Aira Vuoristo

Kirjailijaesittely
10.7.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Lappi, Pietari Päre, muutama lääkäri ja hieman alkusointuja. Siinä perusainekset Aira Vuoriston sujuvasti eteneviin ja tapahtumiltaan uskottaviin palapelidekkareihin, joita on tähän mennessä ilmestynyt neljä, Suvussa surman suu (2001), Kuovi huutaa kuolemaa (2002), Haaste haudan takaa (2003) ja Tappaja tietää talosi (2004). Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Lappiin, pääasiassa Rovaniemelle. Lapin luonto on kirjoissa vahvasti mukana, mutta ei minään eksoottisena kerronnan lisänä. Vain etelästä juuri tullut (kuvaamataidonopettaja Elina Korpela teoksessa Haaste haudan takaa) katselee luontoa ulkoapäin ja lumoutuu maisemien jyhkeydestä. Paikallisille luonto on osa ihmisten jokapäiväistä elämää, luonnosta esimerkiksi etsitään kevään merkkejä, hillasuolla vaeltelua ja sen rauhoittavaa vaikutusta kaivataan.

Rovaniemeläinen rikosylikonstaapeli Pietari Päre on hieman poikkeuksellinen hahmo suomalaisessa dekkarikirjallisuudessa. Onnellisessa parisuhteessa elävä, elämään ja ihmisiin positiivisesti suhtautuva kolmikymppinen poliisi, joka ei kärsi alkoholiongelmasta. Pietarin ja hänen vaimonsa Sonjan suhteen kehitystä ja perhe-elämää seurataan kirjasta toiseen, mutta Pietarin yksityiselämän tapahtumat eivät vie tilaa varsinaiselta rikostutkinnan kuvaukselta. Vain esikoisdekkarissa Suvussa surman suu Pietarin ja Sonjan perhesuhteet ovat keskeisellä sijalla, koska rikos tapahtuu kirjan nimen mukaisesti suvun piirissä.

Monet Vuoriston dekkareiden henkilöistä ovat kirjailijan tavoin lääkäreitä, Kuovi huutaa kuolemaa jopa kuvaa lääkäriasemaa ja sen henkilökunnan mutkallisia suhteita. - Ja alkusoinnut? Ne löytyvät kirjasarjan nimistä.

- Tuija Lassila - Viimeksi päivitetty 19.12.2007

Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 10.7.2013