20 tietokirjaa ympäristöstä

Teema
28.1.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tälle kirjalistalle on koottu 20 uudehkoa ja ajankohtaista ympäristöteemaista tietokirjaa. Teokset käsittelevät mm. meriä, metsiä, hyönteisiä, ruokavaliota, säätä, ilmastonmuutosta, ihmisen vaikutusta luontoon ja ympäristöön liittyviä tunteita. Listan loppupäässä on kolme englanninkielistä kirjavinkkiä. Helsingin kaupunginkirjastossa koottu listaus julkaistaan Luonto lainassa -teemaviikolle 2020. Viikon teemana on tänä vuonna vesiensuojelu. Lista liittyy myös Helsingin kaupunginkirjaston Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän 10-vuotisjuhlavuoteen. Kirjojen kuvaukset on poimittu kustantajien esittelyteksteistä.

Makupalat.fi:n linkkivinkkejä: Luonnonsuojelu, Ilmastonmuutos, Itämeri ja vesien suojelu

Asumiskelvoton maapallo : elämä lämpenemisen jälkeen 
Wallace-Wells David, Otava 2019, 331 s.

Kaikki mitä sinun pitää tietää ilmaston lämpenemisestä. Tilanne on pahempi kuin tiedämme. Ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa vähätellään ilmiön vakavuutta. Kirja kuvaa vakuuttavasti tieteelliseen tutkimukseen nojautuen ilmastonkriisin vaikutuksia eri elämänalueilla. Samalla kirja kutsuu ihmisiä toimimaan – kun vielä voimme.

Meren lumo : elämää pinnan alla
Nurminen Juha, Kettunen Niko, John Nurmisen säätiö 2019, 199 s.

Vaahtopäiden alla, syvän sinisen meren maailmassa, avautuu elämän taianomainen kirjo. Aalloissa keinuvat levät, korallien kätköissä uivat kalaparvet ja koko muu meren eliöstö ovat mittaamaton, huikaiseva universumi, jota me ihmiset pääsemme vain kurkistamaan. Aikojen alusta asti elämä merissä on saanut kehittyä omalla painollaan, mutta viime vuosikymmeninä ihmisen piittaamattomuus on aiheuttanut suurta tuhoa.

Hyvä, paha muovi – Vähennä viisaasti
Kohvakka Johanna, Lehtinen Liisa, Minerva Kustannus 2019, 182 s.

Mitä muovit ovat ja miten niistä tuli niin suosittuja? • Mitä mikromuovi on ja mitkä ovat sen merkittävimmät lähteet? • Kuinka ratkaisemme merten roskaantumisen? • Ovatko biohajoavat muovit ja biomuovit ekoteko? • Mikä merkitys muovilla on resurssitehokkuudessa? • Miten materiaalien ympäristövaikutuksia voidaan mitata? • Miten voimme vähentää muovin ja muiden materiaalien kulutusta? • Mikä on Suomen muovijalanjälki? Muun muassa näihin ajankohtaisiin kysymyksiin saadaan vastaus kirjassa Hyvä, paha muovi.


Jos hyönteiset katoavat...
Sverdrup-Thygeson Anne, Minerva Kustannus 2019, 222 s.

Kirja vie matkalle hyönteisten jännittävään maailmaan. Se kuvaa mukaansatempaavalla tavalla maailman runsaslajisinta eläinryhmää, joka pyörittää maailmaa pienestä koostaan huolimatta – tai ehkä juuri sen takia. Maapallolla elää 200 miljoonaa hyönteistä jokaista ihmistä kohden. Ilman näitä pikkuotuksia elämä planeetaltamme katoaisi kokonaan. Vaikka hyönteisiä on maailmassa valtavasti, niiden määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun.

Monimuotoisuus : kertomuksia katoamisista
Kauppinen Juha; piirrokset: Kauppinen Lotta, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2019, 349 s.

Ajatuksia herättävä tutkimusmatka suomalaiseen luontoon. Luonnon monimuotoisuus hupenee. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? Kuinka ilmiö näkyy Suomessa? Palkittu tutkiva toimittaja Juha Kauppinen lopetti toimittajan työnsä puoleksitoista vuodeksi selvittääkseen, mistä luonnon monimuotoisuuden katoamisessa on kysymys. Syntyi reportaasikirja matkasta Suomeen, suomalaisten lajien katoamispaikoille.

Selviytymisopas : maailma muuttuu, näin jäät henkiin
Rantala Riku & Milonoff Tunna, Johnny Kniga 2018, 181 s.

Elämme ennennäkemättömän murroksen kourissa. Internet, väestönkasvu ja luonnonvarojen liikakulutus ravistelevat elämän ja ympäristön perustuksia. Miten maailma voitaisiin pelastaa? Riku Rantala ja Tunna Milonoff keskustelevat eri alojen asiantuntijoiden kanssa ja etsivät keinoja maailman pelastamiseen.

Luonto ihmisen aikakaudella
Turunen, Seppo, Into 2019, 316 s.

Ilmastonmuutos on tosiasia. Ihmiskunta on kuitenkin tehnyt jo paljon haittojen vähentämiseksi. Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen pohtii kirjassaan, millainen tulevaisuus ihmiskunnalla ja luonnolla on, ja tulee siihen lopputulokseen, että tulevaisuutemme on ainakin kohtuullinen.

Farmageddon : halvan lihan todellinen hinta
Lymbery, Philip & Oakeshott Isabel, suomentanut: Johanna Koskinen, Into 2018, 391 s.

Kirja on järisyttävä tutkimusmatka ruuantuotannon suljettujen ovien taakse ympäri maailman – Euroopasta Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Latinalaiseen Amerikkaan. Se herättelee meitä muuttamaan nykyisenkaltaista ruuantuotantoamme ja pyrkii löytämään ratkaisuja parempaan maatalouteen.

Lihan loppu
Auvinen Suvi, Kosmos 2019, 247 s.

Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi on tullut jäädäkseen: kasvissyönti. Lihantuotannon päästöjen vuoksi kasvissyöntiin siirtyminen saattaa olla jopa väistämätöntä. Mutta mitä lihan loppu tarkoittaa maatalouden, politiikan, terveyden tai liiketoiminnan kannalta? Tapahtuuko merkittävin muutos teknologian avulla vai asenteissamme? Journalistinen tietokirja Lihan loppu etsii ratkaisuja aikamme kiireellisimpään kysymykseen: mitä syömme huomenna?

Metsä meidän jälkeemme
Jokiranta Anssi, Juntti Pekka, Ruohonen Anna, Räinä Jenni, valokuvat: Jokiranta Anssi, Like 2019, 271 s.

Metsäkirja uudelle sukupolvelle. Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, joissa hakkuut ovat ennätysmäisen suuria. Miten tähän on tultu? Mitä voitaisiin tehdä, jotta metsäluonto säilyisi seuraaville sukupolville? Journalistisella otteella kirjoitettu teos tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen.

Sää joka muutti maailmaa
Rosenlund Marcus, suomentanut Lempinen Ulla, Kustantamo S&S 2019, 262 s.

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kirjoittaa ensimmäisessä tietokirjassaan siitä, kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Viihdyttävästi ja eloisasti Rosenlund johdattaa lukijan niin esihistoriallisiin kuin myöhäisempiin tapahtumiin. Teos muistuttaa laajakatseisuudessaan maailmalla menestynyttä Yuval Noah Hararin Sapiensia, samalla se on tärkeä puheenvuoro ihmiskunnan vaikeuksista nykyisen ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Sydämen asioita : perhe ja planeetta kriisissä
Ernman Malena, Ernman Beata, Thunberg Greta, Thunberg Svante, Tammi 2019, 326 s. 

Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden ja hänen perheensä koskettava tarina. Ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme ja yhä useampi kokee ympäristöahdistusta. Kirja kertoo tositarinan perheestä, joka käsittelee henkilökohtaista kriisiään ryhtymällä taistoon ilmastonmuutosta vastaan.

Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen
Isomäki Risto, Into 2019, 287 s.

Miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja tulla kansainväliseksi sankariksi? Risto Isomäki käy läpi kymmeniä suomalaisten yhtiöiden, tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen jo käynnissä olevia hankkeita, joista monilla voi olla maailmanlaajuista merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tienhaarassa – johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella
Pantsar Mari & Keronen Jouni, Docendo 2019, 280 s.

Ilmastonmuutos muuttaa kaiken. Mutta onko meillä keinoja reagoida muutokseen? Jos ilmastonmuutos halutaan torjua, yhteiskuntien ja ihmisten toimintamallien on muututtava nopeasti. Toisaalta jos ilmastokriisin torjunnassa epäonnistutaan, miljardit ihmiset joutuvat kärsijöiksi, mikä vaikuttaisi tuhoisasti talouteemme ja yhteiskuntarauhaamme - eikä tämä ole edes pahin skenaario. 

Mieli maassa? : ympäristötunteet
Pihkala Panu, Kirjapaja 2019, 336 s.

Panu Pihkalan uutuusteos Mieli maassa?  on ensimmäinen ympäristötunteiden käsikirja. Se on johdanto siihen, miten eri tunteet, tuntemukset ja mielialat – kuten myötätunto, järkytys, hämmennys, ilo ja suru – voivat liittyä luontoon ja ympäristöasioihin. Ekokriisin pahetessa tarvitsemme tekijän mukaan lisää taitoja kriisin herättämien tunteiden kanssa elämiseen.

Himmeä sininen piste
Haasjoki Pauliina, Osuuskunta Poesia 2019, 318 s.

Minkälainen olio on nykyihminen ja mikä on tämä avaruudessa kieppuva pallo, jota se asuttaa? Himmeä sininen piste etsii vastauksia yhdessä lukijan kanssa pallonmuotoista kotiamme koskeviin elintärkeisiin kysymyksiin. 

Viime vuosisadan tulevaisuuskuvitelmat alkavat näyttää hyvin erilaisilta, kun utopia fossiilisten energianlähteiden pohjalle rakentuvasta yhä laajenevasta sivilisaatiosta alkaa kaatua. Minkälaisena maailma ja sen elämä näyttäytyy nyt, kun tiedämme yhä enemmän omasta rajallisuudestamme?

250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Saramäki Rinna, Otava 2020-01-06, 220 s.

Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi.
 Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin. 
Muutos alkaa arjesta; pieneltäkin tuntuvilla teoilla on suuri vaikutus!

There is no Planet B : a handbook for the make or break years
Berners-Lee Mike, Cambridge University Press 2019, 288 s.

The ecology book
Foreword by Juniper Tony; senior editors: Fewster Helen, Hallinan Camilla, Dorling Kindersley, Limited 2019, 352 s.

The Green New Deal : why the fossil fuel civilization will collapse by 2028, and the bold economic plan to save life on earth
Rifkin Jeremy, St. Martin's Press 2019, 290 s.