Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sidospår

Boktips och –hyllor

Utan offer, ingen seger

Tipset 14.4.2021
Veckans boktips är en bok för alla fotbollsentusiaster. Niko är en 17-åring som spelar i Division 1 i Rosengård. Han är en av toppspelarna i sitt lag med många mål och målgörande passningar. En situation gör att han plötsligt får chansen att spela i Svea United och Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan. Svea United är ett fiktivt lag, skapat för den här boken. Det finns inget sådant lag på riktigt. Niko måste börja ett nytt liv i Stockholm...

Bokhyllor

Bilderböcker om våren

Bokhylla
Det blir varmare, snön smälter och de första blommorna tittar fram. Här är bilderböcker som handlar om våren! Böckerna står i alfabetisk ordning efter bokens titel.

Spöksystrar

Bokhylla
Spöksystrar är en lättläst serie för barn i åldern 6-9 år. Serien handlar om en flicka som blir vän med ett spöke som hon träffar på kyrkogården. Det är Mårten Melin som skrivit böckerna. Han blandar humor med spänning.

Mauri Kunnas böcker

Bokhylla
Mauri Kunnas har ett stort utbud av böcker för barn. Många av dem handlar om historia och litterära karaktärer, t.ex. böckerna om vikingar, hundarnas historiebok, hundarnas Kaleva och De sju hundbröderna.

Boktips till Helmets lilla läsutmaning 2021

Bokhylla
Ni kanske har hört talas om läsutmaningen från Helmet, som har 50 punkter på sin lista. Det finns även en liten utmaning med 25 punkter. Det är samma punkter som på den med 50, bara färre. På Sidospår kan ni hitta den lilla läsutmaningen i sin helhet.

Läslovstips om resor

Bokhylla
Läs en bok om olika kulturer eller att resa till för dig okända länder. Det är ett bra sätt att lära känna hur man gör på andra ställen i världen. Här har jag samlat en hel del olika böcker som handlar om att resa eller om kulturer i olika länder.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021

Aktuellt i Sidospår 26.3.2021
Nordiska rådet delar varje år ut priser i olika kategorier. Det är miljöpris, musikpris och filmpris. Man delar också ut priser för litteratur, en klass för vuxna och en klass för barn- och ungdomslitteratur. Nu har nomineringar kommit. 14 böcker har nominerats, av nordiska länder och territorier....

Boktips till Läsveckan 2021

Aktuellt i Sidospår 8.4.2021
Vi är nu mitt inne i Läsveckan, i år 5-11.4. Temat för 2021 är Läskunnighet - en medborgarfärdighet. Här följer några tips på böcker man kan läsa, inte bara under Läsveckan, utan hela året. Böckerna vänder sig till barn och ungdomar i olika åldrar. Jag länkar till bokhyllor där böckernas pärmbilder...

Övrigt innehåll