Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Veteen pudonneet

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Elsi havainnoi tarkasti ympäristöään, pieniä ja suuria asioita. Hän sekoittaa korttipakan mieleisekseen, että vanhemmille ja perhetutuille tulee hauskempi peli. Isoja asioita ovat Lempi-nukke ja tikku-ihmiset, joita Elsi pelastaa vedestä.

Isoisänsä Elsi tapaa yhden ainoan kerran. – Sinua ei ole olemassakaan, häneltä lipsahtaa, mutta isoisä ei suutu, vaan sanoo, että Elsin pitäisi käydä useammin. Isoisä kuolee kuitenkin pian eikä Elsi ehdi muuta kuin huolehtia vainajan vaatenyytin jäälle poltettavaksi.

Ympäröivä todellisuus on täynnä salaisuuksia. Miksi isoisästä ei puhuta? Osaako isoisä oikeasti parantaa sairauksia? Mitä on tapahtunut Elsin mummulle? Keitä ovat veteen pudonneet? Mitä tikkuleikki tarkoittaa?

Pikkutytön maailma avautuu nopeina, tarkkoina leikkauksina lumen ja veden maisemassa. Leikkausten väliin jää selvittämätöntä. Se eletään todeksi Elsissä, hänen tavassaan kokea ja nähdä.
(Kirsi Kaulio/ Sanojen aika)
Kun kuolleen isoisän vaatteet poltetaan järven jäällä, kymmenvuotiaalle Elsille jäävät muistoksi kisukarva, Lempinukke, helteinen heinäkuun iltapäivä. Ja puukko. Ne ovat kaikki isoisän lahjoja Elsille. Kisukarva on kapea oravannahka joka pyyhkii pois murheen ja ikävän. Puinen Lempinukke pysyy aina pinnalla vaikka Elsin itsensä vuolemat tikkunuket vaipuvat järvenpohjaan.
Isoisä on elänyt pojastaan ja suvustaan vieraantuneena pohjanmaalaisessa tuohilattiaisessa mökissä. Siellä Elsi on hänet tavannut yhden ainoan kerran – ja nähnyt parantavan ihmeen.
Eletään 1960-lukua, Elsi viettää tavallista koulutytön elämää, käy opettajalle kaupassa, leikkii naapurin Anteron kanssa. Mutta jokin isän katseessa ja äidin huokauksissa saa pahan ilman pakkautumaan Elsin sisälle ja veren valumaan nenästä. Hän tuntee isoisän muiston ja salaisuuksien painon.
Elsi kasvaa ja lakkaa leikkimästä nukeilla. Niiden sijasta hän upottaa järveen itsensä ja liftaa tuntemattomien miesten kyytiin. Turvana Elsillä on isoisän puukko, jolla hän viiltää maailmaan ääriviivoja.

Riitta Jalosen Veteen pudonneet on kertomus salatusta joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Se on myös kertomus pienen tytön kasvusta kohti aikuisuutta, matkasta jonka varrella ihminen oppii paitsi yhä uusia tapoja kokeilla elämän ja kuoleman rajoja myös pysymään vahvasti hengissä.
(Tammi)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

130

Kustantaja

Kieli