Ritva Toivola kirjoittaa pesunkestävää fantasiaa

Kirjailijaesittely
16.12.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Ritva Toivola on Mikkelistä kotoisin oleva vapaa kirjailija ja kääntäjä, joka asuu nykyään Helsingissä. Hän on julkaissut uransa aikana päälle kolmekymmentä lasten- ja nuortenkirjaa.  Toivola on julkaissut kirjallisuutta kuvakirjoista nuortenromaaneihin.  Ritva Toivolan teksteihin punoutuu usein fantasiaelementtejä. Tuttu ja turvallinen muuttuu yllättävällä tavalla uudeksi maailmaksi.

Ei kannata suututtaa kotihaltijaa

Tuomas Karhumieli (2009) ammentaa elementtejä suomalaisesta kansanperinteestä. Tuomas pääsee tallipojaksi Kellojärven kievariin. Kievarin läpi kulkevat matkalaiset tuovat väriä ja vaihtelua kievarin elämään. Mutta mitä tapahtuu, kun lähimetsissä ryövätään kyläläisiä ja Tuomas joutuu riitoihin kievarin hevosmiehen kanssa?  Kaikkeen punoutuu vanha karhuntalja, joka ei ole mikään tavallinen turkis. Tuomas Karhumieli on nuorten seikkailuromaani, joka luo oman mytologisen maailmansa. Metsissä on magiaa ja kotihaltijan kanssa on syytä pysyä väleissä.

Aaveita ja vilunväristyksiä

Aavelinnut (2007) on jännityskertomus, joka sijoittuu pienelle kalliosaarelle. Topi lähtee viettämään lomaa enonsa kanssa pienelle saarimökille. Ongelmat alkavat vasta, kun eno pistäytyy kaupungissa ja jättää Topin yksin saarelle. Mustat linnut parveilevat mielikuvituksen ja todellisuuden välissä, kun Topi istuu yksin pimeydessä sumun saartamalla saarella.

Ritva Toivola kertoo Omissa Sanoissa, kuinka hän muistaa nuoruutensa Hitchcock elokuvakokemuksen hiuksianostattavana. ”Huomasin, että turvallisessa nojatuolissa koettuna kauhujutut saattavat olla myös jollakin lailla vapauttavia.”

Novellikokoelma Kummitusjuna (2004) jatkaa jännitysgenreä. Kokoelma voitti Topelius- palkinnon. Novellit saavat välillä vatsan kipristelemään. Saila ja Kaisa pakenevat henkensä edestä henkiin herännyttä Alienia. Miljan kotitehtävät valuvat nettimadon kitaan, kirjaimallisesti. Ja pojille käy ohraisesti, kun kummitusjuna jumiutuu kesken ajon pimeään tunneliin. Novellien käänteet ovat arvaamattomia. Ja vaikka puhutaan kummitusjutuista, päättyvät novellit kuitenkin ilman suurempia henkilövahinkoja. Ainakin suurimman osan ajasta. Kolmen sepän patsas voi näyttää hiukan erilaiselta kokoelman lukemisen jälkeen.

Fantasiaromaaneista kuvakirjoihin

Ritva Toivolan tuotantoon kuuluu pesunkestävää fantasiaa. Fantasiamaailmaan vievät muunmuassa nuortenromaanit Salaiset Aikamatkat (2003) ja Turmankukka (1998). Salaiset aikamatkat kurkistaa Suomeen 2100-luvulla. Turmankukka taas maalaa lukijan eteen kokonaan uuden maailman Anubis planeetalla. Anisa ja Mirik löytävät itsensä keskeltä synkkiä tapahtumia. Uhkaavat mustavyöt kokoavat kannattajiaan ja maailma alkaa näyttää tuhon omalta. Voidaanko taistelu estää?

Toivola on myös kirjoittanut nuoremmalle polvelle satuja. Niiden maailma on saanut useammankin mielikuvituksen laukkaamaan iltasadun aikaan. Vuonna 1979 julkaistu Hunajakarhut, jääkarhut kertoo Siljan tarinan. Silja herää keskellä yötä ja sarvekas satueläin rouskuttaa äidin kukkaruukuista viimeistä kukkivaa annansilmää turpaansa Siljan makuuhuoneessa. Käy ilmi, että vieras on Hunajatähdeltä. Maasta, jonka jakavat toisiaan vierastavat hunajakarhut ja jääkarhut. Silja temmataan seikkailuun, jonka aikana selviää onko karhukuningattarella radio vatsassaan ja miten käy jos antaa mielikuvituksen laukata minne sattuu jääkarhujen maassa. Hunajakarhut, jäkarhut on hyväntuulinen satu, joka ei aliarvioi kuulijaa.

Ritva Toivola on tarinankertoja, jonka tekstit luovat lukijalle oivalluksia fantasian keinoin. Hän on moniulotteinen fantasiakirjailija, jonka tuotannosta löytyy jotakin kaikille ikäluokille.

-Milli Mäntynen-

 

 

Viimeksi päivitetty 15.2.2011
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 16.12.2011