Etusivu

Haku

Kirjavinkit ja -hyllyt

Soutaja

Täky 14.10.2019
Tekisikö mieli soutamaan syksyiselle merelle? Ilkka Pitkäsen (s. 14.10.1949) romaanissa Soutaja (Otava 1987) vankilasta päässyt mies kyllästyy tuttuihin ympyröihinsä. Ratkaisu on veneen anastaminen ja kolmen kuukauden päämäärätön soutelu Suomenlahdella, kunnes syysmyrskyt ja talven tulo pakottavat maihin. Onko elämässä vielä luvassa parempaa, jota kannattaa odottaa? "Hän etsii kiihkeästi viestejä ihmisistä, rakentaa heitä kirjeiden,...

Kirjahyllyt

Lukuloma – kirjavinkkejä aikuisille

Kirjahylly
Syysloma on nyt lukuloma! Tässä vinkkejä aikuislukijoille lomamatkoista kirjan siivin.

Nuori Aleksis -palkinnon ehdokkaat 2019

Kirjahylly
Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2019 on julkistettu.

Runokuu 2019: aistit

Kirjahylly
Runokuu-festivaalin teema vuonna 2019 on aistit. Tapahtuma järjestetään Helsingissä 15.–25. elokuuta, ja Kirjasampo vinkkaa teemaan liittyen jälleen runokokoelmia.

Tanssiva karhu -palkitut runokirjat

Kirjahylly
Hyllyssä ovat kaikki Yleisradion jakaman Tanssiva karhu -runopalkinnon saaneet teokset järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan.

Kirjan taajuudella -podcast, jakso 9

Kirjahylly
Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä.
1
2
3
4
5

Lukijoiden omat kirjahyllyt

Ajankohtaista

Essee: Näytelmien lukemisen vaikeudesta

Artikkeli 17.9.2019
Esityskäsikirjoitus näyttämöteokselle ”Suomalaisen näytelmäkirjallisuuden noidankehä”: Näytelmät ovat kirjoitettu paitsi esitettäväksi näyttämöillä myös luettaviksi > näytelmän lukeminen vaatii toisenlaista taitoa kuin proosan tai lyriikan lukeminen ja tätä taitoa tulee opetella siinä missä mitä...

Booker-palkinto 2019 Margaret Atwoodille ja Bernardine Evaristolle

Ajankohtaista 15.10.2019
Vuoden 2019 Man Booker -kirjallisuuspalkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle kirjailijalle. Kanadalainen Margaret Atwood palkittiin romaanistaan The Testaments (Testamentit) ja brittiläinen Bernardine Evaristo romaanistaan Girl, Woman, Other (ei suomennettu)

Kirjallisuus, yhteiskunta ja ihminen

Video
Livestream-tallenne, jossa tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija FT Minna Maijala on haastattelussa Kirjastopäivillä 2019. Kirjasammon toimittaja Tuomas Aitonurmi haastattelee Maijalaa tämän Kirjastopäivillä pitämän esityksen ”Kirjallisuus, yhteiskunta ja ihminen” tiimoilta. Kirjastokaista osallistui Kirjastopäiville tuottamalla haastatteluja 5.6. suoralähetyksenä. Voit katsoa lisää Kirjastopäivien haastatteluja Kirjastokaistalta.

Poliittinen Eino Leino

Video

Runoilijana tunnettu Eino Leino oli myös kärkevä lehtimies, kriitikko ja poliittinen pakinoitsija. Hänen poliittisesta tuotannostaan väitelleen Yrjö Larmolan mukaan Leinossa yhdistyivät ”Arvo Salo ja Pentti Saarikoski samassa persoonassa”. Leinon pakinoiden kärki kohdistui venäläisten sortotoimiin ja vanhasuomalaisiin myöntyväisyysmiehiin. Teksti: Jukka Lindfors / Yle Elävä arkisto

Ylen Elävän arkiston videot ja audiot Kirjasammossa

Muut sisällöt