Lukuloma 2023 - kirjavinkkejä nuorille

Sivupiiri
11.9.2023

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Syysloma on jälleen lukuloma

Sivupiiri on koonnut lukulomaan kirjavinkkejä tämän vuoden nuortenkirjoista. Lisää vinkkejä löytää esimerkiksi selaamalla päivän täkyjä, tai tutustumalla kevään 2023 ja syksyn 2023 uutuuskirjalistoihin. Lastenkirjavinkit Lukulomalle löydät Lukemosta!

Hyvää lukulomaa! 

Silvera, Adam: Lopussa molemmat kuolevat (WSOY, suom. Outi Järvinen)

Kuvittele maailma, jossa ihmiset saavat kuolinpäivänsä aamuna tietää, että alkava päivä tulee olemaan heidän viimeisensä. Tämän hurjan ajatusleikin ympärille Adam Silvera punoo dramaattisen ja syvästi inhimillisen tarinan kahdesta pojasta, Mateosta ja Rufuksesta, joilla ei ole muuta yhteistä kuin se, että he saavat kohtalokkaan puhelinsoiton saman päivän aamuna. 

Sirén, Mirjami: Kaupunki ilman koteja (Myllylahti)

Suljetussa kaupunkivaltio Aeropoliksessa innovaatiot ovat ihmishenkiä tärkeämpiä. Kaupungissa ei ole lainkaan koteja, sillä siellä uskotaan, että paikallaan pysyminen tuhkahduttaa luovuuden. Neljätoistavuotias Kipinä, sekä hänen siskonsa ja isänsä ovat saaneet tarpeekseen ahdistavasta ilmapiiristä ja valvonnasta. Mutta kun pakoretki alkaa, kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Valos, Miska: Sisäsiisti (WSOY)

Esra on transpoika, lukion toisella ja kulttuuriperheen kuopus. Hän räpiköi läpi perheillallisten, bileiden ja pakollisten kurssisuoritusten, ja ennen vapaudelta tuntuneet asiat ovat jo menettäneet hohtonsa. Elokuvaohjaajaisä on tehnyt Esrasta näyttelijän, äiti kirjoittaa autofiktiota ja siskon syömishäiriö herättää perheessä lähinnä julmuutta. 

Sutter, James L: Darkhearts (WSOY, suom. Laura Haavisto)

Elämänsä virheen yläasteella tehnyt David voisi olla kuuluisa, ellei olisi jättänyt Darkhearts-bändiä juuri ennen sen breikkaamista. Kun bändin laulaja ja Davidin lapsuudenystävä, fanilaumojen palvoma Chance, palaa kotiseudulleen, molemmat pojat löytävät itsensä yllättävien mutta sitäkin suurempien tunteiden ääreltä. 

Hai, Magdalena: Sarvijumala (Otava) 

Lauri herää sairaalasta kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen, eikä muista sitä edeltävistä tapahtumista paljoakaan. Äiti on kuitenkin kuollut ja koko elämä nuljahtanut uomistaan. Kuolleet eivät pysy kuolleina eikä naapurin kaunis Vilja-Maaria halua elää. Kun ikkunan taakse ilmestyy jättimäinen sarvipäinen hahmo, Lauri alkaa nähdä kiihdyttäviä ja kammottavia unia, jotka tuntuvat liian todellisilta.

Horkka, A.R.S: Murhaballadit (Tammi)

Krista on lahjakas kitaristi ja laulaja, joka haaveilee hevibändinsä kanssa kuuluisuudesta. Yläasteen työharjoittelussaan psykiatrisessa sairaalassa Krista kohtaa black metal -idolinsa, legendaarisen Pagan Angels -yhtyeen legendaarisen laulajan. Autettuaan bänditovereineen laulajaa karkaamaan suljetulta osastolta Krista saa kiitokseksi pahamaineiset, kadonneeksi luullut demonauhat.

Meresmaa, J.S: Tytär hämärän, piika pimeän (Myllylahti) 

Tiedonjanoinen, mutta köyhiin oloihin syntynyt Milka on lähtenyt etsimään parempaa elämää ja asuu yksin Hellantian tietäjän metsätilalla opintosisariensa kanssa. Eräänä päivän hän löytää polun varresta hylätyn pienokaisen. Samaan aikaan valtakunnan pääkaupungissa nuori eloseppä Arona Pohtovius on tehnyt toisenlaisen mullistavan löydön. Vuosisataiset salaisuudet ja ennalta määrätyiltä vaikuttaneet kohtalot alkavat purkautua voimalla auki. kun Malka ja Arona esittävät tahoillaan kysymyksiä, joita muut eivät ole uskaltaneet kysyä. 

Gier, Kerstin: Päivänvalolla ei näe (Gummerus) 

Quinnin parhaan kaverin Lassen 18-vuotisbileisiin ilmestyy Kim, lävistetty ja vahvasti meikattu vanhempi tyttö, jota kukaan ei tunne. Kim lähestyy Quinnia juhlissa ja vetää hänet mukaansa pelottavaan seikkailuun: auttaessaan Kimiä pakenemaan karmivia olentoja Quinn loukkaantuu vakavasti. Kenelle Quinn voi uskoutua, kun hän yhtäkkiä alkaa nähdä asioita, jotka eivät voi olla tästä maailmasta - kehnoja riimejä lausuvia patsaita ja tuttavallisesti virnuilevia pääkalloja?

Monsef, Kyah: Olipa kerra (WSOY, suom. Riina Vuokko)

Isänsä kuoleman jälkeen Marjan Dastani saa tietää, että isä ei ollutkaan tavallinen eläinlääkäri vaan hoiti salaa myyttisiä taruolentoja, joista oli kertonut iltasaduissa tyttärelleen. Marjan vedetään mukaan synkkään ja ahneeseen verkostoon, jossa kilpailevat ikiaikaiset yhteisöt ja modernin maailman suuruudenhullut eksentrikot. 

Rannela, Terhi: Vaarallinen keli (Otava) 

Pysäyttävä ja ajankohtainen novellikokoelma maailmasta, jossa väkivaltaa ei pääse pakoon. Mustanpuhuvia, todentuntuisia tarinoita väkivallasta. Onko rikokseton maailma utopiaa? Miten ihastuksessaan voisi tunnistaa vaaran merkit? Mistä löytää valonsäteitä pimeässä?

Vik, Erika: Olivia Online (S&S) 

Oliviaa raivostuttaa. Äiti on tapaillut uutta miestä, eikä ole kertonut Olivialle mitään. Onneksi on tanssi! Olivia käy jazztanssitunneilla ja postaa omia tanssivideoita TikTokiin ja Instaan. Ja juuri tanssin ansiosta tapahtuu lopulta jotain muutakin ihanaa: Juneboy_07 haltioituu Olivian tanssivideoista ja laittaa privaa. Keskeisenä teemana nuortenromaanissa on grooming, jota se käsittelee uskottavasti ja varhaisteini-ikäiselle lukijalle sopivalla tavalla, liikaa pelottelematta tai saarnaamatta, mutta asian vakavuuden tunnustaen.

Thao, Dustin: Älä mene, Sam (Otava, suom. Sini Linteri)

Seitsemäntoistavuotias Julie on suunnitellut tulevaisuutensa pitkälle eteenpäin. Hän aikoo muuttaa poikaystävänsä Samin kanssa kaupunkiin, aloittaa opinnot yliopistossa ja viettää kesän Japanissa. Sitten Sam yllättäen kuolee, ja kaikki muuttuu. Surusta sairas Julie soittaa Samin numeroon kuullakseen tämän äänen puhelivastaajassa.

Paija, Ella: Soita minulle karusellin kelloa (Tammi)

Teemu on päässyt kesätöihin huvipuistoon yhdessä muiden nuorten kanssa. Mutta vähitellen kesä muuttuu oudoksi, koneet temppuilevat itsestään ja vuoristoradalla tapahtuu onnettomuus, kun huoltomies kiipeää huipulle ilman valjaita. Sitten lapsi katoaa keskellä kirkasta päivää? Mitä hänelle on tapahtunut?

McManus, Karen M: Neljä askelta murhaan (WSOY, suom. Inka Parpola)

Neljä vuotta sitten Brynn Callagherin koulun suosituin opettaja murhattiin. Tapauksen saamasta julkisuudesta huolimatta tekijää ei koskaan löydetty. Nyt Brynn palaa vanhaan kouluunsa ja on päättänyt saada selville, miksi opettaja Larkin murhattiin. Hän on saanut harjoittelupaikan truecrime-podcastin taustatoimittajana ja saa huomata, että totuutta etsii moni taho, osa mitä raadollisimmin keinoin.