Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2018 jaettu

Ajankohtaista
26.9.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuoden 2018 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot. Palkinnot myönnetään merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon sai tänä vuonna professori Kaisa Häkkinen merkittävästä ja ahkerasta tiedonjulkistamisesta kielihistorian elävöittäjänä. Häkkinen on kirjoittanut uransa aikana myös tietokirjoja, mm. Kielitieteen perusteet (SKS 1994) ja Linnun nimi (Teos 2004).

Lisäksi myönnettiin seitsemän tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa. Yksi palkituista on päätyönään kirjastonhoitajana toiminut Kari Vaijärvi, joka sai palkinnon merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä lasten ja nuorten tietokulttuurin ja lukutaidon edistäjänä. Vaijärvi on julkaissut nelisenkymmentä kirjaa, joista uusimmat, Toden teolla (Avain 2016) ja Totta tosiaan (Avain 2015), esittelevät lasten ja nuorten tietokirjallisuutta. Vaijärven kirjoittamia Arvostelevan kirjaluettelon teosarvioita on digitoitu paljon Kirjasampoon.

Palkinnon saivat myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä innokkaana ravitsemustiedon levittäjänä, diplomi-insinööri Sisko Loikkanen merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä asiantuntevana ja monimutkaisia aiheita valaisevana tiedetoimittajana, tutkija, psykologi Perttu Immonen teoksesta Suomen rahvaan historia: Kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle (Atena 2017), Toimittaja Hanna Nikkanen ja työryhmä teoksesta Hyvän sään aikana: Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into 2017), Professori Heikki Oja teoksesta Universumi (Ursa 2017) ja filosofian maisteri, toimituspäällikkö Joonas Pörsti teoksesta Propagandan lumo: Sata vuotta mielten hallintaa (Teos 2017). 

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa. Lisäksi tänä vuonna työryhmä teoksesta Hyvän sään aikana: Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken palkittiin 20 000 eurolla.

Lisätietoja:
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta: Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2018 on jaettu

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo