Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Sonja och skilsmössan

Tipset 29.10.2020
Veckans boktips handlar om ett ämne som drabbar många familjer och då inte bara de vuxna, utan även barnen. Det handlar om skilsmässa; när barnen måste bo på två olika ställen, en vecka här och en vecka där, eller hur föräldrarna har ordnat det.I den här boken är det Sonja som lever med nyskilda föräldrar. Sonja är noga med att räkna. Pappa bor 985 steg från dagis, mamma bor 989 steg från dagis. Det är höst och kallt. Sonja behöver en mössa....

Bokhyllor

Halloween

Bokhylla
Det börjar närma sig Halloween! Här är en lista över böcker som handlar om Halloween. Böckerna lämpar sig för småbarn, barn som kan läsa själva och äldre barn/unga. Böckerna står i alfabetisk ordning.

"Man läser" böcker

Bokhylla
En ny läsekampanj som heter "Man läser" vill uppmuntra pojkar och unga män till att börja läsa. Intresset för läsning är lågt när det gäller pojkar. Kampanjen tar bland annat hjälp av kända män som är populära bland den yngre befolkningen.

Läslovstips om resor

Bokhylla
Läs en bok om olika kulturer eller att resa till för dig okända länder. Det är ett bra sätt att lära känna hur man gör på andra ställen i världen. Här har jag samlat en hel del olika böcker som handlar om att resa eller om kulturer i olika länder.

Enhörningar

Bokhylla
Enhörningar är som hästar, men de har ett horn i pannan. De har ofta magiska krafter. Här är en del enhörningsböcker för större och mindre barn. Jag rekommenderar speciellt Julie Sykes serie om Enhörningsakademin.

Om förskolor och skolor

Bokhylla
Skolorna har nyss börjat en ny termin och då passar det bra att läsa böcker om hur det är att börja i förskolan eller på första klass i skolan.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Höstlov är läslov

Aktuellt i Sidospår 6.10.2020
För andra året ordnar bokbranschen en kampanj som kallas Läslov. Det infaller under skolornas höstlov vecka 42, men de exakta datumen varierar beroende på vilken skola man går i. Under läslovet uppmanas familjerna att läsa tillsammans. Läslovets slogan är Läs till världens ände. Det är tryggt att...

SFV:s rit- och skrivtävling Snälla hjältar

Aktuellt i Sidospår 1.9.2020
Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar arrangeras för första gången och gäller årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen. Tävlingen riktar sig till de finlandssvenska skolorna.  Empati är tävlingens ledord. Syftet med tävlingen är att: 

Övrigt innehåll