Tipset

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

De flesta av oss förknippar Klas Östergren först och främst med kulttrilogin om Henry Morgan. Men Östergren har redan länge också varit en av Sveriges stora julskildrare. Nu ges ett urval av hans julberättelser ut i novellsamlingen Julrevy i Jonseryd. Kom i julstämning med Östergrens komiska, vemodiga och kloka berättelser om vår underbara men ibland också rätt så jobbiga vinterhögtid!

Eufori

Eufori

Elin Cullhed fick årets Augustpris för sin roman Eufori. ”I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära”, skrev juryn i sin motivering. ”På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra.” Om du är intresserad av Sylvia Plath, läs även de här böckerna!

Med egen hand

Med egen hand

Suzanne Brøgger är en dansk ikon. Hon är en av Danmarks främsta författare och medlem av Danska Akademien; performancekonstnär och musiker; landsbygdsbo och vardagsmystiker. Ifjol fick vi läsa om Brøggers liv i Alf van der Hagens underbara Samtalsmemoarer, och nu är Brøgger själv aktuell med en ny bok, en samling essäer, intervjuer och prosaberättelser. Intressant, insiktsfullt och humoristiskt om vår gemensamma värld och tid. – Suzanne Brøgger fyller 77 år i dag.

Nattavaara

Nattavaara

FN:s klimattoppmöte i Glasgow avslutas i dag. COP26 till ära vill Boksampo rekommendera en dystopisk spänningsroman som utspelar sig i en nära framtid där världen har drabbats av klimatförändringen. Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert skildrar ett splittrat och laglöst Sverige där hunger, fattigdom och våld är vardag. Välkommen till tiden efter katastrofen – till år 2049 och den självutnämnda republiken Nordmark som en gång var Norrbotten…

Årets Bookerpris till Damon Galgut

Årets Bookerpris till Damon Galgut

Damon Galgut vinner årets Bookerpris. Vinnarromanen The promise finns tillsvidare bara på engelska, men flera av Galguts tidigare böcker har kommit ut i svensk översättning. Bekanta dig med den nya bookerprisvinnarens verk här!

Ljusnan du mörka

Ljusnan du mörka

Det är spöktider! Många firar Halloween på amerikanskt vis, men Norden har också en egen, rik folktro och folktradition med övernaturliga väsen och fenomen. Så följ med på en båtfärd längs älven Ljusnan i Hälsingland och möt lyktgubbar, spöken, älvafolk, gruvvarelser, hemsökta antikviteter och andra oförklarliga saker. Berättelserna i novellsamlingen Ljusnan du mörka av Lars Landgren utspelar sig för det mesta i nutid men har sitt ursprung i folksagor och knyter an till en gammal muntlig berättartradition. Samlingen innehåller 17 suggestiva och krypande otäcka historier. Läs – om du vågar…!

Nykomlingen

Nykomlingen

Visste du att Shakespeare lånade flitigt ur andras texter när han skrev sina pjäser? Intrigen i tragedin Othello är till exempel hämtad från en italiensk novell med titeln ”Un Capitano Moro” från 1565. Nu har i sin tur Shakespeares Othello fått en nytolkning! Romanen Nykomlingen förflyttar den klassiska pjäsen till 1970-talet, där handlingen utspelar sig under en enda dag på en skolgård utanför Washington, D.C. Vad händer när Osei, en färgad pojke börjar på en skola där alla andra är vita? En omskakande och – tyvärr – högaktuell berättelse om ras, makt och utanförskap. – Författaren Tracy Chevalier är född 19.10.1962.

Blodsleken

Blodsleken

I dag är det 101 år sedan Mario Puzo föddes. Hans genombrottsroman Gudfadern är en klassiker inom maffialitteraturen, men det finns också många andra bra böcker för den som fascineras av Cosa nostra, 'Ndrangheta och andra kriminella organisationer. Blodsleken av Roberto Saviano skildrar den nya, moderna generationen inom Camorra, den neapolitanska maffian. Det är ett gäng tonåringar som använder brutalt våld för att skaffa sig makt och pengar – och har ingen respekt för de gamla, traditionella reglerna. Blodsleken är den första boken i serien Camorrans barn.

Blodsbröder

Blodsbröder

I dag firar vi den finska litteraturens dag! Dagen till ära vill Boksampo passa på och rekommendera en finsk roman! Blodsbröder av Arttu Tuominen är en psykologisk spänningsroman som blev utsedd till 2020 års bästa deckare i Finland och var dessutom nominerad till Glasnyckeln. En man huggs ihjäl i samband med något som ser ut som ett vanligt fyllebråk som urartat. Men det visar sig snart att fallet inte är så enkelt. Spåren leder tillbaka till 1980-talet då en vänskap starkare än blodsband uppstod mellan två väldigt olika pojkar… – Boken kom ut i svensk översättning i september.

Lesbiska ligan

Lesbiska ligan

”Lesbiska ligan” kallades de fem kvinnor som åtalades för ”otukt som mot naturen är” i Stockholm 1943. De greps av polisen i samband med ett lägenhetsbråk på Östermalm, och pressades sedan om sina kärleksliv i långdragna och närgångna förhör. Samkönad kärlek var kriminellt, och fallet fick stor uppmärksamhet i pressen. För de fem kvinnorna blev konsekvenserna förödande. – Den verklighetsbaserade Lesbiska ligan är Mian Lodalens (född 1.10.1962) nyaste bok och den andra i hennes romansvit om homosexuellas livsvillkor i Sverige under 1900-talet.

Läslov 2021 – lästips för vuxna

Läslov 2021 – lästips för vuxna

Höstlov är lika med läslov! Boksampo presenterar tolv intressanta resmål i böckernas värld, bland annat romanen Mannen som älskade Sibirien av Roy Jacobsen och Anneliese Pitz. Hela tipslistan hittar du här: https://www.boksampo.fi/sv/node/13009.

Dante på en timme

Dante på en timme

”Till mitten hunnen på vår levnads vandring / hade jag i en dunkel skog gått vilse / och irrat bort mig från den rätta vägen.” – Den gudomliga komedin är en av världslitteraturens riktigt stora klassiker, och nu i september är det 700 år sedan dess författare Dante Alighieri dog. Diktverket omfattar över 14 000 versrader – men lämna inte all hopp, ni som vill bekanta er med Dantes helvete, skärseld och paradis! Hjälpen är nära! I den förträffliga boken Dante på en timme får du snabbt en gedigen – och rolig – introduktion till den florentinska poetens liv, hans vandring genom dödsriket, och mycket annat.

Klassföräldrarna

Klassföräldrarna

Höstterminen har börjat igen! Familjevardagen kan vara riktigt hektisk när barnen är i skolåldern. Klassföräldrarna av Sara H. Olsson är en perfekt bok att koppla av med mellan varven. Vad händer när Malin och Anette, två helt olika mammor ska baka muffins för samla ihop pengar till en klassresa för årskurs fem? En hejdlöst rolig bok om att vara skolbarnsförälder.

Orkanen

Orkanen

Orkanen Ida har dragit fram över USA:s östkust den här veckan och lämnat efter sig stor förödelse. För sexton år sedan var det Katrina som slog till mot USA:s sydkust och dränkte New Orleans. Orkanen av Laurent Gaudé är en roman om de människor som blev kvar när staden evakuerades inför Katrina i augusti 2005 – om dem som inte kunde eller inte ville fly. Vi får följa fem människor som försöker överleva först stormen och sedan översvämningen och alligatorerna… En kort men intensiv bok om ett högaktuellt ämne.

Tullias värld

Tullias värld

Författaren Kerstin Ekman fyller 88 år! I fjol kom Ekman ut med Tullias värld, en personlig essäbok om antikens Rom. Romarriket var männens imperium, och vi vet inte mycket om kvinnors liv i antiken. I Tullias värld ger Ekman sig ut på en upptäcktsresa i historien, och utifrån olika källor – brev, litteratur, konst – målar hon upp en levande bild av Tullia, dotter till den berömda talaren, författaren och politikern Cicero, och den värld som hon levde i. En fascinerande liten bok för alla som intresserar sig för historia.

Tålamodets sten

Tålamodets sten

Hur är det att vara kvinna i det krigshärjade Afghanistan? I romanen Tålamodets sten vakar en afghansk hustru vid sin skottskadade, medvetslöse make. Hon börjar tala till mannen, och ur hennes monolog växer så småningom fram en bild av kvinnors förtryckta ställning i landets patriarkaliska samhälle. En kort, poetisk och intensiv roman om ett ämne som tyvärr blivit högaktuellt igen nu när talibanerna återtagit makten i Afghanistan.

Någonstans vid världens kant

Någonstans vid världens kant

”Jag skulle vilja lägga ifrån mig / Jaan och Kaplinski som två resväskor / jag släpat på / år ut och år in / från lägenhet till lägenhet / från stad till stad. / Ställa ner dem / i vägrenens fuktiga gräs / och gå barfota / anonymt / rakt österut / mot den avtagande kvällsbrisens sus / mot syrornas allt starkare sång / bortom vilken / högt över skogen / ses skimra / en enda blek stjärna.” (Ur Någonstans vid världens kant.) – Den estniska poeten, författaren och översättaren Jaan Kaplinski avled den 8 augusti 2021. Han blev 80 år.

Funnen död

Funnen död

Gretelise Holm har ofta kallats Danmarks deckardrottning, och flera av hennes kriminalromaner har nominerats till Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Men i Finland och Sverige har Holms deckare inte riktigt slagit igenom. Men bättre sent än aldrig! Funnen död, den sjätte delen i Holms deckarserie har just kommit ut i svensk översättning, så ta och tillfället i akt och bekanta dig med journalisten Karin Sommer nu! Rekommenderas starkt för alla som tycker om Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Anne Holt och Henning Mankell.

Fåglarnas hus

Fåglarnas hus

1952 gav Collins Press i London ut en liten bok med titeln Fåglar som individer. Något oväntat blev den snart en storsäljare och fick läsare i många länder. Boken skildrade fåglarnas liv och beteende på ett nytt och fascinerande sätt, men minst lika intressant var säkert också bokens författare, som ovanligt nog var en kvinna. Gwendolen ’Len’ Howard hade vid tidpunkten för bokens utgivning redan levt över tio år i en enslig liten stuga i Sussex med endast talgoxar och rödhakar som sällskap. Vem var hon egentligen, Len Howard, och varför hade hon valt att leva utanför samhället och umgås nästan enbart med fåglar? Fåglarnas hus är en fiktiv biografi om en ovanlig kvinna och hennes märkliga liv. – Den nederländska författaren och filosofen Eva Meijer har även gett ut en populärfilosofisk bok om olika sätt djuren kommunicerar på (Djurens språk, 2019).

Lästips till fruntimmersveckan

Lästips till fruntimmersveckan

Välkommen in i fruntimmersveckan! I stället för kaffe och namnsdagstårta bjudet Boksampo i dag på lästips. Vi har valt ut fem intressanta romaner ur vårens bokskörd – skrivna av kvinnliga författare som alla firar namnsdag den här veckan!

Pages