Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2020 julkistettu

Ajankohtaista
3.11.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomen Kirjasäätiön jakaman Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta vuodelle 2020 on julkistettu. Palkintoehdokkaat valinneeseen raatiin kuuluivat Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja Jari Muikku (pj.), Aalto-yliopiston viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen ja kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää.

Ehdokkaat ja valitsijaraadin perustelut:

Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista (Otava)

"Teos on ansiokkaasti jäsennelty kokonaisuus, joka tekee terrorismitutkimuksesta ihailtavan yleistajuista. Kirja purkaa mystisyyttä radikalisoitumisen ympäriltä. Samalla se auttaa ymmärtämään kuohuttavan ilmiön taustoja. Vaikka aihe on rankka, teos jättää ilahtuneen olon, koska lukija palkitaan kattavaan tutkimustietoon perustuvilla oivalluksilla."

Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? : näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme (HS Kirjat)

"Kirja kuvaa nautittavan sujuvasti ja havainnollisesti digitaalista arkeamme. Terävästi perusteltu teos rohkaisee kriittiseen ajatteluun sekä toimimaan viisaasti itseämme ja muita kohtaan. Kirja innostaa pohtimaan, miten paljon haluamme säilyttää satunnaisuutta ja inhimillistä keskeneräisyyttä algoritmien hallitsemassa maailmassa."

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva : taide ja elämä (Tammi)

"Rakastetun ja arvostetun taiteilijan karhean loistelias elämäkerta, jossa puoliso käy läpi omakohtaisesti koetut uran huiput ja aallonpohjat kipeitäkään puolia kaunistelematta. Kerronnassa yhdistyvät upealla tavalla teksti ja kuvat, ja teos tuo hienosti esiin elämän ja taiteen erottamattoman yhteyden."

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus)

"Ansiokkaasti tutkittu ja taiten kerrottu tositarina, jota on vaikea uskoa todeksi. Miten viipurilainen maanmittari uskoi Raamatun tekstien paljastavan liitonarkin kätköpaikan, miten hän sai tuekseen sijoittajat Englannista ja miten kadonneen aarteen metsästys Jerusalemin Temppelivuorella päättyi mellakkaan ja kansainväliseen selkkaukseen?"

Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (Docenco)

"Sympaattinen ja koskettava kuva- ja sanateos saimaannorppien elämästä ja elinpiiristä. Kirjasta välittyy laajan tietosisällön ohella tekijän elämäntyö kotoperäisten hylkeidemme ystävänä, huolenpitäjänä ja puolestapuhujana. Hänen matkassaan lukija pääsee tutustumaan norppiin myös yksilöinä omine luonteineen jaerityispiirteineen."

Marko Tikka ja Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit : tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena)

"Teos kuvaa mukaansa tempaavalla tavalla ainutlaatuista tanssikieltoa, joka oli voimassa Suomessa talvi-ja jatkosotien aikana. Jännitystä kerrontaan luo se, että lakia uhmattiin kirjaimellisesti oman henkensä kaupalla. Teos kasvaa otsikkoaihettaan laajemmaksi sosiaali-ja mentaalihistorialliseksi kuvaukseksi suomalaisesta sielunmaisemasta."

Kolme Finlandia-palkintoa jaetaan yhteisessä tilaisuudessa 25. marraskuuta. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan tämän vuoden Finlandia-palkintojen ehdokkaista Kirjasäätiön sivuilla.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Kirjasäätiö: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto

(Päivitetty ja lisätty perustelut 5.11.)