Etusivu

Haku

Kirjavinkit ja -hyllyt

Sisilisko ja minä

Täky 21.4.2021
Maaliskuussa kuollut Kaarina Valoaalto (1948-2021) oli suomalaisen kirjallisuuden oman tien kulkija, jonka räiskyvää tuotantoa on vaikea sovittaa tuttujen kirjallisten lajityyppien muotteihin ja kaavoihin. Hänen esikoisteoksensa runokokoelma Ei muuta kuin hiukset päässä (Otava 1980) huomioitiin aikanaan laajasti ja hän ehti elämänsä aikana julkaista yhdeksän runokokoelmaa, joista viimeinen Banana Split (Poesia 2020) ilmestyi sopivasti esikoisen...

Kirjahyllyt

Palkittuja suomennoksia 1958-2021

Kirjahylly
Mikael Agricola -palkinto annetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Tähän kirjahyllyyn on koottu kaikki Kirjasammosta löytyvät Agricola-palkinnon saaneet teokset vuosilta 1958-2021.

Uutta saksankielistä kirjallisuutta suomeksi

Kirjahylly
Tähän hyllyyn on koottu alunperin saksaksi kirjoitettua nykykirjallisuutta viime vuosilta. Mukana on saksalaisten, itävaltalaisten ja sveitsiläisten nykykirjailijoiden teoksia. Suomennokset ovat ilmestyneet vuosina 2013-2021.  

Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat 2021

Kirjahylly
Tampere Kuplii ry:n ja Tampereen kaupungin perustama Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaetaan maaliskuun 2021 lopussa. Palkinnon ”normaali” jakopaikka eli Tampere Kuplii sarjakuvafestivaali on siirretty toukokuulle 2021 (19.-23.5.2021).

Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat 2021

Kirjahylly
Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakama Tähtivaeltaja-palkinto myönnetään edellisen vuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle.

Lappi-kirjallisuuspalkinnon finalistit 2021

Kirjahylly
Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai Lapista kotoisin olevan tai siellä asuvan kirjailijan teokselle. Palkinnolla kirjastot haluavat tehdä alueen kirjallisuutta tunnetuksi.
1
2
3
4
5

Lukijoiden omat kirjahyllyt

Ajankohtaista

Kirjauutuuksia – kevät 2021

Artikkeli 29.1.2021
Kevään uutuuskirjat ovat nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimittajan kokoamassa listauksessa on mukana 65 teosta. Voit katsoa Sivupiirin puolelta vinkit kevään lasten- ja nuortenkirjoista.

Tähtivaeltaja-palkinto 2021 Emmi Itärannalle

Ajankohtaista 16.4.2021
Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto 2021 on myönnetty Emmi Itärannalle romaanista Kuunpäivän kirjeet (Teos 2020). Palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden parhaalle suomeksi ilmestyneelle science fiction -kirjalle.

Sensuuri ja sananvapaus

Video
Tietokirjailija, FT Kai Ekholm on tutkinut sananvapautta ja sensuuria yli 30 vuotta. Ekholm käy Kielletyt kirjat -ohjelmassa läpi tuotantoaan, ottaa esiin sensuurin kynsiin joutuneita teoksia ja esittelee myös ”Tiellä sananvapauteen. Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja” -verkkoteoksen.

Nainen ja metsä: Eeva Kilpi

Video

Vuonna 1979 Eeva Kilvestä tehtiin ohjelma nimeltä Nainen ja metsä, jossa liikutaan eteläsavolaisessa metsässä. Kilpi kertoo, mitä metsä merkitsee hänelle ja erityisesti kirjailijan työlle.

Ylen Elävän arkiston videot ja audiot Kirjasammossa

Muut sisällöt

Selaile sisältöjä

Genret, kirjailijat, tietokirjat, e-kirjat, palkintosarjat ym.

Aikalaisarviot

Arvostelevan Kirjaluettelon arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista vuosilta 1922–1988.