Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Säg nåt då!

Säg nåt då!

Veckans boktips handlar om en ung kille som heter Adrian. Han går på nian i högstadiet. Han har alltid varit lite utanför, men han gillar att umgås med Emma. Och så gillar han att fotografera. Innan skolan börjar igen efter sommarlovet säger Emma att hon inte längre vill träffa Adrian så mycket. Det visar sig att Emma har en pojkvän. Adrian är olycklig, och vet inte vad han ska svara när mamma undrar varför Emma inte kommer på besök längre.  Adrians mormor dör och det blir begravning i Luleå. Själv bor Adrian med sin mamma i Örnsköldsvik. Adrian visar morfar hur man spelar spel på surfplattor. Under höstlovet åker Adrian tillbaka till Luleå, mest för att slippa mammas frågor om Emma. Morfar och Adrian umgås och Adrian träffar Vega, en rolig tjej som är spontan och social. Adrian slits mellan Vega som har är kär i, och Emma som han länge haft en relation till.  Ida Ömalm Ronvall heter författaren till boken. Hon har tidigare gett ut en bok som heter Inte som du, som hon skrev tillsammans med Johanna Schreiber. Den är lämpad för unga vuxna. Boken om Adrian, Säg nåt då!, har en åldersrekommendation på 12-15 år. Det är en bra bok, och jag rekommenderar den. Sorgligt är det med mormodern som dör och även senare i boken. 

Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

Veckans boktips handlar om pojken Tom Gates. De som gillade att läsa om Greg Heffley i Dagbok för alla mina fans, kommer även att gilla att läsa om Tom Gates. Han tycker om att skriva och teckna om sin vardag. Det handlar om skolan, vad som händer hemma, den irriterande storasystern Delia, kompisen Derek och deras jobbiga klasskompis Marcus. Tom sitter bredvid Amy i skolan, och det tycker han mycket om. Han är lite förtjust i Amy. I den här boken, som är den andra i serien, söker Tom och Derek en trummis till sitt nya band Dogzombies. Tom får tandvärk och så gör klassen en utflykt ut i naturen. Dogzombies får en spelning på ett äldreboende och så ska Toms pappa fira sin födelsedag. Det är mycket som händer i Toms liv. Tom är duktig på att komma med påhittiga ursäkter för att ta sig ur olika knipor. Det är brittiska Liz Pichon som har skrivit serien om Tom Gates. Det är också hon som har ritat alla små och stora teckningar i boken. Ibland kan det bara ett litet huvud av Tom, ibland ögon som stirrar eller andra små detaljer. Bilderna kan även vara stora som en hel sida. Liz använder sig av olika fonter och ibland kan ett ord stå i versaler eller tjocka bokstäver. Boken har 340 sidor, men de många bilderna och olika fonterna gör att det ändå inte tar så lång tid att läsa boken. Den är ganska lättläst. Hittills har det kommit nio böcker om Tom Gates. Böckerna rekommenderas i åldern 9-12 år. Här följer böckernas ordning: 1. Tom Gates fantastiska värld 2. Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer) 3. Tom Gates - Allt är underbart 4. Tom Gates (nästan bara) smarta idéer 5. Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer) 6. Tom Gates extra roliga grejer (eller inte) 7. Tom Gates - En liten gnutta tur 8. Tom Gates - Ja! Nej. (Kanske...) 9. Tom Gates - Bäst i klassen (typ)

Slajm

Slajm

Slajm! Det är vad det handlar om i veckans boktips. Eller slime om man vill kalla det enligt den engelska termen. Ned är en pojke i rullstol som bor på en ö där de vuxna är elaka mot barnen. T.ex. stjäl glassbilens förare pengar från barnen, men de får ingen glass att äta. I leksaksaffären jobbar två tvillingar som säljer slarviga leksaker och rektorn för skolan hittar på en massa regler för att straffa barnen. Men den elakaste på ön är Neds storasyster!  Ned badar bara en gång i året, i ett riktigt badkar. Han råkar hitta hundratals glasburkar med allt möjligt äckligt som man kan tänka sig. Navelludd, malda insekter, snor, gyttja... Några burkar innehåller sånt som man inte ens vet vad det är. Ned lyckas hitta systerns plan som går ut på att hälla allt äckligt i badkaret, fylla på med vatten och bubblor och sedan ska Ned få bada! Men han bestämmer sig för att göra ett bad åt sin syster i stället. Så Ned tömmer alla burkar i badkaret och plötsligt förvandlas de till en stor gelé-liknande blobb som kan förvandla sig till vad som helst. En val, en fågel, precis vad som helst kan den bli. Ned kallar den Slajm. Slajm kan prata redan från början och tillsammans med Ned ger de sig av på en resa över ön för att hämnas på alla elaka vuxna!  David Walliams har skrivit många populära böcker för barn, bland andra Ismonstret om en mammut, Stinkis om en mycket illaluktande man och Midnattsgänget om barn på ett sjukhus. Boken är roligt illustrerad i svartvitt av Tony Ross, som har illustrerat många böcker, men också själv skrivit många böcker, bland annat om den envisa lilla prinsessan som vill få sin vilja igenom till varje pris. Boken har drygt 300 sidor, men har en åldersrekommendation på 7-9 år. Ifall barnet inte orkar läsa 300 sidor (som är rikligt illustrerade), kan högläsning passa bra. Här finns en bokhylla med Walliams böcker: David Walliams böcker 

Otroligt rolig sovbok

Otroligt rolig sovbok

Geten som går i sömnen, Herr Hakkarainen, är tillbaka i huvudrollen i Mauri Kunnas bok Otroligt rolig sovbok. Marsvinet Micke måste hjälpa Hakkarainen under natten och Hakkarainen kan inte förstå varför Micke är så trött på dagarna.  I boken får man lära sig om sömn, drömmar och mardrömmar. Man får veta vem som är vaken och jobbar på natten, varför det kan vara så svårt att somna ibland och även lite om drömtydning. Boken är full med vackra och roliga illustrationer med en massa detaljer av upptäcka.  Mauri Kunnas har skrivit ett stort antal barnböcker om olika ämnen, bl.a. Hundarnas historiebok. Han har även skrivit många böcker om Herr Hakkarainen och hundarna på Jyckeberga. Dessutom har han skrivit om vikingar, Kalevala och mycket mera. Det är en rolig och lärorik bok på 27 sidor med mycket information om sömn. Varför är det viktigt att sova, hur ser det ut i ett vanligt höghus under kvällen/natten? Rekommenderas för 3-6 år.

Den tusende följaren

Den tusende följaren

Veckans boktips handlar om 17-åriga Stella, som har en populär YouTube kanal med tiotusentals följare. Hon bor med sin mamma, eftersom föräldrarna är skilda och Stella vill inte ha mycket med sin pappa att göra. Stella kallar sig Stella Star på nätet. En dag upptäcker Stella att någon har stulit hennes bilder från sociala medier. Någon som kallar sig Nova Star. Nova Star får det att låta och se ut som om det är Stella som börjat med en ny kanal. Nova Star har gått långt för att försöka imitera Stellas rum där hon spelar in, Nova Star filmar på natten och förvränger rösten så att människor tror att Stella är förkyld när hon spelar in. Nova säger att hon älskar skräckfilmer, trots att Stella sagt att hon inte klarar av skräckisar. Nova säger att hon avskyr att dricka chai latte trots att Stella spelat in en video där hon talar om att hon älskar chai latte.  Stella försöker övertyga alla runtomkring att det inte är hon som spelat in Nova Stars videon. Stella börjar tappa följare som går över till Novas sida. Nova går så långt att hon skapar en fejkprofil på Zoom, en dejtingapp, där hon raggar killar och låtsas att hon vill att de ska ses. De unga männen söker upp Stella, i tron om att de talat i timmar med henne. Det blir riktigt obehagligt för Stella, som undviker att gå till gymnasiet, där hon studerar andra året. Kompisarna börjar bli trötta på att försvara Stella och börjar till och med tvivla på vad Stella säger. Stella får även obehagliga bilder till telefonen och hemska meddelanden på nätet. Polisen kan inte göra något för att stoppa personen som skriver så mycket ont om Stella. Stella söker kontakt med Linus som också går tvåan i gymnasiet, trots att han är ett år äldre än Stella. Linus är riktigt duktig på datorer och att hitta information på nätet. Ganska motvilligt går han med på att hjälpa Stella. Spåren leder dem till en liten ort ett par timmar med bil. Men vem är det egentligen som är Nova Star? Hur ska de stoppa henne?  Den tusende följaren är en spännande roman för de äldre tonåren. Boken är skriven av Jenny Milewski, som även skrivit böckerna Yuko och Skalpelldansen. Boken har drygt 270 sidor. Jag har läst boken som e-bok, så det alternativet finns också om man inte hittar boken på biblioteket. 

Kalla fötter

Kalla fötter

Veckans boktips är en lättläst roman för unga vuxna. Sanna jobbar i en presentbutik som heter Rosa rummet. Hon trivs med sitt liv, men hon bor i en kylig lägenhet och hon saknar någon att dela sitt liv med. Under flera dagar kommer en ung man in i Rosa rummet. Han köper lyxiga tofflor och halsband och födelsedagskort. Sanna börjar se fram emot att träffa den unge mannen. Hon slår in presenterna i vackert papper. Hon funderar vem den här mannen är och om det möjligen finns någon ung dam i hans liv. Vem ska få alla dessa presenter?  Kalla fötter är den första delen i en planerad trilogi, det vill säga en serie böcker i tre delar. Författaren Amanda Hellberg har skrivit flera böcker för barn, unga och vuxna. Kalla fötter är lättläst, vilket betyder att meningarna och kapitlen är ganska korta, men innehållet är ändå anpassat för en ung vuxen eller en vuxen, som av olika anledningar är ovana läsare eller har lässvårigheter. Boken har drygt 60 sidor. Jag har läst boken som e-bok.  Förlaget Vilja som har gett ut den här boken har ett stort antal lättlästa böcker i sitt sortiment. 

(M)ornitologen

(M)ornitologen

Veckans boktips handlar om 17-åriga Moa som har vuxit upp med sin pappa sedan hennes mamma lämnat henne tidigt. Moa har lärt sig leva utan mamma. Pappan har träffat en ny kvinna, Susanne, och tillsammans har de sonen Lucas. En dag hör Moas mamma, Hedvig, av sig och vill att de ska träffas. Moa går motvilligt med på det. Det ska ske under några dagar i juni, runt midsommar. Moas kompis Otto föreslår att Moa ska låtsas vara fågelskådare och jobba med ett projekt till skolan, men istället ska hon försöka ta reda på vem Hedvig är och varför hon stack ifrån Moa för många år sedan. Utrustad med kikare, fågelskådningskläder och en ryggsäck med inbyggda ben (som viks ner för att göra en stol), samt en anteckningsbok, åker Moa iväg för att träffa sin mamma. Alfred, Hedvigs granne, hämtar henne vid tåget och de hamnar i en liten ort där det knappt finns täckning på telefonen. Vill man ringa får man cykla långt till en telefonstolpe, där det finns täckning. Moa låtsas studera fåglar, men i själva verket använder hon kikaren till att titta på Hedvig och Alfred och deras gäster under midsommaren. Hon frågar ut midsommargästerna hur de känner Hedvig och rotar runt i hennes hus, på jakt efter ledtrådar. I fall någon skulle hitta hennes anteckningsbok har hon kodnamn för personerna. Hedvig är Göken, Alfred är Bofinken. På midsommarfesten kallas en del av gästerna Sidensvansen och Kajorna. Högt uppe i ett träd finns en koja och trots att Moa har höjdskräck klättrar hon upp i koja, dels för att vara i fred, dels för att hon har bra utsikt över stugan där Hedvig bor. Runt midjan har hon snurrat fast ett rep.  En som spanar efter fåglar kallas ornitolog. Men Moa spanar efter sin mamma. Därför kallar Otto henne mornitolog. Boken med ca 220 sidor är rolig och spännande. Den har en åldersrekommendation på 12 till 15 år, men även äldre tonåringar kan läsa den. Boken har skrivits av Johanna Thydell som också skrivit andra böcker för barn och unga. Hon har dessutom översatt några böcker.

Konstiga djur

Konstiga djur

Det kryllar av djur på vår jord. Stora, små, sådana som flyger, simmar, springer jättefort eller kryper jättelångsamt. Det ena konstigare än det andra. Men vilket är det konstigaste djuret av alla? Det funderar myrsloken med sin långa, långa näsa. Myrsloken frågar hasselmusen vad den tycker. Sen vill myrsloken ordna en "konfrans" dvs en konferens om konstiga djur. Till sist blir det en tävling där djur får skicka in bidrag om hur konstiga de är. Men frågan är om man verkligen kan utse det konstigaste djuret i världen? Är det den som har längst eller störst näsa? Den som kan rulla ihop sig till en taggig boll? Det är inte så lätt, konstaterar myrsloken och hasselmussen. Det är Lotta Olsson som har skrivit om de konstiga djuren. Myrsloken och hasselmusen kommer tillbaka i böckerna En annan resa och Meningen med livet. Maria Nilsson Thore har gjort vackra illustrationer i färg. Lotta Olsson har skrivit ett stort antal böcker och hon har även översatt många böcker till svenska. Maria Nilsson Thore har både skrivit och illustrerat böcker.  Konstiga djur är en rolig bok på drygt 100 sidor och har en åldersrekommendation på 6-9 år. Den är ganska lättläst med många större och mindre bilder utspridda i boken.

Mysteriet på kyrkogården

Mysteriet på kyrkogården

Veckans boktips handlar om SPLEJ, "Studio Peo, Lollo, Ester, Jamal". Det är fyra kompisar som startar en YouTube kanal där de berättar om nyheter och gör intervjuer. De håller till i Peos mormors stuga. Mormor har varit död en tid, men hennes gamla stuga finns kvar och barnen får vara där. Men det visar sig att det inte bara är barnen som håller till i mormors stuga. De ser tecken på det. En person har stängt in sig på utedasset när Peo kommer dit och de har hittat skräp inne i stugan. Vem kan det vara som är där utan lov? Och hur är det med blommorna som stjäls på kyrkogården? Peos cykel stjäls också och en konstig man ringer på dörren och försöker sälja blommor. Barnen får ett riktigt mysterium att lösa. Ska de lyckas ta blomtjuven på bar gärning? Det är Torsten Bengtsson som skrivit SPLEJ-serien, som för tillfället består av 13 böcker. Författaren har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar. Han har flera barnboksserier, t.ex. om Erik, om Kim och Lina och om Lea. Och så SPLEJ-böckerna som är fyllda av spänning och mysterier. Katarina Strömgård har illustrerat i svartvitt. Böckerna är lättlästa och har en åldersrekommendation på 9-12 år. Första boken är på drygt 80 sidor, och även de andra böckerna i serien är ungefär lika långa.  Här finns en bokhylla om SPLEJ. Klicka på länken nedan. SPLEJ-böcker

Utan offer, ingen seger

Utan offer, ingen seger

Veckans boktips är en bok för alla fotbollsentusiaster. Niko är en 17-åring som spelar i Division 1 i Rosengård. Han är en av toppspelarna i sitt lag med många mål och målgörande passningar. En situation gör att han plötsligt får chansen att spela i Svea United och Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan. Svea United är ett fiktivt lag, skapat för den här boken. Det finns inget sådant lag på riktigt. Niko måste börja ett nytt liv i Stockholm, utan sina föräldrar. Han känner sig ensam i sin nya lägenhet i en förort, inte långt från träningsanläggningen. Han har inte ens körkort, men får en cykel av klubben. Han får också skjuts ibland av klubbens PR-tjej, Jenny. Jenny försöker hjälpa honom och berättar vad han får och inte får säga i intervjuer med massmedia, hur han ska använda sociala medier osv. Samtidigt som Niko börjar i laget, börjar även veteranen Palle. Han är van att spela både inom Sverige och utanför landets gränser. Niko inser att han måste kämpa mot Palle om sin plats som forward i laget, något som han inte fick reda på innan han kom till Stockholm. Palle är riktigt elak mot Niko och får med sig även andra i laget och bland juniorspelarna. Niko hittar sina skor nerspolade i toaletten och med skosnörena avklippta, Palle kommer med direkta hot mot Niko och en dag kommer han hem till sin mörka lägenhet. Utan att se sig för trampar han på mattan och skär sig i foten. Det visar sig att någon tagit sig in i lägenheten, krossat lampan och spritt glassplitter över mattan så att Niko skulle skära sig i foten och inte kunna spela. Niko och spelarna har en mycket viktig match, mot Celtic. Om de vinner den matchen får Svea United spela i Champions League gruppspelet och laget kommer att få en massa miljoner in på kontot, något som verkligen behövs för laget som befinner sig i kris. Men det blir en riktigt tuff match och Niko tar ut sig till max. Det är den svåraste matchen han någonsin spelat. Men samtidigt är det en dröm som går i uppfyllelse. Att få spela inför 50.000 åskådare på Friends Arena med hela Europa som följer med matchen på sina skärmar. Det är Philip O'Connor och Haidar Hajdari som skrivit boken tillsammans. Det är en spännande bok med ca 130 sidor. Åldersrekommendation 12-15 år. Jag har läst boken som e-bok. Författarduon har skrivit en annan bok om Svea United, När allt står på spel. Där är det Malik som står i huvudrollen, en av Nikos medspelare. 

Sköldpaddor hela vägen ner

Sköldpaddor hela vägen ner

Veckans boktips handlar om Aza Holmes och hennes kompis Daisy. De går på gymnasiet, har körkort och umgås ofta med varandra. När de får veta att Russell Pickett, en megarik entreprenör, har försvunnit, blir de intresserade i fallet, särskilt då en stor summa pengar utlovas till den som kan bidra till att fallet löses upp. Det är pengar de verkligen behöver eftersom det är dyrt att studera på college. De tar sig med kanot över sjön till andra sidan där Pickett lever ett lyxliv tillsammans med sina söner Davis och Noah. Aza och Davis börjar umgås allt mer och Aza övertygar honom om att hon inte gör det för pengarnas skull. Hon älskar honom verkligen. Aza lider av ångest och onda tankar. Hon är livrädd för vissa bakterier och tror att hon ska drabbas av dem. När Davis kysser henne kan hon inte sluta tänka på de miljoner mikrober som överförts från honom till henne. Aza har ett sår på fingret. Ständigt öppnar hon såret genom att trycka till det med tumnageln. Hon putsar det med alkogel, synar det grundligt och känner ångest när hon tror att det är infekterat. Flera gånger om dagen byter hon plåster och putsar det. Men istället för att låta det läka öppnar hon det om och om igen och klämmer ut blod. När Aza krockar med bilen och tvingas vara på sjukhus är det som värsta mardrömmen för henne. Hon är övertygad att hon ska drabbas av en livshotande sjukdom genom att få en ond bakterie i sig. Kompisen Daisy älskar Stjärnornas krig och skriver fan fiction om de olika karaktärerna. Hon dejtar en skolkompis som heter Mychal. Davis försöker vara en god storebror till trettonåriga Noah, men det är svårt. Aza lovar Noah att hon ska försöka ta reda på vad som hände med Noahs och Davis pappa. De har ingen mamma, dock har de andra människor som jobbar för dem, bl.a. en hushållerska och en zoolog. I källaren har de en bio där de senaste filmerna visas. På väggarna hänger dyrbar konst. I flingpaketen finns sedlar gömda, massor av sedlar. Det finns ett testamente där Russell Pickett överlämnar hela sin egendom och alla tillgångar till Tua, en tuatara, en slags ödla som kan bli långt över 100 år. Davis är intresserad av att titta på stjärnor och förklarar för Aza var hon kan se olika stjärnbilder och planeter.  Mychal ställer upp med konst till ett evenemang där konst ställs ut i en underjordisk tunnel. Där luktar det illa, och Aza och Daisy vandrar längre och längre in i tunneln. Det blir startskottet för uppgörelsen där bitarna börjar falla på plats, om vad som hände med den försvunne Pickett. John Green har skrivit flera ungdomsromaner. Förr eller senare exploderar jag har blivit film. Katherine-teorin och Pappersstäder är två andra böcker av honom. Och så har han skrivit böckerna Var är Alaska? och Will Grayson, Will Grayson. I novellsamlingen Let it snow (som jag tipsade om tidigare i år) har han skrivit en av novellerna. Sköldpaddor hela vägen ner kom ut 2017. Boken har ca 290 sidor, och rekommenderas för unga vuxna eller de övre tonåren.

Mumindalens alfabet

Mumindalens alfabet

Veckans boktips handlar om hattifnattar, filifjonkor och hemuler. Här finns många karaktärer, en del kända, en del mindre kända, från Mumindalen. Annika Sandelin har skrivit en versbok där varje bokstav i alfabetet har fått ett uppslag. Vi får läsa om trollkarlen som söker sin stora rubin, Tofslan och Vifslan med sin kappsäck, osynliga Ninni och Lilla My som skrinnar. Muminpappan skriver en teaterpjäs och Rådd-djuret råddar i sin kaffeburk. Alla bokstavsverser har tolv rader och de rimmar så att första raden rimmar med andra, tredje med fjärde raden osv. Den bokstav det handlar om, t.ex S förekommer ganska ofta i texten. "Ett skugglöst spöke blekt som snö / skall sprida skräck på fasans ö." Eller för bokstaven D: "Det dagas redan inom kort / då Snusmumriken vandrar bort". Till boken har man använt Tove Janssons illustrationer som är kända från hennes böcker om Mumindalen. Färgskalan går i vitt, rosa, blått och lila, med lite gult eller orange här och där.  Det är en fin bok och roligt att läsa om de olika karaktärerna. Vissa karaktärer förekommer sällan i böckerna om Mumin, t.ex. klippdassarna som finns med i Muminpappans memoarer. Klippdassarna som bär iväg med Hemulens moster. Boksten W handlar om Mumintrollens förfader. Eftersom han levde för länge sedan, är också texten åldrig. Så här slutar texten om Mumins förfader: "Jag hade wacker swans och schwung / när wärlden och jag själf war ung." Boken har 61 sidor, och varje bokstav har, som jag skrev, ett uppslag. Jag rekommenderar boken varmt. Det är en bok man vill ha i bokhyllan så att man kan plocka ner den nu och då och bläddra i den många gånger. Den passar bra för högläsning. Jag tror att Muminfans gillar den oavsett vilken ålder man har. 

Prinsen av Porte de la Chapelle

Prinsen av Porte de la Chapelle

Veckans boktips handlar om Salar, en ung pojke från Afghanistan. Han har flytt genom Europa och kommit till Sverige där han fått bo hos Karin och hennes son Albin. De har varit Salars svenska familj. Men han har fått tre avslag och får inte stanna i Sverige. Han tar tåget från Malmö, över bron till Danmark. Därifrån fortsätter hans resa genom Tyskland och snart kommer han till Paris, tältlägret Porte de la Chapelle. Han har inga pengar, kan ingen franska förutom några få ord, han känner ingen i Paris. Han har bara få ägodelar i sin ryggsäck, bl.a. några klädesplagg. Telefonen som plingat om massor av meddelanden från Karin har han slängt i havet.  I tältlägret träffar han snart Najib, som också har kommit till Paris från Sverige. Najib hjälper Salar att förstå hur lägret fungerar, varifrån de kan söka mat, var de kan duscha osv. Najib skaffar en ny telefon till Salar. Det behövs för att myndigheterna ska kunna kontakta Salar. Han måste träffa dem för att ta ett fingeravtryck. Fingeravtrycket avgör om han kan söka asyl i Frankrike eller om han ska bli tillbakaskickad. Men det tar länge att vänta och under tiden försöker Salar skapa rutiner i tältlägret, som är smutsigt och lerigt och där råttorna trivs bra. Mitt i Paris finns en svensk kyrka och en svensk skola. Kyrkan ordnar träffar där det bjuds på kaffe och kanelbullar och smörgåsar. Dit går Salar och Najib. Samtidigt deltar Salar i deras språkträffar för att försöka lära sig lite franska. Salar har mycket dåligt samvete över att han lämnat Karin och Albin. När Salar efter en tid i Frankrike lägger ut en bild av sig på sociala medier, med Eiffeltornet i bakgrunden, tar det inte länge innan Karin är i Paris för att leta efter honom. Det dåliga samvetet gnager och det blir inget lyckat återseende med Karin. Salar vill inte bli bjuden på middag, och han vägrar ta emot pengar som hon erbjuder honom. Han är i stort behov av pengar, men vägrar acceptera sedlarna. Har går därifrån, utan att veta om han någonsin kommer att se henne igen. Under tiden har lägret tömts och städats undan, alla flyktingar har körts iväg med buss eller gömmer sig. Var har det hänt med Najib? Hur ska Salar klara sig helt ensam utan Najib vid sin sida? Och får han stanna i Frankrike eller kommer han åter igen att bli avvisad?  Salar finns inte i verkligheten. Men författaren har intervjuat många flyktingar i Paris, många av dem med band till Sverige. Hon har hört många historier om hur flyktingarna har levt och hur de har tagit sig långa vägar genom Europa, till fots, med överfyllda båtar, med skumma långtradarchaufförer och andra som smugglar människor förbi gränser. Intervjuerna har fått henne att skapa karaktären Salar. Jag har läst boken som e-bok. Den har 284 sidor och på e-biblioteket rekommenderas den för 12 till 15 år. Jag skulle gärna rekommendera den för äldre tonåringar också, åtminstone 16-17 år. Det är Annelie Drewsen som skrivit boken. Hon har även skrivit andra böcker för barn och ungdomar och en del av hennes böcker är lättlästa. Boken är spännande och skrämmande, men samtidigt har den värme. Pojkarnas vänskap växer sig starkare under deras prövningar. Ensam är stark, men ibland behövs det en annan vid ens sida så att man tillsammans blir ännu starkare.

Mina husdjur

Mina husdjur

Veckans boktips handlar om en massa djur som bor i ett stort hus. Det kryllar av djur i huset! Berättaren går igenom rum för rum, börjar i tamburen, fortsätter ut i köket och badrummet. Man får även bekanta sig med lekrummet, verkstaden, vardagsrummet och gymnastiksalen. Också musikrummet, tvättrummet, biblioteket och sovrummet finns med. Alla rum har ett uppslag i boken, dvs. två sidor.  Läsaren får veta vilka slags djur som finns i de olika rummen. I tamburen t.ex. låter det så här: "Uppe på mösshyllan / bor mina möss / I mössens mössor / bor mina löss" Det låter ju inte roligt med en massa löss i mössan, men även lössen får bo i det stora huset. I lekrummet leker många djur, bl.a. de här: "Rockan leker med dockan / Reptilen leker med bilen / Albatrossarna bygger med klossarna / En papegoja bygger en koja" Det är en rolig bok skriven av Nils Andersson. Nils Andersson har tidigare skrivit Tidsmaskinen och Pappor ska va tjocka, båda de böckerna är på rim eller i diktform. Mina husdjur har illustrerats av Erik Svetoft. Det kryllar av detaljer i boken. Varje gång man läser den eller tittar på bilderna ser man säkert nya små detaljer som man inte upptäckt förr. Mina husdjur är en bilderbok som rekommenderas för 3-6 år, men jag tror att även nybörjarläsare tycker det är roligt att läsa boken. Boken har 24 sidor, där varje rum har ett uppslag. Jag har läst boken som e-bok.       

Fröken Spöke

Fröken Spöke

Veckans boktips handlar om fröken Spöke, eller fröken Sparre som hon egentligen heter. Tvillingarna Ebba och Ivar ska få en vikarie i skolan då deras lärare blivit sjuk. In kommer en kvinna som är lång och smal. Hon är blek i ansiktet och har långt svart hår. Eleverna gillar fröken Sparre, men det är något konstigt med henne. Hon har iskalla händer och verkar inte tåla att solen skiner henne i ögonen. Är hon egentligen ett spöke? Eller en vampyr? Ebba, Ivar och de andra funderar över saken. Hur ska de kunna bevisa sina misstankar? Ebba tar med en vitlök till skolan. För vampyrer tål ju inte vitlök. Men då blir fröken Sparre sjuk! Tänk om hon är en vampyr trots allt! Och nu kanske hon blir jättedålig när Ebba har haft med en vitlök! Ebba och Ivar ombeds hämta ett skelett från skolans källare. Inte ett riktigt förstås, bara ett låtsasskelett som de ska ha i undervisningen. De måste lova att inte gå längst in i källaren, bara nerför trappan, där skelettet står. Men Ebba och Ivar blir nyfikna. De smyger längre och längre in i källaren, och där står... en kista! Varför finns det en kista i skolans källare? Serien om Fröken Spöke består hittills av 13 böcker. Böckerna är skrivna av Kerstin Lundberg Hahn. De är lättlästa och lämpar sig för barn i åldern 9-12 år. Illustrationerna är gjorda av Åsa Rosén. Kerstin Lundberg Hahn har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga. Första boken, Fröken Spöke, har 47 sidor. Det är en rolig serie som är lite mysigt läskig. Jag har läst de två första böckerna i serien som e-böcker. Del två heter Fröken Spöke kommer tillbaka. Där är det igen dags för en vikarie och eleverna vill att fröken Spöke ska komma tillbaka. Men hur kontaktar man ett spöke? I andra boken försöker tvillingarna få fröken Sparre att förstå vad mobiltelefoner är och hur man använder dem. Här är en bokhylla med alla böcker om Fröken Spöke. Bokhyllan är uppställd så att böckerna kommer i den ordning de publicerades: Böcker om fröken Spöke

Himlabrand

Himlabrand

Veckans boktips handlar om samer och renskötsel. I Jokkmokk, i norra Sverige, bor Ánte, en ung kille vars liv handlar om skolan, kompisar och renarna som han sköter tillsammans med andra i byn, bland annat kompisen Erik. Ánte börjar få känslor utöver de kamratliga för Erik, som är ihop med Julia. Men det verkar inte riktigt fungera mellan Erik och Julia. Kanske passar de inte ihop. Ánte tittar på Erik och Erik tittar på Ánte. Men vad betyder Eriks blickar och lätta beröringar egentligen? Är han mer intresserad av flickor än pojkar? Ánte känner sig förvirrad av sina känslor och försöker om det ändå skulle kunna gå att vara tillsammans med en flicka istället. Under en fest träffar han Hanna, men tyvärr har Hanna en pojkvän, en av Ántes kompisar. Kompisen Ida vill att Ánte ska erkänna för sig själv och andra att han är intresserad av Erik. Men hur ska Ánte kunna göra det? Han har ju hört vad pappan sagt till sina kompisar om sådana som Ántje. Hur ska föräldrarna och farmor kunna acceptera att Ánte dras mot killar. Mamma vill att Ánte inte ska träffa Erik så mycket, för det börjar gå rykten i byn att det är något mellan killarna. Mamma tycker att Erik har dåligt inflytande på Ánte.  Under en marknad i Jokkmokk besöker Ánte en liten bokförsäljning när Erik kommer in. Han blir generad och vill snabbt ut. I all hast köper han en bok utan att riktigt veta vad det är för bok. Det visar sig att boken handlar om rasbiologi, en tid för länge sedan när en man försökte bevisa av svenskarna tillhör en högre, bättre ras än samerna. Ánte tittar på bilderna, som bl.a. visar släktingar till Ánte. Han tycker bilderna är otäcka och river ut alla bilder, men den på sina förfäder behåller han. Han visar boken för sin farmor som står honom nära. De diskuterar samernas historia och rasbiologin. Ett ungt par ska gifta sig och det förbereds för bröllop. Ánte ska också gå på bröllopet, liksom de flesta i byn. Erik är där, och även Lasse, en man som flyttat till Stockholm men som nu återvänder till bröllopet. Ánte har inte sett Lasse på flera år. Han funderar över varför Lasse flyttade från byn och om han har familj i Stockholm. Det visar sig att Lasse är gift med en man. Om Lasse vågar berätta för Ántes mamma och pappa att han har en man, varför vågar inte Ánte göra det då? Varför ska han inte få gå sin egen väg? Måste han göra som alla andra gör? Ánte vill gå mot strömmen och han vill kunna bära sin kolt med stolthet.  Himlabrand är skriven av Moa Backe Åstot. Det är hennes debutroman. Hon är också same och renskötare. I boken förekommer en del samiska ord och meningar, men av kontexten kan man ganska bra gissa sig till vad de betyder. Vissa ord förklaras. Jag tror det är lulesamiska som används i boken, men är inte helt säker. Boken har en åldersrekommendation för unga vuxna. Den handlar om kärlek, ungas vardagsliv, skola och förhållanden, på gott och ont. Man lär sig ganska mycket om samer och renskötsel, och de olika delarna av en kolt, som är samernas traditionella klädsel. Jag har läst boken som e-bok. Det är en bra bok och jag rekommenderar den för ungdomar i övre tonåren, 15+ eller unga vuxna. 

Legenden om Jack

Legenden om Jack

Martin Olczak är författaren till de populära böckerna om Jack, pojken som är trollkunnig. Olczak har skrivit 16 böcker om Jack, och de är indelade i fyra olika serier eller berättelser. Den första serien heter Jakten på Jack. Den andra heter Spådomen om Jack. Sedan följer Jacks förbannelse och Legenden om Jack. Veckans boktips handlar om de fyra böckerna som utgör Legenden om Jack. Hit hör Gastar i Göteborg, Dödskallar i domkyrkan, Vidunder på Arlanda och Troll i järngruvan.  Serien börjar med att Jack får en lillasyster, Ebba. Han älskar henne från första stund. Ebba har ett konstigt födelsemärke på armen, som liknar en sjua. När födelsemärket följande dag har ändrats till en sexa inser Jack, föräldrarna och moster Betty att det är något som inte stämmer. Tillsammans med vätten Rurik ger de sig av till Göteborg för att träffa en gast vid Liseberg. Gasten berättar om en legend. Tyvärr har halva delen av pappret försvunnit och de känner inte till fortsättningen. När familjen vaknar på hotellet följande morgon har Ebba försvunnit. I stället ligger det en trollunge i barnsängen! Nåni kallas hon. Hon är en bortbyting. Trollen har tagit Ebba och lämnat Nåni istället. Föräldrarna och Betty ger sig ut för att leta efter Ebba medan Jack måste ta hand om Nåni som snabbt lär sig tala. Det blir början på ett äventyr som tar Jack ända upp till Kiruna, via Uppsala. På vägen återförenas han med Betty och Rurik som lyckats fly trollen, medan föräldrarna kidnappades och togs till en grotta. Ska Jack lyckas rädda sin lillasyster och sina föräldrar? Vad händer när födelsemärket på Ebbas arm har räknat ner till noll? Varje natt ändras födelsemärket; 7, 6,5... Tiden är knapp. Kan Jack lita på Nåni eller leder hon dem rakt in i fällan? De måste leta reda på den fruktade Bergadrottningen. Böckerna är spännande och bra. Helst ska man läsa böckerna i ordningsföljd, eftersom berättelsen fortsätter genom alla fyra delar. Varje bok har ca 100 sidor, men de är ganska lättlästa och har svartvita illustrationer, ibland över hela sidan, av Anna Sandler. Böckerna har en åldersrekommendation på 6-9 år och passar även bra som högläsning. I böckerna finns många sagoväsen och väsen från folktron, som troll, vättar, spöken, gårdstomtar och en grip, som är en blandning av ett lejon och en stor fågel. Jag har läst alla fyra böcker i Legenden om Jack. Men jag har inte läst de andra 12 böckerna som kommit före. Det är inga problem att börja med en senare serie, även om man naturligtvis får veta mycket mer om Jack och hans föräldrar i tidigare serier. Här finns en bokhylla med samtliga titlar om Jack, ifall man vill läsa alla böcker i rätt ordning, från Jakten på Jack till Legenden om Jack: Martin Olczaks böcker om Jack

Olivia för alltid

Olivia för alltid

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Olivia. Hon har just fått sommarlov efter att ha gått ut 9:an i högstadiet. På hösten ska hon börja i gymnasiet. Olivia har vuxit upp i olika fosterhem och hamnade till slut hos Lasse och Lena, som adopterade henne. Hon känner inte till sitt ursprung, annat än att hon som baby hittades på trappan till sjukhuset, övergiven. Hon tänker inte dessto mera på det, men när ett spädbarn lämnas på en parkbänk och Lena råkar försäga sig så börjar Olivia nysta i sitt förflutna. Vad var det egentligen som hände? Lämnades Olivia verkligen på en parkbänk liksom den andra babyn?  Olivia råkar upptäcka ett brev som skickats några år tidigare. Hon har aldrig fått se brevet, trots att det står hennes namn i det. Brevet är från mormor! Hon är fast besluten att ta sig till Ön där brevet kommer ifrån, flera hundra kilometer från Kvarnkulla där hon bor. Med sig tar hon bara en väska och sin katt Periwinkle. Hon berättar bara för kompisen Elsa vad hon ska göra. Snart hör hon i bussen att hon är efterlyst av polisen! Istället för att vänta tills bussen kommer till Ön hoppar hon av vid nästa busshållplats, i närheten av samhället Hösta. Hon känner igen i Hösta och spenderar första natten i en övergiven paketbil som är full av skräp. Följande morgon snor hon hårfärg från en butik och försöker färga håret svart samtidigt som hon klipper sig själv. Åtminstone får hon en ny frisyr, men hon undrar hur mycket det hjälper när hon inte hinner vänta tills färgen fäster ordentligt. Hon träffar en udda figur som kallas Fenix. Olivia vet inte om det är en pojke eller en flicka. Själv kallar Fenix sig hen. Fenix tar med sig Olivia till ett ruckel som de kallar Solrosgården. Där bor andra ungdomar och barn, ibland en natt, ibland mera permanent. De andra välkomnar henne och bryr sig inte om att hon rymt hemifrån. Hon accepteras som en i gänget, även om hon inte kommer överens med alla. Övervåningen är full av råttor. Man festar gärna och söker ätbart från butikernas skräptunnor. Periwinkle håller sig nära Olivia, eller åtminstone i trädgården. Olivia undviker kontakt med Höstas invånare eftersom polisen fortfarande letar efter henne och det skrivs om henne i tidningen. Tur att de tror att hon har långt brunt hår. Så en dag försvinner Periwinkle spårlöst. Olivia bestämmer sig för att det är dags att besöka Ön och leta upp mormor. Kanske bor även mamma och pappa på Ön. Olivia vill ha svar på sina frågor om sitt ursprung, vad som hände och varför hon inte fick träffa sina biologiska föräldrar.  Det är en spännande och bra bok som Julia Wickholm har skrivit. Boken utspelar sig på fiktiva platser i Finland. Boken gavs ut 2019 och det är Julias debutbok. På e-biblioteket rekommenderas den för 12-15-åringar men även för unga vuxna. Jag skulle gärna sätta den till 15+. 

Hundbackens Marta och Runeberg

Hundbackens Marta och Runeberg

Det är inte många dagar kvar till Runebergsdagen 5.2. Veckans boktips handlar just om Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) och hans fru Fredrika (1807-1879). Marta från Hundbacken får chans att besöka Borgå där Runeberg bor. Tillsammans med sin syster ska de besöka sin kusin och de får hjälpa till som pigor under en fest som Runeberg ska ha. Det här utspelar sig på 1800-talet när det ännu fanns drängar och pigor. Hon har en liten tam gris som följer henne.  Dagarna före festen får Marta följa med hur Johan och Fredrika lever sina liv. Johan har bjudit in sina kompisar Johan Vilhelm Snellman (1806-1881) och Elias Lönnrot (1802-1884) till festen och de kommer strax innan. Dessutom råkar de träffa på en annan vän, Zacharias Topelius (1818-1898). Även han får komma på fest. Naturligtvis får de smaska i sig Runebergstårtor, något som Johan älskar.  Boken av Mauri Kunnas, tillsammans med Tarja Kunnas, berättar om paret Runeberg, Snellman, Lönnrot och Topelius. Samtidigt får man också ta del av dikter och sagor, t.ex om Sven Tuva och "Björken och stjärnan" (av Topelius) osv. Det berättas också vad Snellman och Lönnrot gör. Alla dessa levde under 1800-talet och kände varandra väl från det så kallade Lördagssällskapet när de träffades, sjöng, läste dikter, debatterade och talade om politik osv. Jag har läst boken på finska. Då heter den "Koiramäen Martta ja Ruuneperi". Jag vet tyvärr inte vad Martas syster Tilta heter på svenska eller grisen Saima. På finska heter kusinen Loviisa. Den finska versionen har 64 sidor. Det är säkert ungefär samma på svenska. I slutet av boken finns några sidor fakta om huvudpersonerna, en sida per person. Där finns även bilder på hur de såg ut i verkligheten. Mauri Kunnas har skrivit många böcker, bl.a. om Hundbacken och Herra Hakkarainen, som är känd för att gå i sömnen. Tittar man efter så hittar man Herra Hakkarainen på bild även i den här boken, men han nämns inte i texten. Naturligtvis går han i sömnen även i denna bok. Det är inte första gången Mauri Kunnas skriver historiska bilderböcker för barn. Han har skrivit om vikingar, hundarnas Kalevala och hundarnas historiebok där man får läsa om kungar och drottningar långt tillbaka i Finlands historia när vi var en del av Sverige. Läs gärna de andra böckerna om Hundbacken. Här finns en bokhylla med en del av Mauri Kunnas böcker.  Mauri Kunnas böcker

Framtidskameran

Framtidskameran

Veckans boktips handlar om en speciell kamera som Emma får av sin farfar, efter att farfar har avlidit. Emma är ledsen över farfars död och över kompisen som flyttat till en annan stad. När hon får paketet av pappa tyckte hon först att det var en tråkig gammal kamera som såg väldigt omodern ut. Men när hon sedan prövar kameran inser hon att kameran fotar det som händer i framtiden! Inte långt in i framtiden, bara några minuter. På väggen visar klockan 16.00, men klockan på fotot som kameran genast skriver ut och framkallar, visar tiden 16.10. Emma hittar sedan en slags beksrivning över kameran och lär sig att hon kan ställa in tiden så att den visar ända till 30 minuter in i framtiden. Framtidskameran hjälper henne på flera sätt, bl.a. när hon förhindrar att en klasskompisar blir påkörd av en bil eller när hon lyckas stoppa tjuvar på museet. Men den får henne också att fundera över vad som är rätt och fel. Hennes familj har ekonomiska bekymmer och Emma vill gärna hjälpa dem. Med kamerans hjälp skulle hon kunna se den rätta lottoraden. Det gör hon också. Men det känns fel, som fusk, att lämna in lottoraden med den vinnande nummerserien. Dessutom är hon ju inte över 18 år. Hon är bara 12. Kassabiträdet skulle inte tillåta att hon lämnar in lappen, eller?  Pappa som egentligen drömmer om ett liv som bagare sliter på sockerfabriken men ändå har familjen det tufft. Pappa och mamma grälar ofta, över farfars fotoaffär som de inte hittar köpare till; över pengar de inte har och över pappa som ska sägas upp från fabriken när ägarna vill använda ett gift för att göra sockerbetorna större och få ut mera socker ur dem. För att få pengar till klassresan som ska gå till ett stort nöjesfält, ska klassen sälja korvar. Den som säljer mest får gratis inträde och gratis åkarmband. Emma vet att hon inte kommer att ha råd att betala inträde och armband. Att sälja flest korvar är hennes ända chans att få följa med på klassresan.  Samtidigt är det något skumt med giftet som sockerfabriken ska börja använda, trots att ägarna försäkrar folket i stan att det är säkert att använda medlet. De kommer att spä ut det. Emma vill överraska sin pappa som jobbar sitt sista nattskift på sockerfabriken, men besöket avslutar med ett stort drama på fabriken.  Det är Kaj Hagstedt som skrivit boken om Emma. Boken har 270 sidor, men är ganska lätt att läsa och känns inte så långt. Jag har läst boken som e-bok. Boken är ibland sorglig och så är den förstås spännande. Hur ska Emma ta sig ur de situationer som hon hamnar i? Jag rekommenderar boken varmt och hoppas att författaren skriver fler böcker i framtiden, gärna om Emma. Boken har en åldersrekommendation på 9-12 år.

Pages