Nuortenkirjauutuuksia kesä ja syksy 2020

Sivupiiri
24.4.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Kesän ja syksyn 2020 uutuuskatalogit on nyt selailtu läpi ja mielenkiintoiset nuortenkirjauutuudet on kasassa. Kuvailutekstit on tehty kustantajien katalogien esittelytekstien pohjalta ja kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin. Lastenkirjauutuuksia voi selailla täältä.

Anne-Maija Aalto: Korento, Otava (syyskuu)
Internointikylään syntyneet Satomi ja Mai ovat aina pitäneet yhtä. Hyvinä iltoina tie vie merenrantaan, sillä se heillä vielä on, vaikka kaikki muu olisi viety. Sitten Satomilta viedään Mai, eikä hän voi enää vain odottaa.

Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla, Karisto (lokakuu)
Ihana, sydäntä lämmittävä tarina, jossa nuori Emoni Santiago huolehtii sekä tyttärestään että isoäidistään ja samalla tavoittelee unelmaansa ruuanlaiton parissa, kaikesta huolimatta. Tulevaisuuden vaihtoehdot kun ovat aika rajatut, verrattuna luokkatovereiden unelmiin ja mahdollisuuksiin.

Tomi Adeyemi: Koston ja kunnian lapset, Otava (elokuu)
Zélie ja Amari saivat tuotua magian takaisin. Nyt aatelisto ja kansa ovat sodan partaalla ja Zélien pitäisi saada yhdistettyä Orïsha, ettei se repeydy kokonaan.

Marja Aho: S niin kuin salaisuus, Myllylahti (lokakuu)
Kevätnäytös häämöttää ja tytöt treenaavat uusia stuntteja ja akrotaitoja. Jessiinan poskia kuumottavat Maxin silmäykset, Nelli rakastuu vaihto-oppilaaseen ja Sandra vaihtaa salaperäisiä hymyjä kilpajoukkueen Bettyn kanssa.

Tapani Bagge ja Hannamari Ruohonen: Jäätävää kyytiä, Avain (elokuu)
Archie ja Tanja varastavat vanhan jenkkiauton. Edessä on jäätävä kyyti, kun takapenkillä on ruumis ja perässä ovat niin poliisi kuin pahamaineiset roistotkin. Selkokirja.

Leigh Bardugo: Saarto ja myrsky, Aula & Co, (heinäkuu)
Grishaversumin taru jatkuu. Alina on palannut kotimaahansa ja kun voimien kasvaessa hän ajautuu kauemmaksi Malista ja syvemmälle kiellettyyn taikuuteen. On kuitenkin aika taistella kotimaata uhkaavia vaaroja vastaan, mutta samalla on tehtävä valintoja, niin kotimaan, voiman kuin rakkaudenkin välillä.

Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti, Gummerus (heinäkuu)
Ujo Amelie valloittaa rock-bändin hurmurin, Reesen, ja tuntuu, että ehkä hän voisi olla se oikea. Mutta onko se rakkautta, jos se sattuu ja jos toinen itkettää toistuvasti julkisesti?

Candace Bushnell ja Katie Cotugno: Tyttönä olemisen säännöt, Tammi (syyskuu)
Marinin elämä on kaikin puolin mallillaan ja edessä siintävät journalistiikan opinnot huippuyliopistossa. Komea opettaja kehuu Marinia imartelevasti, mutta sitten viaton ystävyys johtaa suudelmaan. Marin säikähtää ja päättää tuoda asian esille, mutta ketä uskotaan?

Ashley Elston: 10 x sokkotreffit, WSOY (lokakuu)
Sydänsurujen musertama Sophia lähtee joulunviettoon amerikkalais-sisilialaisen sukunsa kanssa. Isoäiti keksii idean tyttöä lohduttaakseen, kymmenen sukulaista järjestää Sofialle kymmenet sokkotreffit eri illoille. Miten homma onnistuu?

Kim Forester: Pegasosten viha, Jalava (syyskuu)
Uusi eläinfantasiasarja, jossa seikkailevat kentaurit, yksisarviset, vedenhevoset, pegasokset ja ihmiset. Cavallonissa vallitsee epäluulon aika. Ihmiset ovat yksisarvisten orjia, kentaurit uskovat ylemmyyteensä, mutta piilottelevat salaisuutta, vedenhevoset ovat merellä ja syyttävät siitä kentaureja ja kaikkien mielestä sodan aloittaneet pegasokset ovat paenneet vuorille. Sitten tapahtuu hyökkäys ja neljä nuorta – kaksi ihmistä, pegasos ja kentauri – yrittävät pelastaa tilanteen.

Maurene Goo: Tämä biisi on sinulle, Otava (kesäkuu)
Lucky on valloittanut Hongkongin Heartbeat-hitillään ja seuraavaksi on suunnitteilla vallata koko maailma. Ennen maailmanvalloitusta pitää kuitenkin saada hampurilainen. Paparazzi Jack livahtaa samoihin aikoihin samaiseen hotelliin nuuskimaan ja törmää tyttöön, joka haluaa hampurilaisen.

Kaisa Happonen ja Karri Miettinen: Ilmastotekokirja, WSOY (lokakuu)
Kirja selvittää pelottavan ilmastokriisin syitä ja seurauksia sekä kannustaa käytännön tekoihin.

Briitta Hepo-ojaSydämiä seireeneille, Otava (syyskuu)
Jatko-osa Suomea lohikäärmeille. Lynx on menettänyt liki pitäen kaiken ja rakastunut kaiken lisäksi erisäätyiseen, muistinsa menettäneeseen Timiin. Palauttaakseen Timin muistin on Lynxin lähdettävä matkalle erämaahan.

Jenny Jägerfeld: Mun huikea elämä, Otava (syyskuu)
Sigge on ainutaatuinen ja erityinen, ainakin äidin mielestä. Sigge taas on sitä mieltä, että ne ovat vaan kiertoilmaisuja kummalliselle. Kun edessä on yläkoulu, ei Sigge tahdo olla friikki, vaan suosittu. Miten ponnistelut kohti uutta huikeaa elämää onnistuvat?

Sari Luhtanen: Isadella – sydän liekeissä, Otava (syyskuu)
Biologinen äiti on löytynyt, Fairuz on tullut takaisin ja Isadella on ihan eksyksissä. Ja kun eeppiset kylpyläbileet lähestyvät, päättää Isadella antaa palaa.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä, WSOY (huhtikuu)
Yöttömänä yönä nuoret tytöt seisovat punamultakehien reunoilla, riitissä, jossa tytöt löytävät paikkansa emännyyden, äitiyden tai käsityöläisyyden kehistä. Sisimmät kehät ovat viisi tietäin kehää, joista keskimmäiseen ei kukaan ole päässyt satoihin vuosiin. Ja nyt Kainu astuu juuri siihen, ja hänelle lankeaa suuri tehtävä. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu.

Sarah J. Maas: Usvatuulen valtakunta, Gummerus (heinäkuu)
Feyren ihmisyys on mennyttä, mutta tuska ei lievity, eikä käden tatuointi anna unohtaa Yön ylivaltiaan kanssa tehtyä sopimusta. Maailma on tuhon partaalla, mutta onko Feyrestä pelastamaan kaikki rakkaansa?

Estelle Maskame: Oikealla tavalla vääränlainen, Gummerus (kesäkuu)
Vanessa ei usko parisuhteisiin, varsinkaan vakaviin sellaisiin. Kun kevyt suhde päätyy siihen, että video Vanessasta päätyy kaikkien katseltavaksi, on koston aika. Vanessalla on suunnitelma ja rikoskumppani, joka yllättäen tekee kostosta suunnattoman suloisen.

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko, WSOY (syyskuu)
Houkutuksen tarina Edwardin näkökulmasta. Miten Edward kokee Bellan tapaamisen ja miten se vaikuttaa hänen elämäänsä?

Elisa Nieminen: Rikki revityt, Myllylahti (syyskuu)
Evellä itsellään tuntuu kaikki olevan kohdillaan, mutta perheessä on synkkiä, rikki repiviä salaisuuksia. Äiti masentuu, isä hukuttautuu työntekoon ja Eve tajuaa olevansa hukassa koko elämänsä kanssa. Mitä tehdä, kun pahin ihminen on oman perheen jäsen?

Kristina Ohlsson: Ihmissuden salaisuus, WSOY (syyskuu)
Eldsalan pikkukaupunkia piinaavat uudet oliot. Metsä palaa ja puiden katveissa vilahtelee hyytävästi ulvovia olentoja. Miten Herbertin ja Sallyn nyt käy?

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär, Karisto (lokakuu)
Elisabeth on kasvanut Austermeerin suurkirjastossa, jossa loitsukirjat kuiskailevat ja kalistelevat rautakahleitaan. Jos opuksia ärsyttää, sulkeutuu niistä nahasta, musteesta ja taikuudesta koostuvia hirviöitä. Elisabeth haluaa kirjojen vartijaksi, mutta sitten joku vapauttaa vaarallisimman kirjan ja Elisabeth saa syyn niskoilleen.

Rainbow Rowell ja Faith Erin Hicks: Viimeinen ilta, Karisto (elokuu)
Deja ja Josie ovat koko high schoolin ajan työskennelleet syksyisin Nebraskassa, maailman mahtavimmalla kurpitsatilalla. Tämä vuosi on erilainen, sillä he molemmat valmistuvat ja edessä on se ihan vihoviimeinen työkeikka ja hyvästit. Tuleeko viimeisestä vuorosta surkeuden perikuva vai kaikkien aikojen seikkailu?

Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla, Otava (syyskuu)
On poika, jolta on hajonnut kaikki, on tyttö, jonka kaikki ovat tuominneet, on auto, joka ei ole kummankaan oma ja on pakomatka, jolla ei ole päämäärää, ei muuta kuin kuolema. Takaa ajavat ensin muistot ja sitten poliisit.

Zoe Sugg ja Amy McCulloch: The Magpie Society – Siiven salaseura, WSOY (lokakuu)
Salaperäinen ja villi tarina eliittisisäoppilaitoksen elämästä. Audrey joutuu tahtomattaan keskelle murhamysteeriä kämppiksensä Ivyn takia. Vaikka tytöt eivät voi sietää toisiaan, vetää jokin heitä kohti koulun synkkiä salaisuuksia.

Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa, Otava (kesäkuu)
Elsin isoveli on ties missä, äiti rapakon takana, isä täysi zombie ja Elsi haluaisi kaiken vaan entiselleen. Sitten ilmestyy Kalle, joka polttaa jointtia kuin vetäisi röökiä ja sitten myös Elsi imee hatsin.

Thomas Taylor: Gargantis, WSOY (lokakuu)
Herbie Sitruksen ja Orvokki Parman tutkimukset jatkuvat. Aaveranta on joutunut hurjiakin hurjimpien talvimyrskyjen kouriin ja epäilys on, etteivät ne ole peräisin tästä maailmasta. Mistä on kyse?

Mila Teräs: Amiraali, Otava (lokakuu)
Miksi varsinkin tuppukulässä pitää olla joko–tai, eikä missään tapauksessa sekä–että? 17-vuotias Niilo joutuu vastata kysymyksiin kuka mä olen ja mistä mä pidän.

Mikko Toiviainen: Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita, Otava (syyskuu)
Kokoelma hiuksia nostattavia kauhutarinoita nykyajan leirinuotioilta.

Vilu Varento: Be Cool, Karisto (elokuu)
Kariston ja Lastenkirjainstituutin kirjoituskilpailun voittaja. Tassu joutuu koulussa jatkuvasti noloihin tilanteisiin ja saa selville, että hänen kadonneella Kisse-siskollaan on aikoinaan ollut hieman kyseenalainen maine. Miten kaikkeen liittyy paikallinen energiajuoma Be Cool?

Hertta Vierula & Broci: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta, Karisto (syyskuu)
Tarinakokoelma, jonka maailmaa kansoittavat niin kuolleet kuin elävätkin, peikot ja lohikäärmeet, yksinäinen väki ja laitapuolen kulkijat, sekä lehmät.

 

Katja Kyllönen / Sivupiiri