Uusia sisältöjä ja uutta toimintaa Kirjasammossa 2017

Teema
3.1.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjasampo on palannut joululomilta ja herännyt vuoteen 2017 täynnä suunnitelmia uudenlaisista sisällöistä. Palvelun toimituksellista linjaa uudistetaan jonkin verran tänä vuonna ja erilaisia yhteistyösisältöjä tehdään hienojen kumppaneiden kanssa! Kirjat halutaan saada vuonna 2017 puheenaiheeksi ja mukaan ihmisten arkeen palvelumme välityksellä erityisellä innolla ja laajuudella. Kaunokirjallisuuden lisäksi Kirjasammon tietokannassa ja verkkopalvelun sisällöissä tulee jatkuvasti enemmän näkyville myös tietokirjallisuus.

 

Toimituksellisen linjan uudistuksia

Kirjasammon päivän täkyn konsepti uudistuu tämän vuoden alusta lähtien. Tähän mennessä tehtyjen joka arkipäivä päivittyvien täkyjen tilalle sivustolle samaan paikkaan tulee kerran viikossa päivittyvä viikon täky, joka on tänä vuonna aina käännöskirja, ja tämän lisäksi täkynä on kaksi kertaa viikossa kotimainen kirja. Kotimaisia kirjoja esitellään jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta alkaen vuodesta 1917 ja näistä kootaan listaa myös kirjahyllyyn. Uudenlaiset täkyt alkavat pyöriä viikon 2 alusta 9.1. alkaen siten, että maanantaisin julkaistaan viikon käännöskirjatäky, keskiviikkoisin ja perjantaisin puolestaan kotimaiset itsenäisyyden ajan kirjallisuuden täkyt. 

Yhteistyötä

Kirjasampo tekee tänä vuonna erityisen paljon yhteistyötä muiden kirja-alan toimijoiden ja hankkeiden kanssa. Kumppaneinamme ovat:

Yle Kirjojen Suomi

Tänään 3.1. alkaneeseen Yleisradion Kirjojen Suomi -hankkeeseen liittyen Kirjasampo toteuttaa paljon sisältöjä vuoden aikana. Nyt on koottu kirjahylly hankkeen ohjelmissa käsiteltävän kirjalistan teoksista ja tulossa on myös muita kirjavinkkilistoja ohjelmien teemoihin liittyen. 

Kirja-Suomi 2017

Myös Kirja-Suomi 2017 -hankkeen teemaviikkojen kanssa Kirjasampo kulkee tiiviisti käsi kädessä tuottaen erityisesti kaunokirjallisia vinkkejä tukemaan teemoja. Vinkkien keräämiseen pyydetään apua myös yleisöltä, seuraa palvelumme sosiaalisen median kanavia!

Kirjastokaista

Kirjastot.fi-palvelukokonaisuuteen myös kuuluvan Kirjastokaistan kanssa yhteistyötä tiivistetään tänä vuonna huomattavasti. Kirjasampo on mukana suunnittelemassa Kirjastokaistan tulevaa kirjallisuusohjelmien sarjaa ja esittelee jatkossa siihen liittyviä videoita niin verkkopalvelussa kuin sosiaalisessa mediassa sisältöä tukevin artikkelein! Tästä seuraa lisää tietoa myöhemmin.

Muita

Kirjasampo jatkaa yhteistyötä Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa ja palveluumme on jo tallennettu paljon tietokirjojen sekä -kirjailijoiden tietoja. Työtä jatketaan tänä vuonna ja oma alasivunsa tietokirjallisuudelle Kirjasammossa ilmestyy vuoden aikana. Jo sitä ennen palvelussa jaetaan tietokirjallisuuteen liittyvää vinkkisisältöä.

Helmet-kirjaston kanssa jatketaan uutisten ja vinkkiartikkelien hyödyntämistä puolin ja toisin. Myös Helmet-lukuhaasteeseen 2017 liittyen on tulossa Kirjasampoon ohjeartikkeli siitä, miten hakea palvelusta luettavaa haasteen eri kohtiin.

Yhteistyötä eri kirjastopalvelujen kanssa tehdään edelleen myös muilla tavoin. Lisääkin ideoita tällaisesta saa lähettää toimittajalle tai palautteena!

Kirjasammon sisällöistä ja toiminnasta

Hyväksi havaittuja sisällöntuotantotapoja jatketaan: Kirjasampo osallistuu edelleen aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin niin esittelijänä kuin raportoijana. Myös kevään ja syksyn uutuuskirjojen etukäteisvinkkaukset toteutetaan tänäkin vuonna. Mahdollisesti saamme jälleen mukaan myös vierailevia kirjoittajia täydentämään sivuston artikkelituotantoa. 

Kirjasammossa meneillään olevassa projektissa käydään läpi erityisesti kotimaisten kirjailijoiden tietoja täydentäen ja korjaten niitä. Projektin myötä palveluumme on tulossa myös uudenlainen kirjailijasivu, jossa esitellään kirjailijoita selkeästi ja kiinnostavasti. 

Helsingissä elokuussa järjestettävän Worldcon 75 -tapahtuman edellä Kirjasampoon tuotetaan kirjastoja varten vinkkilistoja spekulatiivisesta fiktiosta. Näin kirjastot saavat käteviä apuvälineitä koota genren kirjoja esille aineistonäyttelyihin tapahtumaan liittyen!

Kirjasampo jatkaa aktiivista toimintaa sosiaalisen median tileillään FacebookissaTwitterissä ja InstagramissaHuomiota aiotaan kiinnittää nyt erityisesti käyttäjien osallistamiseen esimerkiksi kirjavinkkien kokoamisessa tietyistä aiheista. Kannattaa siis liittyä seuraajaksi, niin saat omia suosikkejasi esille palvelun sisällöissä ja pääset jakamaan lukuelämyksiäsi laajasti myös muille. 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Sivupiiri-osion ja ruotsinkielisen Boksampo-puolen toiminta jatkuu myös entiseen tapaan. Uusia juttuja on varmasti näilläkin sivuilla odotettavissa.

 

Kirjallisuuden merkityksen ja sen lukemisen tuottaman arvon, kokemusten, oppimisen, kiinnostuksen ja hyötyjen pitäminen esillä nykyisessä maailmantilanteessa on erityisen tärkeää. Kun nyt vietetään Suomen itsenäisyyden satavuotisen taipaleen juhlavuotta, on täydellinen tilaisuus kertoa, miten kirjallisuus on elänyt mukana Suomen vaiheissa, niin hyvissä kuin huonoissakin hetkissä. Elämä ei ole maamme historiassa useinkaan ollut helppoa eikä menneisyytemme tahratonta  näistä eri puolista kirjoissa on kerrottu tuoden esille monia arkielämässä vaiettuja asioita. Tervetuloa mukaan kirjallisille aikamatkoille Kirjasammossa! Tärkeintä on, että tehdään tästä yhdessä ikimuistoinen kirjavuosi 2017.

 

Tuomas Aitonurmi 
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo

(Huom! Yhteystietoni ovat muuttuneet vuodenvaihteessa, katso uudet tiedot käyttäjäprofiilistani Kirjasammossa tai palvelun infosivulta)