Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Om du håller mig hårt

Tipset 1.6.2020
Veckans boktips handlar om Bill, som studerar vid Handels. Under en festkväll med kompisarna Axel och Måns händer en fruktansvärd olycka som leder till att Bill blir handikappad. Han sitter i rullstol, har svårt att tala och har tappat minnet flera månader bakåt i tiden. Han kan inte fortsätta studera vid Handels, så han får plats på Stockrosgårdens folkhögskola, en skola för personer med olika funktionsnedsättningar, nära sjön Vättern.Han...

Bokhyllor

Simning och att lära sig simma

Bokhylla
Här är en bokhylla med böcker för de allra minsta och lite äldre barn som vill lära sig simma. Här finns många böcker om simhallar och badstränder.  Bokhyllan är uppställd i alfabetisk ordning.

Nallebjörnar

Bokhylla
På senaste tiden har nallebjörnar dykt upp i fönstren i mångas hem! Gå ut på en promenad och räkna hur många nallar ni ser i fönstren! Sedan, när biblioteken öppnar igen, varför inte passa på att låna nalleböcker!

Astrid Lindgrens sagoskatt

Bokhylla
Astrid Lindgren (1907-2002) skrev sammanlagt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker. Några av hennes mest kända karaktärer är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen på Saltkråkan och i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta, Madicken och Ronja Rövardotter.

Tove Janssons Muminböcker

Bokhylla
I år (2020) är det 75 år sedan den första Muminboken gavs ut! Den heter "Småtrollen och den stora översvämningen". I den boken letar Muminmamman och Mumintrollet efter sin pappa som är ute på äventyr. Det börjar regna med en stor översvämning till följd.

Helmets lilla läsutmaning 2020

Bokhylla
Här har vi samlat en del böcker som passar in för dig som vill följa Helmets lilla läsutmaning 2020.  Utmaningen har 25 punkter. Några punkter måste du som läsare själv välja bok till, t.ex.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Helmets lilla läsutmaning 2020

Aktuellt i Sidospår 7.2.2020
Helmets lilla läsutmaning 2020ConfigureHelmets lilla läsutmaning 2020 En bra läsare klarar sig. Då du läser lär du dig förstå olika sortens texter och du hittar ord till...

Bra tips på e-böcker för barn och ungdomar (del 3)

Aktuellt i Sidospår 15.5.2020
Här kommer del 3 av mina tips på e-böcker som kan läsas online. Dessa finns åtminstone vid e-biblioteket som används i Vasa och av Fredrikabiblioteken. Kolla om de finns även vid ditt e-bibliotek. Kom ihåg att lånekort med pinkod behövs och att e-biblioteken har en begränsning på hur många böcker...

Övrigt innehåll