Tolonen, Tuutikki

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Kari Hautala 2007 / Otava

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

satukokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Muut teokset (kuvittajana)

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Ystäväkirja

Nimeni on: Tuutikki Tolonen. Tai ihan virallisesti sukunimeni on Tolonen de Arias, mutta se on niin kummallinen ja pitkä sukunimi, että melkein aina käytän pelkkää kotoista alkuosaa.

Lempiruokani on: jotain kasvispitoista ja monesti vihreää. Erityisesti pidän parsakaalista, pinaatista, vihreistä pavuista, porkkanoista ja kesäkurpitsasta. Italialainen risotto on myös ihanaa, vaikka se onkin väriltään lähinnä keltaista.

Kenenkään ei koskaan pitäisi syödä: sipulia, hyi sentään.

Lempijuomani on: vesi.
Lempivärini on: sininen tai punainen, päivästä riippuen.

Lempiötököitäni ovat: perhonen ja sudenkorento.

Lempiaineeni koulussa oli: historia.

Parhaiten osaan: etsiä kadonneita tavaroita. Olen siinä aivan ilmiömäinen luonnonlahjakkuus.

Haluaisin oppia: soittamaan pianoa hyvin sekä tekemään pieniä pintaremontteja.

Turhin tavarani on: rikki mennyt vedenkeitin, jota säilytän eteisen kaapissa. Niin, miksi?

Pelkään että: unohdan jotain tärkeää. Pelkään, että en voi suojella lapsiani kaikelta mahdolliselta. Pelkään pahaenteisiä tulevaisuuden ekokatastrofeja, joista kerrotaan lehdissä. Pelkään, että en ehdi tehdä kaikkea, mitä haluaisin.

Minusta tulee isona: sellainen ihminen, joka osaa tehdä remontteja ja täyttää veroilmoituksia.

Elämäkertatietoa

vanhemmat: Seija Tolonen ja Kalevi Tolonen.

Perhesuhteet: Naimisissa, kaksi lasta

Opinnot:
Filosofian maisteri (kirjallisuus ja suomen kieli, Oulun yliopisto). Lisäksi opintoja Universidad del Salvadorissa Argentiinassa sekä Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa.

Palkinnot:
Kunniamaininta Gummeruksen, Nuoren Voiman Liiton ja Xeroxin novellikilpailussa 2002.
Lastenkulttuurin valtionpalkinto sanataidekasvatustyöstä 2001

Kiinnostuksen kohteita ovat mm. kirjallisuus, elokuvat, pianon soittaminen, vanhat esineet ja valokuvat, perheen kanssa oleilu, astangajooga, espanjan kieli

Makuasioita:

Toisinaan minusta tuntuu, että kirjallisuus on elämäni suurin ja pysyvin intohimo. En koskaan väsy lukemaan. Illalla yritän aina lukea pikkuisen pidempään kuin oikeastaan edes jaksan. Lopulta enää toinen silmä pysyy auki, mutta luen vielä vähän, ihan pikkuisen vielä, tämän yhden sivun loppuu...

Tämän taipumuksen seurauksena olen tullut paitsi valvoneeksi, myös lukeneeksi aika paljon. Olen vahvasti sitä mieltä, että on hyväksi lukea kaikenlaista kirjallisuutta: lasten ja aikuisten kirjoja, vaikeita kirjoja, helppoja kirjoja, kaupallisia kirjoja, taiteellisia kirjoja, tylsiä kirjoja, uusia kirjoja, vanhoja kirjoja ja niin edelleen.

Ainakin seuraavien kirjoittajien teksteistä olen joskus hurmaantunut, vaikuttunut, ilahtunut tai muuten vain joutunut kielen tai tarinan lumoamaksi: Jorge Luis Borges, Charlotte Bronte, Salman Rushdie, Isabel Allende, Italo Calvino, Aino Kallas, Philip Pullman, Walter Moers, Kjell Westö, Kaarina Helakisa, Virginia Woolf, Pat Conroy, Miina Supinen, Markus Nummi, John Irving, Riina Katajavuori, Tove Jansson, Sari Peltoniemi, Hannele Huovi, Maria Gripe, J. K. Rowling, Kaari Utrio, Marjaneh Bakhtiari ja Witold Gombrowicz.

Kaunokirjallisuuden lisäksi luen elämäkertoja (ikisuosikkejani ovat ihanan yksityiskohtaiset, humaanit Salme Setälä ja Tyyni Tuulio), päiväkirjoja (Aino Kallaksen päiväkirjoihin palaan aina uudelleen) sekä etenkin historiasta kertovia tietokirjoja.

Muilla taiteenaloilla olen paljon laiskempi. Se vaivaa minua vähän, ja viime vuosina olen sinnikkäästi harjoitellut etenkin kuvien katsomista ja musiikin kuuntelemista. Tutkin tarkasti ja hitaasti kuvakirjoja, elokuvia ja maalauksia, luen sarjakuvia, tilaan kirjastosta kaikenlaisia levyjä ja käyn pianotunneilla.

Kirjallinen voimahahmoni on Muumilaakson marraskuun Mymmeli. Kun kaikki muut surkuttelevat elämäänsä ja muumiperheen katoamista, Mymmeli keskittyy tähän hetkeen. Hän ei odota kadonnutta Muumimammaa laittamaan ruokaa, vaan kävelee itse ruokakaapille ja syö. Omasta onnestaan on vastuussa jokainen itse.

Mymmelin lisäksi koen hengenheimolaisuutta Annaan, tuohon Sheheradzaden pohjoiseen sisareen (Kaarina Helakisa: Annan seitsemän elämää), joka elää niin monta erilaista elämää – niin, siitähän kirjoittamisessa ja kirjoissakin oikeastaan on kysymys.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmäkäsikirjoituksia:
Mestaritontun seikkailut (2005). Yhdessä Eppu Nuotion kanssa.
Pikkukarhun huimat seikkailut (2006). Yhdessä Eppu Nuotion kanssa.
Kuutanssi (2006). Tanssia Jukka Itkosen runoihin.

Talo on valossa (2007). juhlaruno Annantalon taidekeskuksen 20-vuotisjuhlaan (sävellys Petri Laakso)

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 10. Loivamaa, Ismo. Avain, 2014.

Kuva: Tammi