Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2021

Kirjahylly

10 kirjaa

10.12.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuoden 2021 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat on julkistettu. Kauden 2018-2020 toimivaan palkintoraatiin kuuluvat Sara Kokkonen (raadin puheenjohtaja, tutkija ja tietokirjailija), Marjo Hämäläinen (kirjastovirkailija) sekä Matias Laivamaa (luokanopettaja). Palkinnoista Topelius-palkinto on osoitettu nuortenkirjallisuudelle ja Arvid Lydecken -palkinto lastenkirjallisuudelle. Voittajat julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa tammikuussa 2021. Molempien palkintojen summa on 2021 euroa.

 

Ansiokkaan nuortenkirjan Topelius-palkinnon ehdokkaat ja raadin perustelut:

 

Aalto, Anne-Maija: Korento, Otava
"Korento on dystopia lähitulevaisuuden maailmasta vedennousun jälkeen. Satomi on  ulkokansalainen, joka on syntynyt rajan väärälle puolelle ja elää ilman vaihtoehtoja. Kun  hänen ystävänsä Mai pakotetaan Nymfiksi valtaapitävien joukkoon, Satomi päättää  pelastaa hänet toteuttaakseen heidän unelmansa vapaudesta. Vaikuttava kirja kertoo  kauniilla kielellä vahvan tarinan ystävyydestä, luopumisesta, sekä yhteiskunnan ja  sukupuolten eriarvoisuudesta."
 
Luttinen, Meri: Myrskynsilmä, WSOY
"Ikiaikaisessa riitissä nuoret tytöt löytävät elämäntehtävänsä kehien kautta. Kainun  kohtaloksi osoittautuu olla keskimmäisen kehän tietiä, mikä tuo mukanaan suuren  vastuun. Hänen on ratkaistava Myrskynsilmä-riipuksen arvoitus löytääkseen itsensä ja  oman paikkansa yhteisössä. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva  esikoisromaani on hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja  omien pelkojen voittamista."
 
Meresmaa, J.S.: Dodo, Myllylahti
"Säeromaanin päähenkilö Iina tekee töitä parantaakseen koulun arvosanoja. Omat  haasteensa tuovat masennuksesta kärsivä poikaystävä Tuukka ja vanhasta kaivoksesta löytynyt merkillinen olento, jonka Iina nimittää Dodoksi. Onko kyseessä sukupuuttoon  kuollut lintu vai onko Dodo olemassa ainoastaan Iinan mielessä? Kirjailija käsittelee  aidosti oman identiteetin ja seksuaalisuuden etsimistä, pelkojen kohtaamista ja niistä  irrottautumista. Rankoista aiheistaan huolimatta teksti on kevyen ilmavaa ja runollista."
 
Pitkäkangas, Elina: Hukan perimät, Myllylahti
"Maailmaa runtelee virus, joka muuttaa sairastuneen ihmissudeksi. Alex ja Väinö toimivat  tartunnan saaneita metsästävässä sotilasjärjestö Jahdissa. Elämänsä muuttuessa he  joutuvat huomaamaan, että saaliin ja saalistajan ero ei ole helposti määriteltävissä.  Urbaani fantasiaromaani käsittelee valtaa, sen jakautumista ja syrjäytymistä.  Ahdistavista tapahtumistaan ja raakuudestaan huolimatta kirja on toiveikas ja  koskettava. Kuvaileva kerronta saa tapahtumat elämään lukijan silmien edessä." 
 
Salmi, Veera: Kaunis ilma kuolla, Otava
"Marokkolaistaustainen Isra ja sijaisperheestä toiseen palloteltu Leo kokevat olevansa  umpikujassa. Heillä on yksi tavoite: nähdä Ähtärin pandat ja kuolla. Road trip -henkinen  kirja kuvaa realistisesti ja uskottavasti nuorten elämää tilanteissa, joista ei tunnu olevan  ulospääsyä. Teos haastaa ajattelemaan lähtökohtien merkitystä elämälle ja sen  suunnalle. Samalla se kertoo vavahduttavasti valintojen vaikeudesta, itseensä  tutustumisesta ja vastuun ottamisesta."
 
 

Ansiokkaan lastenkirjan Arvid Lydecken -palkinnon ehdokkaat ja raadin perustelut:

 

Lampela, Hannele: Talventaian tarinoita - Lumikuningattaren lumous, Otava
"Gretan pikkuveli Kai katoaa, eikä kukaan muista hänen olemassaoloaan Gretaa lukuun  ottamatta. Lumikuningatar on vienyt Kain Talventaikaan, jonne Greta suuntaa  pelastamaan veljeään. H. C. Andersenin Lumikuningatar-sadusta ammentava jännittävä  teos kertoo tarinoiden voimasta ja vaikuttavuudesta. Rohkeus uskoa omaan itseensä  vaikeuksista huolimatta nousee kirjan kantavaksi teemaksi."
 
Peltoniemi, Sari: Täältä minä karkaan, RanRan kustannus
"Leopolda päätyy Aamuruskon lastenkotiin sodan ja vallankaappauksen runtelemassa  Dyniassa. Nälkä, raadanta ja rangaistukset kuuluvat lasten arkeen. Leopolda karkaa ja  huomaa yhteistyön merkityksen vasta apua saadessaan. Kirjasta löytyy yhtymäkohtia  nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Joskus on  tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja."
 
Pörsti, Miikka ja Anne Vasko (kuvitus): Gorilla, S&S
"Kohdatessaan tunteita Eino menee palasiksi. Aikuisten mielestä hänen ei pitäisi eläytyä  kaikkeen niin voimakkaasti. He turhautuvat Einon korjaamiseen, mutta hän ei voi  hajoamisilleen mitään. Päiväkodissa olevan gorillan kohtaaminen on erityisen vaikeaa,  mutta uusi ystävyys Väinön kanssa kääntää Einon haasteet vahvuudeksi. Monitasoinen kirja antaa lapselle työkaluja tunteiden käsittelyyn ja sivuaa tärkeitä aiheita, kuten  kiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä."
 
Snow, Cristal ja Kati Vuorento (kuvitus): Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku, Tammi
"Pennin pähkinänkokoinen sydän särkyy helposti. Keijupojan ilmaantuminen naapuriin  saa Pennin tolaltaan. Hän päättää hankkiutua pojasta eroon Henrietta-mummon  kadotuskakun avulla. Upeasti kielellä leikittelevä teos saa lukijan pohtimaan itsekkyyden,  kateuden ja ennakkoluulojen seurauksia. Hurmaava ja humoristinen esikoiskirja vie keijujen mielikuvitukselliseen maailmaan." 
 
Tolonen, Tuutikki ja Kati Vuorento (kuvitus): Agnes ja unien avain, WSOY
"Agnes muuttaa äitinsä kanssa Harmalan kylään vanhempien erottua. Vanhan  hautausmaan kivessä on Agnesin nimi ja sama syntymäpäivä. Agnes alkaa nähdä unia  vanhan huvilan puutarhasta ja siellä kulkevasta tytöstä. Hän tempautuu mukaan  mystiseen tapahtumaketjuun ja huomaa olevansa osa uniensa tarinaa. Kiehtovasti  kirjoitettu kertomus liikkuu sujuvasti nykypäivän ja menneen välillä."
 
Lisätietoja:
 
Henriika Tulivirta / Sivupiiri