Lastenkirjauutuuksia kesä ja syksy 2020

Sivupiiri
22.4.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Tähän mennessä ilmestyneet kesän ja syksyn 2020 uutuuskatalogit on selailtu läpi ja mielenkiintoiset lastenkirjauutuudet on saatu jälleen kasaan. Kuvailutekstit on tehty kustantajien katalogien esittelytekstien pohjalta ja kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin, ensin kuvakirjat ja sitten lasten romaanit. Nuortenkirjauutuuksia voi selailla täältä.

Kuvakirjat:

Kirsi Alaniva ja Marjo Nygård (kuvitus): Luutarhan tarinoita, Karisto (lokakuu)
Elämäntarinoiden ja tietoiskujen kokoelma, joka tarjoaa vastauksia lasten kysymyksiin kuolemasta.

Tracey Corderoy ja Tony Neal (kuvitus): Yksi sinne tai tänne!, Mäkelä (elokuu)
Onnela on ihana ja hohteleva paikka, ainakin siihen asti, kun sarvikuono nakkaa ajattelematta yhden karkkipaperin maahan. Jääkö se yksi roska ainoaksi?

Kaisa Happonen ja Anne Vasko (kuvitus): Pisara kuonolla, Mur, Tammi (lokakuu)
Pieni kirja kaipauksesta. Miten malttaa olla erossa hetkeäkään kun haluaa vaan koko ajan olla toisen kanssa?

Nelli Heinimo ja Reetta Niemensivu (kuvitus) & Aapo Ravantti (kuvitus): Kaivurin raivari, WSOY (syyskuu)
Tämän kirjan riemastuttavissa runoissa yhdistyvät tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työkoneet.

Elina Hiltunen, Minna Palmroth ja Sari Airola (kuvitus): Prinsessa, leijona ja maailmankaikkeuden salaisuus, Otava (syyskuu)
Mikä on maailmankaikkeuden salaisuus? Sitä lähtevät selvittämään prinsessatyttö Emma ja leijonatyttö Sofia. Ihmeteltävää riittää ja herääkin kysymys, että ovatko luonnonilmiöt kenties taikuutta? Lapsia luonnontieteiden maailmaan innostava satu.

Anssi Keränen: Avaruuskoira Ekku ja oikutteleva Onni, Tammi (syyskuu)
Aamiaismurot ovat loppu Ekun avaruusasemalta ja se hälyttää ystävänsä Nepan tuomaan niitä lisää. Ekulla riittää monenlaista hommaa, mutta kun Nepa saapuu asemalle, ei muroista ole jäljellä murustakaan...

Katri Kirkkopelto: Mollin iltahepuli, Lasten Keskus (lokakuu)
Sisu tulee Mollin luo yökylään, mutta hurjan hauskan päivän jälkeen nukkumaanmeno ei ole helppoa, kun päälle iskee iltahepuli. Tarvitaan pikkuisen lukijan apu, jotta Molli ja Sisu saadaan unten maille.

Gösta Knutsson, Åsa Rönn ja Michael Rönn: Pekka Töpöhännän tähtihetki, Gummerus (heinäkuu)
On suuren lahjakkuuskilpailun aika ja jokainen kaupungin kissa haluaa voittaa, myös Pekka. Ilkeä Monni tietenkin yrittää tehdä kaikkensa, jottei Pekka ainakaan pärjää...

Jenna Kostet ja Kaisu Sandberg: Milli, Mölli ja surunmaalaaja, Myllylahti (lokakuu)
Millaiseksi maailma muuttuu, kun suru astuu lähelle? Millin isoäiti on kuollut ja surunmaalaaja maalaa kaiken murheelliseksi ja saa ajattelemaan vain surullisia asioita. Voiko surun sisältä löytää myös iloisia asioita?

Kirsi Kunnas ja Silja-Maria Wihersaari (kuvitus): Tiitiäisen metsä, WSOY (marraskuu)
Tiitiäisen metsässä rakastettu runoilija tutustuttaa lukijan metsän eläinten elämään, keijuihin, peikkoihin ja muihin satuolentoihin. Huomion- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle metsälle.

Mira Mallius: Meri-karhun suuri suku - Retki maailman karhulajien pariin, Into
Meri-karhu on yksinäinen, niinpä se päättää lähteä etsimään karvaisia sukulaisiaan ystävänsä Frank Flamingon kanssa.

Kirsti Manninen ja Ninka Reittu (kuvitus): Pandakaksoset joulun jäljillä, Otava (syyskuu)
Pandakaksoset saapuvat Suomeen, sillä niiden taikalyhty on sammunut ja kuulemma joku valkopartainen mies voisi auttaa. Majakkatontut keksivät kyllä heti, kuka tuo valkopartainen mies on ja pandojen onkin mentävä heti pohjoiseen tuon valkoparran, eli joulupukin, luo. Mihin kaikkeen pandat saavat osallistua ja löytyykö pukki?

Tiina Nopola ja Mervi Lindman (kuvitus): Siiri ja nolo nalle, Tammi (syyskuu)
Siirin kotona alkaa kunnon raivaus, kun äiti kyllästyy turhiin tavaroihin. Siiri ja isä joutuvat osallistumaan talkoisiin ja Siiri yrittää luopua leluistaan, vaikkei niitä turhina pidäkään. Risa nalle joutaa lähteä, mutta kun se reppana tulee yöllä Siirin uniin, on perustettava pelastuspartio hommaamaan nalle takaisin.

Miika Nousiainen ja Sanna-Mari Pirkola (kuvitus): Fretti Mercury etsii onnea, Otava (syyskuu)
Fretillä on onni hukassa, niinpä hänen on lähdettävä etsimään sitä maailmalta. Seurakseen se saa parhaan ystävänsä Jänis Virtasen, joka on apea, sillä se tuntee olevansa liian tavallinen. Löytyykö onni?

Ville Nummenpää ja Hende Nieminen (kuvitus): Hölmöjä iltasatuja, Mäkelä (lokakuu)
Tirskahtelua ja hörötystä aiheuttavia hölmöjä satuja, joissa matkataan mm. avaruuteen, television tietokilpailuun ja maailman ympäri.

Marjo Nygård: Lumi ja Lunni - pieni kirja ystävyydestä, Lasten Keskus (kesäkuu)
Lumi rakentaa kalliosaarelle puulaatikoista majakkaa, kun yhtäkkiä kalliolle tupsahtaa pullea lintu. Nyt Lumilla on joku, jonka kanssa pelata ristinollaa, jakaa eväitä ja kiipeillä kalliolla. Mutta sitten tulee syksy, eikä Lunnia enää näy. Lähtikö se ikuisiksi ajoiksi pois?

Heli Pruuki ja Anita Polkutie (kuvitus): Prinsessa ja herne nenässä, Lasten Keskus (lokakuu)
Piipatin valtaa itkupotkuraivari, eikä mikään tunnu menevän niin kuin Piipati tahtoo. Miten pieni lohikäärme saadaan rauhoittumaan?

Marketta Pyysalo ja Carlos da Cruz (kuvitus): Mitenniinmuka-kirja, Lasten Keskus (syyskuu)
Aatoksen kissa on kadonnut ja hän etsii sitä historian lehdiltä nykyaikaan hypänneen filosofi Aspasian kanssa. Etsintäreissulla kohdataan menneitä ja nykyisiä ajattelijoita, mutta löytyykö kissa? Kirja filosofiasta ja kysymyksistä. Mistä tietää että tietää? Entäpä kumpi oli ennen, ylämäki vai alamäki?

Sirpa Sironen-Hänninen, Leea Mattila ja Henna Ryynänen: Hellästi hellien, Mäkelä (elokuu)
Vauvaperheen arjesta kertovat runot houkuttelevat iloiseen ja lempeään vuorovaikutukseen vauvan kanssa.

Kai Vainiomäki: Miten eläimet nukkuvat, Myllylahti (elokuu)
Oletko koskaan miettinyt, miten eläimet nukkuvat? Osa nukkuu ihmisten kainalossa, mutta suurella osalla on aivan omat tyylinsä, osa nimittäin torkkuu pieniä pätkiä, osa taas vetelee hirsiä vuosia, osa nukkuu seisten ja osa toinen silmä auki.

Miikka Pörsti & Anne Vasko: Gorilla, S&S (syyskuu)
Eino murtuu helposti palasiksi, varsinkin kun häntä surettaa. Samassa päiväkodissa olevaa Gorillaa kiehtoo Einon erityisominaisuus ja se pelotteleekin Einoa aina kuin mahdollista. Sitten tapahtuukin jotain, mikä saa Gorillan hajalle, ja kaikki muuttuu.

Julia Vuori: Sieni ja ystävyyden voima, Otava (kesäkuu)
Sieni tuntee olevansa erilainen, eikä sen elämä ole aina kovin herkkua. Onneksi on ystäviä, jotka auttavat silloin, kun mieli on kovin apea!

Lasten romaanit:

Elisabet Aho: Helmi, salaperäinen tyttö, Myllylahti (syyskuu)
Vappu ja Annika asuvat hylätyn päiväkodin läheisyydessä. Autio paikka houkuttaa leikkimään ja kellarikäytävä vie sisälle päiväkotiin, jossa vastaan tulee salaperäinen tyttö, Helmi, joka johdattaa tytöt talon sokkeloihin. Sitten Helmi joutuu hätään, mutta onnistuvatko lapset auttamaan häntä?

Antti Ala-Jokimäki: Armas Karviainen, Avain (elokuu)
Tavallinen epätavallinen cockerspanieli Armas Karviainen on iltaisin ihan tavallinen koira ja päivisin rikoksia ratkova koira. Nyt Armaan etsivätoimistolla on ratkottavana dimangein ja smaragdein koristellun kuninkaallisen kaulapannan ryöstö.

Pip Bird ja David O'Connell (kuvitus): Yrmeä yksisarvinen - Yksisarviskoulu alkaa, Otava (kesäkuu)
Mira aloittaa malttamattomana Yksisarviskoulun, jossa jokaiselle oppilaalle määrätään oma toinen toistaan uljaampi ja kimaltavampi yksisarvisystävä. Miralle määrätty yksisarvinen, Teppo, ei kuitenkaan ole ihan se yksisarvisista uljain ja kimmeltävin, mutta ehkä se yrmein... Uusi sarja yksisarvisista alkaa. 

Karin Erlandsson: Yöjuna, S&S (lokakuu)
Danja asuu perheensä kanssa kauniissa vanhassa asemarakennuksessa, jonka ohi kulkee junarata, jota ei enää käytetä. Danjan mummi vaipuilee usein omiin maailmoihinsa ja eräänä iltana mummi on kadonnut huoneestaan. Samaisena yönä Danja herää pikajunan ääneen, onnistuu pysäyttämään sen ja ilmenee, että kaikki sen matkustajat ovat kadottaneet jonkun rakkaansa. Löytyvätkö kadonneet?

Hannele Huovi ja Paula Mela (kuvitus): Viikinkipoika Turn Hurjapää, Tammi (lokakuu)
Seikkailusatu viikinkikuningas Sigmund Sisupussin ja runoilija ja kuningatar Ingrid Perhosen vauhdikkaasta pojasta Turn Hurjapäästä.

Vuokko Hurme ja Reetta Niemensivu (kuvitus): Värikkäät - Tiukun salaisuus, S&S (elokuu)
Tiukun perheellä on ihmeellisiä värivoimia, eli värikkäät pystyvät hallitsemaan oman värisiään tavaroita ja asioita. Tiuku on punainen, sisko Meri sininen, pikkuveli Tapiolla väri on vielä etsinnässä. Taitojaan piilotteleva Tiuku ei enää aio olla ulkopuolinen, kun perhe muuttaa Ruskarinteen taloyhtiöön.

Magdalena Hai ja Teemu Juhani (kuvitus): Neiti Kymenen ihmeellinen talo, Otava (kesäkuu)
Neiti Kymene ei pidä ihmisistä ja hänen arvoituksellisessa talossaan on neidin lisäksi vain apinoita. Yhtenä päivänä hurjista bengalintiikereistä huolimatta neidin ovelle tupsahtaa kadonnutta Rohkeuttaan etsivä likainen pikkupoika, joka ei aio lähteä ennen kuin löytää etsimänsä...

Elina Hirvonen ja Nadja Sarell (kuvitus): Julia ja Pehmoeläinten maailmanneuvosto, Tammi (syyskuu)
Jännän seikkailutarinan aloitus, jossa pehmoeläimistä paljastuu vallan mielenkiintoinen asia, niillä nimittäin on oma avaruudessa päämajaansa pitävä maailmanneuvosto. Pehmoagentit seuraavat lapsia monitorien kautta ja toimivat salamannopeasti, kun huomaavat lapsen tarvitsevan apua. Ja nyt Julia tarvitsee niitä.

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita - Lumikuningattaren lumous, Otava (lokakuu)
Greta yrittää pelastaa kadonnutta pikkuveljeään ja päätyy Tarinankertojain killan kokelasjäseneksi sadunomaiseen Talventaikaan, jossa Gretan on opittava kertomaan oma tarinansa, ennen kuin Kain pelastaminen on mahdollista.

Maria Lassila ja Maria Vilja (kuvitus): Eeva ja harmaakaapu, Karisto (syyskuu)
Eevan äidin veli on kuollut ja sen myötä suru ja harmaakaapu on kietonut kodin otteeseensa. Eeva haluaa ymmärtää, mutta tulee kysyneeksi vaan kysymyksiä, joista aikuiset suuttuvat.

Minna Levola: Tylsä elämäni, Karisto (elokuu)
Lindan elämä on tylsää ja häntä harmittaa suunnattomasti, kun hänellä ei ole korvissa reikiä, eikä edes muuta lemmikkiä kuin akvaariokalat. Onneksi on bestis Emmis.

Roope Lipasti ja Harri Oksanen (kuvitus): Lätkä-Lauri ja räpylän henki, WSOY (syyskuu)
Lätkä-Lauri hyppää omaan sarjaan. Joukkueensa maalivahtina loistanut Lätkä-Lauri joutuu uudessa seurassa taistelemaan ykkösvahdin paikasta. Löytyykö ihmeräpylästä vielä taikaa vai suututtaako Lauri räpylän hengen?

Mikki Lish ja Kelly Ngai: Taikuuden talo, Aula & co (elokuu)
Hedy ja Spencer laitetaan jouluksi isoisän luo, taloon, joka pursuaa taikaesineitä. Kun pölyisiin kehyksiin alkaa ilmestyä viestejä, pääsevät lapset kadonneen isoäidin jäljille. Avukseen he saavat puhuvan hirvenpään ja karhuntaljan sekä joukkion ruumiistaan irtaantuneita henkiä. Uuden seikkailusarjan aloitus.

Päivi Lukkarila ja Reetta Niemensivu (kuvitus): Ponimme Possukka, Karisto (toukokuu)
Kirja kertoo kirjailijan lemmikkiponin tarinan aina varsasta hevosvanhukseksi asti. Mukana myös tieto-osuuksia mielenkiintoisista hevosasioista.

Jari Peltola: Anton ja kadonneet koirat, Otava (toukokuu)
Eläinlääkärin kissa Anton asuu Terveystassu-nimisessä hoitolassa. Seudun lemmikit ovat Antonille tuttuja ja kun koiria alkaa kadota, päättää Anton selvittää mysteerin huolimatta siitä, ettei se juurikaan koirista perusta...

Anja Portin: Radio Popov, S&S (syyskuu)
Alfredin äiti on häipynyt ja isä viipyy työmatkoilla, joten poika elää käytännössä yksin. Postia jakava Hiippari, omalaatuinen Amanda Lehtimaja, johdattaa Alfredin kuitenkin unohtumattomaan seikkailuun, joka muuttaa monen yksinäisen lapsen elämän.

Cristal Snow ja Kati Vuorento (kuvitus): Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku, Tammi (lokakuu)
Penni Pähkinäsydän on pieni keijuipana, joka pitää naapuriin muuttanutta kaikkitietävää keijupoikaa Markka Meritähteä sietämättömänä. Penni pyytää ystävät avukseen leipomaan kadotuskakkua, mutta kun kakku on valmis, joutuu Penni miettimään, että miksikäs se keijupoika pitääkään saada kadoksiin. 

Miina Supinen ja Anni Nykänen (kuvitus): Rosmariini – Mättömadon salaisuus, WSOY (lokakuu)
Kokkiklubin porukka loikkaa omaan sarjaan. Rosmariini kavereineen matkaa pullalaivalla vadelmalimujoessa kohti Kumariaa. Matka loppuu alkuunsa, sillä eräs Mättömato ahmii pullalaivan palasiksi. Miten porukalle käy?

Joonas Tolvanen ja Janne Kukkonen (kuvitus): Jademiekan arvoitus, Otava (toukokuu)
Jaakon ja Eliaksen mummi on työtehtävissä Pekingin suurimmassa museossa ja pojat pääsevät Kiinaan tapaamaan mummia. Matkasta tuleekin yllättäen ihan erilainen, kun tavallisen turistireissun sijaan veljekset tempautuvatkin aikamatkalle menneeseen aikaan. Miten kaikkeen liittyy vanha onnenkoru, lohikäärmeen poikanen, keisarin tytär ja jademiekka?

Arttu Unkari ja Kai Vaalio (kuvitus): Isämies ja räjähtävä kakka, Otava (kesäkuu)
Hullun keksijän kakkaräjähdys lennättää ministerin Kuuhun ja uusia räjäytyksiä on luvassa, jos keksijän arvoitusta ei ratkaista. Isämies, tuo poliisivoimien ylpeys, päättää ottaa tapauksen selvitettäväkseen, mutta yhdeksänvuotias Oona tietää, että tutkimukset ovat isäilyä. Niinpä tyttö ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Katja Kyllönen/Sivupiiri