10 helleaaltoa

Kirjahylly

10 kirjaa

20.7.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Hyllyssä on 10 kirjaa, joiden tapahtumien taustalla huokuu tukala helleaalto.

 

John Ajvide Lindqvist: Kuinka kuolleita käsitellään (Gummerus 2010, suom. Jaana Nikula)

"Tukholmaa pitkään koetellut helleaalto jännittyy kaupungin ylle valtaisaksi sähkökentäksi – kuin käänteiseksi sähkökatkokseksi. Taivaalla ei näy pilveäkään jännityksen yhä voimistuessa. Yhtäkkiä sähkökenttä katoaa, ilman pamahdusta tai romahdusta. Eläkkeellä oleva toimittaja Gustav Mahler kutsutaan ruumishuoneelle, missä kuolleet ovat heränneet henkiin."

Saul Bellow: Uhri (Tammi 1967, suom. Pentti Saarikoski)

"New Yorkin loppukesän helteen ja vaimon poissaolon aiheuttaman tyhjyyden lamaama lehtimies Asa Leventhal saa yllättäen niskoilleen vastenmielisen tunkeilijan, joka syyttää häntä vuosientakaisesta paikanmenetyksestään." (Aikalaisarviosta)

L. P. Hartley: Sananviejä (Tammi 1955, suom. J. A. Hollo)

"Leo, 13-vuotta, viettää kesän 1900 helteisiä viikkoja ystävänsä luona englantilaisella maaseudulla. Yläluokkaiseen kartanoelämään kuuluvat krikettipelit, tanssiaiset, hillitty käytös ja kello viiden tee. Särön tähän idylliin tekee ystävän sisaren salattu, epäsäätyinen suhde lähiseudun maanviljelijään."

Risto Isomäki: Herääminen (Tammi 2000)

"Eletään vuotta 2038. Ilmaston lämpeneminen on riistäytymässä käsistä ja Suomi tuskailee helleaallon kourissa. Pohjoisella havumetsävyöhykkeellä riehuu metsäpaloja. Merenpohjan metaanijääesiintymät alkavat sulaa."

J. G Jones, Brian Azzarello, Lee Bermejo: Vartijat ennen (Egmont 2013, suom. Marko Kantola ja Jouko Roukosenmäki)

"Lee Bermejon taiteilema Rorschach sijoittuu 70-luvun New Yorkiin, jossa häiriintynyt Walter Kovacs jakaa oman käden oikeutta huumekauppiaille ja gangstereille. Samaan aikaan kaupunkia piinaa 'Bardiksi' nimetty sarjamurhaaja, joka koristelee uhrinsa runonpätkillä. Helleaalto ja sähkökatkot taustoittavat ankaraa tarinaa, ja väkivaltaiselta loppuratkaisulta tuskin voidaan välttyä..."

Patrick Modiano: Kadonnut kortteli (WSOY 1987, suom. Jorma Kapari)

"Englantilainen kirjailijan Ambroise Guise palaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Ranskaan, Pariisiin, missä hän Jean Dekker –nimisenä on viettänyt varsinaisen nuoruutensa. – – Ja hetkellä, jolloin hän astuu sisään nuoruusvuosiensa isällisen ystävän, itsemurhan tehneen katkeroituneen lakimiehen asuntoon, nousevat esiin menneisyyden varjot kuin helleaallon nostattama haamujen joukko."

Maggie O'Farrell: Varoitus tukalasta helteestä (Schildts & Söderströms 2014, suom. Maija Kauhanen)

"Heinäkuinen Lontoo on helleaallon lamauttama. Sadetta ei ole kuulunut kuukausiin, kirvat ovat vallanneet puutarhat, vettä säännöstellään. Vuosi on 1976, ja Robert Riordan kertoo vaimolleen Grettalle piipahtavansa ulkona ostamassa sanomalehden. Robert Riordan ei palaa aamuostoksiltaan."

Outi Pakkanen: Helle (Otava 2015)

"Vesivahinko suistaa Anna Laineen elämän raiteiltaan. Tyylitietoisuudestaan tarkka Anna joutuu ullakko­asunnostaan evakkoon tuttavan vanhan tädin kissan­hajuiseen kaksioon ja purkaa kärsimystään kokkaamiseen. - - Töölöläiskerrostalon tunnelmassa on sitä paitsi jotain outoa. Se paljastuu viimeistään pihajuhlissa, jotka päättyvät vuosisadan ukkosmyrskyyn."

Marianne Peltomaa: Ei valoa tunnelissa (Schildts 2005, suom. Tarja Teva)

"Eräänä varhaisena elokuun aamuna aivan Helsingin keskustasta löytyy murhatun naisen ruumis. Kaupunkia on kiusannut helleaalto, ja linja-autoaseman kohdalla on vain Kampin ammottava kuilu. Johtolankoja on vähän, ja poliisivoimat kamppailevat aikaa vastaan. Iskeekö murhaaja uudestaan?"

Arttu Tuominen: Muistilabyrintti (Myllylahti 2015)

"Vanhempi rikoskonstaapeli Janne Rautakorpi joutuu perheineen auto-onnettomuuteen ja loukkaantuu vakavasti. Viisitoista vuotta myöhemmin hän on palannut Porin poliisin väkivaltayksikköön ylikonstaapeliksi, mutta pahasti ruhjoutuneena ja kroonisten kipujen riuduttamana. Keväistä Poria ravistelevat helleaalto ja rajut mielenosoitukset, joissa vaaditaan Liisantorille pystytettyä teollisuusneuvoksen patsasta siirrettäväksi."