Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kevät 2022

Sivupiiri
7.12.2021

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kaunokirjallisuuden lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu kevään 2022 kirjakatalogeista. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin. Lukuiloa!

 

Kuvakirjat, sadut ja runot

Gahrton Måns, kuvitus Johan Unenge: Sonjan kaksi myssyä (Lasten Keskus), helmikuu 

Isän kotiin on esikoulusta 985 askelta. Äidin kotiin on 989 askelta. Sonja on laskenut askeleet tarkkaan. Kaunis ja lämmin tarina kertoo siitä, miten uusi arki näyttää kiemuraiselta vanhempien eron jälkeen. Onneksi kaikki löytää lopulta paikkansa.

 

Hautala, Tiina, kuvitus Marjo Nygård: Museon hassu haamuherra (Haamu), toukokuu

Kaarlo ei hypi riemusta tasajalkaa, kun koulupäivän ohjelmassa on museovierailu.
Kaarlo ei vielä tiedä, että vierailusta on tulossa kaikkea muuta kuin tavanomainen. Siitä huolehtii Kaarlon seuraan lyöttäytyvä omalaatuinen herrasmies, jolla on tyylikäs tumma puku liiveineen ja rusetteineen ja päässään kiiltelevä silinterihattu. Mutta miksi kukaan muu ei tunnu näkevän outoa opasta?
 
 
Heidi Johanna, kuvitus Linnea Bellamine: Pörröinen Pikku-Pupu haluaa kiivetä puuhun (Wsoy), toukokuu

Suuren suuri tammi keskellä niittyä. Pienen pieni Pörröinen Pikku-Pupu, joka on päättänyt kiivetä sen latvaan. Kiipeäminen ei kuitenkaan ota onnistuakseen. Pörröisen pehmeässä kuvakirjassa Pikku-Pupu on suuren haasteen edessä. Sydämellinen tarina päättäväisyydestä, vaikeuksista ja niiden voittamisesta.

 
 
Hulkko, Johanna, kuvittanut Sanna Pelliccioni: Seikkailijat Ruusu ja Säde (Karisto), helmikuu
Lämminhenkinen seikkailusatu ystävyydestä ja pikkutyttöjen uskomattomasta rohkeudesta.
Ruusulla on koti taivastornin ylimmässä kerroksessa ja Säteellä pienessä puutalossa, mutta oikeasti ystävykset asuvat Raksilan talojen katoilla. Sieltä pystyy vakoilemaan muiden touhuja ja tähyilemään tähtiä unta odotellessa. Ja yhdessä ystävän kanssa uskaltaa tehdä myös uhkarohkeita loikkia ja seikkailla sydämen pohjasta! Eräänä kylmänä talviyönä leikistä tulee totisinta totta, kun tytöt huomaavat olevansa hurjan pelastustehtävän edessä.
 
 
Huotarinen, Vilja-Tuulia, kuvitus Anna Emilia Laitinen: Vuori, joka juoksi (Tammi), maaliskuu

Olipa kerran nuori vuori, joka kyllästyi seisomaan paikallaan. Se päätti kasvattaa jalat ja lähteä tutkimaan maailmaa. Voisi luulla, että tuollainen juokseva vuori herättäisi ihmetystä. Mutta ihmiset näkevät hyvin harvoin sellaista, mihin eivät usko. Villi ja viisas lastenkirja.

 
 
Hämynen, Annika, kuvittanut Johanna Lehtomaa: Apua – sukissani on lohikäärmeitä! (Kumma), huhtikuu
Päiväkotiin lähtiessä Kaiku pähkäilee, mitä pukisi ylleen. Ensimmäiset vaatteet löytyvät helposti, mutta sitten tulee sukkien vuoro. Vaatekaappiin on pesiytynyt vain lohikäärmesukkia! Ne pistelevät, hönkivät kuumia lieskoja ja kutittavat suomuillaan Kaikun varpaita. Apua, sukissani on lohikäärmeitä! on lempeä ja helposti samaistuttava kirja aistiherkkyyksistä. Kirjassa on neljä mielikuvituksella höystettyä tarinaa aistiherkän Kaikun arjesta. 
 
 
Kaaja, Anu, kuvittanut Lee Lahikainen: Florian & Griselda - kerrostalosatu (S & S), toukokuu
Lelunrakentaja Florian ja mekaanikko Griselda ovat kumpikin työn touhussa kaksikon yhteisessä kodissa. Eräänä päivänä keittiö täyttyy maitovaahdosta ja nukenpäät ja polkupyörien osat alkavat monistua. Postiluukusta on pujahtanut sisään pieni peikko nimeltä Kiira! Florian ja Griselda käyvät etsimään kummaa kujeilijaa. Sitten pitää vielä selvittää, kuinka Kiira-peikko kesytetään - ja miksi pieni taikaotus riehuu!
 
 
Kallio, Maaret, kuvittanut Kati Vuorento: Välillä olet varpuseni (Wsoy), maaliskuu

Vauvan tunnetilat vaihtelevat. Välillä hän on leikkisä kuin kissanpentu tai virkeä kuin papukaija. Välillä taas hitaasti syttyvä laiskiainen tai pelokas varpunen. Oli vauva mitä tahansa, hän on silti rakkainta maailmassa. Lempeä runokirja vauvan ja vanhemman vuorovaikutushetkiin.

 

Karsikas, Ilja: Yksisarvinen (S & S), helmikuu

Alkuviikon isä on aina aivan ihana. Mutta viikonloppuisin hän lähtee kavereidensa kanssa jahtaamaan Yksisarvista. Miksei isä voi jäädä kotiin ja pitää hauskaa perheen kanssa? Moa päättää puuttua asiaan. Ehkä Yksisarvinen unohtuu, jos hän hävittää kaiken, mikä muistuttaa isää siitä? Yksisarvinen on lämmin kuvakirja mutkikkaista kotioloista, yhdessäolosta ja rakkaudesta.

 
 
Kekäläinen, Saara, kuvittanut Reetta Niemensivu: Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (Tammi), tammikuu

Valpuri tilaa kermalla ja strösseleillä kuorrutetun herkkuaamiaisen, ja isä asettaa hänen eteensä talon erikoisen. Lautasellisen PUUROA. Siitä lähtee liikkeelle Valpurin ja puuron eeppinen kaksintaistelu, joka kuljettaa tarinaa mielikuvituslokaatiosta toiseen. Kumpi lopulta voittaa, Valpuri vai puuro?

 

Knapman, Timothy, kuvittanut Joe Berger: Joskus minä raivostun (Kustannus-Mäkelä, suom. Raija Rintamäki), helmikuu

Mikäpä silloin on ollessa, kun asiat sujuvat oman mielen mukaan. Mutta aina välillä sattuu jotain hirveän EPÄREILUA. Sellaista, mistä oikein RAIVOSTUU! Lapsen ja aikuisen yhteisiin lukuhetkiin sopiva, hauska ja lempeä teos suurista tunteista ja niiden käsittelystä. 

 

 

Lampela, Hannele, kuvittanut Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikki ja (kaamea) totuus vauvoista (Otava), maaliskuu

Mistä rasittavat pikkusisarukset oikein tulevat? Prinsessa Pikkiriikki selvittää totuuden vauvoista omaan herttaisen suorasukaiseen tyyliinsä. Pikkiriikki toki tietää, että vauvat kasvavat äitien vatsassa. Mutta miten ne ovat sinne päätyneet? Ja miten ne pääsevät sieltä pois? Prinsessa Pikkiriikin kaikkien aikojen ensimmäisessä kuvakirjassa kerrotaan vastaukset lapsia askarruttaviin vauvakysymyksiin!
 
 
Mikkanen, Raili ja Sirkku Linnea: Suomen lasten kummituskirja (Minerva), huhtikuu
Kummitusjutut ovat aina kuuluneet myös lasten tarinaperinteeseen. Niitä on kiva kertoilla kavereille, ja mitä kauhistuneemman reaktion kuulijoiltaan saa, sitä parempi.
Eri puolilta Suomea kootut tarinat kertovat kummituksista, oudoista kulkijoista, salaperäisistä katoamisista, mystisistä viesteistä ja muista kummista asioista, joille ei tunnu löytyvän selitystä.
 
 
Niemelä, Reetta, kuvittanut Anne Vasko: Mummojen kirja! (S & S), maaliskuu 

Maailmanpyörä kohosi majesteetillisen korkeana kaupungin ylle. Se oli täynnä mummoja. Mummot vilkuttivat ja vilkuttivat ja vilkuttivat ja vilkuttivat, kun valas ui hitaasti ohi. Mummo metsä ja mummo Myyrä ovat parhaat kaverukset. He viettävät yhdessä iloista päivää hauskassa kaupungissa, joka on täynnä erilaisia mummoja. Mutta vaikka he ovat niin hyvät ystävät ja tuntevat toisensa niin hyvin, kaikkea he eivät toisistaan tiedä: se mikä on toisesta hauskaa, ei välttämättä olekaan toisen mielestä niin.

 

Pruuki, Heli, kuvittanut Anita Polkutie: Surutalvi (Lasten Keskus), maaliskuu 

Mummi on kuollut. Piipatilla on häntä niin ikävä, että itku tulee vähän väliä, vatsaan sattuu ja toisinaan kiukuttaa kauheasti. Koskettavan ja empatiakykyä vahvistavan tarinan kautta lapsilukija voi eläytyä läheisen menetykseen liittyviin tilanteisiin ja tunnelmiin. Kirjan lopussa on aikuisille vinkkejä keskusteluhetkiin lapsen kanssa ja käytännön tietoa lapsen surusta.

 

Pulli, Elina, kuvittanut Matti Pikkujämsä: Lorukylpy (Lasten Keskus), huhtikuu

Läheisyys, rakastava katse, lempeä kosketus ja yhteiset hetket ovat parasta, mitä vauvalle voi tarjota. Hyväntuuliset lorut ja hellittelyohjeet ovat paikallaan muun muassa puettaessa, kylvetettäessä, jumpatessa ja ruokailun jälkeen. 

 

Rahkola, Joni ja Ekqvist, Mikko, kuvittanut Väinö Heinonen: Sukka Sininen ja pyykkipäivän katoamistemppu (Kumma), maaliskuu

Sukka Sininen huomaa pyykkinarulla kuivuessaan, että jokin on vinossa. Sen pari on kadonnut! Sukka Sininen lähtee yhdessä Naava-koiran kanssa etsintäretkelle, jonka vauhdikkaissa käänteissä apua ja ystävyyttä löytyy odottamattomista paikoista. Mielikuvituksekkaassa satukirjassa kinkkinen arvoitus ja metka tarina henkiin heränneistä vaatteista, kodinkoneista ja leluista hurmaa heti ensilukemalta. Tämän jälkeen et enää katso sukkiasi samalla tavalla!

 

Rosavaara, Katriina, kuvittanut Silja-Maria Wihersaari: Leijonankesyttäjä (Wsoy), helmikuu

Pipsa Hurjisto on maailman pienin leijonankesyttäjä. Hän ei yhtään pelkää leijonia, vaan pistää ne ojennukseen komealla karjaisulla. Mutta eräänä iltana, sirkusteltan pullistellessa yleisöstä kuin pannukakku, leijonankesyttäjän kurkusta ei lähde pihaustakaan… Reipas ja humoristinen kuvakirja riitelevistä vanhemmista, jotka muuttuvat hurjiksi sirkusleijoniksi.
 
 
Saahko, Lotta-Sofia, kuvittanut Christel Rönns: Lotta ja pappa – Omenarannasta uuteen kotiin (Tammi), toukokuu
Pappa kertoo Lotalle tarinan omasta lapsuudestaan. Siitä, miltä tuntui kun kaikki piti jättää taakse ja uusi paikka pelotti. Ja siitä, miten siitä selvittiin. Kuvakirja sukeltaa Suomen lähihistoriaan koskettavalla tavalla, isoisän ja lapsenlapsen yhteisen hetken kautta.
 
 
Sandström, Tuukka, kuvittanut Varpu Eronen: Pienen pieni ilves ja iso karhu (Avain), huhtikuu 

Pienen pientä ilvestä väsyttää kamalasti. Ja isoa karhuakin väsyttää! Mutta mistä löytyy nukkumapaikka? Pienen pieni ilves ja iso karhu on ihastuttavasti kuvitettu iltasatukirja perheen pienimmille.

 

Teräs, Mila, kuvittanut Hannamari Ruohonen: Ensilumi (Karisto), tammikuu

Tuiskun vaari valmistautuu taitoluistelunäytökseen. Esiintymisasu kimaltelee hänen käsissään ihmeellisenä kuin korennon siivet. Kellään muulla ei varmaan ole yhtä säihkyvää vaaria! Vaarin hame herättää kuitenkin Tuiskussa kysymyksiä, jotka on pakko lausua ääneen. Raikas kuvakirja kertoo matkasta itseksi ja siitä, kuinka jokaisella on oikeus olla itsestään ylpeä juuri sellaisena kuin on.

 
Toivola, Jani, kuvittanut Saara Obele: Poika ja perhostunne (Otava), tammikuu

Roni tutustuu kesälomalla uuteen poikaan Timoon, jonka kanssa kaikki on parasta ja ihan erilaista kuin kenenkään muun kanssa. Kun Roni ajattelee Timoa, hänen vatsaansa alkaa kutittaa. Mikä on tämä outo ja uusi tunne, ja voiko siitä kertoa muille?

 
 
 

Lasten kertomakirjallisuus
 

Anderson, Laura Ellen: Sateenkaari Harmaa (Kumma, suom. Sarianna Silvonen), kesäkuu

Säde Harmaa asuu ihmeellisessä Taivaankannen kaupungissa, jonka jokaisella asukkaalla on hämmästyttäviä säävoimia. Silti Säteellä ei ole taikuutta lainkaan, ei hippusen hippusta! Mutta kun Säde laskeutuu Maahan todistaakseen kykynsä, hänen elämänsä muuttuu ikuisiksi ajoiksi. Hänestä tulee Sateenkaari Harmaa, jolla on satumaisia sateenkaarivoimia! Sateenkaari Harmaa aloittaa uuden häikäisevän sarjan, joka on täynnä seikkailua, aurinkoa, sateenkaaria ja hurjia käänteitä. 

 

Chanfreau, Sofia, kuvittanut Amanda Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri (S & S), toukokuu

Vega on kymmenvuotias ja asuu isänsä kanssa Kirahvisaarella. Vega näkee asioita, joita kukaan muu ei näe, kuten mielikuvituseläimiä, jotka pitävät hänelle seuraa arkisin. Vega ei ole koskaan tavannut äitiään, ja kun hän kysyy äidistä isältä ja isoisä Hektorilta, nämä puhuvat aivan hämäriä. Kun isä vielä hankkii nuivan tyttöystävän ja Vega saa yllättävän kirjekaverin, hän päättää lähteä seikkailuun saadakseen lisää tietoa äidistä. Kirahvin sydän on tavattoman suuri on maagisen realismin värittämä kertomus kaipuusta olla osa perhettä, löytää paikkansa maailmassa ja tulla rakastetuksi sellaisena kuin on. 

 

Cronin, Doreen, kuvittanut Kevin Cornell: Tipujengi - ensimmäinen tapaus (Art House, suom. Riina Behl), helmikuu 

Tässä tulee Tipujengi: Suttu, Muru, Papu ja Kultsi. Nämä neljä tipusisarusta eivät ole mitään tyypillisiä untuvikkoja, ehei, heillä ei ole aikaa nokkia kananruokaa tai jahdata ötököitä. Heillä on aivan liian kiire ratkoa arvoituksia ja jahdata rosvoja! Tipujengi on hupaisa, helppolukuinen sarja salapoliisitipuista, joiden vauhdikkaista tapauksista usein tulee töppäyksiä. 

 

Hatt, Jemma: Seikkailijat ja kirottu linna (Kumma, suom. Jade Haapasalo), tammikuu

Salaperäinen kirous on vaivannut Kexleyn suvun linnaa sukupolvien ajan — aina siitä lähtien, kun Laran ja Rufuksen esi-isä piilotti egyptiläisen aarteen sen tiluksille. Serkusten isoeno Herb on tutkinut linnaa koko ikänsä, mutta aarretta ei ole koskaan löytynyt. Ovatko kätketyt kalleudet sittenkin pelkkää satua? Uuden ystävänsä Tomin kanssa Lara ja Rufus etsivät uusia johtolankoja arvoituksen selvittämiseksi. Pian linnaan ilmestyy myös kaksi epäilyttävää tutkijaa nuuskimaan paikkoja. Pystyvätkö seikkailijat ratkaisemaan yli sata vuotta piilossa pysyneen salaisuuden, ennen kuin tunkeilijat pääsevät heidän kannoilleen?

 

Hirvonen, Lauri: Kesäkioski (Kustannus-Mäkelä), huhtikuu

Emilian koira Jeppe karkaa. Hän uskoo lemmikin löytyvän Roomasta ja päättää tienata matkarahat itse perustamalla kesäkioskin. Paras ystävä Oliver lähtee avuksi hankkeeseen. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan odotusten mukaan. Kun ensimmäiset asiakkaat tulevat, juomat ovat unohtuneet ja hinnat liian kalliit. Ja seuraavana yönä kioskissa käy kutsumaton vieras…  

 

Immonen, Helena, kuvittanut Nora Surojegin: Näkymätön Milanna ja kielletty kirja (Kumma), maaliskuu 

Milanna on tuiki tavallinen tyttö, jossa on vain yksi epätavallinen piirre — hän on näkymätön! Milanna on palannut kotiin huimalta seikkailultaan Näkymättömien kaupungista, ja elämä on livahtanut takaisin tutuille raiteilleen. Kaikki kuitenkin muuttuu jälleen, kun Milannan ja hänen näkyvän ystävänsä Timin maagiset taikakivet alkavat väristä kummallisesti. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa — jotain on tekeillä Näkymättömien kaupungissa! Näkymätön Milanna ja kielletty kirja on sarjan toinen osa. 

 

Kallioniemi, Tuula, kuvittanut Harri Tarkka: Pipo puussa (Otava), maaliskuu

Ernesti muuttuu koulumatkalla tilheksi. Onko elämä tilhenä hauskempaa? Ylli Alamäki haluaisi olla mieluummin hyönteistutkija kuin metelöivien kolmasluokkalaisten opettaja ‒ kunnes steppikengät astuvat kuvaan. Viklo väittää, että hänen isänsä on kuningas. Ei sitä kukaan usko, eihän Viklon isää ole nähty mailla halmeilla. Mutta kerran koulun portilla odottaa kruunupäinen mies viitta harteillaan. Moni asia näyttäytyy uudessa valossa, kun arki vääntyy tarinoissa kummasti mutkalle. Yksitoista lyhyttä kertomusta kujeilevine kuvineen vetävät suun hymyyn.

 

Koskinen, Juha-Pekka, kuvittanut Saana Nyqvist: Mysteerijengi – Kirjaston kiusanhenki (Karisto), helmikuu

Nico, Mimosa ja Iivo ovat kiinnostuneet kaikesta kummallisesta. Kun kolmikko kuulee, että Rikhardinkadun kirjastossa kummittelee, he päättävät ryhtyä tutkimaan asiaa ja perustavat Mysteerijengin. Mutta mitä outoa on tekeillä kirjastossa, jossa kirjat putoilevat öisin hyllystä? Mitä kummitukset haluavat ja pitääkö niitä pelätä? Mysteerijengi ottaa asiasta selvää, vaikka seikkailu saa polvet tutisemaan ja hiukset nousemaan pystyyn! Kirjastossa kukaan ei kuule huutoasi, sillä siellä pitää olla hiljaa.

 

Kökkö, Hanna: Pallo on pyöreä, Niki Dundee! (Kustannus-Mäkelä), helmikuu

Kuudesluokkalainen Niki muuttaa äitinsä kanssa Santakylän pikkukaupunkiin, jonka on vallannut jalkapallokuume. Nikin koulussakin kaikki pyörii jalkapallon ympärillä. Koska Niki on kiinnostuneempi onkimisesta, lukemisesta ja historiasta, hänestä tulee luokan ykköstykin, Mirjami Toivon eli Mimmin, silmätikku ja pilkan kohde. Koska Niki haluaa saada kavereita, hän yrittää oppia...

 

Malinen, Janne, kuvittanut Teemu Juhani: Waaralinnan salaisuudet 1 – Seitsemän kielonlehteä (Tammi), kesäkuu

Kun Oskar sairastuu vakavasti, vanhemmat lähettävät tämän syrjäiseen Waaralinnan parantolaan, joka ensihetkistä alkaen tuntuu luotaantyöntävältä ja epäilyttävältä – aina henkilökuntaa myöten. Yhdessä uusien ystäviensä Robinin ja Vilman kanssa Oskar tempautuu huimaan seikkailuun selvittäessään parantolan pahaenteisiä yöllisiä ääniä. Entä mitä kätkee sisäänsä kylmää hohkaava metsä, joka vetää lapsia vastustamattomasti puoleensa? 

 

Meggitt-Phillips Jack: Hirviö ja Helmikki – Hirviön kosto (Wsoy, suom. Marja Helanen), maaliskuu

Hirviö ja Helmikki-sarjan toinen osa. Ullakon hirviöstä päästiin, kun papukaija Claudette nappasi sen makupalakseen. 10-vuotias Helmikki on päättänyt, että myös kaikesta hirviötä ruokkimalla saadusta tavarasta on hankkiuduttava eroon. Tästedes Helmikki ja Ebenezer keskittyisivät tekemään pelkkää hyvää. Mutta sepä ei olekaan helppoa entiselle kepposten kuningattarelle. Ebenezer taas haikailee hirviön puklaamia aarteitaan, ja Claudette voi omituisen huonosti…

 

Peltoniemi, Sari, kuvittanut Aiju Salminen: Ihmetyttö (Tammi), kesäkuu

Ailin perheessä jokaisella on hieno superkyky - niin, paitsi Aililla. Supersankareitten suvussa on surkeaa olla ihan tavallinen. Sitten joku vielä alkaa häiritä ja pelotella Ailin perhettä. Mistä oikein on kysymys? Ja mitä ihmeen laatikoita kiukkuinen naapuri kuljettaa rappukäytävässä?

 

Reynolds, Aaron: Rex Dexter ja kummitteleva sarvivalas (Art House, suom. Kaisa Ranta), helmikuu 

Rex Dexter -trilogian toinen osa. Rex Dexteriä koetellaan. Koska hän on liian älykäs... ja rohkea... ja komea. Mutta myös koska hänet on kirottu. Hänen huoneessaan ramppaa kummittelevia eläimiä, jotka haluavat hänen selvittävän, miksi ne ovat kuolleet omituisissa merkeissä. Kaiken kukkuraksi Rexin äidillä on stressaava uusi työ, Rexin uusi opettaja kuuluu luultavasti venäläiseen mafiaan, Rexin paras kaveri Darvish on uppoutunut roolipeliin ja - kauhujen kauhuksi - Rexillä saattaa vahingossa olla tyttöystävä.

 

Storm, Annastiina, kuvittanut Sari Airola: Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita (S & S), toukokuu

Kansikuva päivittyy artikkeliin myöhemmin

On kesäloma. Kymmenvuotiaalla Eevertillä on kolmen kohdan tehtävälista: 1) Opettele lentämään 2) Pelasta kaupunki 3) Etsi pää, johon lentäjänlakki istuu täydellisesti. Eevertille on nimittäin selvinnyt, että hänellä on isä - eikä kuka tahansa isä vaan itse Teräsmies! Se tarkoittaa, että hän on Teräsmiehen poika, jolla on erityisiä voimia. Isä vain on tullut ja mennyt niin vauhdilla, että hänestä on aikoinaan jäänyt muistoksi pelkkä lentäjänlakki. Nyt Eevert aikoo löytää pään, johon lakki sopii. Teräsmiestä kun on mahdoton tunnistaa siviiliasussa...

 

Sundin, David: Kirja, joka ei halunnut tulla luetuksi (Tammi, suom. Tittamari Marttinen), tammikuu

Tämä on tarina kirjasta, joka tekee kaikkensa, ettei sitä lueta. Ei nyt eikä koskaan. Silti päädyt lukemaan sen yhä uudestaan! Kun luet tätä kirjaa, tapahtuu outoja, hassuja ja salaperäisiä asioita. Kirja yrittää lentää pois, sanat sivuilla vaihtuvat toisiin, ne pienenevät ja sitten taas suurenevat, ja yhtäkkiä sivulla onkin ‒ krokotiili!

 

Tolonen, Tuutikki: Agnes ja varjo ikkunassa (Wsoy), toukokuu 

Agnes ja äiti ovat muuttaneet salaperäiseen huvilaansa, jossa järjestetään kesäleirejä. Yhtäkkiä kuvataideleirin piirustuspinoon ilmestyy töitä, joita kukaan ei tunnista omakseen. Agnesin kameraan tallentuu outo varjo, aivan kuin joku seisoisi tyhjän huoneen ikkunassa. Onko Rauhalan huvilalla lisää salaisuuksia kerrottavanaan?

 

Veistinen, Harri, kuvittanut Teemu Juhani: Revontuliefekti ja oranssit tiput (S & S), maaliskuu

Valentin on arka poika, jonka mielestä hänen vanhempansa ovat ylivarovaisia. Vai onko muka koko maailmassa muita 10-vuotiaita, jotka pusutellaan hereille? Valentinin elämä sujuu mukavan varovaisella radallaan, kunnes hän huomaa jotakin erikoista. Aivan kuin lähilammen sinisorsat olisivat muuttuneet oransseiksi! Ei kai värisokeus voi iskeä yllättäen? Miksei kukaan muu huomaa sorsissa mitään omituista? Onko naapurin erikoisella insinöörillä jotakin tekemistä oranssien tipujen kanssa? Ja miksi tavallisessa tamperelaisessa lähiössä näkyy yhtäkkiä koko ajan revontulia?

 

Wenitsky, Rachel ja David Sidorov, kuvittanut Tor Freeman: Koirakamut ja huono turkkipäivä (Into, suom. Sari Kumpulainen), toukokuu

Hugo, Lulu ja Kingi ovat karvaiset kaverukset, jotka käyvät samaa koirapäiväkotia. Vaikka he ovat keskenään erilaisia, on jokainen heistä todella kiltti koira. He kävelevät kauniisti samaa tahtia, eivät turhia hauku ja noudattavat sääntöjä jopa puistoreissuilla. Mutta pitääkö kilttien koirien olla aina niin kilttejä? Tiedossa on isot juhlat, sillä Laura, koirien lemppari­-ihminen koirapäiväkodista, on menossa naimisiin! Stressaantuneena ihmiset hölmöilevät ja tekevät virheitä, jotka voivat pahimmillaan tuhota koko hääjuhlan. Koirien on lyötävä viisaat karvakuononsa yhteen ja keksittävä, miten tärkeä päivä voidaan pelastaa...

 
 

Varhaisnuoret

 

Aho, Marja: Yllätysten kesä (Myllylahti), huhtikuu

Vauhdikkaiden sattumusten ja poskia polttelevien ihastumisten sävyttämä nuortenkirja cheerleading-harrastuksesta ja kauan odotetusta kesälomasta. Saako Jessiinan ensimmäinen cheervuosi kesällä liiankin yllätyksellisen päätöksen?

 

Brown, Eli, kuvittanut Karin Rytter: Kummat (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), huhtikuu

Kummat ovat tavallisia esineitä joilla on epätavallisia ominaisuuksia: tulitikut jotka voivat pysäyttää ajan, teepannu joka ei koskaan tyhjene, jääkoukku joka jäädyttää veden, sulkakynä joka kirjoittaa eri kielillä, hiili joka ei koskaan sammu…Vauhdikkaan kaksiosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa 13-vuotiaasta Cloverista, joka pakenee isänsä murhaajia mukanaan isänsä vanha lääkärinlaukku ja salaperäinen kumma.

 

Kuronen, Kirsti, kuvittanut Maria Laakso: Hännät (Karisto), helmikuu

Rento tarina villeistä ideoista ja spontaanien tempausten voimasta. Seiskaluokkalaiset Niko, Heikki ja Joonas ovat olleet parhaita kavereita lapsuudesta saakka. Eräänä tylsänä päivänä Niko heittää ilmoille omituisen ajatuksen hännistä, ja sen jälkeen junaa ei enää voi pysäyttää. Alkaa projekti, jolle ei juuri ymmärtäjiä riitä mutta joka vähitellen tekee Nikosta, Heikistä ja Joonaksesta suorastaan maailmankuuluja.

 

Kuutti, Maria, kuvittanut Anne Muhonen: Roope, Make ja lusikkatesti (Myllylahti), helmikuu

Kuutosluokkalainen Roope haaveilee moposta, johon on säästänyt rahaa jo monta vuotta. Vihdoinkin hän on saamassa sellaisen – jos vain kerää koulusta tarpeeksi positiivisia Wilma-merkintöjä. Valitettavasti Roopen paras kaveri Make on hivenen ylivilkas ja saa Roopen mukaansa erilaisiin hölmöilyihin, joiden seuraukset pöllähtävät välillä sananmukaisesti omalle naamalle... Roope, Make ja lusikkatesti kuvaa humoristisesti ja samaistuttavasti nuoren pojan elämää ja ongelmia – niin vauhdikkaita kommelluksia kuin kaverisuhteiden kiemuroita.

 

Florence, Debbi Michiko: Pää kylmänä, Jenna Sakai (Wsoy, suom. Aila Herronen), helmikuu

Jenna ja hänen ensimmäinen poikaystävänsä Elliott eroavat, ja pettynyt Jenna päättää, että ei enää anna ihastumiselle mahdollisuutta vaan keskittyy opiskeluun. Mutta ei ole helppoa pitää pää kylmänä, kun joutuu näkemään jatkuvasti exää koulun sanomalehden toimituksessa ja sitä paitsi söpö, mutta ärsyttävä Rin Watanabe tuntuu ilmestyvän kaikkialle minne Jennakin menee.

 

Nurmi, Suvi: Etsijöiden aika (Myllylahti), maaliskuu

Sarjan toinen osa on jännittävä kertomus pikkukaupungin sisaruksista, jotka ovat aikamatkaajien sukua. Essi käyttää unissamatkaajan kykyään kurkistaakseen omaan tulevaisuuteensa, mutta saa kuulla sellaisen olevan ankarasti kiellettyä. Kun Essin ja Oonan taiteilijaisä hullaantuu uudesta naisystävästään, Essin sietokyky on koetuksella. Eräällä kävelylenkillä Hulda-koira johdattaa Essin syrjäisen talon portille, eikä mikään ole sen jälkeen entisellään... 

 

Parvela, Timo, kuvittanut Pasi Pitkänen: Varjot 2: Auroria (Tammi), kesäkuu

Trillerimäisen Varjot-sarjan toisessa osassa Pete ja Sara kiitävät ahkiolla joulun maailmaan, jossa valtaa pitää varjoilla itseään ruokkiva pimeys. Mitä joulupukille on tapahtunut? Pete ja Sara näkevät Auroriassa joulun karun todellisuuden. Sota on jättänyt jälkensä maahan, jossa tontut, maahiset, hiidet ja peikot asuivat ennen sulassa sovussa. Nyt kaikki epäilevät toisiaan. Keneen ystävykset voivat luottaa, ja millaisia salaisuuksia joulupukin vanhasta muistikirjasta paljastuu?

 

Salmi, Veera: Oboin kirja (Otava), tammikuu

13-vuotias Oboi on karannut etsimään entistä kotitaloaan. Hän päätyy katastrofin kärsineeseen kummalliseen kaupunkiin, jossa kukaan ei osaa lukea. Ihmisten toimia ohjaa kämmeneen kytketyn laitteen kautta salaperäinen Wanda, joka kertoo heille kaiken, mitä heidän pitää tietää ja tehdä. Kirpputorilla Oboi törmää naiseen, joka antaa hänelle kirjan. Naisen mukaan kirja voi muuttaa kaiken ja auttaa löytämään sen minkä Oboi luuli kadonneen ikuisesti. Ja yhtäkkiä tarinoita inhoava Oboi saakin huomata, että hänestä on tullut tarinan sankari, se orpo poika, jonka pitää pelastaa koko maailma.

 

Toppi, Merja: Sielusiepparin jäljillä (Myllylahti), huhtikuu

Koulun alku täräyttää Jarin elämän uusille kierroksille, eikä pelkästään siksi, että pikkusisko Mustikka menee eppuluokalle. Vihtavuoren koululla hiipii joku mystinen tyyppi sekoittamassa ihmisten päitä, ja Jari on varma, että siskon uusi opettaja on syypää kaikkeen! Onnekkaan vesivahingon jälkeen kasiluokka häädetään TET-jaksolle, ja Jari änkeää itsensä opeharjoittelijaksi Mustikan luokkaan. Uhraako hän itsensä, jotta muut voisivat pelastua? Entä onko vedenneito Wellamosta enemmän haittaa kuin hyötyä? 

 

 

Nuortenkirjat ja Young Adult -kirjallisuus

Ahnberg, Niklas: Poika joka käveli vetten päällä (Aula & Co), helmikuu

Amerikkalaisessa Saltvillen pikkukaupungissa 90-luvulla lapset viettävät lomansa kesäleireillä. Niin myös 14-vuotias Daniel. Pian hänelle selviää, ettei hänen leirinsä ole mikään tavallinen kesäleiri: leirivanhemmat uskovat olevansa jumalia ja osanottajilla alkaa paljastua yliluonnollisia voimia. Leirin päätteeksi järjestetään tulikoe. Siellä Daniel tapaa Dark-nimisen olion, joka ilmoittaa olevansa hänen yliluonnollisten voimiensa lähde. Hänelle alkaa valjeta, ettei heitä kouluteta puolustamaan itseään, vaan hyökkäämään. Pakeneminen vaikuttaa mahdottomalta. Jopa pojalle, joka osaa kävellä veden päällä...

 

Bagge, Tapani: Jäätävää kyytiä (Aviador), helmikuu

15-vuotiaat Archie ja Tanja varastavat vanhan jenkkiauton terveyskeskuksen edestä. Poliisit lähtevät ajamaan heitä takaa, ja takapenkiltä löytyy ruumis. Siitä alkaa jäätävä kyyti. Pian Archie ja Tanja huomaavat, että myös pahamaineiset rosvot ovat heidän jäljillään. Selviytyvätkö nuoret Tanjan ukin luo? Ovatko he sielläkään turvassa?

 

Elston, Ashley: 10 totuutta ja yksi tehtävä (Wsoy, suom. Inka Parpola), toukokuu

Olivia vetää mukaansa koko parhaiden ystäviensä verkoston, kun suorittamatta jäänyt liikkakurssi uhkaa hänen valmistumistaan. Kuumassa Louisianassa kaikki muut valmistautuvat juhlimaan vapauttaan samalla kun Olivia joutuu kohtaamaan ylihuolehtivien vanhempien rasittavuuden, ennakkoluulonsa ja yhden aika yllättävän ihanan pojan...

 

Enoranta, Siiri: Maailmantyttäret (Wsoy), maaliskuu

He tapaavat Sopusointu-leirillä yksinäisille. Lise-Lotten vanhemmat vei nunezia-kuume, Kaia suree perhettään ja Ritvaa ottaa päähän Maailmankodin tekopyhä meininki. Zerindan aivoja runtelevat esiäidin muistot maailmanlopun partaalta, eikä hän tiedä kenen ajatuksia milloinkin ajattelee. Joselinan veli on kuollut salaperäisten konehyönteisten hyökkäyksessä, ja tytöt lähtevät yhdessä selvittämään totuutta hyönteisistä. Rohkeudessaan pysäyttävä utopia Maailmankodista, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia, luonto on elpymässä ja kapitalismi romutettu. 

 

Helminen, Sini: Sysi (Myllylahti), maaliskuu

Lujaverinen-trilogian toinen osa. Halla ja Seela ovat taiteentutkimuksen opiskelijoiden pikkujouluissa, kun yksi juhlijoista löytyy kuolleena. Eivätkä oudot kuolemantapaukset jää siihen. Yksi manan majoille lähetetyistä ei jätä Seelaa ja Hallaa rauhaan, ja niinpä heidän on pakko alkaa selvittää, kuka opiskelijapiireissä liikkuva tappaja on. Halla ja Seela jatkavat yhä salaa suhdettaan, vaikka tietävät liikkuvansa vaarallisilla vesillä. Kalmanväki ei katso rajoja rikkovaa rakkautta hyvällä, eikä kiellettyjä tunteita ole helppo pitää kätkössä... 

 

Horkka, A. R. S.: Jäätävää (Tammi), kesäkuu

Vain kohtaamalla kauhut kasvoista kasvoihin voi saada takaisin yhteyden omiin tunteisiinsa. 16-vuotiaan Armaksen on saatava tunteensa takaisin demoneilta, joille hän on ne menettänyt jouduttuaan toisten orpokodin lasten tavoin pienenä ”jäähdytetyksi”. Tämä on mahdollista ainoastaan tappamalla hirviöt, mukaan lukien vanhin ja vaarallisin niistä – demonikuningatar Lumileidi.

 

Jackson, Holly: Kiltin tytön murhaopas (Karisto, suom. Leena Ojalatva), huhtikuu

Viisi vuotta sitten Sal Singh murhasi tyttöystävänsä Andie Bellin. Poliisi tietää, että Sal teki sen. Kaikki kaupungissa tietävät, että Sal teki sen. Mutta murhan jälkimaininkien kalvamassa pikkukaupungissa kasvanut Pippa Fitz-Amobi ei ole asiasta niin varma. Kun Pippa valitsee tapauksen kouluprojektinsa aiheeksi, hän pääsee perille salaisuuksista, joita joku on epätoivoisesti yrittänyt pimittää. Jos todellinen tappaja on edelleen vapaalla jalalla, kuinka pitkälle hän on valmis menemään salatakseen tekonsa?

 

Kaskiaho, Reija: Maantiekiitäjä (Myllylahti), helmikuu

Laura on seitsemäntoistavuotias elämäniloinen juoksijanuori, jolla on selkeät suunnitelmat tulevaisuudelle: muutto omaan kotiin ja opinnot liikunta-alalla. Alkukesän uintiretki veljen kanssa menee kuitenkin kohtalokkaalla tavalla pieleen, ja Lauran elämä muuttuu sekunneissa. Hän neliraajahalvaantuu eikä mitään ole enää tehtävissä. Vai onko sittenkin? Maantiekiitäjä kertoo riipaisevan tarinan nuoren naisen sukelluksesta syvälle pohjaan, hänen taistelustaan pohjan pimeydessä ja hitaista yrityksistä nousta takaisin valoon.

 

Kauppinen, Katri: Laakson linnut, Aavan laulut (Otava), huhtikuu

Kuinka kehrätä uusi laulu ja muuttaa ikiaikaista tarinaa? Muinaissuomalaiseen maailmaan sijoittuva lumoava romaani valinnoista ja kohtalosta. Aavan kylässä laulut ovat hajonneet ja kansa näkee nälkää. Laakson tuvissa eletään kylläisyydessä, jota sampo turvaa. Aavan päällikön poika Lemek lähtee uhkarohkealle matkalle pyytämään sammon voimia avuksi. Laaksossa Pihlaja saa linnuilta viestin uhkaavasta vaarasta. Pihlaja ja Lemek solmivat salaisen sopimuksen, joka muuttaa molempien elämän ja uhkaa ajaa Laakson ja Aavan kansat toisiaan vastaan...

 

Koyama, Sinikka: Joka kurjen laulua kuuntelee (Basam), maaliskuu

Kaikki alkaa, kun 19-vuotias Sofia nukahtaa bussiin ja herää pimeällä päätepysäkillä. Siellä hän tapaa yllättäen vanhan ystävänsä Nanan, joka johdattaa hänet salaperäiseen ruusuköynnösten peittämään taloon. Satumainen Villa Ruusu rönsyilevine puutarhoineen kätkee salaisuuksia, jotka alkavat hitaasti paljastua myös Sofialle. Vanhasta matka-arkusta Sofia löytää oudon kirjan, jonka on kirjoittanut Mei-niminen tyttö satojen vuosien takaisessa Japanissa. Sofia alkaa löytää itsestään ja Meistä kummallisia samankaltaisuuksia, ja kahden eri maailman välinen raja alkaa häilyä.

 

Laajarinne, Jukka: Isien paluu (Haamu), maaliskuu

Joka aamu Emma maalaa kasvoilleen tottunein vedoin päivän naamion. Oppivelvollisuus on kohta takana ja elämä edessä, vaikka siltä ei aina tunnukaan. Uutta puhtia elämään tuo koulun kevätnäytelmä. Mutta roolit ja todellisuus alkavat oudosti sekoittua. Mikä on totta ja mikä näytelmää? Samaan aikaan aivan toiselta puolelta maailmaa vankileiriltä pakenee mies, jolla on matkassaan salaisuuksien verhoama aarre. Vanhahtavalla tyylillä kerrottu tarina on kunnianosoitus goottilaiselle kauhulle ja romantiikan ajan seikkailukertomuksille.

 

Leinonen, Anne: Elokuussa minä kuolen (Haamu), huhtikuu

Alma tietää olevansa kirottu. Rakas isoäiti on kuollut, ja Babalta perityt oudot helmet ennustavat Alman elinpäivien määrän. Mutta sitä ennen on kesä. On hyvästeltävä kaikki rakkaat. Niitä ei ole valtavasti. Kuoleman odotus keskeytyy, kun naapuriin muuttaa salaperäinen Mia. Hän vie Alman seikkailuille kotipihan perukoille Juurankojen maahan. Alma saa toisenkin ystävän, Kuuran. Pakon määräämä tuttavuus muuttuu kiinnostaviksi juuri, kun Alman pitäisi kuolla. Jokin paha on liikkeellä Juurankomaassa, eikä se aio pysyä maan alla. Alman on voitettava pelkonsa ja löydettävä rohkeutensa, jotta hän voi pelastaa kaikki rakkaat ihmiset, joita alkaa olla jo jonoksi asti.

 

McManus, Karen M.: Kolme pahan perii (Wsoy, suom. Inka Parpola), helmikuu

Milly, Aubrey ja Jonah Story ovat serkuksia, mutta tuskin tuntevat toisiaan. He eivät ole koskaan tavanneet isoäitiään, joka rikkoi välit sukuun ja teki lapsensa perinnöttömiksi jo ennen nuorten syntymää. Nyt rikas ja erakkomainen matriarkka tarjoaa serkuksille kesätöitä lomasaarellaan. Kesä on täynnä yllätyksiä, salaisuuksia ja valheita. Mikä synkkä salaisuus hajottikin perheen vuosia sitten, se pitää suvun edelleen otteessaan ja on uhkaavampi kuin koskaan...

 

Meresmaa, J. S.: Kenties tapan sinut vielä (Karisto), tammikuu

E-urheilijan urasta haaveilevan Aleksin jäätelöbaarireissu saa kauhistuttavan käänteen, kun naapuripöydän tyttö houkuttelee hänet syrjäiselle jättömaalle, raskaan metallioven luo. Käsittämättömillä voimilla tyttö kiskaisee Aleksin pimeyteen. Mutta päätyminen bunkkeriin nälkäisen vampyyrin kanssa on vasta alkua... Vampyyrien kuolematonta lumoa hehkuva notkea fantasiajännäri pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka.

 

Oseman, Alice: Heartstopper osa 1 (Tammi, suom. Oona Juutinen), kesäkuu

Poika tapaa pojan. Pojista tulee ystävät. Pojat rakastuvat. Sydämen sulattava sarjakuvaromaani ystävyydestä ja tunnemyrskystä, jonka vain ensirakkaus voi synnyttää. Heartstopper-sarjassa käsitellään ystävyyttä, rakkautta ja rohkeutta olla oma itsensä. 

 

Romppainen, Katariina: Sydämenmuotoinen kesä (Kvaliti), toukokuu

Lumi ostaa hetken mielijohteesta fiftarimekon vintage-kaupan karismaattiselta Eeriltä. Kun Lumi pukee kotona mekon ylleen, hänet valtaa pakonomainen tarve kirjoittaa vuoteen 1979 sijoittuvaa tarinaa. Outo yhtälö, sillä Lumi ei tiedä tuosta ajasta mitään. Lumi palauttaa mekon Eerille, mutta tämä haluaakin selvittää mysteerin yhdessä. Miksi mekko saa Lumin kirjoittamaan? Onko tarinan taustalla tositapahtuma? Arvoitusta ratkoessa Lumi huomaa rakastuvansa salaperäiseen Eeriin. Mutta mekko pitää häntä yhä otteessaan...

 

Salama, Annukka: Ripley – nopea yhteys (Wsoy), helmikuu

Isla on gamer, joka tunnetaan pelipiireissä nimellä Ripley. Damien on online-kaveri, josta on tullut Islalle hämmentävän tärkeä. Islalla on kuitenkin periaate: hän ei halua pilata tiiviitä pelisessioita ja tuntikausien chattaamista tapaamalla Damienia IRL. Ikinä. Kun Islan lukiossa aloittaa samaan aikaan raivostuttavan omahyväinen Anton, heidän välillään roihahtaa heti, eikä Isla enää tiedä voiko verkossa syntynyt syvä yhteys päihittää tosielämän tunteen.

 

Silvan, Heidi: Nollasummapeli (Myllylahti), huhtikuu

Abiturientti, jolla on taakka kannettavanaan. Poika, joka on niin viisas, että vaikuttaa melkein tyhmältä. Kun kaksi kohtaa, on oltava valmis, ja tulevaisuuden vuoksi on tiedettävä menneisyys. 

 

Thomas, Angie & al.: Blackout (Otava, suom. Outi Järvinen), tammikuu

Kun kaupungin sähköt katkeavat, iskevät toisenlaiset kipinät. Äkillisen helleaallon pimentämä New York City saa salaisuudet paljastumaan ‒ rakkaudet alkavat ja päättyvät, ystävyydet syvenevät ja ovet avautuvat uusille mahdollisuuksille. Newyorkilaiset nuoret kohtaavat suuria tunteita, mutta myös pieniä oivalluksia itsestään. Kuuden säkenöivän taidokkaan kirjailijan novellit kietoutuvat yhteen lumoavasti, hehkuen lempeyttä kuin lämmin kesäilta. 

 

Steen, Hanna van der: Punapipoinen poika (Kvaliti), huhtikuu

Säeromaani Punapipoinen poika kertoo 15-vuotiaasta tytöstä, Marlista, joka muuttaa kahden ulkomaan vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Hän tuntee olonsa ulkopuoliseksi vanhoissa ympyröissä ja alkaa masentua. Onneksi hän törmää lähipuistossa salaperäiseen poikaan, Suideen, jonka kanssa keskustelu lievittää pahaa oloa. Mutta mikä pojan oma salaisuus on?

 

Ylimartimo, Sanni: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto), maaliskuu

14-vuotiaan Miran elämän valopilkku on k-pop. Hän pakenee arkea nettiin musiikin ja ihanien ystävien pariin unohtaakseen kiusaajat, ylihuolehtivan äidin ja epätoivoisen etäihastuksen. Kun Miran suosikkiyhtye ERR0RC ilmoittaa saapuvansa Suomeen keikalle, Mira haluaa mukaan keinolla millä hyvänsä. Ensin on vain kerättävä lippurahat ja saatava äiti uskomaan, ettei keikalla ole mitään vaaroja. Mutta millaista on astua maailmaan ja kohdata netissä eletty elämä vihdoin todellisuudessa?