Tipset

Den naturliga komedin

Den naturliga komedin

Ulla Donner får årets Träskallehatten-pris! Priset delas varje år ut till en förtjänt finländsk serieskapare. Donners senaste bok, serieromanen Den naturliga komedin (2023), är en berättelse om miljöförstörelse och ekologisk kollaps. Den tar avstamp i Dantes Den gudomliga komedin och leder läsaren på en mörk vandring genom det helvete och den skärseld som är den – av människan – skövlade finländska skogen. Men trots den knivskarpa samhällskritiken är boken också rolig. Prisjuryn för Träskallehatten-priset skriver: ”Humorn i böckerna är insiktsfull. Donner är inte illvillig utan skapar en sympatisk samtidssatir. Donners verk visar hur allvarliga ämnen kan behandlas på ett varmt och förstående sätt.”

Profeterna vid Evighetsfjorden

Profeterna vid Evighetsfjorden

Donald Trump vill köpa Grönland, och nu är allas blickar vända mot världens största ö. Grönland har en lång och delvis problematisk historia: De första människorna anlände till Grönland för flera tusen år sedan. Vikingarna upptäckte ön på 900-talet, inuiterna tre hundra år senare och de europeiska invandrarna på 1700-talet. I dag har Grönland självstyre inom Danmark. Om du vill veta mera om Grönlands historia, läs Profeterna vid Evighetsfjorden av Kim Leine, en episk roman om grönländarnas uppror mot den danska kolonialmakten i slutet av 1780-talet. Romanen fick Nordiska rådets litteraturpris 2013.

Framtidsministeriet

Framtidsministeriet

Året lider mot sitt slut och nyheterna berättar om krig och konflikter, om ovanligt kraftiga stormar och massiva översvämningar. Men vi måste hoppas att saker och ting kan bli bättre. Framtidsministeriet av Kim Stanley Robinson är ett slags utopi om hur mänskligheten, genom hårt arbete, lyckas vända utvecklingen bort från klimatkris och orättvisa. Det är en lång roman, med många berättarröster och mycket fakta, realistisk men hoppingivande: Världen har ändå en chans! Boksampo önskar alla ett hoppfullt nytt år!

Snöänglar som flyger mot skymningen

Snöänglar som flyger mot skymningen

”Det finns något härligt absurt i Rakkas deckare, ett makabert stråk som skapar en fin kontrast med sommaridyllen berättelsen utspelar sig i.” Så skriver en recensent om Linda Rakkas bok Blåklockor som klingar på natten (2022), en mysdeckare som utspelar sig i Sparvdalen, en fiktiv by vid Göta kanal med ovanligt många mord och invånare som bär på mörka hemligheter. I boken Snöänglar som flyger mot skymningen återvänder vi till Sparvdalen och till byns pensionat som drivs av det trevliga men mycket besynnerliga paret Betsy och Sam Brunné. Julen nalkas, men en mördare går lös i byn igen och Sparvedal slott nås av dåliga nyheter… – Snöänglar som flyger mot skymningen är den tredje delen i serien Morden vid Göta kanal. Perfekt julläsning för dig som vill ha en lite annorlunda, lättläst och rolig mysdeckare med många oväntade vändningar. Boksampo önskar alla en god jul med mycket och god läsning!

Det Jakobstad ingen vill ha

Det Jakobstad ingen vill ha

Svenska Yles litteraturpris 2024 går till Rosanna Fellman för diktsamlingen Det Jakobstad ingen vill ha. ”Den nakna sanningen om en uppväxt i utanförskap och mobbning går rakt in i hjärtat och lämnar ingen läsare oberörd”, skriver juryn i sin prismotivering. Vad händer när man som vuxen återvänder till den stad där man har blivit mobbad? Går det att förlåta och försonas med det förflutna?

Mistelmysteriet

Mistelmysteriet

Molly Gray, den socialt lite udda hotellstäderskan från böckerna Städerskan och Den hemliga gästen, är tillbaka! Det är december och snart ska Molly och hennes nyblivne pojkvän Juan Manuel fira sin första jul ihop. Molly gör sitt bästa för att hedra sin älskade mormors jultraditioner, men varför beter sig Juan så konstigt och hemlighetsfullt? Och något mystiskt är på gång också på jobbet, det anrika lyxhotellet Regency Grand. Hur ska det gå för Mollys jul? – Unna dig en paus i julstöket och läs den mysiga julnovellen Mistelmysteriet av Nita Prose!

Mysiga julromaner 2024

Mysiga julromaner 2024

Nu är den äntligen här: december och den härliga julboksäsongen! Här är sex nya mysiga romaner som får dig att komma i julstämning.

Stargate - en julberättelse

Stargate - en julberättelse

Första advent är här! Stargate – en julberättelse av norska Ingvild H Rishøi är en annorlunda julroman. Det är en mörk men magisk julsaga från ett höghusområde i dagens Oslo. Där bor 10-åriga Ronja och hennes 16-åriga syster med sin ensamstående och alkoholiserade pappa. Det är december och Ronja drömmer om en julgran, men pappan har igen får sparken från jobbet och hänger på puben Stargate... – Kortromanen Stargate är en julsaga för vuxna, vacker men osentimental, skriven ur ett barns perspektiv. Rishøi är en av sin generations mest prisade norska författare. Hon debuterade 2007 och har fått de flesta stora litterära priser i Norge. Stargate från 2021 är hennes första roman.

Goulds bok om fiskar

Goulds bok om fiskar

Sketchbook of fishes är en liten bok med 36 akvareller som föreställer olika fiskar. Bilderna målades av den engelska konstnären William Buelow Gould under hans vistelse på en straffkoloni på ön Sarah Island i Tasmanien på 1830-talet. Goulds bok om fiskar av den Bookerprisbelönta författaren Richard Flanagan är i sin tur en fiktiv berättelse om Goulds liv i Tasmanien och om hur fiskbilderna blev till. Bilderna har digitaliserats och du hittar dem här. – Européerna upptäckte Tasmanien den 24 november 1642 då den nederländske sjöfararen och upptäcktsresanden Abel Tasman nådde öns västkust.

Allt går sönder

Allt går sönder

Allt går sönder av Chinua Achebe är den mest lästa av alla afrikanska romaner. Handlingen utspelar sig i östra Nigeria, och tiden är sent 1800-tal då den så kallade Kapplöpningen om Afrika just har kommit i gång. Okonkwo är en ung man som bor i en traditionell afrikansk by. Han är kraftfull men oböjlig och konservativ, och när européerna anländer med nya värderingar och en ny religion, gör han uppror, vilket får tragiska följder. Allt går sönder utkom 1958 när Nigeria fortfarande var brittisk koloni, och var en av de första romaner som skildrade Afrika ur en afrikansk synvinkel. – Författaren Chinua Achebe föddes den 16 november 1930.

Havsörnens skrik

Havsörnens skrik

I dag den 9 november är det 20 år sedan författaren Stieg Larsson dog. Hans romansvit Millenium är en av Sveriges största boksuccéer genom tiderna. Den har blivit filmatiserad, bearbetad till serieböcker och fått flera fristående uppföljare. Den sjunde boken i Millenium-serien heter Havsörnens skrik. Den kom ut 2022 och är skriven av Karin Smirnoff. Smirnoff låter Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist lämna storstaden och flyttar dem till ett Norrland där kampen om naturresurserna blir allt hårdare mellan storbolagen och ursprungsbefolkningen. Salander och Blomkvist blir intrasslade i mörka hemligheter – korruption, maktmissbruk, maffiabrottslighet och våld. – Havsörnens skrik är den första delen i Smirnoffs planerade Millenium-trilogi. Den andra boken, Lokattens klor, kom ut tidigare i år.

Empusion

Empusion

Det är Halloweentider och dags för spökhistorier! Olga Tokarczuks nyaste roman har undertiteln ”Naturläkande skräck”, och också huvudtiteln Empusion är en anspelning på övernaturliga väsen. I boken får vi träffa en ung man som reser till ett sanatorium för tuberkulossjuka. Men snart börjar man ana någonting främmande och hotfullt bakom det vardagliga livet i den lilla kurorten i Alperna. Folket i byn berättar historier om mystiska mord, om ett naturväsen som dödar unga män. Det finns något illavarslande som lurar i den omgivande, novemberdimmiga skogen, bland mossa och sten… – Empusion är ett slags parafras på Thomas Manns klassiska roman Bergtagen, men en mycket mörk och feministisk sådan. Det är en bildningsroman och en deckare; en spökhistoria och ett hämnddrama. Happy Halloween!

Kungen av Nostratien

Kungen av Nostratien

Vem får Augustpriset 2024? En av de nominerade i kategorin ”Årets svenska skönlitterära bok” är Tony Samuelsson med Kungen av Nostratien. Romanen är både ”en bladvändare snudd på omöjlig att lägga ifrån sig och en existentiell thriller om skapande, språk och språklöshet som kräver eftertanke”, skriver tidningen Göteborgs-Posten om boken i sin recension. – Listan med alla nominerade hittar du på Augustprisets hemsida. Årets Augustpris delas ut den 25 november.

En röst finns bara när någon hör den

En röst finns bara när någon hör den

"Det är möjligt att vakna / det finns parallella scenarier / det finns en vackrare värld // Ställ dig upp på din lilla surfbräda / den med bilden av sjöhästen / med vingar". – Ur diktsamlingen En röst finns bara när någon hör den (2020) av den finlandssvenska författaren Henrika Ringbom. Henrika fyller år idag den 20.10!

Genombrottet

Genombrottet

Kinesiska Can Xue är en av förhandsfavoriterna till Nobelpriset i litteratur 2024. Hennes debutroman Genombrottet kom ut på 1980-talet, men översattes till svenska först 2012. Boken är en berättelse om livet och människorna på den fiktiva Femkryddorsgatan. En ny granne har just flyttat in, och alla är oändligt nyfikna på den hemlighetsfulla Fru X. Snart börjar vilda spekulationer och rykten florera på Femkryddorsgatan… ”Det här är en gnistrande intelligent roman, som formar sig till en rejäl vidräkning med det kinesiska samhället. Can Xue är den kinesiska samtidslitteraturens grande dame, en experimentell, spännande, roande och oroande författare som alltid överraskar”, skrev Yukiko Duke om romanen i tidningen Vi läser. – Nobelpristagaren i litteratur tillkännages på torsdag. Vem tror du vinner priset i år?

Gubbe och katt

Gubbe och katt

Många av oss har ett husdjur hemma som är som en familjemedlem. Men vad tänker våra djurvänner egentligen om oss? I boken Gubbe och katt berättar Nils Uddenberg om sin älskade katt Kissen och funderar kring hennes själsliv. – I dag den 4 oktober firar vi djurens dag. 

En sista helg

En sista helg

Korta listan för årets Bookerpris är här! En av de sex författarna på listan är australiensaren Charlotte Wood. Den nominerade boken, Stone Yard Devotional, finns ännu inte i svensk översättning, men Woods roman The weekend kom ut på svenska ifjol med titeln En sista helg. Boken utspelar sig under en helg i december, i en liten stad på Australiens sydöstra kust där tre kvinnor samlas för att tömma strandhuset som har tillhört deras avlidna vän Sylvie. En sista helg är en klok, ärlig och rolig bok om kvinnlig vänskap och om att åldras. – Vinnaren av årets Bookerpris tillkännages den 12 november.

En legend

En legend

I dag den 21 september firar vi den internationella fredsdagen. Syftet med dagen är att stärka fredsidealen och att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året. – Romanen En legend av William Faulkner är en allegorisk berättelse om en vecka under första världskriget då både de franska och tyska soldaterna i skyttegravarna plötsligt vägrar att fortsätta kriga. Den starkt pacifistiska romanen vann Pulitzerpriset år 1955.

Jag sjunger och bergen dansar

Jag sjunger och bergen dansar

Katalonien i nordöstra Spanien är en autonom region som firar sin nationaldag den 11 september. Under historiens gång har Katalonien sett otaliga krig och konflikter, vilket har lämnat sina spår i folket och landskapet. I sin roman Jag sjunger och bergen dansar ger katalanska Irene Solà en röst till regionens människor och natur. Det är en berättelse om livet i en bergsby i de katalanska Pyrenéerna. ”[J]ag ville överskrida det mänskliga perspektivet och se världen från så många synvinklar som möjligt: människorna som bor där just nu, men även de som levde och dog där förr, eller någon som bara passerar, eller djuren och svamparna, eller en storm som närmar sig, eller de mytologiska varelser som sägs bo där, ja, till och med själva jordskorpan”, har Solà sagt om boken i en intervju. En lekfull, lyrisk och tankeväckande roman.

Huliganerna kommer på besök

Huliganerna kommer på besök

Författaren Jennifer Egan fyller år i dag den 7 september. Egan debuterade på 1990-talet med romanen Den magiska cirkusen, och 2011 vann hon Pulitzerpriset för Huliganerna kommer på besök. Boken är ett slags kollektivroman eller samling löst sammanlänkade noveller om en grupp människor i och i utkanten av den amerikanska musikbranschen. Det är tretton kapitel, tretton berättare och tretton samtidigt komiska och tragiska människoöden som knyts samman av musiken. En bok om tid och längtan, och om att bli vuxen.

Pages