Eino Leinon palkinto 2024 runoilija Sirpa Kyyröselle

Ajankohtaista
8.7.2024

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Eino Leinon palkinnon 2024 sai Sirpa Kyyrönen huomattavista ansioista runoilijana ja runousaktiivina. Palkinto jaetaan erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla.

Lautakunta perusteli valintaansa:
"Sirpa Kyyrönen on taiteilija, näkijä ja ääni, mielen ja kielen seikkailija. Hän avaa runoissaan elämän synnyttäjän ja ylläpitäjän salaisuuksia. Runot ovat anteliaita ja runsaita, niissä on alkuvoimaista vimmaa sekä universaalin äidillisen keskushahmon virtaavuutta luontoon, yhteiskuntaan ja kosmoksiin. Kyyrösen sanataiteelle on ominaista väkevä läsnäolon kyky: kirjoitus ja kieli tapahtuvat tässä ja nyt, ihminen tapahtuu, sielu ja ruumis, luonto ja loitsu, elävä ja syvällinen kokemus. Runot lähettävät lukijan myyttiselle tutkimusmatkalle. Sirpa Kyyrönen on sanonut, että kirjailijan tehtävä on olla ihminen ja hän itse on syvästi sellainen. Oman runoutensa esittäjänä hän on voimahahmo, jonka tinkimätön luenta jättää kuulijan sieluun jäljen."

Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen. Palkittavan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta, johon tänä vuonna kuuluivat Sakari Kirjavainen, Antti Virmavirta, Sinikka Vuola ja Timo Ernamo.

Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5 200 euroa.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Kuva: Jonne Räsänen / Otava