Savonia-palkinnon ehdokkaat 2020 julkistettu

Ajankohtaista
23.11.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkintoraati luki yhteensä 97 palkinnon piiriin kuuluvaa, 1.11.2019 jälkeen julkaistua kaunokirjallista teosta, joista se asetti ehdolle kuusi.

Ehdokkaat perusteluineen:

Heikkinen, Antti: Einari (WSOY)
"Elävästi koottu tarinallinen elämäkertaromaani savolaisen kouluttamattoman maalaispojan ja lupsakan savottajätkän tiestä teollisuusneuvokseksi ja maailmanlaajuisesti tunnetun metsäkonejätin luojaksi. Erityinen meriitti kirjassa on savolaisen kansanluonteen ja savon kielen rehevä esilletuonti."

Hotakainen, Kari: Tarina (Siltala)
"Hotakaisen Tarina on viiltävää yhteiskunnallista analyysiä synkkäsävyisen satiirin keinoin. Pirullisen ilakoiva teksti osoittaa, minkälaiseen umpikujaan johtaa jatkuva kaupungistumisen ihannointi maaseudun ja luonnon kustannuksella. Suomalaisen dystooppisen satiirikerronnan huippua ja samalla vahva kannanotto maaseudun puolesta."

Hänninen, Anne: Sepelkyyhkyt (Aviador)
"Hännisen lyriikka tuo perinteisen runon nykypäivään. Hänen runokielensä on kauniin lyyristä, mutta toisaalta hän ottaa runoissaan vahvasti kantaa nykyajan ilmiöihin kuten esimerkiksi tehoeläntuotantoon tai luonnonsuojeluun. Hännisen lyriikka on samaan aikaan ajatonta ja ajassa vahvasti kiinni."

Rautiainen, Petra: Tuhkaan piirretty maa (Otava)
"Hieno esikoisromaani, joka tuo ansiokkaasti julki vaiettuja ja vaikeita teemoja Suomen historiasta kuten saksalaisten vankileirit, suomalaisten natsisympatiat ja saamelaisten pakkosuomalaistaminen. Lapin luonnon runollisen kaunis kuvaus ja taustalla rakentuva rakkaustarina toimivat hyvänä vastapainona sodan julmuudelle."

Rautio, Juha: Sunnuntain rajat (Enostone)
"Runoilijana ja muusikkona tunnetun Raution esikoisnovellikokoelma avaa hykerryttäviä näkymiä 2000-luvun Suomessa sivullisiksi tuntevien ihmisten elämään.Taitavasti rakennetut ja rajatut novellit ovat uusi ovi  koomiseen ahdistukseen. Raution kieli mukautuu sujuvasti kunkin novellin teemaan ja luo voimakkaasti tunnelmaa."

Tossavainen, Jouni
: Taistelevat metsot (Aviador)
"Taistelevat metsot on monikerroksellinen yhdenpäivänromaani taiteilija Ferdinand von Wrightistä. Romaani on upea kuvaus lähes erakoituneesta taiteilijasta ja hänen elinpiiristään ainutlaatuisessa savolaisessa kartanomiljöössä. Teos on myös suuri kunnianosoitus taiteilijalle, joka henkilönä on jäänyt aikalaistensa varjoon."

Palkintoraati: Puheenjohtaja Varpu Puskala, varapuheenjohtaja Nina Pelli ja jäseninä Riitta Cederberg, Seppo Kononen, Auli Poutiainen, Liisa Rossi, Petri Tossavainen, Jussi Tuovinen ja Kari Turunen. Raadin sihteerinä on toiminut Johanna Oosi.

Kuopion kaupunki jakaa Savonia-palkinnon 9. joulukuuta. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa, ja se jaetaan savolaiselle tai savolaislähtöiselle kirjailijalle edeltävän vuoden aikana julkaistusta kaunokirjallisesta teoksesta.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Kuopio: Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julki