Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Prickiga katten på äventyr i Paris

Tipset 8.10.2021
Veckans boktips handlar om Pricken och Lucille, två katter som är ute på äventyr. Första boken (Prickiga katten på äventyr i Paris) börjar när Prickens matte och husse lämnar honom ensam hemma. Han blir ledsen och vill ut och resa. Han heter Prickiga katten, men kallas Pricken, för det är lättare att säga. Pricken tar sin mattes och husses spargrispengar och en resväska. Han vill till Paris, men för att komma dit måste han ordna pass och...

Bokhyllor

Läslovstips 2021 (kapitelböcker)

Bokhylla
Ge dig ut på resa med hjälp av böckerna under läslovet i bokbranschens läsekampanj 30.9-29.10. Här är boktips för barn och unga, gemensamt är att de på något sätt handlar om resor. Läs om Island, Stockholm, Paris och många andra ställen när och fjärran.

Ulf Nilsson 1948-2021

Bokhylla
Den mycket populäre svenske författaren Ulf Nilsson har avlidit. Han skrev ett stort antal böcker för barn och ungdomar, bland annat om lillasyster Kanin och kommissarie Gordon. I den här bokhyllan finns några av hans många böcker. 

Hösten kommer

Bokhylla
Det börjar bli höst ute. Dagarna blir kortare och kyligare, trädens löv får en vacker färg innan de faller till marken. På biblioteket finns en hel del böcker som passar bra att läsas på hösten. I den här bokhyllan finns en del av dem.

Om förskolor och skolor

Bokhylla
Det är dags för en ny termin och då passar det bra att läsa böcker om hur det är att börja i förskolan eller på första klass i skolan.

Sommarläsning för barn och unga

Bokhylla
Här följer tips på sommarläsning för barn och unga. Böckerna handlar om en mängd olika teman, men gemensamt är att de utspelas på sommaren. 
1
2
3
4
5

Aktuellt

Fotbollsböcker

Aktuellt i Sidospår 16.7.2021
Det finns en massa böcker om fotboll för barn och unga. Den här sommaren har vi kunnat njuta av EM i fotboll och det har kanske fått en del barn att bli intresserade av fotboll. Därför tänkte jag ta upp några fotbollsserier för barn. Klicka på seriens namn för att komma till bokhyllor där böckerna...

Boktips till Läsveckan 2021

Aktuellt i Sidospår 8.4.2021
Vi är nu mitt inne i Läsveckan, i år 5-11.4. Temat för 2021 är Läskunnighet - en medborgarfärdighet. Här följer några tips på böcker man kan läsa, inte bara under Läsveckan, utan hela året. Böckerna vänder sig till barn och ungdomar i olika åldrar. Jag länkar till bokhyllor där böckernas pärmbilder...

Övrigt innehåll