Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto Marisha Rasi-Koskiselle

Sivupiiri
27.11.2019

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2019 sai Marisha Rasi-Koskinen teoksellaan Auringon pimeä puoli (WSOY). Voittajan valitsi tänä vuonna muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja sitä on jaettu vuodesta 1997.

Valintaperustelut:

"Voittajaksi valikoitui lopulta kirja, joka jäi voimakkaimmin kummittelemaan. Lukukokemus on kuin pitkä ja psykedeelinen uni, josta tuntee heräävänsä monta kertaa saamatta lopullista varmuutta valvetilan todellisuudesta. On nipistettävä käsivarresta. Kirjailija heittäytyy paikoin hullunrohkeankin kehyskertomuksen liukkaille jäille notkeaan ja mutkattomaan kieleen sekä psykologisesti tarkkapiirteisiin henkilöhahmoihinsa luottaen. Lopputuloksena on otteessaan pitävä, kysymyksiä herättävä ja aivoja stimuloiva dystooppinen fantasia, joka kuitenkin jättää viimeiseksi jälkikuvaksi verkkokalvoille toivonkipinän. Toivoa on niin kauan, kun on niitä, jotka väkijoukossa nostavat kätensä pystyyn epäoikeudenmukaisuuden merkiksi."

Lukijoiden Finlandia-suosikki -äänestyksen tänä vuonna voitti Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos).

Lisätietoja:
Suomen Kirjasäätiö. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto
Sivupiiri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2019

Katja Kyllönen/Sivupiiri