Kirjauutuuksia – kevät 2022

Teema
10.1.2022

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää 70 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit ja novellit

Elina Annola: Kunnes kukkivat puut (Bazar), huhtikuu

"Elina Annolan esikoisromaani Kunnes kukkivat puut kuvaa kesäisen Helsingin paahteisia päiviä, joiden pehmeissä illoissa jokainen etsii onneaan. Kesälomasta tulisi uusi, puhdas alku. Emilia saisi unelmiensa kodin ja parisuhteen, yhteiset suunnitelmat rantakallioilla, auringonhehkuiset illat, ystävät."

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä (Gummerus), helmikuu

"Lukijat hurmannut Puuvillatehdas-sarja saa jatkoa. Jenny ja Fredrik Barkerin ottotytär Martta palaa Ruotsista Turkuun ja pääsee kansankirjastoon töihin. – – Puuvillatehtaan perijä on tarina itsensä löytämisestä ja rakkaudesta sortovuosien Suomessa."

Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava), tammikuu

"Vangitseva pienoisromaani vie ikivanhojen myyttien ja lumisateen läpi ihmisyyden ytimeen. Mies saa puhelinsoiton: hänen veljensä on hoidettavana psykiatrisessa sairaalassa Jerusalemissa ja tarvitsee saattajaa päästäkseen kotiin. Perillä mies majoittuu veljensä vuokrahuoneistoon vanhan kaupungin liepeillä ja löytää merimiespappina toimineen isoisänsä vanhan muistikirjan."

Ville Hytönen: Johannes-Andreas (Like), maaliskuu

"Tositapahtumiin perustuva romaani rakkauden synnistä ja verisestä rikoksesta. – – Johannes-Andreas on hätkähdyttävä tarina sarjamurhaajaksi paljastuvasta papinpojasta, syyttömänä tuomitusta naisesta ja elämästä Viron sosialistisessa neuvostotasavallassa."

Tiina Lehikoinen: Punelma (Like), helmikuu

"Köyhälistönaisen kohtalo antaa mykistetyille äänen ja vaiennetuille historian. 80-luvulla syntynyt dokumentaristi herättelee henkiin runoilija Eino Leinon luoman onnettoman palvelusnaisen hahmon ja aloittaa dialogin tämän kanssa. – – Monikerroksisessa teoksessa eri aikatasot sekä fakta ja fiktio punoutuvat yhteen kirjallisuuden rajoja koetellen."

Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S), toukokuu

"Erään kanan tarina on kokoelma absurdin liepeitä haistelevia novelleja eläimistä elämissämme ja eläimistä joita olemme. Se antaa äänen heille, joilta ei aina ymmärretä kysyä ja katsoo kaikenikäisiä, -näköisiä ja -karvaisia päähenkilöitään vähän vinosti mutta lämmöllä."

Karla Malm: Lux (Like), tammikuu

"Ravisteleva esikoisromaani tyttöjen välisestä rakkaudesta ja 2000-luvun Kalliosta. Iiris aloittaa opinnot Kallion lukiossa ja tapaa Ässän, jolla on yksiö Piritorin laidalla ja rotsin selässä teksti PISSIS PUNX. Iiris ihastuu häneen palavasti, ja hetken ajan Kallion kadut ovat kuin todeksi tullut haave."

Hanna Meretoja: Elotulet (WSOY), kesäkuu

"Haikea esikoisteos merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Joukko ystäviä kokoontuu meren äärelle, kun tulten nauha täplittää saaristoa muinaistulien yönä. Elea on juuri saanut kuulla olevansa vakavasti sairas, mutta ystävien kanssa jaetut kertomukset kannattelevat ja antavat lohtua."

Minna Mikkonen: Amelian luut (S&S), maaliskuu

"Heinäkuussa 1937 lentäjä Amelia Earhart haaksirikkoutuu Electra-koneellaan Tyynenmeren autiolle saarelle. – – Mikkosen vangitseva proosakerronta kieputtaa menneisyyden ja tulevaisuuden kudelmaksi, jossa ihmisen ikuinen yksinäisyys ja yhteyden kaipuu sekä merkityksen ja pelastuksen etsiminen peilautuvat nykyhetkemme suuriin teemoihin."

Merja Mäki: Ennen lintuja (Gummerus), tammikuu

"Koskettava romaani nuoresta evakosta ja raastavasta koti-ikävästä. Helmikuu 1940. Parantajan opissa ollut Alli pakenee Sortavalasta pommituksia ja hiihtää Laatokan jään yli kotisaareen. Hänellä on mielessään kaksi toivetta: päästä pakoon sotaa ja jatkaa isän jalanjälkiä kalastajana äidin kiivaasta vastustuksesta huolimatta."

Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia (WSOY), maaliskuu

"Mahdottomia oletuksia on osuvuudessaan itkettävän hauska ja surullinen romaani siitä, kuinka vaikeaa voi olla löytää toisen ihmisen luo. – – On vuosi 2006 ja Juho ja Nora törmäävät bileissä tupakkaparvekkeella. Juho on ohjaaja suosiota niittäneessä Välivuosi-ohjelmassa ja Nora on kohta valmis juristi ja 25-vuotiaana yhä neitsyt."

Ossi Nyman: Häpeärauha (Teos), maaliskuu

"Kertoja on julkaissut romaanin ja päätynyt hetkeksi kansakunnan tikunnokkaan. Lööpeissä hän on työtä pakoileva ideologinen työtön, ja joissakin aktivistipiireissä hän on sankari. – – Ossi Nymanin kolmas romaani Häpeärauha on teos ristiriitaisista kompromisseista."

Soili Pohjalainen: Ihon alla (Atena), helmikuu

"Rosoinen kuvaus äitiydestä, perheestä ja tyttärestä, joka on muutakin kuin haavansa. – – Kirjailijan omiin kokemuksiin perustuva romaani piirtää kuvan perheestä, jossa tunnelmat vaihtelevat epätoivosta toivoon ja kyynelistä mustan huumorin nostattamiin naurunpyrskähdyksiin."

Iida Rauma: Hävitys – tapauskertomus (Siltala), tammikuu

"Öisellä juoksulenkillä A näkee joutomaan laidalla tutun hahmon ja tajuaa, ettei mikään lopu, mikään ei ole ohi. – – Iida Rauman kolmas romaani onnistuu mahdottomassa. Vimmainen vaatimus muistaa, rakkaus poltetun ja puretun Turun ihmeelliseen historiaan sekä ytimiin yltävä kipu punoutuvat häikäiseväksi kuvaelmaksi väkivallasta, jonka kehät laajenevat aina planeetan ääriin asti."

Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot (Kosmos), maaliskuu

"Toisilleen tuntemattomat nainen ja mies istuvat kesäyössä juttelemassa. – – Ensisijaisesti äänikirjaksi kirjoitettu Virtahevot on dialogiromaani, joka kuvaa uskomattomalla kielellisellä tarkkuudella, herkkyydellä ja huumorilla kahden ihmisen välistä hetkeä, joka ei merkitse mitään mutta jossa kuitenkin on kokonainen maailma."

Päivi Taussi: Katrin kahdet kengät (Reuna), maaliskuu

"Eräänä päivänä Matti ilmoittaa, että hän jättää entisen ja lähtee Suomeen, ennen kuin hänet otetaan kiinni. Katri kuulee sanovansa, että hän seuraa mukana. Lähtijöiden joukkoon liittyy myös Pekka, Katrin ja Matin veli. He hyvästelevät Inkerinmaalle jäävät omaisensa ja suuntaavat kohti tuntematonta."

Tiina Tuppurainen: Sinä olet perheeni (Karisto), helmikuu

"Koskettava ja viisas romaani itse valituista perheistä, yksinäisyydestä ja kohtaamisista. Anna-Liisan elämä on ollut tyhjää ja yksinäistä siitä asti, kun hänen puolisonsa Marjatta kuoli. Eräänä päivänä lähikaupan myyjän suositus sysää kuitenkin liikkeelle hämmentävien tutustumisten ketjun."

Jyrki Vainonen: Täytetyt (Aula & Co), huhtikuu

"Eliaksen elämä on ajautunut umpikujaan. Hänelle tarjoutuu mahdollisuus uuteen alkuun, mutta siitä tuleekin painajainen. – – Ajan luonnetta, yksinäisyyttä ja elämän epävarmuutta pohtiva Täytetyt kysyy, mikä meissä on ihmistä, mikä eläintä - ja missä määrin meitä ohjaavat tiedostamattomat voimat."

Maarit Verronen: Orionin vyö (Aviador), maaliskuu

"Mipi Ii tarttuu pyyteettömästi kaikkiin vaarallisiin töihin, joihin toiset eivät kykene. Hän on yksi altruista ja ylpeä siitä. Joskus tehtävät ylittävät kestokyvyn, ja silloin Mipi Ii irrottautuu tilanteesta ja ajattelee jotakin kaunista. – – Maarit Verronen pohtii uusimmassa romaanissaan isoja globaaleja kysymyksiä allegorisen tarinan kautta."

Sari Vuoristo: Etäisyys linnuntietä (Aviador), helmikuu

"Orpopoika Farid kasvattaa lintuja katolla sodan raunioittamassa Libanonissa. Hänen tätinsä Rima tekee tiliä kipeän menneisyyden kanssa samalla, kun yrittää tarjota pojalle paremman tulevaisuuden. Suomessa saman sodan jälkiä katsoo televisiosta kymmenvuotias Milla, jonka isä toimii alueella rauhanturvaajana ja jää Etelä-Libanonin armeijan panttivangiksi."

Käännetyt romaanit

Ann-Luise Bertell: Ikävän jälkeen (Tammi, suom. Vappu Orlov), huhtikuu

"Kiitetyn ja koskettavan sukutrilogian avaus. – – Elon ehtoo odottaa kulman takana Maria Alinaa, jonka luona Vöyrillä vierailevat enää kuolleet sukulaiset, Dallasin J. R. Ewing sekä kotihoitaja, joka ei muista hänen nimeään. Naisella on kuitenkin vielä tärkeä tehtävä: kirjoittaa elämäntarinansa muistiin Atlantin vastarannalle jääneelle tyttärelleen."

Kamel Daoud: Tapaus Meursault (Aviador, suom. Leena Rantanen), tammikuu

"Algerialaisen kirjailija Kamel Daoudin palkitun ja ylistetyn romaanin lähtökohtana on Albert Camusin Sivullinen. Camusin klassikossa päähenkilö Meursault surmaa sattumanvaraisesti tuntemattomaksi jäävän arabin. Daoudin teoksessa arabilla on nimi: Moussa. Teoksen kertojana toimii hänen nuorempi veljensä Haroun."

Maylis De Kerangal: Sillan synty (Siltala, suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen), tammikuu

"Kuvitteellisessa Cocan kaupungissa Kaliforniassa rakennetaan suurta siltaa. Työmaalla kuhisee monien maiden ja mantereiden kansalaisia, miehiä ja naisia: insinöörejä, suunnittelijoita, koneenkäyttäjiä, kaapeliasentajia. – – Sillan synty tekee vaikutuksen rikkaalla ja maalailevalla kielellään ja ylitsepursuavalla sanavarastollaan. Sillanrakennusinsinöörien teräksestä ja lasista syntyy runoutta."

Don DeLillo: Hiljaisuus (Tammi, suom. Helene Bützow), tammikuu

"Suuren amerikkalaisen kirjailijan pieni mutta painava romaani Hiljaisuus vie hetkeen, jota kenties eniten pelkäämme: maailmaan, josta teknologiset yhteydet katoavat. Mitä meistä jää silloin jäljelle?"

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (WSOY, suom. Kaijamari Sivill), maaliskuu

"Booker-palkittu Tyttö, nainen, toinen on loistelias kuvaus identiteettien risteyskohdista Britannian kolonialistisen historian varjossa. Romaani on moniääninen sinfonia mustien naisten elämästä: se esittelee kaksitoista erilaista päähenkilöä – –."

Maggie O'Farrell: Hamnet (S&S, suom. Arja Kantele), maaliskuu

"Englanti 1580-luvulla: musta surma tekee tuhojaan. Nuori latinanopettaja rakastuu itseään hieman vanhempaan, eksentriseen neitoon. – – Hamnet on todellinen lukuelämys, koskettava avioliiton muotokuva, kertomus perheestä jota menetys raatelee, ja samalla herkkä tulkinta eräästä pojasta joka nuoresta iästään huolimatta on kaikkea muuta kuin unohdettu: eläähän hänen nimensä kaikkien aikojen tunnetuimman näytelmän nimessä."

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani (Gummerus, suom. Taina Helkamo), tammikuu

"1800-luvun taitteessa syntyneen Alma Whittakerin intohimo on kasvitiede. Myös toisten ihmisten käytöksen hän pyrkii järjestelemään loogisesti mikroskoopin alle. – – Vuoden parhaaksi kirjaksi hehkutettu bestseller-romaani ylistää rohkeutta valita oma tiensä sekä ihmisen vapautta olla samanaikaisesti monta. Alman hahmo on saanut inspiraatiota 1800-luvun eri tiedenaisista."

Balli Kaur Jaswal: Shergillin sisarusten odottamattomat seikkailut (Sitruuna, suom. Inka Parpola), maaliskuu

"Englannissa syntyneet punjabilaiset Shergilin sisarukset Rajni, Jezmeen ja Shirina eivät lapsena koskaan olleet läheisiä ja aikuistuttuaan ovat vieläkin enemmän etääntyneet toisistaan. – – Heidän äitinsä lausuu kuolinvuoteellaan viimeisen toiveensa. Hän haluaa tytärtensä tekevän yhdessä pyhiinvaellusmatkan Amritsarin Kultaiseen temppeliin suorittamaan viimeisen rituaalin. – – Intiaan saavuttuaan sisarukset saavat selville yllättäviä asioita itsestään, äidistään ja elämästään."

László Krasznahorkai: Vastarinnan melankolia (Teos, suom. Minnamari Pitkänen), helmikuu

"Vastarinnan melankolia sijoittuu eräänlaiseen päätepisteeseen. Sekasorto on ottanut vallan unkarilaisessa pikkukaupungissa, jossa eletään yhä sosialistisen kansantasavallan aikaa. Kaiken yllä leijailee vääjäämättömän lopun tuntu. Liian varhain alkaneet pakkaset, junien salaperäiset katoamiset ja kaupungin yllä uhkaavasti huojuva vesitorni ovat saaneet kansalaiset pakenemaan kotiensa suojiin."

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä (Tammi, suom. Einari Aaltonen), maaliskuu

"Nainen kirjoittaa internettiin. Naisesta tulee julkkis. Mutta vääristä syistä. – – Huimassa nosteessa oleva Patricia Lockwood tavoittaa tismalleen sen, millaista on elää juuri nyt, kun internetistä on tullut minuutemme kiinteä osa. Sensaatiomaisen romaanista tekee kuitenkin sen vilpitön, vereslihainen piipahdus älypuhelinten tuolla puolen."

Meg Mason: Murhe ja autuus (Otava, suom. Maria Lyytinen), helmikuu

"Tyrmäävän hauska ja terävänäköinen tarina mielensä kanssa painivasta naisesta ja miehestä, joka on kuin lapsuudenkodin sohva. Martha on juuri täyttänyt neljäkymmentä. Joskus hän työskenteli Voguessa ja haaveili kirjoittavansa romaanin. Nyt hän tuottaa sisältöä internetiin ja on Oxfordin elinpiiriensä ainoa ihminen, jolla ei ole tohtorintutkintoa tai vauvaa."

Maaza Mengiste: Varjokuningas (Atena, suom. Aleksi Milonoff), maaliskuu

"Vahva lukuromaani Etiopian sodasta ja orpotytön rohkeudesta. Nuori Hirut sinnittelee piikana armeijan upseerin taloudessa. Kun Mussolinin joukot saapuvat maahan vuonna 1935, myös naiset osallistuvat taisteluihin."

Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta (Like, suom. Sirje Niitepõld), maaliskuu

"Amanda on bilehile, jonka menneisyydessä painaa pikkuveljen itsemurha. Sofia on toisen polven somalimaahanmuuttaja ja lakifirman uusin kiinnitys, jolla on paineita olla työssään paras. Caroline on kultalusikka suussa syntynyt influensseri, jolla on poikaystävä ja luksuskoti. Päällisin puolin ystävysten välit ovat kunnossa, mutta pinnan alla kytee."

Janet Skeslien Charles: Kirjasto Pariisin sydämessä (Bazar, suom. Katariina Kallio), helmikuu

"Kirjasto Pariisin sydämessä on tositapahtumien inspiroima herkkä lukuromaani Pariisin amerikkalaisesta kirjastosta ja sen urheista työntekijöistä toisen maailmansodan aikana. Pariisi vuonna 1939. Nuorella ja kunnianhimoisella Odile Souchet'lla on kaikki paikoillaan elämässä. – – Kun natsiarmeija marssii kaupunkiin, Odile on vaarassa menettää kaiken hänelle rakkaan, mukaan lukien korvaamattoman kirjaston."

Douglas Stuart: Shuggie Bain (WSOY, suom. Laura Jänisniemi), huhtikuu

"Booker-voittaja! Riipaiseva tarina pienen pojan loppumattomasta toivosta parantaa alkoholistiäiti rakastamalla tätä ehdoitta. – – Suloinen mutta yksinäinen pikkupoika Shuggie Bain asuu 1980-luvun rähjäisessä Glasgowssa. Äiti Agnes, vuokrakasarmien kaunotar, ei tunne kuuluvansa ankean näköalattomaan työläisyhteisöön."

Colson Whitehead: Harlem Shuffle (Otava, suom. Markku Päkkilä), tammikuu

"Pulitzer-palkitun kirjailijan – – romaani 1960-luvun Harlemista on todellinen lukunautinto. Ray Carney on peräisin rikollisesta suvusta, mutta ahkeroi elättääkseen perheensä huonekalumyyjänä. Perheeseen on tulossa toinen lapsi, ja rahasta on pulaa, joten toisinaan Ray tekee kauppaa varastetulla tavaralla, jota hänen serkkunsa hänelle tuo."

Chi Zijian: Puolikuu (Aula & Co, suom. Rauno Sainio), tammikuu

"Kiinalaisen Chi Zijianin menestysteos Puolikuu on suuri tarina rakkaudesta ja menetyksestä, ilosta ja surusta, maagisista voimista ja taiteen parantavasta vaikutuksesta. Se on myös kuvaus ihmisen suhteesta luontoon, joka paitsi antaa, myös ottaa kylmästi. Nainen istuu kodassa tulisijan ääressä ja muistelee pitkää elämäänsä. Hän on 90-vuotias evenkipaimentolainen."

Runot

Pauliina Haasjoki: Nausikaa (Otava), tammikuu

"Nausikaa on feministinen ja planetaarinen runoteos, joka tutkii aineenkiertoa ja lajienvälisyyttä. Teos kuvaa erillään elämistä, kaipuuta ja toisten lomaan asettumista, yhteyttä paitsi orgaaniseen myös muuhun olevaan."

Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos), helmikuu

"Iltapäivä isolla kirjaimella -runokokoelman kieli kytkee puhujan kiinteästi ympäristöön, joka on hänen elämänsä tapahtumien keskipiste. On kysymys sanavalinnoista, jotka saavat aikaan muutoksen. Mutta on myös kysymys muutoksesta, joka tapahtuu sanoitta, vaivihkaa, kaiken kiireen keskellä, ja joka on sanomattakin epäselvää."

Juha Kulmala: RESET (Poesia), tammikuu

"RESET on kokemus hajoavasta ja repeilevästä maailmasta, lähikuvia ihmisistä ja systeemistä hallitsemattomien muutosten keskellä. RESET seuraa inhimillistä kummituseläintä läpi betonisen arkipäivän uutisotsikoiden, muistojen, rakkauksien ja menetysten, pitkin Aurajoen rantaa ja ylös jätevuoren huipulle, lintujen sinnikkyyteen."

Harry Salmenniemi: Kuume (Siltala), tammikuu

"Kuume on Harry Salmenniemen seitsemäs runoteos, vastaansanomaton osoitus kielen ja runouden voimasta. Teoksessa ilmavat ja luonnosmaiset runot vuorottelevat vaikuttavien proosarunojen kanssa. Kokoelman viisi laajaa osiota näyttävät, miten kummallisesti ja kiinnostavasti maailman voi nähdä ja kuvata."

Helena Sinervo: Merirequiem (Otava), tammikuu

"Helena Sinervon runokokoelma on aistikas sielunmessu merelle ja riepotteleville tunteille. Runojen meri on sekä suojelukohde että eroottisen rakkauden elementti, vaahtoisa alkuperämme ja muovittunut ääretön. Samalla meri on tuttumme, aistein koettu ja kujeileva."

Esseet

Audre Lorde: Sister Outsider – esseitä ja puheita (Kosmos, suom. Kaijamari Sivill), toukokuu

"Feministi-kirjailija Audre Lorden tärkeimmät esseet ja puheet ensimmäistä kertaa suomeksi. Tämän kokoelman viidessätoista voimakkaassa tekstissä Audre Lorde käsittelee seksismiä, rasismia, ableismia, ikäsyrjintää, homofobiaa ja luokkaa, ja hän esittää sosiaalisia erojen valjastamista välineeksi kohti toimintaa ja muutosta."

Maggie Nelson: Vapaudesta – neljä laulua rakkaudesta ja rajoista (S&S, suom. Kaijamari Sivill), huhtikuu

"Maggie Nelson pohtii, mitä kaikkea vapauden monimutkaisella käsitteellä tarkoitetaan neljällä erilaisella inhimillisen kokemuksen alueella: taiteen tai seksuaalisuuden piirissä sekä silloin, kun puhutaan päihteistä tai ilmastosta. Nelson käyttää teoksessaan suvereenisti laajaa tutkimusmateriaalia erilaisista teoreettisista viitekehyksistä popkulttuuriin ja arkikokemuksiin – –."

Tarja Roinila: Samat sanat – kirjoituksia kääntäjän elämästä (Teos, toim. Mika Kukkonen), maaliskuu

"Kääntäjä ja taiteilijaprofessori Tarja Roinila (1964- 2020) oli suvereeni kielen ja kirjallisuuden ihminen. – – Hän kehitti pitkään esseeääntään, jossa yhdistyvät hänen värikäs ja lukenut persoonansa ja hurja intohimonsa kieleen. Pitkään tekeillä ollut esseekokoelma ei kuitenkaan koskaan ehtinyt valmistua Roinilan kuoltua liikenneonnettomuudessa. Samat sanat kokoaa yhteen Roinilan julkaistuja ja ennen julkaisemattomia kirjoituksia."

Dekkarit ja jännitys

Ann Cleeves: Lokin huuto (Karisto, suom. Annukka Kolehmainen), maaliskuu

"Matthew Venn jätti lapsuutensa tiukan evankelisen yhteisön vuosia sitten, eikä hän ole enää tervetullut edes isänsä hautajaisiin. Kun Venn tiimeineen alkaa tutkia rannalta löytyneen miehen murhaa, hän joutuu kuitenkin uppoutumaan yhteisön myrkyllisiin salaisuuksiin perusteellisemmin kuin olisi ikinä uskonut."

Kari Haakana: Välitön uhka (Aula), helmikuu

"Helsingin Kruununhaassa murhataan kylmäverisesti kuusi ihmistä. Poliisitutkinta etenee hitaasti, joten perheensä menettänyt eduskunnan puheenjohtaja Kinnunen palkkaa ammattisotilas Jari Karhun etsimään syylliset. – – Välitön uhka on uuden tiukan trillerisarjan aloitus."

Pauli Jokinen: Jääleinikin kuolema (Myllylahti), maaliskuu

"Kiehtovan rikosjuonen ja värikkään ajankuvan yhdistävä Jääleinikin kuolema kertoo 1930-luvun alun murhatutkinnasta. – – Kesällä 1932 nuori prostituoitu löytyy kuolleena asunnostaan Etelä-Helsingissä. Jääleinikkinä tunnettu nainen on murhattu julmasti kylpyammeeseen. Etsivä Arpia Haahti ryhtyy selvittämään rikosta."

Anna Karolina: Toinen meistä kuolee tänään (Into, suom. Jonna Joskitt-Pöyry), huhtikuu

"On jouluaatto, kun Jasmine Moretti lausuu kaksoisveljelleen kohtalokkaat sanat: 'Toinen meistä kuolee tänään.' Nicolasta tokaisu ei hetkauta, ja kaksoset päätyvät vetämään kokaiinia baarin wc­tiloihin. Illan päätteeksi he menettävät tajuntansa ja aamulla vain toinen heistä herää. Poliisin tehtävistä hyllytetty Ebba Tapper herää ovelta kuuluvaan koputukseen."

Pierre Lemaitre: Kyykäärme (Minerva, suom. Kaila Holma), helmikuu

"Mathilde Perrin on 63-vuotias leski – ja palkkamurhaaja. Kolmekymmentä vuotta hän on kylmähermoisesti toteuttanut salaisin koodein saamiaan toimintakäskyjä. Johtolankoja jättämättä ja epäilyksiä herättämättä. Viime aikoina Mathilden toiminta on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin ammattimaista."

Eeva Louko: Onnellisten saari (Otava), tammikuu

"Uuden dekkarisarjan avaus on täydellinen yhdistelmä koukuttavia juonenkäänteitä ja herkullisia ihmissuhdesotkuja. Vuosia ulkomailla asunut kolmekymppinen Ronja palaa kotikulmilleen Lauttasaareen, kun hänen isänsä löytyy murhattuna Kasinonrannasta."

Jenni Multisilta: Kuinka tähdet kuolevat (Like), tammikuu

"Piinaava psykologinen trilleri ystävyydestä ja raa'asta vallankäytöstä. Luokkakokous tuo musiikkiluokan yhteen viidentoista vuoden jälkeen, kun oppilaat tapaavat kipeitä muistoja herättävällä kesähuvilalla. Yhdeksännen luokan kevät päättyi traagisissa merkeissä, ja syvät traumat varjostavat jälleennäkemistä."

Eppu Nuotio: Leinikkimekko – Raakel Oksa ratkaisee (Gummerus), helmikuu

"Raakel Oksa saa kunnostusprojektikseen kahden asunnon yhdistämisen Töölössä. Raakelin ja hänen luottoremontoijansa Dannen purkaessa väliseinää he löytävät rakenteista peltisen keksipaketin, johon on säilötty katkaistu letti ja leinikkimekko. – – Eppu Nuotion dekkarisarjan avaus esittelee intohimoisen käsityöläisen, Raakel Oksan, joka puusepän työnsä ohessa tempautuu selvittämään rikoksia eri kaupunginosissa."

Satu Rämö: Hildur (WSOY), kesäkuu

"Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan – –. Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan."

Christian Rönnbacka: Henna Björk: Isku (Bazar), toukokuu

"Christian Rönnbackan uuden dekkarisarjan avausosa lyö kansainvälisen rikollisjärjestön rumiin rattaisiin kovan kapulan, Henna Björkin. Abdul, Emmanuel ja Ismail olivat tuskin kymmenvuotiaita, kun he joutuivat pahamaineisen, TwoJayksi kutsutun komentajan lapsisotilaiksi Sierra Leonessa. Parikymmentä vuotta myöhemmin Abdul löytyy Suomesta tapettuna – –."

Spekulatiivinen fiktio

Seidi Saikkonen: Jälkeen (Kosmos), tammikuu

"Vahvatunnelmainen dystopia pureutuu ihmisyyden olemukseen. Aurinko on muuttunut ihmiselle tappavaksi, ja ihmiskunnan selviytyjät kulkevat öisin pimeydessä. Elettyään kauan kaksin Siru ja Leo saapuvat uudelle paikkakunnalle uuden alun toivossa. Asettuessaan he joutuvat kuitenkin kohtaamaan oman menneisyytensä ja miettimään, mitä tulee heidän jälkeensä."

Luke Smitherd: Kivimies (Bazar, suom. Risto K. Träff), maaliskuu

"Luke Smitherdin trilogian aloittavassa Kivimies-kirjassa maailma joutuu kaaokseen, kun valtava kivinen hahmo ilmestyy tyhjästä keskelle kaupunkia ja aloittaa tappavan vaelluksen kohti tuntematonta määränpäätä."

Sami Tissari: Krysa (Aula & Co), maaliskuu

"Frank Rosenblatt, koneoppimisen isä, kuoli vuonna 1971 veneonnettomuudessa. Krysa leikittelee kuitenkin ajatuksella, että Neuvostoliiton ydinsukellusvene poimi Rosenblattin vedestä ja vei salaiseen tukikohtaan kehittämään tekoälyä, jonka seurauksena Neuvostoliitosta tuli maailman johtaja."

Sarjakuvat

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat (WSOY), maaliskuu

"Haastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva Tšernobylin koirat kertoo kahden koiran – Bobikin ja Gamman – kautta Tšernobylin onnettomuudesta ja elämästä suljetulla vyöhykkeellä nyky-Ukrainassa. Komeasti kuvitettu dokumentaarinen sarjakuva on kertomus luonnon ja ihmisen sitkeydestä."

Sami Makkonen: Hevosjumala (Like), tammikuu

"Hyytävä sarjakuvaseikkailu suomalaisilla korpimailla. Nuori perhe on ostanut unelmiensa täyttymyksen: ränsistyneen kesähuvilan kaukaa kotoa. Kesä on kaunis ja kuuma, mutta naapurustossa tapahtuu jotain pahaenteistä. Jo kauan sitten kylvetyt kauhun siemenet ovat taas alkaneet itää."

Tietokirjat

Johan Eklöf: Maailma ilman pimeää (Atena, suom. Christine Thorel), helmikuu

"Miljoonien vuosien ajan valon ja pimeyden vuorottelu hallitsi elämää. Sitten keksittiin hehkulamppu. Nykyään asutuilla seuduilla tulee harvoin pimeää ja valosaaste on noussut yhdeksi suurimmista ympäristöongelmista. – – Monipuolinen tietokirja kertoo pimeyden tarpeesta ja haastaa palaamaan luonnolliseen rytmiin."

Vivian Gornick: Erikoisen naisen kaupunki (Gummerus, suom. Arto Schroderus), helmikuu

"Itsenäistä elämää New Yorkissa viettävä Vivian Gornick pysähtyy huomaamaan, että vanhetessa hänen rinnallaan on kulkenut pisimpään henkevä Leonard, luotettu ystävä ja peili jo 20 vuoden ajalta. Sopiva annos Leonardia on kuitenkin vain kerran viikossa. Erikoisen naisen kaupunki on koskettava muistelma itsensä ja yhteyden löytämisestä."

Grimmin saduista Controliin – esseitä pelien ja kirjallisuuden rajalta (Art House, toim. Tuukka Hämäläinen ja Heidi Rautalahti), huhtikuu

"Grimmin saduista Controliin käsittelee digitaalisten pelien ja kirjallisuuden monisyistä suhdetta - klassikoista kulttiteoksiin, Lovecraftista Dark Soulsiin ja Dyyni-kirjoista Dune-peliin. – – Mitä kirjojen tarinoille, hahmoille, maailmoille ja tyylilajeille tapahtuu, kun ne muovataan uuteen, interaktiiviseen kerronnan muotoon?"

Timo Jantunen & Eero Ojanen: Zacharias Topelius – suomalaisten satusetä (Avain), helmikuu

"Zacharias Topelius (1818-1898) on kiistatta Suomen historian suurimpia nimiä. – – Topeliuksesta on kirjoitettu useitakin elämäkertoja, mutta edellisen ilmestymisestä on kulunut jo yli 70 vuotta. Tämä kirja perustuu tutkimukseen, mutta samalla se on tietenkin kirjoittajiensa oma tulkinta ja näkemys."

Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa (Atena), maaliskuu

"Miksi ympäristökriisi etenee, vaikka tiedämme siitä koko ajan enemmän? Ihminen on eläimistä älykkäin. Tunnemme ympäristötuhon vaikutukset, mutta kun pitää hankkia elanto tai lomailla, ekotietoisuus unohtuu. Kiehtova teos kertoo ympäristökriisin paradokseista ja avaa biologisia ja kulttuurisia malleja, jotka ohjaavat ylikulutukseen."

Tarmo Kunnas: Nietzsche ajattelijana – aamuruskosta epäjumalten hämärään (Basam Books), huhtikuu

"Kirja käsittelee saksalaisen runoilija-filosofin totuuskäsitystä, ihmiskuvaa, suhtautumista elämän tragiikkaan ja onneen, historiaan, sekä uskontoon. Nietzsche on kaikkein radikaalein moraalin uudistaja, mutta myös hienovarainen moralisti. Ajattelijaa on tulkittu myös poliittisesti, ja Kunnas tarkastelee Nietzschen suhdetta eri ideologioihin, myös fasismiin ja kommunismiin."

Matti Laitinen & Paula Pietilä: Vammaiset – vaivaisista täysivaltaisiksi kansalaisiksi? (SKS), maaliskuu

"Miltä tuntuu olla vammainen? Vammaisten henkilöiden elämää sanoittavat tavallisesti erilaiset asiantuntijat. Vammaiset - Vaivaisista täysivaltaisiksi kansalaisiksi? antaa puheenvuoron ja äänen vammaisille itselleen. Teos perustuu laajaan haastatteluaineistoon."

Gregg Olsen: Äitimme oli sarjamurhaaja (Into, suom. Einari Aaltonen), maaliskuu

"Äitimme oli sarjamurhaaja on paitsi raastava tositarina myös kolmen vahvan naisen selviytymiskertomus absoluuttisesta pahasta sekä vapaudesta ja oikeudesta, joiden edestä he panivat henkensä alttiiksi. Kirja imaisee mukaansa kuin nopeatahtinen trilleri, mutta valitettavasti kirjan jokainen musertava yksityiskohta on totta."

Voitto Ruohonen: Rikos ei vanhene – True Crime kyläkäräjistä podcasteihin (Gaudeamus), helmikuu

"Kuolema ja rikokset ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikain, minkä myötä on syntynyt tosirikoskulttuuri, true crime, joka nykyisin täyttää televisio-ohjelmistot ja kirjahyllyt. Rikos ei vanhene iskee kyntensä true crimen vuosisataisiin juuriin ja lukuisiin muotoihin."

Graig Whitlock: Afganistanin sota – Pentagonin salaiset paperit (Docendo, suom. Kyösti Karvonen), tammikuu

"Yhdysvaltain hallinnon salaisiin arkistodokumentteihin perustuva paljastuskirja Afganistanin sodan taustoista on tutkivan journalismin huippusuoritus. Se käy läpi kolmen presidentin ja 20 vuoden ajanjakson, jonka aikana Yhdysvallat jumittui historiansa pisimpään sotaan."

Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.