Lukuloma 2020 – vinkkejä nuorille

Sivupiiri
31.8.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Sivupiirin nuortenkirjavinkit lukulomalle. Lisää vinkkejä löytyy selailemalla esim. päivän täkyjä tai kevään ja kesän ja syksyn 2020 nuortenkirjojen uutuuslistauksia. Lastenkirjojen vinkit lukulomalle löytyvät Lukemosta. Pääset kirjan tietoihin klikkaamalla kansikuvaa tai kirjan nimeä. Nautinnollisia, jännittäviä ja hauskoja lukuhetkiä!

 

Adeyemi, TomiVeren ja luun lapset (Otava) – verinen ja vangitseva (fantasia)


Kuningas on hävittänyt magian Orïshasta kokonaan karmealla puhdistuksella. Zélie on divîni ja valkeahiuksiset divînit ovat kuninkaan käskystä kaikkien hyljeksimiä matosia. Jos magiaa olisi, saisivat kaikki divînit kykynsä 13 vuotta täyttäessään ja muuttuisivat majeiksi. Mutta magiaa ei ole. Käy kuitenkin niin, että talismaaneja huuhtoutuu merestä ihmisten ilmoille ja on yksi, Zélie, joka voi palauttaa magian takaisin maailmaan kyseisten talismaanien avulla. Prinsessa Amari päätyy varastamaan yhden talismaaneista ja pakenee sen kanssa törmäten Zèlieen, jonka anelee auttamaan itseään. Mutta onnistuvatko nuoret matkaamaan hurjan ja verisen tien, kun perässä on raivoisa prinssi Inan ja kuninkaan verenhimoiset joukot? 

Auer, IlkkaKymnaasi (Haamu) – jännä, mielikuvitusta kutitteleva ja kammottavakin (kauhu)


Kymnaasiin pelastetaan tyttöjä, jotka ovat joutuneet hyljityiksi ja kaltoin kohdelluiksi. Sofian elämä on niin karmeaa, että yhtenä yönä hän päättää lopettaa sen hukuttautumalla. Vedestä hänet kuitenkin viedään Kymnaasiin, jossa kamalia kokeneet tytöt koulutetaan vaikuttajiksi, auttamaan muita ja pitämään yllä tasapainoa. Jos itse Kymnaasi on rakennuksena jo hurjan kiehtova, niin sitä on kyllä myös sen paikka, sillä se sijaitsee jossain välitilassa, kuoleman ja elämän rajoilla. Ympärillä on aita ja paljon portteja, jotka vievät niiden läpi astuvan portin nimen mukaisen tunteen pyörteisiin. Sofian tullessa Kymnaasiin uhkaa paikkaa kuitenkin koko ajan vaara, hurja Punainen mies haluaa tuhota paikan. Ja Sofia tuntee Punaisen miehen jostain hyvin kaukaa...

Bardugo, LeighVarjo ja riipus (Aula & Co) – vauhdikas ja viihdyttävä (fantasia)


Orpotyttö Alina Starkov rykmentteineen joutuu hyökkäyksen kohteeksi, ja kun Alina pelastaa parasta ystäväänsä hirviöiden kynsistä, herää hänen uinuvat voimansa. Huhut voimista leviävät ja Alinan tie vie grishojen eliittisotajoukkoihin sen grishoista mahtavimman, Varjon suojatiksi. Alina kouluttautuu upeissa puitteissa ja opettelee käyttämään voimiaan. Hänenlaistaan on odotettu kauan ja yhdessä Varjon kanssa he pystyvät uskomattomiin tekoihin. Mihin kaikkeen Alinan voimista oikein on ja onko Varjolla puhtaat jauhot pussissaan? Loppuvuodesta 2020 Shadow and Bone pitäisi tulla myös Netflix-sarjana.

Bourne, HollyNiin käy vain elokuvissa (Gummerus) – ihana, hauska ja aito


Audrey Winters on saanut tarpeekseen romantiikasta ja aiemmin rakastamistaan romanttisista elokuvista, mikään kun ei oikeasti kuitenkaan mene niin kuin elokuvissa. Karmean seurustelusuhteen jälkeen Audrey on jättänyt taakseen rakastamansa teatteri-ilmaisun ja yrittää nyt keskittyä mediakurssiin ja uuteen työhönsä elokuvateatterissa. Lisäksi kotona on hoidettavana äiti, joka ei tunnu selviävän millään siitä, että Audreyn isä rakastui toiseen naiseen, jätti hänet ja perusti uuden perheen. Töissä Audrey tutustuu kuitenkin valloittavaan Harryyn, joka vie Audreyn takaisin näyttelemisen pariin, zombimorsiameksi, tähdittämään omaa elokuvaansa. Rakkaus iskee tietenkin täysillä, mutta käykö tällä kertaa kuin elokuvissa?

Bourne, HollySyitä itkeä julkisesti (Gummerus) – ahmittava annos myrkyttävästä rakkaudesta


Muutto toiselle paikkakunnalle muuttaa usein elämän täysin. Niin käy myös Amelielle, tavattoman lahjakkaalle muusikonalulle. Juuri kun Amelie on saanut pari kaveria uudesta koulusta, tulee hänen polulleen hattupäinen uskomattoman puoleensavetävä hurmuri Reese ja mikään ei ole enää entisellään. Onko se rakkautta, jos se saa itkemään usein, ja lopulta myrkyttää ihan kaiken?

Crossan, SarahKuunnousu (S&S) – sydäntäsärkevä, pakahduttavan pysäyttävä ja taatusti itkettävä (säeromaani)


Yksi puhelu ja Joen maailma muuttuu. Veli, joka on hänelle kuin isä, soittaa hätäisesti ja ilmoittaa, että on pidätetty syytettynä karmeasta teosta, teosta, jota ei ole tehnyt. Tuomiona kuolema. Ja sitten on veljen viimeinen kesä ennen telotusta. Joe lähtee kärventävän kuumaan Texasiin ilman rahaa ja töitä ollakseen veljensä lähellä. Lupa päivittäisiin tapaamisiin tulee, mutta tunnistavatko pojat toisiaan kymmenen vuoden jälkeen? Ja uskaltaako toivoa edes vähän, kun uusi asianajaja väläyttelee pieniä mahdollisuuksia tuomion kumoamiseen?

Dawson, JunoMallikappale (Gummerus) – koukuttava, vetävä ja viihdyttävä


Jana Novak on tyttö, joka on aina saanut kuulla karuja kommentteja pituudestaan ja laihuudestaan. Sitten tapahtuu se, josta moni tyttö unelmoi, mallitoimiston kykyjenetsijä iskee silmänsä Janaan huvipuistossa. Jana päättää käydä toimistolla katsomassa tilanteen, ja tuosta reissusta alkaa rumba, joka vie hänet syvälle mallimaailman pyörteisiin. Mutta kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää, eikä mallien työ ole todellakaan hohdokasta ja helppoa elämää. Kun väsymyksen selättämiseen tarvitaan apuja purkista ja sopimusten toivossa käydyt tapaamiset menevät oksettaviksi ja mieltä järkyttäviksi, täytyy koko hommaa pohtia uudelleen. Tämän ahmii yhdeltä istumalta. Traileri

Enoranta, SiiriKesämyrsky (WSOY) – kauniskielinen ja tiivistunnelmainen


Kesämyrsky vie kiehtovan viehättävään maailmaan, jossa voimanlähteenä on mystinen indigo. Andrew pääsee isänsä mukana kesänviettoon Royn perheen hulppealle huvilalle, kun isä on kutsuttu hoitamaan perheen murhaa todistanutta tytärtä, Penelopea. Parasta Andrew'lle ei kuitenkaan ole upeat puitteet, vaan perheen poika Josh, johon Andrew on palavasti ihastunut. Josh johtaa Nokisiipiä, jengiä, johon Andrew haluaa päästä jäseneksi. Jäseneksi pääsee suorittamalla haastavan tehtävän ja sellainen Andrew'lle osoitettu todellakin on. Kesämyrsky on täynnä ihastusta, arvoituksia, valheita, kesän viettoa ja jengitouhuja.

Forsström, Ted & Korkea-aho, KajRakkautta plz (Otava) – vauhdikas ja nopealukuinen


Atlaksen ja Sarah-Lin välit ovat oudot eikä koulun ilmapiirissäkään ole kehumista. Jotain pitäisi keksiä, molempien suhteen. Niinpä Atlas suuntaa silmänsä ja mielenkiintonsa upeaan kuvismaikan sijaiseen Claudiaan ja ihastus menee niin syvälle, että Atlas tuijottelee hartaasti kellarikomerossaan Claudian YouTube-videota jatkuvalla syötöllä. Ilmapiirin parantamiseksi Atlas saa huippuidean, videoitavat Kellarikeskustelut, joissa jokainen saa sanoa omalla tavallaan ihan mitä haluaa. Mutta miksi kuvismaikka ei hyväksy kaveripyyntöä ja poistaa videonsa Atlaksen kommenttien jälkeen ja mitä löytyy Kellarikeskustelujen kameran muistikortilta? Taas on sekoilua, menoa ja meininkiä tiedossa rakkaudesta riutuvan Atlaksen elämässä.

Gaiman, NeilPohjoisen mytologia (Like) – kiehtova ja tiivis


Vetävä, viihdyttävä ja kiehtova kokoelma viikinkien jumaltaruista. Kuka on jumalista mahtavin, kuka se nokkelin? Miten jumalat ja jättiläiset kohtasivat? Miten se maailma oikein syntyi ja miten se päättyy?

Hai, MagdalenaKuolleiden kirja – paluu Uhriniituntakaiseen (Karisto) – karmiva, vetävä, nopealukuinen (kauhu)


Novellikokoelma, jossa mm. pelataan kivi-paperi-sakset-peliä, manataan paikalle sitä itse pääpentelettä, kammotaan nahkapirua ja matkataan viimeisellä bussilla. Uskallatko kokeilla? 

Hepo-oja, BriittaSuomea lohikäärmeille (Otava) – upea ja kiehtovan omaperäinen (fantasia)


Säätyjako sanelee elämää, eriarvoisuus rehottaa ja tasavaltalaismieliset anarkistit yrittävät murtaa Suomen kuningaskunnan valtarakenteet. Kansa on köyhää ja toiset taas elävät yltäkylläisyydessä. On Timin syntymäpäivä ja ovelle tuodusta paketista ei löydy ihan mieluista lahjaa, lootassa on nimittäin lohikäärme. Pieni ja hankala koulutettava, joka päräyttää kämpän heti uuteen uskoon. Kun Timin lohikäärme karkaa yläluokan veneeseen, törmää hän Magdalenaan, joka yllättäen myöhemmin kutsuu Timin kavereineen bileisiinsä. Porukka päättää ottaa kutsun vastaan, eikä reissu ihan karmea ole, sillä Tim törmää salaperäiseen ritarisuvun tyttöön, Lynxiin. Sitten kaikkien rakastama, juuri avioitunut prinsessa murhataan ja syyllisten etsintä alkaa. Mitä tekemistä Timin entisellä tyttöystävällä on tapauksen kanssa, mitä Magdalenalla on mielessään ja miten käy Timin ja Lynxin?

Jägerfeld, JennyComedy Queen (Otava) – surullinen, mutta myös hauska


Sashan äiti oli lähes aina surullinen ja masentunut, ja sitten hän tappoi itsensä. Sasha päättää itse olla jotain ihan muuta, hän tekee listan, johon laittaa ylös kaikki vältettävät asiat (siis kaikki mitä äiti teki ja mistä äiti piti) ja päättää ryhtyä standuppariksi, vaikka mikä olisi. Isä, eno ja kaverit ihmettelevät tytön muuttumista, vaikka Sasha itse vakuuttaa olevansa täysin normaali. Sasha harjoittelee vitsejä, toteuttaa listaansa, eikä itke, koskaan. Mutta onko kaikki hyvin, jos koko ajan vakuuttaa olevansa iloinen ja normaali? Aukeaako Sashan lukot ja uskaltaako hän antaa surulle vallan?

Kilkku, ElinaIhana tyttö (Bazar) – ahdistava ja raastava


15-vuotias Reetta haaveilee näyttelijän urasta ja unelma toteutuu pienimuotoisesti, kun paikallinen nelikymppinen ohjaaja valitsee hänet mukaan lukioikäisille tarkoitettuun itse kirjoittamaansa musikaaliin. Reetta on yksinäinen ja kiusattu tyttö, joka palaa ja elää näyttelemiselle. Kun hänen ihailemansa ohjaaja alkaa huomioida tyttöä erityisesti, hivelee se itsetuntoa ja vie tytön mukanaan, vaikka pieni ääni mielen perukalla aina nostaakin esille ajatusta, että liekö tämä ihan oikein kuitenkaan... Rakkautta janoava tyttö antautuu aikuisen miehen vietäväksi, mutta kannattaako rakkauden ja huomion takia tehdä ihan mitä vain?

Koiranen, MikkoNauhoitettava ennen käyttöä (Myllylahti) – mielenkiintoinen ja letkeä aikamatka


Miro on aina halunnut tietää, kuka hänen isänsä on. Ja jälleen kerran asiaa äidiltä tiedustellessaan saa hän saman vastauksen: ”Se on vaan niin... monimutkainen juttu.” Asia vaivaa Miroa kovasti ja kun eräällä kauppareissulla hänelle outo tyyppi pyytää käymään, koska hänellä voisi olla keino selvittää asia, päättää Miro käydä ainakin kuuntelemassa idean. No, idea on aika erikoinen, sillä tämä tyyppi, Heikki, väittää aikamatkustuksen olevan mahdollista vanhan jesarilla korjatun kaukosäätimen ja alkuperäisen videonauhan avulla. Hommaa testataan pienimuotoisesti ja kun tuska isän selvittämiseksi on tarpeeksi suuri, päättää Miro tehdä matkan menneisyyteen, niin hullulta kuin se kuulostaakin. Onnistuuko aikahyppy ja selviääkö isän henkilöllisyys?

Liggett, KimArmonvuosi (Karisto) – synkkä, feministinen ja vaikuttava (dystopia)


Kaikilla tytöillä on edessään armonvuosi, aika jona nuoret naiset karkotetaan erämaahan puhdistautumaan. Vuoden aikana tytöt tulevat saalistetuiksi, kuolevat tai selviytyvät ja palaavat taiasta vapaana joko vaimoksi tai eritasoisiin töihin. Nyt on Tierneyn aika lähteä tuolle vaietulle karkotukselle, mutta jo lähtötilanne menee aivan eri tavalla kuin tyttö olisi halunnut. Jos ei tunnu yhtään maagiselta, voiko silti tulla taikavoimia? Entä mitä kertoo joka puolilla pilkistävä punainen kukka, entäpä tyttö Tierneyn unissa? Ja miten ihmeessä voi selvitä, kun vaara vaanii niin erämaan kuin saalistajien ja kohtalotovereidenkin muodossa?

McManus, Karen M.Yksi meistä on seuraava (WSOY) – vangitsevan vetävä (jännäri)


Bayview High'n oppilaiden puhelimeen kilahtaa viesti, joka aloittaa kuumottavan totuus vai tehtävä -leikin. Pelaaja saa viestin ja valinta tulee ilmoittaa vuorokauden aikana, ja jos jättää vastaamatta, paljastetaan pelaajasta jokin salaisuus. Kun ensimmäinen totuus paljastetaan, ei kukaan enää epäile, kumpi kannattaa valita, mikäli leikki osuu omalle kohdalle. Sitten yksi oppilaista kuolee, mutta onko kuolema vahinko? Selvittelyn alla on karsea peli, uhkauskirjeiden lähettäjä ja nuoren miehen kuolema. Kirjassa vilahtelee myös Yksi meistä valehtelee -kirjasta tutut Addy, Bronwyn, Nate ja Cooper. Jos nämä huippuhyvät jännärit on vielä lukematta, kannattaa aloittaa mahtavasta Yksi meistä valehtelee -kirjasta. Traileri

Meresmaa, J. S.Dodo (Myllylahti) – raikas, soljuva ja suloinen (säeromaani)


Iinalla ei mene koulussa erityisen hyvin, poikaystävä Tuukalla on vakava masennus ja sitten vielä kaiken huipuksi äiti lähettää tytön kesäksi isän luo, isän, joka valitsi viinan ennemmin kuin Iinan. Ja sitten on vielä Dodo. Näitä aiheita käsittelevän kirjan voisi kuvitella olevan raskas ja surullinen, mutta tiivis kauniskielinen ja ahmittava Dodo ei ole. 

Mikama, AnniinaTinasotamiehet (WSOY) – huikea huipennus trilogialle (fantasia)


Palataan jälleen Tomin ja Minan maailmaan ja tällä kertaa matka vie Lontooseen, jossa osa tapaa vanhoja tuttuja, järjestetään huikea taikashow ja tempaudutaan leuan auki loksauttavaan hurjaan tapahtumasarjaan, joka ihmetyttää, ihastuttaa ja välillä saa vähän pyöräyttämään silmiäkin. Silti, kerronta ja kieli on niin ihanaa ja huikeaa, että tuntuu kuin itsekin olisi paikan päällä tapahtumien keskipisteessä. Lue ensin ainakin Taikuri ja taskuvarasHuijarin oppipoika sopii luettavaksi tämän jälkeenkin.

Palviainen, Jukka-PekkaHanaa, Kosonen (Karisto) – lyhyt ja letkeä lukupala


Kaapon ukki saa kommentillaan pojan mopokaupoille. Pian sopiva löytyykin, eikä kauppoja haittaa ainakaan se, että mopoa myy koulun upein ja kuumin tyttö, The Jannika. Kaupat tehdään, mutta eipä Kaapo ehdi kauaa mopostaan nauttia, sillä jo samana iltana se varastetaan pihasta ja seuraavana päivänä kilahtaa viesti, jonka mukaan Kaapo saa moponsa takaisin 200 euroa vastaan. Millainen varas käyttää auton peruutustutkaa pöllintäreissulla ja kenet Kaapo saa avukseen tuon törkeän rikoksen selvittelyyn?

Pelliccioni, SannaHaikuja räjähtäville sydämille (S&S) – kaunis ja ihana (runokoelma)


Suloinen, kaunis ja nopeasti luettava teos täynnä tunteiden kirjoja.

Pitkäkangas, ElinaHukan perimät (Myllylahti) – vetävä, tenhoava, synkkä ja raaka (urbaani fantasia)


Juuri reserviupseerikurssille hyväksytyn Alexin äiti vetelee naruista ja hommaa poikansa Väinö Ollikaisen metsästyspartioon täydenkuun komennukselle. Alexin valtaa vaihtelevasti into, jännitys, vastenmielisyys, pelko ja lopulta kangistava kauhu, kun metsän hiljaisuuden rikkoo sarjatuli ja karmivat kivun ja kauhun äänet. Miten jahtaajista tulee jahdattuja, miten reagoidaan roolien vaihtoon, miten kohdataan läheiset, miten jatketaan elämää erilaisina ja mitä sitten, kun muuttaa toisen kaltaisekseen? Traileri

Strandberg, MatsLoppu (Like) – mieleenpainuva ja ajatuksia herättävä (dystopia)


27. toukokuuta tulee tieto, että jotain lopullista on tapahtumassa. Pian tiedetään, että 16.9. klo 4.12 aamulla Ruotsin aikaa Foxworth-komeetta puhkaisee maan ilmakehän ja kaikki, ihan kaikki, tuhoutuu ennen kuin komeetta edes iskeytyy maahan. Syntyy kaaos. Mitä tehdä, kun tietää tasan tarkkaan kaikkien jäljellä olevan elinajan? 17-vuotiaiden Simonin ja Tildan elämän pitäisi olla edessä, mutta yhtäkkiä se onkin lopuillaan. Lucinda taas on uudessa tilanteessa, hän ei ole enää yksin kohtalonsa kanssa ja ehtiikin nähdä miten kaikki loppuu. Mutta miten elää loppuaika, kokonainen elämä muutamassa viikossa? Juoden, bilettäen ja huumeita käyttäen, yrittämällä kokea kaiken mahdollisen? Vai pitäisikö yrittää vielä tehdä kaikki kunnolla ja oikein? Sitten yksi nuorista kuolee ja toinen leimataan murhaajaksi. Ehtivätkö nuoret selvittää totuuden? Miten ja kenen kanssa sinä haluat viettää sen hetken, kun taivas muuttuu valkoiseksi ja meri alkaa kiehua? Traileri

Summers, CourtneySadie (Karisto) – pysäyttävä ja karu (jännäri)


Äiti on jättänyt Sadien ja pikkusiskonsa Mattien omilleen, kun tytöt olivat pieniä. Sadie romahtaa totaalisesti kun pikkusisko Mattie, hänen koko maailmansa, löytyy murhattuna. Poliiseilla ei ole epäiltyjä, mutta Sadie on täysin varma tappajan henkilöllisyydestä ja päättää kostaa, hinnalla millä hyvänsä. Niinpä tyttö ostaa auton ja lähtee jahtaamaan syyllistä. Mihin takaa-ajo vie ja mitä kaikkea kuvottavaa pahuutta selviää matkan varrella? Kirjassa Sadien kerronta ja toimittaja West McCrayn podcast johdattaa lukijaa vuorotellen julmaan ja kammottavaan tapahtumavyyhtiin.

Thomas, AngieMun vuoro (Otava) – upea ja vetävän rytmikäs


Bri haluaa tulla yhdeksi kaikkien aikojen räppäriksi, tai ainakin päästä pois kulmiltaan. Isot saappaatkin on täytettävänä, sillä Brin isä oli räpin underground-legenda. Eka battle ja ”– – täs Kehäs on yks puheenaihe, Bri!” Mutta kun äiti jää työttömäksi, laskut kasaantuvat ja kodittomuus uhkaa, on Brin pakko onnistua ja pian. Ja kun aikaa ei ole, päätyy hän julkaisemaan ensimmäisen biisinsä, huolimatta siitä, etteivät manageri-täti ja paras ystävä pitäneet sen antamasta kuvasta. No, hitti biisistä tuleekin, mutta juuri vääristä syistä. Kenen neuvoja kannattaa kuunnella ja keneen kannatta luottaa?

Lukuloma 2020 - vinkkejä nuorille -kirjahylly

Vinkit Katja Kyllönen

Kiinnostuitko? Saat tiedon Kirjasammon ja Sivupiirin uusista sisällöistä kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://uutiskirje.kirjastot.fi/