskasta luettavaa: esimerkiksi perheen Yadrieliin kohdistama jatkuva väärinsukupuolittaminen tuntuu taatusti lukijasta pahalta. Kirjassa ei kuitenkaan keskitytä murheeseen tai pahaan oloon. Yadriel ei ole yksin, ja myös ymmärrystä, onnea ja tukea on tarjolla. Kirja ansaitseekin erityismaininnan siitä, miten raikkaalla tavalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kuvataan. Hautausmaan pojat on erinomainen yhdistelmä murhamysteeriä, kummitustarinaa ja romantiikkaa. Kirja sopii luettavaksi sekä nuorille että aikuisille!      

Roskakasa

Roskakasa

29.10.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Metsässä sijaitsee Kasa. Se koostuu milloin mistäkin: tammenterhoista, kuusenneulasista, pienistä kivistä. Nyt Kasaan on kuitenkin ilmestynyt omituisia asioita. Ne eivät näytä sieniltä, eläimiltä, tai kasveilta – mistä ihmeestä on kyse? Hiiri tietää vastauksen: Kasa on peittynyt roskiin! Metsän eläimet lähestyvät Kasaa uteliaana. Kettu lumoutuu tyhjän koiranruokapurkin tuoksusta, eikä orava voi vastustaa herkuiksi luulemiensa karamellipapereiden nakertelua. Yksi toisensa jälkeen eläimille tapahtuu ikäviä asioita: kettu jää päästään kiinni tölkkiin, hiiri sotkeutuu tahmeaan purukumiin, ja kaikille tulee vähintään maha kipeäksi. Yön aikana roskat onneksi katoavat ja eläinten olo paranee. Emilia Erfvingin Roskakasa on upean yksityiskohtaisesti kuvitettu kirja, joka tuo konkreettisesti ja lapsentasoisesti esiin roskaamisen vaarat. Jos ihmiset suhtautuvat roskiin välinpitämättömästi, on sillä väistämättä seurauksia eläimille ja luonnolle. Tekstiä kirjassa on melko vähän, mutta jokainen lause löytää paikkansa kirjan sivuilta. Tarinasta käy ilmi myös vanha totuus siitä, miten toisen roska voi olla toisen aarre: sinitiainen vuoraa pesänsä villalangalla ja mäyrät löytävät patjoikseen kaikenlaista pehmeää. Taidettakin roskista voi tehdä!   Roskakasa on tärkeä kirja, joka sopii luettavaksi jo ihan pienen lapsen kanssa. Se antaa välineitä keskustella lapsen kanssa ympäristöstä ja sen suojelemisesta, kierrätyksestä ja eläinten hyvinvoinnista. Sympaattiset hahmot ilahduttavat isompaakin lukijaa. Kirjalla on myös vaikutusta: sen luettuaan kiinnittää taatusti entistä enemmän huomiota siihen, mihin roskat taskunpohjalta kulkeutuvat.   

Kerrostaloponi Kemppainen

Kerrostaloponi Kemppainen

7.10.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Aura asettui Kemppaisen kylkeä vasten ja asetteli peittonsa heidän molempien yli. Ponin kylki tuntui lämpöiseltä poskea vasten ja sen karva silkkisen sileältä. Siihen oli hyvä nukahtaa.”   Enemmän kuin mitään muuta, Aura haluaisi ponin. Vanhemmat eivät kuitenkaan suostu tähän, eikä kavereistakaan ole lohduksi: Janina ja Olivia ovat alkaneet käydä oikeilla ratsastustunneilla, eivätkä ota Auraa mukaan edes kepparikerhoonsa, koska heidän mielestään isän tennissukasta tehty Pyry ei ole tarpeeksi hieno ratsu.   Kerran Auran ollessa kipeänä kotona, hän kuulee rappusista askeleita. Ei kuitenkaan mikä tahansa askeleita! Tavallisen tömpsis tömpsiksen sijaan rapusta kuuluu terävä, pieni kipetikopeti.   ”Aura kuulosteli hetken ja lähti sitten kiipeämään portaita. Kun hän ehti ylätasanteelle, hän näki jotain karvaista ja pulleaa. Se oli poni.”   Kohtaamisesta alkaa ystävyys, joka on täynnä kommelluksia, keskustelua ja kaurahiutaleita. Poni nimeltä Kemppainen muuttaa Auran huoneeseen, ja Aura saa huomata, että ponin piilottelu makuuhuoneen komerossa ei olekaan ihan helppo juttu… Suorasukainen Kemppainen ja ystävää kaipaava Aura ovat sympaattinen parivaljakko, joiden touhuista lukee mielellään. Välillä kinastellaan kipakasti, mutta lopulta ystävyys voittaa. Eikä ruoastakaan ole lepyttelyssä haittaa, jos Kemppaiselta kysytään! Päivi Lukkarilan kirjoittama Kerrostaloponi Kemppainen on helppolukuinen, hauska tarina ponin ja tytön erikoislaatuisesta ystävyydestä. Myös siitä, mitä ystävyys oikeastaan on. Milla Paloniemen hiilikynäkuvitus täydentää tarinaa ilmeikkäästi.   ”Kaikista ihmisistä, jotka olen tavannut, olet ehdottomasti mukavin, ja sinun kanssasi on lähes aina kivaa. Minä melkein toivon, että sinäkin olisit poni.”    

Myrrys

Myrrys

24.9.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Mene minusta ohitse, hän kuiskasi aivan hiljaa ja painoi poskensa kylmää sammalta vasten odottaen julmien hampaiden minä hetkenä hyvänsä iskeytyvän niskaansa. Maailma sumeni hänen silmissään kuin valkea utu olisi peittänyt metsän hänen ympärillään.”  Orpo, 14-vuotias Niilo elää ankarissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Päivät täyttyvät kovasta työstä, eikä talon isäntäväki kohtele Niiloa reilusti: häntä ei pidetä edes palkollisen arvoisena. Hänelle tehdään selväksi, että hän on vain taakka. Kammottavan onnettomuuden seurauksena talossa tarvitaan tietäjän apua ja hätiin kutsutaan mahtava myrrys: pelkoa herättävä, metsän keskellä asuva erakko, jonka uskotaan saaneen voimansa maahan menneiltä. Palkkioksi avustaan myrrys vaatii Niilon rengikseen, eikä pojan auta kuin lähteä tietäjän matkaan. Elämä korpimetsän armoilla myrryksen oppipoikana on täysin erilaista kuin Niilo odotti. Päivä päivältä hän kasvaa vahvemmaksi ja rohkeammaksi oppien samalla, millaista on todellinen ystävyys. Monien käänteiden myötä Niilolle valkenee myös salaisuus, joka liittyy hänen juuriinsa ja Kivihalmeen isännän vihaan. Kun menneisyys paljastuu ja julmuudet lisääntyvät, on viimein aika nousta vastustamaan väärintekijöitä. Anniina Mikaman Myrrys on upeasti kirjoitettu, historialliseen Suomeen sijoittuva teos. Kirjaan on punottu kansanuskoa ja kunnioitusta metsää kohtaan – se onkin seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Mikaman teksti on kuvailevaa, monipuolista ja kiehtovaa, ja vetää lukijan mukanaan syvälle humisevan ikimetsän siimekseen. Myrrys sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.  

Romeo & Hirviöt

Romeo & Hirviöt

10.9.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Jo kahdensadan vuoden ajan Addisonin suvun lapset on lähetetty edesmenneen lordi Addisonin viimeisen tahdon mukaan opiskelemaan vanhaan sukukartanoon. Testamentissaan lordi on luvannut, että ensimmäinen huippuarvosanoin valmistunut oppilas saa periä lordin omaisuuden. Kun Romeo Addison täyttää 12 vuotta, myös hänet lähetetään kartanoon opiskelemaan. Voisiko hän olla ensimmäinen, joka onnistuu tehtävässä? Pian Romeo saa kuitenkin huomata, että opinahjo ei ole ihan tavallisimmasta päästä: opettajissa on jotain hyvin, hyvin outoa… Käytävällä oleva muotokuva puhuu ilmassa leijailevan ranskanopettajan äänellä, liikunnanopettajalla on yllättävän monta käpälää, ja terveydenhoitajalla huolestuttavan pitkät ja terävät kulmahampaat. Mitä Addisonin kartanossa tapahtuu?   Romeo ei kuitenkaan joudu ratkomaan mysteeriä yksin: kartanossa asuu myös hänen Jillian-serkkunsa, joka sivumennen sanoen ei missään tapauksessa usko hirviöihin. Nuoret ryhtyvät yhdessä selvittämään sukukartanon salaisuuksia, mutta se osoittautuu odotettua haastavammaksi… Mari Luoman kirjoittama ja kuvittama Romeo & Hirviöt on vauhdikas, tummasävyinen sarjakuvaromaani, josta ei käänteitä puutu. Teos sopii luettavaksi noin yhdeksästä vuodesta eteenpäin. Kirja päättyy jännittävään kohtaan, ja useat mysteerit jäävät selvittämättä. Onkin varsin luultavaa, että Romeon ja hirviöiden seikkailuista saadaan lukea myös jatkossa.    

Amari ja yön veljet

Amari ja yön veljet

27.8.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Amari Peters on 13-vuotias tyttö, joka asuu kaupungin köyhällä alueella kaksin äitinsä kanssa.  Amarin isoveli Quinton on kadonnut puoli vuotta aiemmin, eikä kukaan tiedä mitä hänelle on tapahtunut. Poliisi epäilee Quintonin sekaantuneen laittomuuksiin, mutta Amari ei tätä usko: hän tietää veljensä olevan hyvä ja rehellinen ihminen.   Kouluvuoden viimeisenä päivänä Amari löytää veljensä huoneesta tikittävän salkun ja kutsun Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Amarille avautuu täysin uusi maailma: hän saa tietää, että ihmisten joukossa vaeltelee yliluonnollisia olentoja, joita tavalliset ihmiset eivät kuitenkaan näe. Amarille paljastuu myös, että Quinton on työskennellyt viraston salaisena agenttina ja kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Selvittääkseen veljensä kohtalon, Amari osallistuu Yliluonnollisten asian viraston kokeisiin, mutta on täysin valmistautumaton kokeiden tuloksiin. Amarin yliluonnolliset kyvyt paljastuvat laittomiksi ja pelätyiksi. Pian hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa koko yliluonnollista maailmaa. Amari ei kuitenkaan voi antaa periksi – hänen on saatava selville, mitä Quintonille todella tapahtui…   Amari ja yön veljet aloittaa uuden fantasiasarjan, joka sopii erinomaisesti luettavaksi 12-15-vuotiaille, mutta viihdyttää myös sitä vanhempia lukijoita. Kirjailija B. B. Alston on kertonut kirjoittaneensa päähenkilöksi mustan tytön, koska hänen kaltaisensa sankarit ovat seikkailukirjoissa harvassa. Teos ottaakin hienovaraisesti kantaa lukuisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin: ennakkoluuloihin, rasismiin, köyhyyteen ja kiusaamiseen.   Amari ja yön veljet on vauhdikkaasti etenevä teos täynnä magiaa ja salaperäisiä hahmoja. Mitä Quintonille todella tapahtui? Kuka on vastuussa virastoa vastaan suunnatuista hyökkäyksistä? Kehen voi luottaa? Tähän kaikkeen saat vastauksen lukemalla tämän kirjan!    

Murtautuja Mauri

Murtautuja Mauri

17.8.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Sen olisi pitänyt olla synkkä ja myrskyinen yö, mutta se oli kaikkea muuta.” Aurinko paistoi, hyttyset hymyilivät ja perhoset tanssivat, kun Mauri syntyi pahamaineiseen Murtautujien sukuun. Maurin isä tiesi välittömästi, että siitä ei kyllä paha seuraa. Hän oli oikeassa.   Maurista kasvaa täysin toisenlainen kuin sisaruksensa! Mauri on kiltti, ystävällinen poika, joka viihtyy nenä kirjassa tai kukkia poimien, kun taas sisarukset tekevät Murtautujamaiseen tapaan konnankoukkuja ja taskuvarkauksia. Mitä pidemmälle Mauri varttuu, sitä kultaisempi hänestä tulee. Vaikka Mauri miten yrittää pahentaa tapansa, hän on aina vain kiltti: kun hänen pitäisi öykkäröidä kirjastossa, hän päätyy pitämään satutuntia taaperoille, ja omenavarkauden sijaan hän leipookin epähuomiossa naapurille piirakan.   Kun Mauri tutustuu Pipsaan, muuttuu kaikki. Pipsa on iloosi – vähän niin kuin poliisi, mutta sakkolappujen sijaan iloosit jakelevat kehuja, rohkaisua ja hyvää mieltä. Pipsan avulla Mauri ymmärtää, että mahdollisuuksia on loputtomasti: hän voi olla ja hänestä voi tulla mitä tahansa. Niinpä Mauri murtautuu ulos suvun perinteistä, ja hänestä tulee jotain täysin odottamatonta…   Heli Rantalan kirjoittama Murtautuja Mauri on herttainen ja hyväntuulinen kuvakirja erilaisuudesta ja oman paikan löytämisestä. Netta Lehtolan kuvitus on ilmeikästä ja yksityiskohtineen ilahduttavaa. Murtautuja Mauri välittää niin pienille kuin isommillekin lukijoille tärkeän viestin: sinusta voi tulla mitä vain, kun et anna muiden asettamien odotusten kahlita itseäsi.    

Tokion prinsessa

Tokion prinsessa

30.7.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Tiesin olevani erilainen kuin muut, mutta en ymmärtänyt erilaisuudessani olevan jotain vikaa, ennen kuin asia esiteltiin minulle tähän tapaan.”   Kalifornialainen, 18-vuotias Izzy asuu kaksin äitinsä kanssa ja elää normaalia pikkukaupungin elämää. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Izzy saa tietää, että hänen isänsä on Japanin tuleva keisari – se kun tekee Izzysta prinsessan! Izzy matkustaa Japaniin tutustumaan isäänsä, hovin tapoihin ja kauniiseen, mutta vieraaseen maahan. Opeteltavaa on paljon: kieli, kulttuuri, prinsessalle soveltuva käytös, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…   Emiko Jeanin kirjoittama ja Susanna Sjömanin suomentama Tokion prinsessa on nopealukuinen, viihdyttävä kirja. Kirjassa kuvataan viehättävästi ja monipuolisesti japanilaista kulttuuria, uskomattomia maisemia ja ennen kaikkea ruokaa! Teosta lukiessaan kannattaakin varata eväät lähelle: toinen toistaan herkullisempien ruokalajien yksityiskohtainen kuvailu saa takuuvarmasti lukijan nälkäiseksi.   Tokion prinsessa on rakkaustarina, mutta se on myös paljon muuta. Kirja kertoo ulkopuolisuudesta, erilaisuudesta, pelosta, perheestä, ystävyydestä, ja ennen kaikkea oman paikan löytämisestä. Teos sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.         

Kaupunki Kukaties

Kaupunki Kukaties

23.7.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Nurmella bileet: kaupunginpuutarhurin harava tanssii.”   Kaupunki Kukaties on värikäs mielikuvituskaupunki, jossa lauletaan, tanssitaan, ystävystytään ja tavataan monenlaisia hauskoja hahmoja. Kaupungissa sattuu ja tapahtuu: välillä huomio kiinnitetään kaikista pienimpiin, kuten leppäkerttuihin. Toisinaan taas ihmetellään ohi juoksevaa parkourpiskiä ja seuraavassa hetkessä tempaudutaan mukaan kesyttömän mummon touhuihin.     Pia Krutsin yhdistelee runoissaan arkea ja seikkailua lukuisin erilaisin tekstityylein. Tekstit ovat monipuolisia ja oivaltavia, ja soveltuvat hyvin myös perheen pienimmille ääneen luettavaksi. Jani Ikosen kuvitus on elävää ja yksityiskohtaista: ainutlaatuinen runokaupunki piirtyy sivuille vaikuttavana ja mielikuvitusta kutkuttavana kokonaisuutena. Kaupunki Kukaties on rytmikäs ja pursuilee elämää. Sinne ovat tervetulleita kaikki – jokaiselle on paikkansa!  

Pikku hiiri telttaretkellä

Pikku hiiri telttaretkellä

18.6.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Koko saari oli aivan autio ja tyhjä. Meri oli peilityyni.”   Eräänä kauniina kesäpäivänä Hiirun äiti pakkaa eväät, kupoliteltan ja pari makuupussia: on saariseikkailun aika! Saareen päästäkseen pitää ensin matkustaa raitiovaunulla ja sitten vielä lautalla. Perillä on kaikkea kiinnostavaa: erilaisia kasveja, lintuja ja rantahiekkaa, johon on mukava upottaa käpälät.   Illalla teltassa vallitsee lempeä, vihreä hämärä. Pikkuinen Hiiru kuuntelee yön ääniä. Tuo on varis! Nuo ovat pääskysiä! Mutta tuo oli kyllä moottorivene…   Aamulla seikkailu jatkuu ja hiiret tutustuvat saareen paremmin. Merivesi on kylmää, mutta siinä on silti hauska sukeltaa, saaren ravintolasta saa herkullista ruokaa ja hanhea poikasineen pitää hieman varoa. Saarella tassutellessaan pienen hiiren varpaaseen tulee tikku, mutta onneksi äiti tietää siihenkin avun!   Riikka Jäntin Pikku hiiri telttaretkellä on suloinen kuvakirja retkeilystä ja kesästä. Tarina on mukavasti kirjoitettu ja hauskaa kuvitusta tutkii mielellään. Tämä pikkuinen kirja on täydellistä kesäluettavaa perheen pienimmille!  

Hymykuopat

Hymykuopat

7.6.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Minusta kuoppa maassa ei ole niin surullinen asia kuin isästä. Maakuopassa voi olla vaikka aarre. Niin kuin mummi.”   Tiitus ja Tilda ovat kaksosia. Neljä vuotta, jouluna viisi. Yksi Tiituksen ja Tildan suosikkiasioista on se, kun isä nauraa: silloin isän poskiin tulee hauskat kuopat, joihin Tiituksen ja Tildan peukalot sopivat täydellisesti.   Kun mummi kuolee, kuopat isän poskilta katoavat, eivätkä kaksoset enää tiedä, mihin painaa peukalonsa. Kaksoset yrittävät ilahduttaa isää: he muun muassa pukeutuvat toistensa vaatteisiin ja kaivavat puutarhan täyteen aarrekuoppia. Mikään ei kuitenkaan toimi. Isä ei oikein tunnu huomaavan, mitä kaikkea Tiitus ja Tilda puuhaavat, ja äidin lähdettyä työmatkalle ei kukaan kutsu edes ajoissa syömään. Isällä on ikävä mummia, kaksoset puolestaan kaipaavat isää ja tämän naurua.   Maarit Lallin kirjoittama ja Sanna Manderin värikkäästi kuvittama Tiitus ja Tilda – Hymykuopat käsittelee läheisen menetystä lämpimästi ja kauniisti. Kaipaus ei välttämättä olekaan paha asia, vaan merkki siitä, että jotakuta on rakastettu oikein paljon. Ja kenties isäkin saa vielä poskilleen iloiset kuopat…  

Saakelin satanen

Saakelin satanen

28.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Saakelin satanen alkaa vauhdikkaasti: ysiluokalta juuri päässeellä Uunolla on yksi ilta aikaa ryöstää paikallinen Sale. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, täytyy hänen samalla vahtia kuusivuotiasta pikkuveljeään. Miten ihmeessä Uuno on joutunut tällaiseen tilanteeseen?   Uuno asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa pikkupaikkakunnalla, kuvitteellisessa Pyhäharjun kunnassa. Palomies-isä on kuollut muutamaa vuotta aikaisemmin, eivätkä Uunon muistot isästä ole kovin hyviä. Äidillä on rahahuolia, Uunon ihastus deittailee koulun ärsyttävintä jätkää, ja kavereitakin Uunolla on vain yksi: omalaatuinen Heikkinen, josta Uuno ei lopulta tiedä juuri mitään – ei edes asuinpaikkaa.   Jotain hyvää kuitenkin: Uuno onnistuu saamaan kesätöitä paikallisesta rautakaupasta. Hyvä muuttuu kuitenkin melko pian katastrofiksi, kun salaperäinen, selvästi pakomatkalla oleva mies ojentaa Uunolle sadan euron setelin ja vannottaa pitämään sen turvassa. Mikäli Uuno ei tottele miestä, käy Uunon perheelle huonosti. Todella huonosti…   Tästä alkaa jännittävä, odottamaton, karmea ja hilpeä tapahtumasarja, joka vetää Uunon mukaansa halusi tämä tai ei.  Yhdessä Heikkisen kanssa Uuno yrittää selvitä tapahtumista, jotka eivät ole ihan niitä tavanomaisimpia. Kesä kun pitää sisällään kansainvälisiä rikollisliigoja, poliisikuulusteluja ja rahanpesua…   Mikko Within kirjoittama Saakelin satanen on vauhdikas ja hauska kirja, jonka tapahtumat ajoittuvat kesälomalle. Dekkarihenkinen kirja kuvaa nuoria uskottavasti: se ei aliarvioi nuoria kirjan henkilöinä, eikä myöskään lukijoina. Tämä on mainiota kesäluettavaa yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille!  

Minuutin mittainen ikuisuus

Minuutin mittainen ikuisuus

22.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Kolme sääntöä: älä itke, älä vasikoi, kosta.” Viisitoistavuotias Will asuu isoveljensä Shawnin kanssa alueella, joka on täynnä  kilpailevia jengejä ja rikollisuutta. Kun Shawn murhataan, Will tietää täsmälleen miten hänen tulee toimia: noudattaa Sääntöjä. Niitä on kolme: älä itke, älä vasikoi, kosta. Will ottaa mukaansa aseen ja lähtee kostoretkelleen. Hän tietää täsmälleen, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema. Vai tietääkö? Minuutin mittaisen hissimatkan aikana tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Jotain, mikä voi muuttaa kaiken…   Jason Reynoldsin säeromaani Minuutin mittainen ikuisuus on voimakas teos. Kirjassa on vihaa, väkivaltaa, surua ja kaipausta, mutta myös ystävyyttä, veljeyttä, rakkautta – jopa ymmärrystä. Teos saa lukijan pohtimaan muun muassa vastuuta ja kostoa käsitteenä. Valmiita vastauksia se ei kuitenkaan tarjoa, vaan jättää tilaa lukijan omille tulkinnoille.   Minuutin mittainen ikuisuus on nopealukuinen, mutta vaikuttava ja vimmainen teos. Shawnin ja Willin tarinat keriytyvät sivu sivulta auki, ja kun hissimatka on ohi, on jotain muuttunut peruuttamattomasti…  

Yön kuningatar

Yön kuningatar

7.5.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Eletään vuotta 1915. Viktor on muuttanut äitinsä Margaretan kanssa Pariisista Helsinkiin. Hän tuntee olonsa yksinäiseksi: äiti on omissa maailmoissaan, samassa taloudessa asuva isoäiti suhtautuu Viktoriin kylmäkiskoisesti ja koulussa Viktoria kiusataan samassa pihapiirissä asuvan Algotin johdolla.   Viktorin äiti oli Pariisissa arvostettu oopperalaulaja, mutta Helsingissä töitä ei ole yhtä helppo löytää. Kun Margaretalle kuitenkin tarjotaan Yön kuningattaren roolia Venäläläisen teatterin Taikahuilussa, hän ottaa sen vastaan. Myös Viktor viihtyy teatterissa hyvin, ja ystävystyy lavastajan tyttären Agnesin kanssa. Sitten teatterissa alkaa tapahtua omituisia, selittämättömiä asioita. Erityisesti Yön kuningattaren läheisyydessä sattuu jatkuvasti erikoisia ja vaarallisia onnettomuuksia. Viktor kuulee käytävillä askeleita ja naisen laulua, vaikka ketään ei näy. Teatterirakennuksen perustusten alle on piiloutunut jotain pahantahtoista ja kammottavaa… Uskaltaako Viktor selvittää, mistä on kyse? Voiko hän pelastaa äitinsä ennen kuin on liian myöhäistä?   Eva Frantzin kirjoittama Yön kuningatar tarjoilee lähihistoriaan sijoittuvaa jännitystä ja yliluonnollista kauhua. Sujuvasti etenevä teksti pitää lukijan otteessaan ensisivuilta lähtien: teos on pakko lukea loppuun, jotta saa tietää, miten Viktorille äiteineen käy. Teatterin kauhujen lisäksi kirjassa käsitellään myös kiusaamista, ulkopuolisuuden tunnetta ja yksinäisyyttä. Yön kuningatar sopii luettavaksi noin 9-vuotiaista ylöspäin. Tähän kirjaan kannattaa tarttua -  jos uskaltaa…  

Suomen ämminkäiset värikuvina

Suomen ämminkäiset värikuvina

30.4.2021 | Jaa täky | Teostiedot
”Vaikka jotakin ei näe, se voi silti olla olemassa.”   Oletko koskaan pohtinut, miksi liikennevaloista kuuluu kummaa naksutusta? Se ei välttämättä olekaan merkki siitä, minkä värinen valo palaa. Sehän voi varsin mainiosti olla myös hämmentynyt kuulio! Entä miksi osa seiniin maalatuista graffiteista näkyy edelleen himmeänä? Syy ei ehkä olekaan liian laimeassa pesuliuoksessa… Ehkä oletkin päässyt todistamaan kolmikielisen nuolinkaisen työn tulosta.   Muun muassa näiden mystisten otusten elämään sinut tutustuttaa Tuomas Kärkkäisen kirjoittama ja kuvittama, uskomattoman kekseliäs Suomen ämminkäiset värikuvina – otusbongaajan opas. Kirjassa esitellään viidentoista ämminkäisen elinalue, ravinto ja tuntomerkit. Ämminkäiset ovat usein melko arkoja, joten niitä voi olla vaikea havaita. Ne kuitenkin jättävät jälkeensä kaikenlaisia merkkejä: pursuilevia roskiksia, patsaan päälaella istuvia puluja, tai taivaalla ympyrää kiertäviä valokiekkoja.   Tämän hulvattoman kuvakirjan luettuasi et enää näe kaupunkia arkisena tai sotkuisena, vaan monimuotoisen ämminkäiskannan kiehtovana alueena. Kirja sopii erinomaisesti kaikenikäisille: lukemisen jälkeen havannoi ympäristöä ihan uudella tavalla. Hauskaa bongailua!  

Sivut