Manalan mylly

Pahankurinen Tiku on Louhen nuorin tytär, mutta ei ole vielä oppinut palvottujen isosiskojensa tavoin hallitsemaan taikavoimiaan. Isosiskojen perässä Pohjolaan saapuu lauma hankalia kosijoita. Samalla asialle ilmestyy myös uusi epäilyttävä vieras, kiero ja ikäloppu tietäjä Väinämöinen, joka sytyttää rauhanomaisessa kansassa kullanhimon puheillaan rikkauksia takovasta sammosta. Tiku on sammon rakentamista vastaan, mutta hänelle vain naureskellaan.

Sampo tuo rikkauksien lisäksi tullessaan luonnottoman kylmän ilman ja sodan uhkan. Sekä Tikun että hänen sisartensa on noustava taisteluun omien oikeuksiensa ja sen puolesta, mitä pitävät hyvänä ja oikeana. Rauhan lisäksi luonnon tasapaino on vaarassa, vaikka aikuiset eivät sitä suostu tunnustamaan.

Marjut Pettersonin Manalan mylly kertoo Kalevalasta tutun tarinan viihdyttävässä nuorille sopivassa muodossa, mutta uskaltaa samalla tuulettaa kansalliseepoksen tomuja ja kommentoida sen kummallisuuksia ja epäkohtia. Kalevalan sankaripatsaat saavat lokaa ja Pohjolan noidiksi leimatut naiset kunnianpalautuksen. Petterson kirjoittaa muinaisista myyttisistä ajoista, mutta lyhytnäköisen ahneuden ja luontoarvojen välisen ristiriidan kuvaus on ajankohtaisempi kuin koskaan.