Kirjallisuus- ja kulttuuripalkintoja jaettu Turun Kirjamessuilla 2017

Ajankohtaista
9.10.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Viime viikonlopun Turun Kirjamessuilla jaettiin jälleen useita kirja-alan palkintoja, joista on tässä kooste.

 

Runo-Kaarina 2017 Jarmo Kervisen runokokoelmalle Punainen, tähdetön

Valtakunnallisen Runo-Kaarinan voitti helsinkiläissyntyinen, nykyisin Imatralla asuva Jarmo Kervinen. Kervisen runoja on aikaisemmin ilmestynyt Reviiri-antologiassa vuonna 2002. Lisäksi häneltä on julkaistu novelleja sekä yksi kokonaan raamatulliseen jaemuotoon kirjoitettu romaani. Kervinen on tehnyt myös kuvataidetta ja sarjakuvia. Punainen, tähdetön -kokoelmaa kuvataan palkintotiedotteessa: "Voittajakokoelmasta löytyy kaikuja 1800-luvun lopun dekadenssista ja 1900-luvun alun modernismista, mutta myös Turun 1990-luvun runoliikkeestä. Punainen, tähdetön on matka punaiseen, pimeään ytimeen. Runoissa omaelämäkerrallisuus sekä erilaiset kirjalliset, kuvataiteelliset, elokuvalliset ja musiikilliset lainaukset käyvät kiihkeää vuoropuheluaan." Runo-Kaarina on Kaarinan kaupungin vuodesta 1994 alkaen järjestämä esikoisrunoilijoille suunnattu kilpailu. Tänä vuonna kilpailuun saapui 238 käsikirjoitusta.

Suomen arvostelijain liiton Turun osaston Kritiikin punnukset Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle, Petteri Ojalle ja Turun Sarjakuvakaupalle sekä Matti Rag Paanaselle

Vuoden 2017 kritiikin punnukset jaettiin kolmelle tekijälle. Otteita perusteluista:
"Lastenkulttuuripunnus, Taikapunnus on päätetty myöntää Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle tunnustukseksi yli 100 vuotta kestäneestä hienosta ja tuloksellisesta toiminnasta lasten ja lastenmielisten iloksi."

"Petteri Oja ja vuonna 2010 perustettu Turun Sarjakuvakauppa saavat Kritiikin punnuksen hienosta ja monipuolisesta toiminnastaan suomalaisen ja turkulaisen sarjakuvakulttuurin hyväksi. Kotimaiseksi sarjakuvaimperiumiksi laajentuneella yrityksellä on sarjakuvakaupat myös Oulussa (2015) ja Helsingissä (2016)."
"Matti Rag Paananen on säveltäjä, sovittaja, pianisti, runoilija, aforistikko ja taidemaalari, joka on vuosikymmenet ilahduttanut ihmisiä jazz- ja pianomusiikilla, sinfonioillaan ja omalaatuisilla taideteoksillaan."

Kirjailijaliiton palkinnot Kaiho Niemiselle ja Esko-Pekka Tiitiselle

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon 2017 sai kirjailija Kaiho Nieminen. Perusteluista: "Kaiho Nieminen (s. 1941) julkaisi esikoisteoksensa, romaanin Lovistoori, vuonna 1972. Palkittu ja aikanaan kohua herättänyt teos, köyhän perheen selviytymistarina tuon ajan Suomessa, aloitti mittavan uran, joka on jatkunut pian jo puoli vuosisataa. Taiteessaan Nieminen asettuu vähäosaisten, niin sanottujen tavallisten ihmisten, puolelle. – – Niemisen kerronta on omaäänistä, rouheaa ja hersyvää, ja sitä kannattelee elävä dialogi."

Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinnon sai taiteilijaprofessori Esko-Pekka Tiitinen. Perusteluista: "Esko-Pekka Tiitinen (s. 1956) aloitti kirjailijanuransa vuonna 1981 runokokoelmalla Tämä kaikki voi tapahtua, ja hänen tuorein teoksensa on kuvakirja Kotikuusen kainalossa (2017). Siinä välissä Tiitinen on julkaissut huomattavan määrän lyriikkaa, draamaa ja proosaa kaiken ikäisille. – – Tuotannossaan ja toiminnassaan Tiitinen on korostanut erityisesti lapsen ja lapsuuden merkitystä. Kirjailijat tuntevat Esko-Pekka Tiitisen luotettavana ja lojaalina kollegana, jolla riittää tarmoa myös yhteisten asioiden hoitamiseen."

Nihil Interitin palkinnot Maria Matinmikolle, Aleksis Salusjärvelle ja Mikko Sarjaselle, kunniamaininta Aki Salmelalle

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin nyt viidennen kerran. Voittajat saivat runoilija, valokuvaaja Tomi Kontion tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat. Palkintoraadissa olivat kirjallisuudentutkija Siru Kainulainen (raadin pj), äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kriitikko Silvia Hosseini, runoilija Sinikka Vuola, kriitikko Juha-Pekka Kilpiö (Tuli&Savu) ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit).

Nihil Interit -runouspalkinnon sai Maria Matinmikko teoksestaan Värit (Siltala 2017). Perusteluista: "Maria Matinmikon Värit on kolmiosaisen teoskokonaisuuden, tekijänsä sanoin 'asetelman', viimeinen osa. Mukana on sekä usean sivun proosatekstejä että lyhyitä, virkkeen tai parin katkelmia. Runolliseksi ilmaisun tekee sen omaleimainen yhdistelmä keveyttä ja syvyyttä. Matinmikkoa voi kutsua syntaktikoksi. Lauserakenteet ovat yleensä jopa pettävän yksinkertaisia, mutta virkkeiden välille ja sisälle muodostuu mitä eriskummallisimpia loikkia ja nykäyksiä. Kokonaisuutena teos käsittelee havaintojen aistimellisuutta: sitä miten koemme aistien varassa. Havainnot ovat aina suhteellisia. Värit on kirjoitusta kirjoittamisesta ja kirjoituksesta, kirjoitusta joka avautuu hiljalleen lukijan maisteltavaksi, tunnusteltavaksi ja kuultavaksi. Raadin mielestä Värit nousee esiin vuoden runosadosta siksikin, että se ei ole lajimäärittelyltään yksiselitteinen."

Aki Salmelan teos Hiekkapäiväkirja (Poesia 2017) sai runouspalkintoraadin kunniamaininnan. Perusteluista: "Aki Salmelan Hiekkapäiväkirja käyttää poikkeuksellisen hienosti kahta nykyrunoudessa yleistynyttä muotoa, fragmenttia ja vihkoa. Lyhyet tekstikatkelmat käsittelevät (sanan kaikissa merkityksissä) hiekkaa ja hiekkarantoja – luonnontieteellisesti, kulttuurihistoriallisesti mutta myös aistimellisesti: miltä hiekka tuntuu kädessä tai iholla. Jokainen fragmentti on tyyliltään erehtymättömän elegantti, mutta samaan aikaan muodoltaan huokoinen ja avoinna kohti ulkopuolta. Teoksen viehätys tuo mieleen David Marksonin siteeraamassa Wittgensteinia: 'Ymmärrän hyvin, miksi lapset rakastavat hiekkaa.' Erityistä huomiota raati haluaa kiinnittää Hiekkapäiväkirjan teosmuotoon. – – Hiekkapäiväkirja lunastaa vihkomuodon mahdollisuudet suvereenisti, sillä se on prikulleen aiheensa kokoinen teos, ei enempää eikä vähempää. Siihen on helppo tarttua ja pysytellä sen vaivattomassa liikkeessä."

Vuoden runoustekona palkittiin Aleksis Salusjärven ja Mikko Sarjasen luotsaaman Sanat haltuun -hankkeen toteutus. Perusteluista: "Vuosina 2016–2017 toteutetun Sanat haltuun -hankkeen tavoitteena on ollut innostaa teknisten alojen ammattikoulujen opiskelijat lukemaan ja parantamaan lukutaitoaan. Toimittaja Aleksis Salusjärvi ja muusikko Mikko Sarjanen ovat olleet UPM:n tukeman ja Lukukeskuksen tuottaman hankkeen toteuttajina. Kiertävissä työpajoissaan he ovat ohjanneet nuoria erittelemään ja tulkitsemaan rap-lyriikkaa kirjallisuusanalyysin menetelmin. Suosituissa rap-työpajoissa on syvennytty opiskelijoita kiinnostaviin sanoituksiin, joten lähtökohta lukemiseen ja luetusta keskustelemiseen on ollut mielekäs. – – Sanat haltuun -työpaja on osaltaan vastannut viime vuosina kasvaneeseen huoleen nuorten, varsinkin poikien, vähäisestä kaunokirjallisuuden lukemisesta ja heikentyneestä lukutaidosta. Salusjärvi ja Sarjanen ovat persoonallaan ja välittömällä opetustyylillään tehneet laululyriikan tulkitsemisesta opiskelijoille kiinnostavaa ja osoittaneet, että nuorilla on kyky tehdä vaativaakin tekstianalyysia."

Kirja à la carte -palkinto Heikki Valkaman romaanille Pallokala

Turun Kirja- ja ruokamessujen myöntämän Kirja à la carte -palkinnon sai Heikki Valkama romaanistaan Pallokala (Tammi 2017). Raadin puheenjohtajana toimi Markku Haapio. Perusteluista: "Ruoka rakentaa tarinaan viiteympäristön, se toimii juonen olennaisena osana toistuen eri muodoissa ja tyyleissä ja muodostaa kirjan vähittäin kehittyvän kliimaksin – jossa ruoka toimii tässä dekkarissa peräti murha-aseena. Erityisen herkulliseksi kirjan tekee se, että se käsittelee kohteena olevaa ruokakulttuuria syvällisellä asiantuntemuksella ja toimii jopa hienovaraisena johdatuksena sen saloihin. – – Voittajakirja saa käyttövoimansa monien tarinoitten kuvaamasta legendaarisesta fugusta eli pallokalasta, joka tunnetusti on eksoottinen ja erittäin kallis herkku, vaan ei vain sitä. Väärin käsiteltynä sen liha, lähinnä sisäelimet, on tappavaa myrkkyä." Raati antoi kunniamaininnan myös Susanna Välimäen tietokirjalle Syötävät sävelet.

Lisätietoja:
Kaarinan kaupunki: Runo-Kaarina matkaa punaiseen, pimeään ytimeen
Kritiikin Uutiset: Suomen arvostelijain liiton Turun osaston Kritiikin punnukset 2017
Suomen Kirjailijaliitto: Kirjailijaliiton palkinnot Kaiho Niemiselle ja Esko-Pekka Tiitiselle
Nihil Interit ry: Nihil Interit -runouspalkinnot Maria Matinmikolle ja Aki Salmelalle
Turun Messukeskus: Kirja à la carte 2017 -voittaja on Heikki Valkaman pallokala

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo