Tipset

Kvinnor som pratar

Kvinnor som pratar

Bolivia firar sin nationaldag den 6 augusti. Formellt heter landet Mångnationella staten Bolivia eftersom befolkningen består av – bland annat – över trettio olika ursprungsfolkgrupper, afro-bolivianer, och vita med europeiskt ursprung. En fascinerande befolkningsgrupp i Bolivia är de så kallade mennoniterna, en protestantisk frikyrkorörelse som härstammar ursprungligen från Nederländerna. De lever i små kollektiv, avskilda från omvärlden, och är pacifister. Ändå avslöjades det 2009 att en grupp mennonitkvinnor hade under flera år blivit utsatta för sexuella övergrepp i en ultrakonservativ mennonitkoloni. Några år senare dömdes åtta män från kolonin till långa fängelsestraff. I sin roman Kvinnor som pratar ger den kanadensiska författaren Miriam Toews en röst åt de här utsatta kvinnorna. Kan de stanna kvar i kolonin? Eller ska de ge sig av och börja ett nytt liv i ett samhälle som är helt främmande och nytt för dem? Kvinnor som pratar är en oerhört spännande men också filosofisk och vackert skrivet roman om kvinnor, religion, ondska, förlåtelse och mycket mera.

Ett blodigt verk

Ett blodigt verk

Vinnaren av årets Bookerpris tillkännages den 17 oktober, och nu har den ”långa listan” på de tretton nominerade författarna publicerats. En av dem är skotska Graeme Macrae Burnet som är nominerad för sin nya bok, Case study, en fascinerande psykologisk thriller om psykoterapi, identitet och verklighet. Graeme Macrae Burnet var nominerad för Bookerpriset även 2016, då för boken Ett blodigt verk, där en släktforskande författare börjar gräva i ett gammalt mordfall som inträffade i de skotska högländerna på 1860-talet. Det är en intrikat roman som med hjälp av olika ”äkta” dokument från den ursprungliga utredningen redogör för den tragiska händelsekedjan som ledde en 17-årig torparson till att mörda tre människor.

Tre kvinnor och en kanalbåt

Tre kvinnor och en kanalbåt

En tur med en kanalbåt genom England i sällskap med två fruntimmer (och en hund)? Ett perfekt sätt att fira fruntimmersveckan! Eve, nyligen pensionerad, och Sally, nyligen frånskild, känner inte varandra från tidigare och vet ingenting om båtar, men en dag finner de sig tillsammans ombord på en kanalbåt som de har lovat köra från London upp till Chester. Hastigheten på kanalerna är begränsad till ungefär 6 km/h, så det blir en underbart långsam – men långt ifrån långtråkig – resa genom det somriga engelska landskapet. En livsbejakande och klok feelgood om kanalbåtar, vänskap och om att våga vända ett nytt blad i livet.

Familjelexikon

Familjelexikon

Boken Familjelexikon av Natalia Ginzburg är en fascinerande och fantastiskt rolig berättelse om en stor och färgstark judisk-katolsk familj i Mussolinis Italien. Den självbiografiska romanen är en av den moderna italienska litteraturens klassiker och den fick det prestigefyllda Stregapriset när den kom ut 1963. ”Ett lands komplicerade historia gestaltad genom en släkt.” Och: ”En stridsskrift för den humanism som är krigets och fascismens motsats.” Så skrev tidningarna Landskrona Posten och Aftonbladet om Familjelexikon när den kom ut i svensk nyöversättning i fjol. – Natalia Ginzburg föddes 14 juli 1916 i Palermo men växte upp i en bildad och politiskt vänsterinriktad familj i Turin där också Familjelexikon utspelar sig.

Utsikten från Castle Rock

Utsikten från Castle Rock

Författaren, Nobelpristagaren Alice Munro fyller 91 år i dag. Hon debuterade 1968 och har sedan dess blivit känd som den samtida novellkonstens mästare. Munro är född, uppväxt och bosatt i den kanadensiska provinsen Ontario, dit hennes förfäder utvandrade från Skottland. I novellsamlingen Utsikten från Castle Rock får vi läsa om släktens historia: om den mytomspunna herden Will O’Phaup som levde i Scottish Borders på 1700-talet, om James Laidlaws resa till det nya landet på 1800-talet – och om många andra, ända fram till nutid. Utsikten från Castle Rock är en fiktiv släkthistoria som bygger på verkliga händelser och personer.

Sommarens bästa deckare?

Sommarens bästa deckare?

Boksampo tipsar om tio nya deckare att läsa på stranden. Här finns såväl true crime och domestic noir som mysdeckare i Sunne-miljö och vinnare av det prestigefyllda Golden Dagger-priset. Följ med på en mördande fjällvandring i Sarek nationalpark eller övernatta på ett före detta sanatorium högt upp i de schweiziska alperna! Var med och lös ett låsta rummet-mysterium på det anrika hotellet Regency Grand, och läs hur det går till när Drottning Elizabeth II blir en hemlig privatdetektiv. Och glöm inte den sista boken i Åsa Larssons deckarserie om Rebecka Martinsson!

Mrs Pollifax i farten

Mrs Pollifax i farten

En vintagedeckare till midsommaren! I dag kryllar det av äldre damer som bekämpar brott i deckarhyllan, men så har inte alltid varit fallet. En av de första kvinnliga pensionärsdetektiverna var Emily Pollifax, en vithårig och något talträngd änkefru som gjorde sin entré 1966 i boken Den otroliga Mrs. Pollifax av Dorothy Gilman. Emily Pollifax är så uttråkad med sitt stillsamma liv i en villastad i New Jersey att hon söker jobb som agent för CIA – och blir, av misstag, också anställd! Mrs Pollifax i farten är den andra boken i serien om den här osannolika spionen, och den här gången skickas Emily på ett hemligt uppdrag till Turkiet. Serien om Mrs Pollifax består av fjorton roliga och fartfyllda spionäventyr. – Författaren Dorothy Gilman föddes den 25 juni 1923.

Nya historiska romaner

Nya historiska romaner

Böcker för dig som gillar att fåtöljresa tillbaka i tiden! Boksampo tipsar om vårens nya historiska romaner! Vill du uppleva den italienska Rivieran på det glada 1920-talet eller besöka 1940-talets Paris? Res till 1800-talets Philadelphia – eller till Sussex, England! Och glöm inte heller den lilla badorten Mölle under tidigt trettiotal! En del av romanerna bygger på verkliga händelser, andra är rent fiktiva. Här hittar du gripande människoöden, familjehemligheter och oförglömliga karaktärer. Trevlig resa!

Paradistorg

Paradistorg

Kommer du ihåg barndomens härliga somrar ute på sommarvillan? Det gör åtminstone Katha Wiik, huvudpersonen i romanen Paradistorg av Ulla Isaksson. Katha är en frånskild läkare i 60-årsåldern, och Paradistorg är namnet på familjens sommarställe, en gammal grosshandlarvilla i den Stockholmska skärgården. Dit har Katha bjudit in sina nära och kära för att återskapa barndomens sommaridyll. Men idyllen börjar snart krackelera och konflikter uppstå, som det ofta blir när en stor skara olika människor samlas. – Paradistorg kom ursprungligen ut 1973 och väckte debatt eftersom den tog ställning till frågan om kvinnors ställning i samhället och de så kallade nyckelbarnen. Tematiken är aktuell än i dag, berättelsen är stark, och Isaksson skildrar de mänskliga relationerna och barnens situation med djup förståelse och psykologisk kunskap. – Ulla Isaksson föddes den 12 juni 1916.

Feel good till hängmattan

Feel good till hängmattan

Semestertider nalkas, och Boksampo vill tipsa om nya feel good-böcker som passar perfekt för lata sommardagar i hängmattan. Vill du besöka ett litet kaneldoftande café i Köpenhamn eller ett våffelbruk i storslagen fjällmiljö? Vill du resa till Cornwall eller kanske till det idylliska New England? Eller trivs du bättre på ett koloniområde eller en engelsk bondgård? Här finns något för alla: gamla feel good-vänner och nya bekantskap; femtioplussare och bortsprungna katter; matlagningstävlingar – och en BH-buss!

Mr Potter

Mr Potter

Jamaica Kincaid är en prisbelönt amerikansk författare, professor i afrikanska och afroamerikanska studier vid Harvard University, och en ständig favorit till Nobelpriset i litteratur. Men vägen till framgången har inte alltid varit lätt. Kincaid föddes som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua den 25 maj 1949. Hemmet var fattigt, förhållandet med mamman svårt, och pappan frånvarande. I sina böcker har Kincaid ofta skrivit om uppväxten på Antigua och om mor-dotterrelationen; förhållandet med fadern tar hon upp i romanen Mr Potter (2002). Boken är ett försök att förstå vem pappan Roderick Potter riktigt var, och en uppgörelse med en barndom utan en närvarande far.

I min ungdom speglade jag mig ofta

I min ungdom speglade jag mig ofta

Författaren Per Gunnar Evander avled den 16 maj. Han debuterade 1965 med novellsamlingen Tjocka släkten, och har sedan dess gett ut ett 30-tal böcker. Albert Bonniers förlag beskriver Evanders romaner som ”fallstudier av folkhemmets förlorare”. Evanders sista bok, den självbiografiska och Augustprisnominerade I min ungdom speglade jag mig ofta, kom ut 2005 och väckte livlig debatt om romanens gränser och om hur en författare får skildra verkligheten. Själv kallade Evander boken en kärleksroman till sin avlidna dotter. – Per Gunnar Evander blev 89 år.

Morfin & andra noveller

Morfin & andra noveller

Michail Bulgakov är för de flesta av oss bäst känd som författare till Mästaren och Margarita. Men visste du att Bulgakov utbildade sig ursprungligen till läkare? Han inledde sin litterära karriär i Moskva i början av 1920-talet, men före det jobbade han som läkare bland annat vid krigsfronten och på en avlägsen landsortsklinik i Smolenskregionen. Samlingen Morfin innehåller ett tiotal av Bulgakovs noveller från 1920-talet, och merparten av dem bygger just på hans erfarenheter som distriktsläkare på landsbygden. – Michail Bulgakov föddes den 15 maj 1891 i Kiev.

Nattbitchen

Nattbitchen

I dag firar vi alla mammor. Och det är de sannerligen värda: att vara mamma är inget lätt jobb. I romanen Nattbitchen av Rachel Yoder blir en hemmamamma så utom sig av sömnbrist, monotoni och det orimliga modersidealet att hon förvandlas till – en hund! Nattbitchen är en annorlunda bok om moderskapets utmaningar – mörk, mystisk och hejdlöst rolig!

Madonnan vid Nilen

Madonnan vid Nilen

The Big Jubilee Read är namnet på en läskampanj som ordnas som en del av drottning Elizabeth II:s 70-årsjubileum som Storbritanniens regerande monark. Elizabeth är även det symboliska överhuvudet för länderna i Samväldet, och därför består kampanjens läslista av böcker från olika samväldesriken. Allt som allt innehåller listan sjuttio böcker, tio från varje årtionde av Elizabeths regeringstid. Bland de nyare böckerna finns till exempel den rwandiska författaren Scholastique Mukasongas debutroman Madonnan vid Nilen. Boken utspelar sig på en flickskola i 1970-talets Rwanda, ett land med sekelgamla etniska motsättningar mellan tutsierna och hutuerna. Hela boklistan hittar du på BBC:s hemsida: bbc.co.uk/arts. Följ med på ett läsäventyr till Samväldet!

Kommunist i kalsonger

Kommunist i kalsonger

Claudia Piñeiro är en av författarna på den korta listan för årets internationella Bookerpris. Den nominerade boken Elena knows finns ännu inte på svenska. Men om du är nyfiken på Piñeiro, läs hennes fina självbiografiska roman Kommunist i kalsonger (2016) där hon skildrar sin uppväxt i 1970-talets Argentina, under militärdiktaturen.

Örnen har landat

Örnen har landat

Örnen har landat är en klassiker inom spänningslitteraturen. Boken kom ut 1975 och blev det stora genombrottet för den brittiska författaren Henry Patterson, bättre känd som Jack Higgins. Berättelsen om de tyska fallskärmsjägare som under andra världskriget skickas till den engelska landsbygden för att kidnappa Churchill blev genast en bästsäljare och filmatiserades året därpå med bland annat Michael Caine, Robert Duvall, Donald Sutherland och Sven-Bertil Taube i huvudrollerna. Allt som allt skrev Patterson över åttio böcker som sålde i fler än 250 miljoner exemplar världen över. Patterson dog i lördags. Han blev 92 år.

För vad sorg och smärta

För vad sorg och smärta

Den 8 april firar vi den internationella romadagen. Romerna härstammar från Indien, men de utvandrade redan på 900- och 1000-talen till Europa och senare även till Amerika. Till Norden kom de första romerna redan på 1500-talet. – Romanen För vad sorg och smärta är en berättelse om en romsk familj i efterkrigstidens Sverige. Författaren Thom Lundberg är själv av romaniursprung och tillhör en resandesläkt. ”Vi måste få skriva om oss själva, våra egna berättelser”, säger han i en intervju på minoritet.se. För vad sorg och smärta är de svenska resandes egen roman och en viktig skönlitterär gestaltning av romernas liv och kultur i Sverige.

Främlingar jag känner

Främlingar jag känner

Oscarpriset för bästa film gick i år till CODA, en film om en om en familj med döva föräldrar och ett hörande och ett dövt barn. Om tematiken intresserar dig, läs också den delvis självbiografiska barndomsskildringen Främlingar jag känner av Claudia Durastanti som kom ut i svensk översättning ifjol. Hur är det att växa upp som hörande i en familj med två döva och excentriska föräldrar som vägrar använda teckenspråk?

Guld i blodet

Guld i blodet

Fira Ålandsveckan med en åländsk thriller! Vad har de våldsamma mord som kriminalkommissarie Ulla Johansson vid Mariehamnpolisen får i uppdrag att utreda att göra med postroddaren Olof från Eckerö och händelserna vid slaget mot Bomarsunds fästning under Krimkriget för över 150 år sedan? Den delvis historiska kriminalromanen Guld i blodet är skriven av J.K. Paasikivis sonsons son Mikael Paasikivi, och är den första delen i en trilogi som utspelar sig på Åland.

Pages