Kirjabloggaajien lukuvinkkejä syksylle 2014

Teema
29.8.2014

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjabloggaajat suosittelevat jälleen kirjoja Kirjasammossa, tällä kertaa syksyisiin tunnelmiin! Luvassa on siis luettavaa pimeneviin iltoihin, varisevien lehtien keskelle ja päättymisen teemoihin sopien, mutta myös lämmikettä huumorin, naurun ja jopa absurdiuden kera. Mukana ovat aiemmassakin artikkelissa suosituksia tehneiden Kirjasfääri-, Kirsin kirjanurkka-, Lastenkirjahylly- ja Lumiomena-blogien pitäjien lisäksi nyt myös Erjan lukupäiväkirja- ja Lukuneuvoja-blogien kirjoittajat. Katso siis alta heidän yhteensä 18 suositustaan syyskirjoiksi!

 

 

Erja Metsälä / Erjan lukupäiväkirja

 

Tua Forsström - Lokakuun iltana soudin järvelle / En kväll i oktober rodde jag ut på sjön, suom. Caj Westerberg (Siltala 2013)

Tua Forsströmin runoissa on hämmästyttävän suuria ulottuvuuksia. Ne ovat kuin karttoja, joissa läheltä katsottuna on vain arkisia merkkejä, vektoreita ja pisteitä. Kun nostaa katsetta hiukan, edessä onkin valoa hohtava maisema ja näkyvyys merkityksiin asti.

 

Julian Barnes - Kuin jokin päättyisi / The sense of an ending, suom. Kersti Juva (WSOY 2012)

Julian Barnesin teksti on kaunista ja tiheää. Tämä kertomus muodostaa mutkikkaan verkon, jossa aavistukset ja väärinymmärrykset kutoutuvat todisteeksi huijauksista, joita tarvitsemme kyetäksemme hyväksymään itsemme.

 

Kuisma Korhonen - Lukijoiden yhteisö : ystävyydestä, kansanmurhista, itkevistä kivistä (Avain 2011)

Lukijoiden yhteisö on kiehtovan persoonallinen esseekokoelma. Suosittelen tätä kaikille, joille lukeminen tai kirjoittaminen on mieluista, ja aivan erityisesti niille, jotka nauttivat molemmista.

 

 

Taika Dahlbom / Kirjasfääri

 

Niina With - Taisit narrata, Stella (Myllylahti, 2013)

Syystuulen tuiverrukseen tuo lämmintä huumoria Niina Within esikoischick lit -teos, joka leikittelee romanttisen viihdekirjallisuuden kliseillä. Päähenkilö Stella sekä yli- että alisuorittaa niin töissä kuin romanttisissa kuvioissaan. Kuinka pitkälle pikkuvalheilla voi pötkiä, edes nettideittien kanssa?

 

Terry Pratchett - Posti kulkee / Going postal, suom. Mika Kivimäki (Karisto 2012)

Terry-setä kertoo jälleen tarinoita Kiekkomaailmasta. Ammattihuijari Tahmee von Lipswig tekee ensiesiintymisensä Kiekkomaailmassa matkalla hirttosilmukasta lordi Vetinarin palvelukseen. Potkiiko Tahmee paikallisen postilaitoksen lopullisesti nurin vai elämänsä kuntoon?

 

Siina Tiuraniemi - Kukkia Birgitalle (Minerva 2013)

Kun yksinäinen, hällävälistinen opiskelija kohtaa vanhainkodissa elävän pahansisuisen sukulaistädin, syntyy yllättävää synergiaa, jonka johdosta vanhukset pääsevät käsiksi onnellistaviin paheisiin ja opiskelija alkaa nähdä elämänsä aivan eri kantilta. Erittäin hauskaa kotimaista viihdettä vahvasta ja tärkeästä teemasta.

 

 

Kirsi Hietanen / Kirsin kirjanurkka

 

Riikka Pelo - Taivaankantaja (Teos 2006)

Viime vuoden Finlandia-voittajan esikoisromaani kertoo varsinaissuomalaisen kylän jännitteistä ja lestadiolaisuudesta pienen Vendla-tytön näkökulmasta. Erinomainen teos on jäänyt turhan vähälle huomiolle, mutta on tänä vuonna ilmestynyt pokkaripainoksena. Myös englanninnos Taivaankantajasta ilmestyy tänä vuonna.

 

Anni Kytömäki - Kultarinta (Gummerus 2014)

Syksyn kirjapalkintoehdokkuuksia jaettaessa Anni Kytömäen hengästyttävän hienoa esikoisromaania ei voitane ohittaa. Upea historiallinen sukuromaani kertoo isästä ja tyttärestä, joille metsä merkitsee muutakin kuin sijoituskohdetta. Kultarinta on myös vaikuttava rakkausromaani, josta riittää luettavaa moneksikin syysillaksi.

 

David Grossman - Sinne missä maa päättyy / Iša boharat mi-besora, suom. Markku Päkkilä (Otava 2011 )

Ihmissuhde- ja sukupolviromaanin kerronta on hengästyttävän tiivistä. Grossman suorastaan vyöryttää keski-ikäisen naispäähenkilön Oran tunnetiloja ja muistoja lukijan ylle. Tarina on ajatuksia herättävä ja pelottavan realistinen. Mikään helppo lukukokemus romaani ei ole, mutta koskettanee ajankohtaisuudellaan.

 

 

Päivi Heikkilä-Halttunen / Lastenkirjahylly

 

Pirjo Telaranta & Jaana Aalto - Eetun ja Reetun syyspuuhat (Karisto 1990)

Kun lapset olivat pieniä, tätä kirjaa luettiin aina taajaan heti syksyn ensimmäisten merkkien ilmaannuttua.

Jänisperhe valmistautuu syksyn tuloon, haravoi lehtiä ja retkeilee metsässä havainnoimassa luonnon muutoksia. Syksyn elämyksellisyydestä nauttivat erityisesti pikkujänikset Eetu ja Reetu. Pirjo Telarannan teksti on lyhyen ytimekästä, mutta vivahteikasta: 
Haavikko läikehtii kultaisena ja varistaa lehtiään tuulen matkaan.
– Kultakolikoita! Otetaan niitä kiinni, Eetu keksii.

Pääosan anastaa ansaitusti Jaana Aallon kuvitus, joka kylpee väreissä. Aalto käyttää lastenkirjakuvituksessa harvinaista retussiruiskutekniikkaa.

Eetusta ja Reetusta kertovat myös kuvakirjat Eetun ja Reetun ensilumi, Eetun ja Reetun kevätpäivä ja Eetu ja Reetu piilosilla.

 

Eppu Nuotio ja Virpi Talvitie - Epsukepsu (Tammi 2002)

Epsukepsu on riemastuttava kuvakirja ynseästä ja uusiin asioihin usein vastahankaisesti suhtautuvasta pikkupojasta. Virpi Talvitie liioittelee railakkaasti tekstin tulkinnassa ja myötäilee lapsen jurottamista valitsemillaan kuvakulmilla. Värimaailmaltaan Talvitien kuvat ovat täynnä syksyn ruskaa — välillä ne suorastaan hehkuvat ja säteilevät!

Eppu Nuotion tarina päiväkodin metsäretkestä antaa arvoa lapsen oikeudelle ilmaista tunteitaan ja valita itse leikkitoverinsa.  Kirja kuvaa kauniisti sisarten välistä lujaa tunnesidosta, jota eivät pienet vastoinkäymiset horjuta. Kirjan minäkertojana on pikkuveljensä oikkuja myötäelävä isosisko Elina.
 

 

Annika Eräpuro ja Mika Launis - Myrskykirja (Karisto 2014)

Eräpuron ja Launiksen kuvakirjauutuudessa vakaan parisuhteen rutiineihin kyllästynyt mies löytää elämäänsä uutta puhtia yöllisestä syysmyrskystä. Mies käy tuulisena iltana pihan perällä tarpeillaan ennen nukahtamistaan. Tuuli tempaa pikkulan yläilmoihin ja mies saa näin uutta perspektiiviä harmaaseen elämäänsä.

Mika Launiksen suvereenisti hallitsema, toisiinsa sointuvia ja hehkuvia väripintoja taiten yhdistävä pastelliliitutekniikka pääsee oikeuksiinsa huimassa yöllisessä seikkailussa ympäri maailman. Syysmyrsky kuitenkin hellittää otettaan aamun tultua ja heittää miehen takaisin kotipihan vattupuskaan. Lentomatkasta on onneksi säilynyt lukuisia todisteita, joilla mies haluaa yllättää vielä sikeästi nukkuvan papiljottipäisen rouvansa…

Myrskykirja on erinomainen esimerkki kaikenikäisten kuvakirjasta. Kuvakirjallisuus ei ole vain pienimpien lasten erityisherkkua.

 

 

Lukuneuvoja

 

Lauri Järvilehto - Hauskan oppimisen vallankumous (PS-kustannus 2014)

Ihminen oppii parhaiten leikkimällä, ei ulkoa asioita pänttäämällä. Siksipä olisi jo korkea aika siirtyä uudenlaisiin opetusmenetelmiin, joiden avulla oppilaat saataisiin ennen kaikkea innostumaan asioista ja sitä kautta oppimaan paremmin. Tämä helppo- ja nopealukuinen kirja sopii kaikille niille, jotka opettavat ja niille, jotka yrittävät jotain oppia.

 

Andrei Kurkov - Kuolema ja pingviini / Smert postoronnego, suom. Eero Balk (Otava 2006)

Ikävät tapahtumat Itä-Ukrainassa ovat hallinneet uutisvirtaa tänä syksynä ja moni meistä haluaisi varmasti tietää enemmän tuosta entisen Neuvostoliiton osasta. Kuolema ja pingviini on yksi niistä harvoista ukrainalaisista romaaneista, joihin voi tutustua suomen kielellä. Kirja on hulvattoman absurdi tarina miehestä, joka adoptoi pingviinin Kiovan lakkautetusta eläintarhasta ja huomaa myös erään kummallisen toimeksiannon vuoksi joutuneensa yllättäen hengenvaaraan. Jännitysromaaniksi luokiteltu teos sopii mainiosti myös niille, jotka eivät dekkareihin yleensä koske.

 

Salman Rushdie - Joseph Anton : muistelmat / Joseph Anton, suom. Arto Häilä (WSOY 2013)

Helmikuussa vuonna 1989 kirjailija Salman Rushdie tuomittiin kuolemaan. Syynä oli hänen edellisenä vuonna ilmestynyt teoksensa Saatanalliset säkeet, joka Iranin ajatollahin mielestä loukkasi islamia siinä määrin, että sen kirjoittaja ansaitsisi kuolla. Rushdie pakeni maan alle ja kertoo tässä muistelmateoksessaan piileskelystään ja vuosistaan turvamiesten ympäröimänä. Ajatuksia herättävä yksityiskohtainen tiiliskivi.

 

 

Katja Jalkanen / Lumiomena

 

P. D. James - Syystanssiaiset / Death comes to Pemberley, suom. Maija Kauhanen (Otava 2012)

Dekkarien grand old lady luo fanifiktiota Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon hahmoista. Lokakuiseen kynttilänvaloon sopiva dekkari pemberleyläisessä hengessä.

 

Per Petterson - Hevosvarkaat / Ut og stjæle hester, suom. Katriina Huttunen (Otava 2009)

Mies, lapsuusmuistot, mökki Norjan syrjäseuduilla. Lohdullinen romaani melankoliseen syysoloon. Pettersonin kerronta on vähäeleistä, levollista ja silti voimakasta.

 

Hanna Tuuri - Orapihlajapiiri (Otava 2011)

Kanttaan myöten syystunnelmainen romaani suomalaisnaisesta Irlannin maaseudulla. Outoja ihmisiä, kulttuurieroja ja erityisen kiehtovaa kuvausta Samheinista, irlantilaisesta halloweenin vietosta.

 

 

Artikkelin toimitti: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo