Jalonen, Riitta

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Studio Heinonen, 2008

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Olen syntynyt 22. toukokuuta 1954 Kuusjärven kunnassa, joka nykyisin tunnetaan Outokumpuna. Jo yksivuotiaana muutin Jyväskylään vanhempieni Eila ja Viljo Ahon sekä sisareni kanssa. Jyväskylästä tuli koti- ja koulukaupunkini. 19-vuotiaana lähdin opiskelemaan Tampereen yliopistoon pääaineena yleinen kirjallisuustiede. Opiskelin monia aineita, mm. lehdistö- ja tiedotusoppia, sosiaalipolitiikkaa, taidehistoriaa, kotimaista kirjallisuutta ja praktista filosofiaa.Valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 1978, ja sain ainoan lapseni seuraavana vuonna.

Monien toimittajavuosien jälkeen julkaisin esikoisteokseni Enkeliyöt vuonna 1990. Nyt olen ollut jo toistakymmentä vuotta vapaa kirjailija. Olen asunut Hämeenlinnassa vuodesta 1981. Ennen Hämeenlinnaa asuinpaikkana olivat Helsinki, Tampere ja Irlannin pääkaupunki Dublin. Ja ennen esikoisteosta Irlannin-vuoden aikana syntyi matkakirja Matkailijan Irlanti yhteistyössä Olli Jalosen kanssa.

Tärkeimpiä harrastuksia minulle on läpi elämän ollut lukeminen, varsinkin lapsena ja nuorena se oli harrastus ylitse muiden. Lapsuuden innokas hiihtoharrastus on vaihtunut kävelyksi ja venyttelyksi, vaikka vieläkin joka talvi on päästävä pellolle tai metsään hiljakseen hiihtämään.

Lukemisharrastus on selvästi vähentynyt vuosien kuluessa eli mitä enemmän olen kirjoittanut omia kirjoja sitä vähemmän on jäänyt aikaa lukemiselle. Se joskus surettaa. Kirjat ovat vaikuttaneet hyvin paljon elämääni. Olen ikuisesti kiitollinen, että kotini lähellä aivan kivenheiton päässä oli Kypärämäen sivukirjasto. Se on onneksi yhä siellä, vaikka joskus saa lehdistä lukea lakkautusuhasta. Sivukirjastojen lakkauttaminen on lyhytnäköistä ja väärää säästämistä. Kirjasto on yhä monen ihmisen olohuone, niin oli minunkin, ja sieltä kannoin kirjoja kotiin ja takaisin tasaisena virtana.

Myös maisemat ovat olleet tärkeitä. Lapsuuden lukuisilta Pohjanmaan sukulaismatkoilta mieleeni ovat piirtyneet lakeudet ja tasaisen maan päällä oleva iso taivas. Saman ison taivaan näin Irlannissa, ja Hämeenlinnan kävelylenkeillä olen myös löytänyt sen. Mielimaisemiini kuuluu myös meri vaikka en ole asunut kuin yhden kevään meren rannalla. Se oli Irlannissa vuonna 1986 ja meri oli Atlantti.

Elämäkertatietoa

opinnot:
filosofian maisteri 1978 (Tampereen yliopisto)

palkinnot:
Tammen nuortenkirjakilpailun palkinto vuonna 1990 (Enkeliyöt)
Topelius-palkinto 1991 (Enkeliyöt)
saksalaisen kirjallisuuslehti Bulletin Jugend+Literaturin Die Eule des Monats-maininta joulukuussa 1993 (Enkeliyöt; saksaksi Nacht der Engel 1993, taskukirjap. 1998)
Hämeen liiton maakuntapalkinto 1992
Hämeen taidetoimikunnan taidepalkinto 1999
Finlandia Junior -palkinto 2004 (Tyttö ja naakkapuu)
Runeberg-palkinto 2006(Kuvittele itsellesi mies)
Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto 2009

Valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha 2006-2010

Käännökset:
Kirjailijaa voi lukea ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, liettuaksi, koreaksi, banglaksi, puolaksi, viroksi ja kiinaksi. Tietoja käännöksistä saa Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus FILIn käännöstietojen hausta.

Yhteistyöteokset:
Runoja yhdessä Olli Jalosen kanssa Marjukka Vainion kuvasalkkuihin Vanain maa ja Vanain kaupunki (Hämeenlinnan kaupunki 1993). Katugrafiikan laatat yhdessä Olli jalosen ja Marjukka Vainion kanssa (Hämeenlinnan kaupunki 2004).

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

MUUTA TUOTANTOA:

Matkailijan Irlanti (Otava 1980). Matkaopas yhdessä Olli Jalosen kanssa.

Kirjoittamisen tosi syntyy unenkaltaisesti /essee antologiassa Pintaa syvemmältä (Yliopistopaino 2005).

Kirjoihin sidotut / artikkeli teoksessa Kirjailijan työmaat (Tammi 2007).

Muisto ei koskaan lopu / artikkeli teoksessa Luovuuden lähteillä : lasten- ja nuortenkirjalijat kertovat (BTJ 2010).

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia nykykertojia 2. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 1998.
Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Loivamaa, Ismo. Kirjastopalvelu, 1995.
Videot

Elävän arkiston upotuskoodi