Anna palaa, Kosonen

Anna palaa, Kosonen on yläkouluikäisestä Kaaposta kertovan sarjan toinen osa. Teos toimii kuitenkin mainiosti myös itsenäisenä kirjana.

Kaapon luokkakaveri Tiku saa kuulla Kaapon äidin harrastuksesta ja aloittaa armottoman pilkkaamisen. Vaientaakseen ivaavat laulut ja kommentit, Kaapo haastaa yhden koulun kovimmista kuskeista mopokisaan. Harmillisesti toinen kuski on lähtökohtaisesti Kaapoa taitavampi, joten lähes kaikki Kaapon vapaa-aika kuluu harjoitellessa.

Keskittymistä kuitenkin häiritsee se, että upea Jannika tuntuu olevan turhan tuttavallisissa väleissä komean ja urheilullisen Laten kanssa. Myös muut asiat tuottavat Kaapolle päänvaivaa: ukki on muuttanut palvelutaloon, ja joku vierailee omin lupineen tämän entisessä asunnossa ilta toisensa jälkeen. Kuka salaperäinen vieras on? Miten käy suuren mopokilpailun?

Anna palaa, Kosonen kietoutuu mopoharrastuksen ympärille, mutta sopii erinomaisesti luettavaksi myös niille, jotka eivät mopoilua harrasta. Jukka-Pekka Palviainen kirjoittaa elävää, rytmikästä kieltä, ja näyttää taitonsa erityisesti nuorten välisessä dialogissa, joka on hilpeää, uskottavaa, ja kevyen vinoilevaa. Kirjan loppuratkaisu on yllättävä ja jättää monia asioita avoimeksi – seuraavaa osaa odotellessa!