Ohje kirjahyllyn tekoon

Kirjasampo-palvelun kirjautuneena käyttäjänä voit luoda kirjalistoja palvelussa olevista teoksista eli kirjahyllyjä. Erilaisia hyllyjä saa tehdä niin paljon kuin haluaa, eikä teosten määrää hyllyissä ole rajoitettu. Voit valita, näkyvätkö hyllyt vain itsellesi vai ovatko ne julkisia, ja nostetaanko hyllyt julkaisun jälkeen Kirjasammon etusivulle. Suomi/ruotsi-kielivalinnalla voit määrittää, tuleeko hylly näkyviin Kirjasampo- vai Boksampo-puolelle.

 

Hyllynteon ohje

– Sinun pitää olla kirjautuneena palveluun. Voit aloittaa hyllyn luomisen vain teostietosivulla ollessasi, eli kun tiedät ensimmäisen teoksen, jonka haluat lisätä hyllyyn, hae se Kirjasammosta.

– Teostietosivulla nimekkeen oikealla puolella näkyy "lisää kirjahyllyyn"-painike, josta teoksen saa lisättyä hyllyyn, ja klikkauksen jälkeen teos näkyy oikean laidan harmaan palkin kirjahylly-kohdassa.

– Voit lisätä hyllyyn tällä tavoin niin paljon teoksia kuin haluat. Lopuksi klikkaa oikean laidan kirjahylly-kohdassa "tallenna", ja hylly viimeistellään.

– Avautuvalla viimeistelysivulla voit päättää, haluatko luoda teoksista uuden hyllyn vai lisätä ne mahdolliseen jo aiemmin tekemääsi hyllyyn. Teosten järjestystä hyllyssä voi tässä vaiheessa muuttaa vetämällä kansia paikasta toiseen. Määrittele hyllyn tila, etusivulle nosto ja kieli halutunlaisiksi. Voit kirjoittaa kirjahyllylle myös kuvaustekstiä. Lopuksi pitää muistaa vielä tallentaa, jolloin hylly varsinaisesti luodaan.

– Jokaisella kirjahyllyllä on oma verkko-osoitteensa, jota voit jakaa eteenpäin, jos haluat muidenkin löytävän kirjahyllysi helposti.

 

Vinkki: Jos avaat paljon teoksia kerralla eri välilehtiin, muista päivittää sivu välilehdellä ennen kuin lisäät sillä olevan teoksen tekeillä olevaan hyllyyn. Muuten huomaat pian koonneesi useampaa erilaista hyllyä, joista kaikista puuttuu osa teoksista.

Vinkki: Jos haluat tehdä hyllyn siksi, että aiheesta ei tunnu olevan missään listaa, kannattaa vielä tarkistaa kirjahyllyjen koontisivu teemoittain. Voi olla, että joku on jo tehnyt aiheesta kattavan hyllyn, eikä ole tarpeen tehdä päällekkäistä työtä ja aikaa säästyy muuhun.

Vinkki: Videomuotoinen ohjekin on saatavilla, ks. Kirjasammon vanha ohjevideo kohdasta 07:40 eteenpäin. Video on sivuston ulkoasun osalta sisällöltään vanhentunut, mutta hyllyjen luominen tapahtuu käytännössä samalla tavalla edelleen.

 

Ohjeistus: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo