Sidospår – Boksampos ingångssida till barn och ungdomslitteratur

Sivupiiri (redirect)

Boktips och –hyllor

Balladen om sångfåglar och ormar

Tipset 14.8.2020
Hungerspelen-trilogins fans känner bra till historien om Katniss Everdeen och Peeta Mellark som deltar i de 74:e och 75:e hungerspelen och hur de kämpar mot huvudstaden Kapitolium och dess president Coriolanus Snow. Nu har författaren Suzanne Collins gett ut en ny bok som handlar om de 10:e hungerspelen och om Coriolanus som är ung, fattig och studerar vid Akademin, med förhoppningen att han ska få ett stipendium som gör att han kan fortsätta...

Bokhyllor

Bilderböcker om att få och ha syskon

Bokhylla
Att få småsyskon är något mycket speciellt för barnet som nu ska bli storasyster eller storebror. Många barn kan ha frågor om hur det kommer att bli när syskonet är här.

Rim och ramsor

Bokhylla
Det är roligt att läsa rim och ramsor för barn, och barnen brukar älska det! En av de stora namnen inom rim och ramsor är Lennart Hellsing som bland annat skrev om Herr Gurka som dansar och om Krakel Spektakel. Jag kan verkligen rekommendera dem.

Simning och att lära sig simma

Bokhylla
Här är en bokhylla med böcker för de allra minsta och lite äldre barn som vill lära sig simma. Här finns många böcker om simhallar och badstränder.  Bokhyllan är uppställd i alfabetisk ordning.

Nallebjörnar

Bokhylla
På senaste tiden har nallebjörnar dykt upp i fönstren i mångas hem! Gå ut på en promenad och räkna hur många nallar ni ser i fönstren! Sedan, när biblioteken öppnar igen, varför inte passa på att låna nalleböcker!

Tove Janssons Muminböcker

Bokhylla
I år (2020) är det 75 år sedan den första Muminboken gavs ut! Den heter "Småtrollen och den stora översvämningen". I den boken letar Muminmamman och Mumintrollet efter sin pappa som är ute på äventyr. Det börjar regna med en stor översvämning till följd.
1
2
3
4
5

Aktuellt

Helmets lilla läsutmaning 2020

Aktuellt i Sidospår 7.2.2020
Helmets lilla läsutmaning 2020ConfigureHelmets lilla läsutmaning 2020 En bra läsare klarar sig. Då du läser lär du dig förstå olika sortens texter och du hittar ord till...

Bra tips på e-böcker för barn och ungdomar (del 4)

Aktuellt i Sidospår 15.6.2020
Här kommer del 4 av mina tips på e-böcker som kan läsas online. Dessa finns åtminstone vid e-biblioteket som används i Vasa och av Fredrikabiblioteken. Kolla om de finns även vid ditt e-bibliotek. Kom ihåg att lånekort med pinkod behövs och att e-biblioteken har en begränsning på hur många böcker...

Övrigt innehåll