Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2024

Kirjahylly

10 kirjaa

23.11.2023
|Kaikki kirjahyllyt

 

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat on valittu vuonna 2023 ilmestyneistä lasten - ja nuortenkirjoista. Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Ehdokkaita on molemmissa sarjoissa viisi. Palkinnot myöntää Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. 

Raadin jäseninä toimivat Oriveden kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi, erityisluokanopettaja Helena Siitonen ja kirjailija Petteri Paksuniemi. Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkintojen arvo on vuosiluvun mukaisesti 2024 euroa. Palkinnot jaetaan tammikuussa.

Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat ja raadin perustelut:

Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen (WSOY 2023)

"Romaanissa  tavoitetaan hienosti hetket, jolloin lapsuus on jäämässä taakse ja edessä häämöttää nuoruus. Se kuvaa Myy-tytön ulkopuolisuuden tunteita tyttöjen kaveruuskiemuroissa ja tutustumista naapuriin muuttaneen omalaatuiseen poikaan. Kasvamisen ja ystävyyden mutkikkuus punoutuu hienolla tavalla huikaiseviin, mielikuvituksen täyteisiin leikkeihin. Lähteenmäki kertoo valloittavasti tärkeydestä olla juuri sellainen kuin sisimmässään tuntee."

Riina Katajavuori: Einarin elokuu  (ENOSTONE 2023) Kuvitus Jani Ikonen

"Romaani kertoo toiselle luokalle menevän Einarin päivistä elokuun alusta loppuun.  Jokainen päivänä tuo mukanaani uusia ihmettelyn aiheita, myös salamyhkäisen ja pelottavankin Sadeviittamiehen. Tavallinen arki on täynnä seikkailua, mahtavia oivalluksia ja tärkeitä pohdintoja. Katajavuori kirjoittaa tarkasti ja taitavasti maailmasta pienen ihmisen näkökulmasta, yksityiskohtien ja pienten asioiden merkityksellisyydestä lapsen elämässä."

Taru Viinikainen: Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko (WSOY 2023) Kuvitus Silja-Maria Wihersaari

"Kiehtova saturomaani vanhassa saappaassa isoäitinsä kanssa asuvasta piiskuhäntäoravasta. Saapastalon Aurorassa on jotain perinteisellä tavalla kaunista, se suorastaan pursuaa satujen ja tarinoiden lumoa, on täynnä tunteiden vuoristorataa. Tosipaikan tullen pikkuruinen päähenkilö voittaa pelkonsa ja hänestä löytyy urhea sankari, joka muiden vuoksi uskaltautuu vaaraan ja samalla saa arvaamattoman palkinnon."

Ilja Karsikas: Myrsky & Valo (S&S 2023)

"Kaunis, pieni tarina kahdesta erilaisesta ystävästä, joista toisen mieli vetää maailmalle, toinen viihtyy puuhissaan kotinurkilla. Vivahteikkaalla ja runollisella kielellä kirjoitettu teos on hieno kuvaus erilaisuudesta ja sen täydentävästä voimasta. Karsikas on kirjoittanut ajattoman kertomuksen lähtemisestä ja jäämisestä, syvästä ystävyydestä, joka houkuttelee luokseen maan ääristä saakka."

Roope Lipasti: Rauniokaupungin lapset (WSOY 2023)

"Mukaansatempaava historiallinen romaani, joka herättää vanhan pääkaupunkimme historian eloon. Lipasti sekoittaa seikkailutarinassaan ansiokkaasti faktaa ja fiktiota. Eletään Turun tulipalon jälkeistä talvea, ihmiset yrittävät jälleenrakentaa ja selvitä. Kaikesta huolimatta lapsilla on aikaa myös seikkailla ja selvittää varastettujen aarteiden kohtaloa. Romaani kertoo yhteisöllisyyden ja jakamisen voimasta sekä lasten ehtymättömästä elinvoimasta vaikeissakin olosuhteissa."

Topelius-palkintoehdokkaat ja raadin perustelut:

Dess Terentjeva: Freestyle (WSOY 2023)

"Terentjevan lennokkaassa säeromaanissa käsitellään ystävyyden merkitystä ja oman seksuaalisuuden etsimistä ja löytämistä. Säeromaanin vapaamuotoinen tyyli mahdollistaa monipuolisesti erilaisten tunteiden ja tilanteiden kuvaamisen, aina nuoruuden epävarmuuksien kokemuksista tanssin vapauttavaan voimaan. Freestyle on upeasti toimiva sisällön, tyylin ja muodon kokonaisuus. Katutanssin rytmeissä kulkeva teos tempaa lukijan vastustamattomasti mukaansa."

Sanna Isto: Näkymättömät (TAMMI 2023)

"Realismin ja fantasian välillä luontevasti liikkuva romaani, keskushenkilöinään Pii ja nimetön poika, jonka vain Pii tuntuu näkevän. Kesäloma-aikaan sijoittuvien arvoituksellisten tapahtumien ohella kirja kertoo nuoren sivullisuuden kokemuksista, siitä ettei tule ymmärretyksi, huomatuksi omana itsenään. Iston monitasoisessa teoksessa mutkikkaat ihmissuhteet yhdistyvät jännittävään seikkailuun, jossa näkeminen ja nähdyksi tuleminen saavat uuden tason."

Jukka Behm: Ihmepoika Leon  (TAMMI 2023)

"Sujuva ja vetäväjuoninen romaani sijoittuu lontoolaisen jalkapalloseuran junioriakatemiaan ja kertoo lahjakkaan nuorukaisen nopeasta noususta brittifutiksen huipulle. Behmin  vakuuttavasti kuvaamien pelikenttien tapahtumien lisäksi Ihmepoika Leon on uskottava kuvaus myös ammattijalkapalloilun raadollisesta maailmasta, hankalista perhesuhteista ja kulissien takaisesta pelistä, jossa raha ratkaisee. Koskettava kasvutarina kulkee kohti uutta maailmaa ja samalla Leonin sisimpään."

Magdaleena Hai: Sarvijumala (OTAVA 2023)

"17-vuotias Lauri herää sairaalasta auto-onnettomuuden jäljiltä. Äiti on menehtynyt ja isää pidetään sairaalassa koomassa.  Kauhutarinaan limittyy hienosti kuvaus kuvaus suuresta menetyksestä toipumisesta, kauhistuttavien asioiden piinaavasta läsnäolosta, virheiden aiheuttamasta syyllisyydestä ja irtipäästämisestä. Monilla tasoilla ravisteleva romaani kuvaa  myös eloisasti teini-ikäisten arkea, kokemuksia mielenterveyden oirehtimisesta ja rasismista. Kauhukirjallisten elementtien pohjalla kulkee vire, joka sitoo ihmiset yhteen. Välillä kipeälläkin tavalla."

Hanna van der Steen: Hylätyt (KVALITI 2022)

"Omalaatuinen ja vauhdikasjuoninen fantasiaromaani kolmesta pieninä metsän keskellä sijaitsevaan Huvilaan hylätystä, hyvin erikoisesta sisaruksesta. Kylmän, yhä vain pitenevän Davastian talven keskeltä sisarukset lähtevät vaeltamaan kohti lumottujen saarta, jossa heitä odottaa outo, yllättävä maailma. Sisarusten välinen rakkaus ja huolenpito kulkevat mukana halki tarinan ja juoni kietoutuu jännittäväksi vyyhdiksi. Van der Steen on luonut hienon todellisuuden vivahteikkaitten päähenkilöiden ympärille."

Sini Helminen / Sivupiiri

Lisätietoja: Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry