Finlandia-palkinnot 2019 jaettu

Ajankohtaista
27.11.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Pajtim Statovci romaanistaan Bolla (Otava). Palkinnonsaajan valitsi Merja Ylä-Anttila.

Ote perusteluista:

"Kirjan tarina kiteyttää syviä inhimillisiä asioita. Se nostaa esiin ikuisia kysymyksiä, jotka ovat kaikkina aikoina ihmisille merkityksellisiä ja yhteisiä. Teos jätti minuun syvät jäljet ja jäi myllertämään mieltä pitkäksi aikaa. Kirja on raju, väkivaltainen, rumakin ja koettelee lukijaansa, mutta se myös palkitsee monin verroin. Sen kieli on mitä kauneinta. Aforistisia lauseita, runollisuutta keskellä kauheimpia ihmisen koettelemuksia, sodan julmuuksia."

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Marisha Rasi-Koskinen teoksestaan Auringon pimeä puoli (WSOY). Palkinnonsaajan valitsi Olavi Uusivirta. Uutinen palkitusta on luettavissa Sivupiirissä.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä kirjastaan Metsä meidän jälkeemme (Like). Palkinnonsaajan valitsi Sixten Korkman. 

Ote perusteluista:

"Aihe on tärkeä. Jokaisella meistä on suhde metsään, jossa ulkoilemme, virkistymme, poimimme marjoja, keräämme sieniä, kenties metsästämme. Suomen talous on kautta aikojen nojannut metsiin. Metsäteollisuuden merkitys viennin ja koko kansantalouden kannalta on iso."

Finlandia-palkinnot jakaa Suomen Kirjasäätiö ja kukin niistä on arvoltaan 30 000 euroa.

Lukijoiden Finlandia-suosikkiäänestyksen tulokset julkistettiin maanantaina 25. marraskuuta. Voittajat olivat kaunokirjallisuudesta Johanna Venho teoksellaan Ensimmäinen nainen (WSOY), lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Tomi Kontio ja Elina Warsta teoksellaan Koira nimeltään kissa tapaa kissan (Teos) ja tietokirjallisuudesta Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä teoksellaan Metsä meidän jälkeemme (Like).

Tuomas Aitonurmi ja Katja Kyllönen / Kirjasampo

Lisätietoja:
Kirjasäätiö: Finlandia-palkinnot
Kirjasampo: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019
Kirjasampo: Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019
Kirjasampo/Sivupiiri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019
Kirjasampo/Sivupiiri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto Marisha Rasi-Koskiselle