Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Läsvärld: tappade tänder, monster och myror

Läsvärld: tappade tänder, monster och myror

Läsvärld är en bok med olika slags berättelser, av olika författare och olika illustratörer. Vissa berättelser är längre, andra kortare. En dikt är bara några rader lång. Berättelserna är avsnitt ur längre böcker. Jag länkar till de titlar berättelserna kommer ifrån (i de fall där jag kunnat hitta de ursprungliga böckerna) samt författarna.  En myras liv (av Linn Gottfridsson) handlar om pojken Myra som vill ha en katt, men det vill inte hans mamma som är allergisk. Föräldrarna grälar och Myra går ut i trapphuset där en granne använder Myras pulka till att åka ner för trappor med. Frostbiten: sagan om Isa (av Annika Meijer) är den längsta berättelsen i boken. Den handlar om en man som hittar en övergiven baby som han tar hem. Isa växer upp och får på sin tioårsdag veta en hemlighet av sin farmor. Fågeln i mig flyger vart den vill (av Sara Lundberg) är en dikt om en flicka som funderar vad hon vill göra när hon blir stor. Hejdå förskolan (av Anne-Marie Körling) handlar om en pappa och en flicka som säger adjö till förskolan för sista gången. Pappan förklarar vad raster och lektioner betyder. Och sommarlov, vad är det? Häxor åker buss (av Ebba Forslind) är en berättelse på rim om en massa häxor som bestämmer sig för att åka buss och den stackars chauffören som jobbar långt efter att han borde slutat för dagen. Jag heter Beata (av Katarina Kieri) handlar om en flicka som funderar över sin storebror som hon aldrig fick träffa. Storebrodern dog som liten baby.  Leo och de lösa tänderna (av Christina Lindström). Leo ska vara dagens värd i klassen och får bland annat riva loss en lapp på kalendern och läsa vad det blir till lunch. Men Leo har ljugit för de andra, sagt att han har en lös tand, fast han inte har det. Mitt lyckliga liv (av Rose Lagercrantz) handlar om Dunnes första dag i skolan och konsten att hitta vänner. Monstret i natten (av Mats Strandberg) handlar om ett barn som inte kan sluta tänka på monster på kvällen.  Tänder (av Bengt-Erik Engholm) handlar om tändernas historia; om järnålderns tatuerade tänder och om smeder som drog ut tänder med en tång. Redaktör för boken är Anne-Marie Körling, som också skrev om förskolan. En del av illustrationerna är svartvita, andra är färgade. Boken har drygt hundra sidor och rekommenderas för 6-9-åringar.  

Pelle Plutt

Pelle Plutt

Den här veckans boktips är ett kärt barndomsminne från 1980-talet. Pelle Plutt: ramsor och rim från gator och gårdar innehåller olika rim, ramsor, gåtor och annat roligt. Korta texter så att man lätt kan bläddra igenom boken och se vad man hittar för intressant. Eller så kan man naturligtvis läsa den från pärm till pärm.  Här får man läsa om Pelle Plutt som hoppade över ån och tappade tån, hur man räknar till tiotusen på två sekunder och så får man läsa spökhistorier. Man hittar också små verser som man kan skriva till sina kompisar och en lustig teaterpjäs om bra och dåliga saker.  Så här lyder ramsan om Pelle Plutt (fritt ur mitt minne; jag kanske tar fel på något ord): "Pelle Plutt, Plutt, Plutt, tog ett skutt, skutt, skutt över ån, ån, ån, tappa tån, tån, tån. In i kammaren, efter hammaren, spika fast den lilla tån."  Vad är det som är rött och åker upp och ner? Och vad är gult och blått och hoppar från gren till gren? Vad är höjden av snålhet och höjden av korthet? Vad ska vi göra på kungens mage? Det är fler exempel på gåtor och frågor som besvaras i denna roliga bok. Några av karaktärerna i boken är Pelle Plutt, Håkan kråkan kraxmaskin (som går på smör och margarin), bagare Bengtson och Jan Banan, som satt i en gran.  Boken är skriven av Bengt af Klintberg och är illustrerad av Eva Eriksson. Drygt 60 sidor. Boken gavs ut 1983.  Jag råkade hitta den här boken på biblioteket nyligen och kom ihåg många av texterna som jag läste i min barndom. Hoppas nu att en ny generation hittar denna goding på biblioteket.

Ett dumt krig i Andrijs land

Ett dumt krig i Andrijs land

Ella får en ny klasskompis en dag efter lunchen. Det är en pojke som kommer från ett annat land. Han kan inte prata svenska. Andrij har flytt sitt hemland där det varit krig. Eleverna i Ellas klass är nyfikna på vad Andrij har varit med om. Andrij försöker förklara och rita bilder på tavlan när han inte känner till det ord han vill ha sagt. Ella tycker att skolmaten är äcklig ibland, men pappa säger att hon ska vara glad för att hon får äta sig mätt eftersom det finns så många barn som inte får äta tillräckligt. Hon minns tillbaka till en dag när familjen samlade in en del av sina leksaker och pappa förde dem till ett ställe där de delades ut till flyktingar. Ella blir kompis med Andrij och en dag får Ella följa med hem till Andrij efter skolan och äta kanelbullar som Ella haft med sig i en påse. Ella funderar varför Andrijs mamma bara vill ligga och sova fast det är mitt på dagen.  Boken tar upp många funderingar som barn kan ha och beskriver t. ex. vad riksdagen är, vem som bestämmer i landet och vad de gör på migrationsverket. Ella tror att det är kungen och drottningen som bestämmer i landet, men så är det ju inte riktigt. Boken handlar också om känslor, att man får vara rädd och ledsen och att man ska tala om sina känslor med vuxna och inte hålla allt inom sig.  Andrij kommer från ett land med krig, men det sägs inget i boken om vilket krig det är. Det kan vara vilket som helst. Men i boken nämns en man som vill göra sitt land större och därför tar mark av sitt grannland. Det är ju precis vad som nyligen skedde i Europa. I boken har kriget slutat, men man förklarar att Andrij inte kan åka tillbaka eftersom städerna har bombats och där finns inga hus, skolor och annat. Annie Hagvall Einarsrud har skrivit boken och Hanna Ingvarsson har illustrerat. Jag har lyssnat på boken som ljudbok, så jag vet inte hur många illustrationer det finns i boken, eller om de är svartvita eller färglagda. Jag har bara sett pärmbilden. Boken har 38 sidor och rekommenderas för 6-9 år.  Annie har skrivit en annan bok om Ella. Den heter En dum knöl i mammas bröst och handlar som titeln säger om bröstcancer. Den boken har jag inte läst. Ella funderar i boken om Andrij varför hans mamma bara ligger och sover. Hon undrar om hon också är sjuk som Ellas mamma var.  Det är en bra bok som på enkelt sätt förklarar för barn vad som händer och hur det går till när flyktingar kommer till ett nytt land. Läs gärna (eller lyssna) tillsammans med barnet som vuxen och diskutera bokens innehåll. 

Bit ihop!

Bit ihop!

Det här boktipset handlar om Bill, som just har flyttat till Sverige från USA, tillsammans med pappa och lillasyster Alice. Mamman har dött. De har flyttat från Nashville, Tennessee. Bills pappa är den legendariske Mackan "Big Mac" Åström, som vunnit Stanley Cup (NHL mästerskapet), VM och mera. Allt började när Mackan vann Annandagsmatchen nästan trettio år tidigare. Och nu är det Bills tur att skina som en stjärna på isen. Bill tränar tillsammans med Björnbyns IK. Med sig har han bästisen Ludde som spelar i samma lag. Annandagsmatchen den 26 december är höjdpunkten för Björnbyns IK när de ställs mot Stenbackens HC.  Pojkarna som spelar i P12-laget tränar hårt men Bill skadar handen och det är oklart om han hinner bli bra till annandagen. Mackan och mor- och farföräldrarna och hela bygden talar om Björnbyns stora stjärna Bill. I Stenbacken spelar Bills fiende nr 1, Frank, som är sitt lags stora stjärna. Ludde och Bill blir osams när Ludde inte blir utvald till laget som får spela på annandagen. Ludde tror att Bill fick platsen bara för att han är Mackans son. Ludde undviker Bill och börjar umgås med andra. Bill tar hjälp av Alice för att träna skott och öva upp hastigheten.  Ju närmare matchen de kommer, desto sämre mår Bill. Han deltar motvilligt i intervjuer. Han vill ju leva upp till förväntningarna som alla har på honom, men samtidigt måste de ju inse att Bill är Bill, han är inte Mackan, även om han är Mackans son. I Nashville var det ingen som brydde sig om vems son man var. Det som räknades där var hur bra man spelade. Ishockey ska vara roligt att spela. Det säger ju Mackan själv. Tänk om Bill inte längre vill spela ishockey? Hur ska det gå i matchen som är så viktig för hela samhället?  Boken har skrivits av Ida Björnstad tillsammans med Marie Oskarsson. Boken har ca 200 sidor och en åldersrekommendation på 9-12 år. Bills och Björnbyns fortsättning kan man läsa om i boken Lägg av!

Familjen Skurk

Familjen Skurk

Den här veckan tänkte jag tipsa om en nybörjarserie för barn 6-9 år. Det är Anna Hansson som skrivit om Familjen Skurk, som består av mamma, pappa, barnen Flora och Mozart och dinosaurien Rex. Familjen Skurk kommer från en annan planet; de liknar människor men har tio tår på varje fot. Och deras blod är inte rött, utan lila. Människorna på jorden har ju inte dinosaurier till husdjur, så Rex måste låtsas att han är en hund när de går ut. Rex bor på balkongen.  Serien följer familjens första tid på jorden när de upptäcker mycket nytt och många missförstånd uppstår. T.ex. i boken Familjen Skurk köper ett växthus, vill mamman ha ett växthus för hon har hört att allt växer där. Men går det verkligen att få chokladkakor eller dinosaurier att växa genom att "plantera" dem i en kruka med jord och vattna? Familjen Skurk och monsterinvasionen handlar om Halloween när det ringer på dörren och olika spöken och monster vill ha godis eller göra bus.  I serien finns också en adventsbok (Familjen Skurk och den magiska julkulan) med 24 korta kapitel som man kan läsa i december, i väntan på julen. Jul firas inte på familjens hemplanet och de vet inte riktigt vad julen är för något men vill ändå fira den.  Böckerna, som illustrerats i färg av Jonas Olsson, har ca 30 sidor var, men adventsboken har betydligt fler, runt 180 sidor. Man behöver inte läsa i rätt ordning, men man kan börja med Familjen Skurk flyttar till Jorden så får man veta hur familjens barn fick sina namn. Familjen är inga skurkar, men väldigt klantiga, vilket man kan förstå. Det är inte lätt att flytta till en ny planet med nya vanor. Här är en bokhylla med alla titlar: Familjen Skurk

Ninjanörden

Ninjanörden

Ninjanörden handlar om pojken Nelson som på sin tioårsdag upptäcker att han är en hemlig ninja. Han behöver inte längre glasögon, eftersom hans syn förbättrats över natten. Han lyckas göra volter när han hoppar ur sängen, skrämd av en liten spindel som sitter på hans näsa. För även om han är en ninja är han fortfarande rädd för spindlar och höjder.  Nelson bor med sin mamma och mormor och kusin Kenny på en skrothög, eftersom familjen är fattig och inte har råd med annat. Nelson får veta att även hans pappa var en ninja och superkrafterna har gått i arv. Nelson har aldrig träffat sin pappa, bara sett ett fotografi av honom. Mormor Pat, som är uppfinnare och har en hemlig verkstad på skrothögen, uppfinner många saker som Nelson kan ha nytta av under sina uppdrag.  I första boken får han möta sin största rädsla, när han tvingas kämpa mot muterade jättespindlar. Han måste verkligen koncentrera sig och försöka minnas vad mormor har berättat för honom. Kenny hjälper till vid sidan om.  Det finns just nu sex böcker i serien av Anh-Tri Do (eller bara Anh Do). Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar och har fina svartvita illustrationer av Jeremy Ley. Alla böcker har 189-190 sidor var, men är ganska lättlästa och har många bilder. I bok ett och två skrivs det om Pat som mormor, men i tredje boken kallas hon för farmor Pat. Hon fortsätter att vara farmor i böckerna 4-6. På engelska heter mormor/farmor 'grand mother' eller 'grandma', vilket betyder att översättarna kan ha svårt att veta om det är en mormor eller en farmor, ifall det inte nämns något i boken. Hon behöver inte ens vara släkt med dem. I bok två, om jag minns rätt, beskriver hon sig som en mentor för Nelsons pappa.  Här är en bokhylla med alla böcker i serien: Anh Do: ninjaböcker

Bara David

Bara David

Ida bor med sina föräldrar och sin hund Ninni. De ska få ett fosterbarn och det visar sig vara David som är 15 år, några år äldre än 11-åriga Ida. Ida hade hoppats att de skulle få en flicka eller ens en pojke nära hennes ålder. Ida har svårt att acceptera David, som tjuvröker och kommer hem med polisen, berusad. Dessutom skolkar han från fotbollsträningar och kommer nästan alltid försent. Men föräldrarna försöker låta det passera, och säger till Ida att David inte kan ändra sig på en dag. Det tar tid att komma bort från de dåliga vanorna. Kompisarna i skolan tycker det är häftigt att Ida fått en storebror. Men Ida vägrar se på David som en storebror eller bonusbror. För henne är han bara David. Så får Idas kompis Celine Ida övertalad att göra något dumt, något riktigt dumt. Ida får dåligt samvete speciellt eftersom föräldrarna tror att det är David som ligger bakom det. Hur ska Ida kunna berätta sanningen? Måste hon göra det? Kanske är det ändå bäst om David flyttar till något annat ställe. Tillsammans med Ulf från socialen försöker de komma fram till en bra lösning. Författaren till boken heter Lina Stoltz. Boken rekommenderas för 9-12 år. 

Sommaren jag sa ja till allt

Sommaren jag sa ja till allt

Rachel är känd för att vara väldigt duktig i skolan och vill inte gå ut och festa och sådana saker. Men nu har hon gått ut skolan och har hela sommaren framför sig innan hon ska studera vid en annan skola. Rachel får tag på en gammal bok som hon börjar bläddra i. Det är en bok som handlar om att säga ja. Ja till allt. Rachel bestämmer sig för att säga ja till allt under sommaren, se vart det leder henne. Hon går med på att sälja glassgondoler tillsammans med kompisen Miles. Hon tackar också ja till fester och resor. Men att tacka ja till allt kan vara en misstag. Allt leder inte till goda händelser. Trots det blir det en sommar som Rachel aldrig kommer att glömma. Sommaren hon sa ja till allt. Boken är skriven av Lindsey Roth Culli och riktar sig till unga vuxna. Boken har drygt 200 sidor.

Dubbelspel

Dubbelspel

Veckans boktips handlar om Lionel som älskar att spela fotboll som tevespel. Men han spelar också fotboll på riktigt, även om han är rädd för att bollen ska träffa honom hårt i magen eller i huvudet. Hans pappa Tom har varit landslagsstjärna i fotboll och han har många fans som vill prata med honom och ta bilder. Han brinner för fotboll och vill att sonen ska nå stjärnstatus en dag. Lionels mamma är gympalärare och driver eleverna hårt. Hon är nästan besatt av träning och hälsosam mat. Lionels lillasyster Märta är också en duktig fotbollstjej och simmerska. Trots att hon är yngre retar hon Lionel.  Lionel försöker göra sitt bästa på fotbollsplanen så att pappa ska bli nöjd. Han vågar inte berätta för sina föräldrar att han är rädd för bollen. Men det vet målvakten Yussef, som är kort för sin ålder. Yussef och Lionel är kompisar och de försöker hjälpa varandra. Men allt Lionel kan tänka på är tevespelet Golden Goal. Lionel får bara en timmes skärmtid varje dag, och den måste han använda till att spela fotbollsspelet och för att söka efter information. Föräldrarna håller stenkoll på att Lionel inte går över tiden.  Lionel får reda på att det ska vara en e-sportturnering i staden där de bor. Han anmäler sitt fotbollslag LionKings, trots att han inte vet hur han ska kunna ställa upp i turneringen. Det är fotbollsmatch samma dag som turneringen i tevespel pågår i innebandyhallen. Han vill så gärna spela Golden Goal, men han behöver en bra plan för att lyckas lura sina föräldrar och sin lillasyster. Kommer han att lyckas smita iväg till innebandyhallen? Han frågar råd av Yussef. Boken har skrivits av Andreas Palmaer och är illustrerad av Jonas Källberg. Boken har drygt 130 sidor och rekommenderas för 9-12 år. Den andra boken i serien heter Tappa kontrollen.  Sidospår tar nu en liten paus och återkommer om ett par veckor. Trevlig fortsättning på sommaren!

Fallet med den farliga dimman

Fallet med den farliga dimman

Veckans boktips handlar om Elsa och Kalle som driver Spökbyrån! Det här är deras tredje och senaste fall som de försöker lösa. En man behöver hjälp! Hans häst springer ut från hagen på nätterna. Någon öppnar grinden. Men det händer bara när det är dimmigt ute. Hästen springer alltid till ett vattenfall i närheten och där får mannen hämta tillbaka hästen. Han håller koll på grinden, men kan inte upptäcka vem det är som släpper ut hästen. Kanske kan Elsa och Kalle hjälpa till? Det blir ett svårt fall för barnen, som måste vara vakna på natten när det är dimma, och som vanligt får de hjälp av farfar som är en riktig spökexpert. Det finns många olika slags spöken och man måste alltid försöka lista ut vad det är spöket vill. Till sin hjälp har de också en stor tjock bok som handlar om spöken.  Spökbyrån är en serie för 6-9-åringar av Kristina Ohlsson. Den första boken i serien heter Fallet med den rysliga skuggan och den andra boken heter Fallet med det mystiska godismonstret. Böckerna handlar om Elsa och Kalle, men man behöver inte läsa dem i rätt ordning. Man kan börja med vilken som helst. Kristina Ohlsson har skrivit många böcker, både för barn och vuxna. Moa Wallin har illustrerat böckerna om Spökbyrån.  

Överlevarna

Överlevarna

Veckans boktips är en serie som heter Överlevarna. Just nu finns det fyra böcker på svenska. Alla böcker har olika författare men det de har gemensamt är fyra flickor som överlever olika historiska händelser. En liknande serie är Jag överlevde av Lauren Tarshis (den har jag tipsat om tidigare). Tara på Titanic (av Nikki Shannon Smith) handlar om Tara som ska åka med sina föräldrar till Amerika, i hopp om ett bättre liv där. Det är år 1912. Tara åker i andra klass. Hon blir vän med en flicka från tredje klass, Paulina. Tillsammans går de på upptäcktsfärd på det stora skeppet. Men de måste akta sig. Första klassens passagerare gillar inte att lägre klasser besöker deras utrymmen. Paulinas pappa jobbar ombord. Hon har ingen mamma. Tara ger Paulina en av hennes klänningar så att hon ska kunna komma till andra klassens matsal och äta. Där är det bättre än i tredje klass. Men Taras föräldrar blir arga när flickorna blir ertappade med vad de håller på med. Så en natt krockar Titanic med ett isberg. Tara och föräldrarna skyndar ut på däck, där det råder kaos. Barn och kvinnor ska räddas först med de livbåtar som finns. Men Tara vill inte lämna fartyget utan Paulina. Kommer hon att hitta Paulina innan det är för sent? Alice och attacken (av Mayumi Shimose Poe) handlar om japanernas attack mot Pearl Harbor i Hawaii under andra världskriget. Året är 1941. Alice ska gå och handla när bomber plötsligt faller från himlen. Hon blir livrädd och springer längs gatorna. Hon får se en blodig kvinna och ett livlöst barn. Alice förstår inte varför de bombar Pearl Harbor. Hur ska hon klara sig undan? Emmi i staden som brann (av Salima Alikhan) handlar om år 1871 när en stor del av staden Chicago i USA brann. Emmi har kommit med sin pappa från Tyskland. Emmi vaknar av människor som skriker i panik, luften är full av glöd och aska och fruktansvärd hetta. Pappa har inte kommit tillbaka. Han skulle se om ryktena om branden stämmer. Emmi är ensam. Hon öppnar dörren och får se en våg av eld som kommer närmare och närmare. Hur ska hon klara sig ur situationen och var är pappa? Sara och spanska sjukan (av Julie Gilbert) handlar om år 1918 när världen drabbades av den farliga sjukdomen som kallades Spanska sjukan. Lite som dagens pandemi med covid-19. Spanska sjukan gjorde att ca 50 miljoner människor dog. Sara får höra att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Tänk om det är spanska sjukan som kommit till deras stad? Sara vill hjälpa sin bästa kompis, men hon vet att hon kan bli smittad om hon besöker familjen. Det kan vara riktigt farligt. Hur ska hon göra? Böckerna har en bra blandning av historia, spänning och action. De rekommenderas för 9-12-åringar och är en bra grund för diskussioner i klassrummen eller hemma. Av dessa böcker har jag bara läst Tara på Titanic, men ser fram emot att snart läsa de andra böckerna i serien.  Böckerna har runt 80-100 sidor var. Illustratörer är Matt Forsyth och Alessia Trunfio

Jag gör som jag vill!

Jag gör som jag vill!

Beppe är en viljestark flicka som tycker det är fel att flickor ska ha syslöjd i skolan, medan pojkarna får ha träslöjd. Flickorna ska sticka och garnet känns svettigt på händerna. Hon vill inte sticka! Hon vill ha träslöjd i stället. Hon vill hamra och snickra. Sedan är det det här med ishockeyn. Varför får inte flickorna spela ishockey? Varför är det bara pojkarna som ska få göra det? Beppe måste göra något för att få en ändring på det! Jag gör som jag vill! bygger på författaren Lisbeth Pahnkes egen barndom på 1950-talet. Då såg man annorlunda på hur flickor och pojkar skulle vara. Lisbeth har på 1970-talet skrivit en serie hästböcker om Britta och Silver. Men nu har hon alltså skrivit böcker om hur man levde när hon var barn.  Den andra boken i serien heter Jag ska klara det! Här ligger Beppe i hårdträning för det Skolmästerskap som skolan ska delta i. Det kommer elever från flera olika skolor för att vara med på tävlingarna. Lokaltidningen kommer också och ska skriva en artikel om dagen. Beppe vill verkligen vinna de grenar hon ställer upp i. Tillsammans med pojkarna övar hon dykstil över höjdhoppsribban och hon blir duktig på det. Men sedan säger läraren att alla flickor måste saxa över höjdhoppsribban istället. Det kan ju Beppe inte göra. Hur ska det gå på idrottsdagen?  Böckerna om Beppe har illustrerats av Kajsa Hallström och ger en bra bild av hur det såg ut i Sverige på 1950-talet då man så klart inte hade mobiltelefoner. Det fanns en telefonkiosk som man gick till om man behövde ringa. Och det är just vad Beppe måste göra i den andra boken när hon blir vittne till en pojke som faller med cykeln i backen. Hon måste ringa och be ambulansen komma! Men hon har ju bara några ören i fickan och dem ville hon köpa kolor för i kiosken. Böckerna rekommenderas för 6-9 år. Den första boken har drygt 80 sidor och den andra boken har drygt 50 sidor.

Det instängda spöket

Det instängda spöket

Petrus Dahlin har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Den här veckans boktips handlar om en ny serie för nybörjarläsare som han håller på att skriva. Spökräddarna heter serien. Första boken heter Det instängda spöket. Tvillingarna Sara och Sam har tråkigt under sommarlovet. Föräldrarna har stressigt i restaurangen som ligger i samma byggnad. Då visar pappa dem ett hemligt rum i husets källare. Farmor och farfar som tidigare bodde i huset trodde på spöken, utomjordingar och sådant. De hade uppfunnit olika saker för att kommunicera med spökena och fånga dem. Nu får barnen ta över farföräldrarnas uppfinningar. Inte för att det finns spöken, men det kan ju vara roligt att testa de olika grejerna och få tiden att gå snabbare. Så tycker de att de hör ett svagt rop på hjälp. Men vad är det egentligen de hör? Och var finns spöket, om det nu är ett spöke? De får hjälp av en mystisk kvinna som kallas Alias. Hon menar att ropen på hjälp kommer från huset med restaurangen. Kan det verkligen stämma? Andra boken är Det rädda spöket. Här befinner sig Sara och Sam på badstranden när de får höra om en familj som nyligen flyttat till ett hus där det verkar finnas ett spöke. Sara och Sam erbjuder sig att hjälpa till. Familjen är mycket rädda för vad som händer i huset. Sara och Sam tar med sin utrustning sent på kvällen och förbereder sig för att vara uppe på natten och se om de kan kommunicera med spöket som skriker.  I slutet av böckerna finns ett galleri med spökena. I bok ett heter spöket Shpeke och i bok två förekommer ett spöke som heter Espejo. Det finns tio ramar i galleriet, vilket får mig att gissa att det kommer att bli en serie med tio böcker, eller åtminstone tio spöken som hittas och räddas.  Sofia Falkenhem har illustrerat i svartvitt. Böckerna har en åldersrekommendation på 6-9 år. Jag väntar med spänning på fler böcker i serien. 

Berätta tre saker

Berätta tre saker

Veckans boktips handlar om 2020, just när coronapandemin hade brutit ut. Gymnasietjejen Liv bor med sin storasyster, eftersom mamma är död, pappa är "trasig", som Liv kallar det tillstånd pappan drabbades av när mamman dog, och mormodern bor på ett äldreboende långt borta. Liv bor i Stockholm. Storasystern Bonnie tycker Liv ska skaffa sig ett liv, få kompisar. Hon envisas med att Liv ska gå på fest, där hon råkar bli hånglad av en okänd kille, som senare ska smittas med covid-19. Liv måste tillbringa de följande 14 dagarna ensam hemma i karantän. Bonnie åker till en kille för att bo där under tiden. Mormodern på äldreboendet drabbas av covid och tas in på sjukhus. Liv oroar sig för mormor. Liv finner sig snart sittande på golvet i hallen, lutande mot ytterdörren. På andra sidan dörren sitter en ung kille, Dag. Båda har jobbiga dagar. Liv och Dag börjar umgås allt mer, inte i verkliga livet, förstås, eftersom Liv sitter i karantän. Men genom videosamtal, eller sittande med ytterdörren mellan sig. Dag känns allt mer rätt för henne och hon ser fram emot deras små virtuella dejter. Liv får också träffa Dags kompisar, Elle och Matteo, också de träffarna sker virtuellt. Dag ser till att Liv får bevittna körsbärsblomningen i Kungsträdgården, även om det bara sker via videosamtal. Han lämnar godsaker utanför hennes dörr och tillsammans med Elle och Matteo ser de till att Liv får fira sin 17-årsdag, trots att hon sitter inne i karantän. Liv oroar sig över situationen i Sverige, med människor som dör varje dag från covid. Men hon märker också att det är något som tynger Dag, som blir alltmer tystlåten och han ser trött ut. Han bär på en tung hemlighet och vet inte hur han ska berätta det för Liv. Elle och Matteo verkar veta vad Dag döljer, men de vill inte tala om det. Det är en kärleksfull bok med inslag av sorg och oro. Boken har skrivits av Callum Bloodworth, född i England med bosatt sedan länge i Sverige. Det här är hans första ungdomsroman. Boken har drygt 250 sidor och rekommenderas för unga vuxna.

Läskiga huset

Läskiga huset

För den som gillar kalla kårar och spännande, lättläst läsning kan jag rekommendera en serie som heter Läskiga huset, skriven av Mårten Melin, som har skrivit ett stort antal andra böcker för barn och unga. Just nu finns det fyra böcker i serien Läskiga huset. Jina är en flicka som flyttar till ett flervåningshus tillsammans med mamma och lillebror Sam. I första delen, Tvättstugan, har Jina lovat att hämta ner tvätten som har torkat. Mamma ska bort på kvällen och Jina ska vara ensam hemma med Sam. De tittar på film och äter gott. Men så kommer Jina ihåg vad hon lovat sin mamma och smyger upp till tvättstugan, trots att det är förbjudet att vara där efter klockan 10 på kvällen. I tvättstugan råkar hon ut för en häxa som hotar henne. Dagen efter kommer en granne förbi med en tröja som Jina slängde på häxan i tvättstugan... I boken Grannen ovanpå är det sommar och värmebölja. Grannen Elsa har lovat att bjuda på glass. Sam går upp till Elsa och är länge borta. Jina går upp till Elsa för att ringa på dörren. Ingen öppnar och Jina smyger in i lägenheten som är iskall! I lägenheten får hon se en massa isstatyer som ser verkliga ut. Vem är denna konstiga Elsa och varför har hon så kallt hemma?  Tredje boken i serien är Taket. Där hittar Jina en av sina grannar som jobbar med en stor rund metalldisk. Grannen säger att det är en parabol, så att hon ska kunna titta på TV-program från sitt hemland som ligger väldigt långt borta. Men Jina tycker inte det liknar en parabol. På natten råkar hon vakna och får se ett flygande tefat! Det ser precis ut som parabolen på taket. Och i grannens lägenhet dit Jina smyger, får hon höra konstiga röster komma från ett rum. Kan det verkligen vara en maskeraddräkt, det hon får se när hon kikar in i rummet? Fjärde boken heter Källaren. Jina är på gården när en mystisk katt med bara ett öga får henne att följa med till husets källare. Där hittar hon snart en resväska full med gamla kläder. Jina tar med sig väskan hem och beslutar sig för att prova en av klänningarna. Plötsligt snurrar det till och hon verkar befinna sig i en annan tid. Hur gick det till? Och vems är egentligen katten och resväskan med klänningarna. Jina måste undersöka saken. Böckerna är lättlästa, har drygt 30 sidor och har en åldersrekommendation på 9-12 år. Men modiga 6-9 åringar som gillar att läsa om spöken kan säkert också gilla dessa böcker, kanske som högläsningsböcker tillsammans med en vuxen. Stina Hjelm har illustrerat böckerna.   

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Vera Svanson är inne på sin andra dagbok. Den första kallade hon för Blåmögel. Nu heter dagboken Dammtuss. Vera skriver om allt möjligt som händer i hennes vardag, hennes känslor och pinsamma händelser. Det är inte alltid så lätt att gå i femman.  I den här dagboken får vi läsa om storebror Svante som fortsätter sina försök att få följare till sin vlogg; lillasyster Olivia som ska bli mormor!; mamma som försöker yoga och pappa som fortfarande älskar tacos över allt annat. Moster Bibban är förstås med i boken, hon som har en svart rock med allt-i-allo fickor. Vera vet inte riktigt hur hon känner för grannpojken Hugo, han med de guldbruna ögonen. För visst är det så att Hugo och Salma är ihop? Tillsammans med bästisen Lise är de alla med i skolans dramaklubb. Tyvärr har skolans aula utsatts för klotter och därför vill rektorn riva aulan. Det blir skolans sista pjäs som sätts upp i aulan och eleverna är ledsna. Som vanligt händer det massor av skojiga saker i boken. Svante bryter armen när han ska ha yoga challenge med mamma. Mamma står på huvudet och trillar rakt igenom en vägg. Pappa råkar sätta eld på spisen och river ut hela köket.  Det är Moa de Bruin som skrivit boken om Vera Svanson. Det första boken, Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster, är lika rolig som den andra. Åldersrekommendation 9-12 år.

Bror till salu

Bror till salu

Veckans boktips handlar om Zoe och henns familj som befinner sig på semester i Italien tillsammans med en annan svensk familj. Zoe har en hemlighet. Hon vill bli världens yngsta IT-miljonär och hon vet hur det ska gå till. Hennes bror John liknar Justin Bieber. Zoe smygfilmar och fotograferar sin bror och lägger ut bilderna på ett Instagram-konto, som följs av Justins fans. Hennes videon och fotografier får en massa likes och kommentarer. Många vill köpa de klädesplagg och föremål som syns i bilderna. Många gånger snor Zoe Johns kläder och John kan inte förstå vart alla hans kläder försvinner. Pengarna Zoe får in går till ett konto, men Zoe vet inte hur hon ska få tillgång till pengarna utan att avslöja något för föräldrarna. Hon kämpar med att få wifi att fungera i huset på den italienska landsbygden. Fansen kräver bilder av Justin och Zoe måste leverera för att hålla dem nöjda. Badbyxor, enhörningsmjukisar, toaborstar med Finding Nemo-motiv är sådant som fansen vill köpa och Zoe måste återigen smyga runt i huset och försöka sno Johns saker. Och inte bara hans saker, även den andra familjens saker. Tova och Ture heter barnen i den andra familjen. Ture är den jobbiga lillebrodern som får utbrott och tjuter när han inte får som han vill. Tova är den ordentligaste av dem alla och Zoe tycker att även hon är lite jobbig att umgås med.  Fansen blir alltmer fanatiska och lyckas ta reda på var Justin, eller John, befinner sig. Plötsligt är de jagade av skrikande tonårsflickor som gör vad som helst för att få en selfie med sin idol. Zoe och Tova tvingas fly undan några av flickorna när de är inne i en grotta i närheten av huset. En mystisk grotta där det sägs att människor har försvunnit. När familjerna befinner sig i grottan hör de ett tjut som flickorna sedan tolkar till "aiuto", det italienska ordet som betyder hjälp. Är det någon som har gått vilse i grottans outforskade tunnlar? Och hur ska Zoe få ett slut på situationen med de skrikande fansen? Bror till salu är A.K. Sydegårds debut. Boken är rolig och samtidigt spännande. Ca 180 sidor, rekommenderad för 9-12 år. 

Circle

Circle

Veckans boktips handlar om ett prestigefyllt företag som kallas The Circle. Företaget följer och kartlägger människor i vardagen genom e-postaddresser, sociala medier, internetbetalningar och annat som allt är sammanlänkat via The Circle. Mae Holland är en ung kvinna som har lyckan att bli anställd av företaget, som består att ett massivt område med allt tänkbart. Det är som en liten stad i sig. Där finns idrottsplaner, daghem, sjukvård och mycket annat. Mae får snabbt en nyckelroll i företaget, som hela tiden utvecklar sig och skapar nya program. De har bl.a. ett program som går ut på att hitta människor på flykt inom några minuter, var de än befinner sig på jorden. Mae går med på att använda en liten kamera som visar allt hon gör. Hon får massor av följare som kommenterar det hon gör under dagarna. Men samtidigt tappar hon kontakten till sina riktiga vänner och till familjen. The Circle leds av mytomspunna ledare som alla verkar älska. Men Mae börjar misstänka att de bär på hemligheter och har en egen agenda de går efter. Vad är det egentligen som händer på företaget, bakom kulisserna? The Circle har också blivit en film med bl.a. Emma Watson och Tom Hanks i huvudrollerna. Det är Dave Eggers som har skrivit den drygt 500 sidor långa romanen. Boken har beskrivit som "George Orwells 1984 i modern tappning".

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Veckans boktips handlar om två kompisar som heter Tilde och Viktor. Med sig har de hunden Åtto (han har en åtta på ryggen, därför kallas han Åtto). De bor i en stad som heter Elvestad. Det här är en norsk serie av Jørn Lier Horst. Illustrationer av Hans Jørgen Sandnes. Tilde, Viktor och Åtto är på stranden en dag efter en kraftig storm. Det har flutit i land en massa skräp som barnen plockar upp. Tilde får syn på en massa gummistövlar som kommit upp på stranden och Viktor hittar en halv namnskylt av en båt. De tar med sig en gummistövel och namnskyltsbiten till sin deckarbyrå, som de har i källaren. De älskar att lösa mysterier och är duktiga på det också. Hunden Åtto har ett jättebra doftsinne. Tilde hittar snart namnet på stöveltillverkaren och läser att tillverkarna misslyckades med ett parti gummistövlar, så de måste ta tillbaka dem. Viktor hittar namnet på det skepp som sjönk till botten. Det sägs att där finns en skatt. Tilde och Viktor börjar dyka utanför fabriken som gör stövlarna. De upptäcker att det på botten finns hundratals stövlar. De bestämmer sig för att anmäla till sjöbevakningen, som har ett fartyg i närheten. Kaptenen bjuder dem ombord och de får se hur sjöbevakningen går ner med en liten robot som sitter fast i ett långt rep, och som har en klo att gripa tag med. Eftersom roboten har ett långt rep bestämmer de sig för att göra en liten runda och se om de kan hitta skeppsvraket på samma gång. Det hittar de efter en stunds letande. De hittar även en kista... Men hur hänger fallet med stövlarna ihop med skeppsvraket? Finns det någon koppling? Fabriksägaren och hans son verkar vara skumma.  Det finns flera böcker i serien Dubbeldeckarna om Tilde, Viktor och Åtto. Här på Boksampo finns det sju titlar med Dubbeldeckarna. Klicka här nere för att komma till en bokhylla om serien: Dubbeldeckarna  Jag har inte hittat någon åldersrekommendation för serien, men runt 8-9 år är en lämplig ålder. Böckerna har ca 100 sidor, och är illustrerade i färg. Ganska lättlästa, men inte för den absoluta nybörjaren. Man behöver ändå en viss läsvana. Ta gärna en titt på författarens andra böcker. Klicka på namnet i början av texten. Han har skrivit många böcker. 

Dani dömer

Dani dömer

Veckans boktips handlar om en serie av Jesper Tillberg. Just nu finns det tre böcker. Dani dömer, Dani dömer straff och Dani dömer rött. Serien följer flickan Dani, eller Daniella som hon heter på riktigt. Hon är en ganska tystlåten flicka, men på fotbollsplanen är hon tuff, lite för tuff kan hennes tränare Enid tycka. Dani får rött kort och tvingas stå över följande match. Enid föreslår att Dani ska börja gå en nystartad utbildning för unga fotbollsdomare. Kanske kan det lära henne att bli en bättre fotbollsspelare. Motvilligt går Dani till kursen, men snabbt inser hon hur mycket hon gillar att vara domare i stället för spelare. I sin allra första match som domare ska hon döma ett gäng 8-åringar. Dess värre råkar det vara det lag där hennes lillebror Lio, eller Lionel som han heter, spelar och de ska möta laget där Evas lillebror spelar. Eva är med i Danis fotbollslag, men hon är alltid otrevlig mot Dani. Hur ska Dani kunna döma en match så att de andra inte tror att hon ger sin lillebrors lag fördelar? Men Dani vet att hon måste vara tuff, och döma som hon ser matchen, oberoende av vem som gör vad på plan.  I andra boken, Dani dömer straff, övar Dani inför provet som domare. Hon måste klara provet för att få döma på den stora fotbollsturneringen senare i sommar. Det är mycket hon måste lära sig. När domaren inte dyker upp inför matchen som Danis eget lag ska ha, får Dani ställa upp och döma. Men hur ska hon kunna döma sitt eget lag, där bästa vännen spelar och där ovännen Eva går henne på nerverna? I tredje boken, Dani dömer rött, får Dani chans att döma en match mellan ett danskt och ett svenskt lag. Det blir en bra övning för henne, eftersom det på fotbollsturneringen kommer att finnas lag från många olika länder. Hur ska man döma i en match där man inte förstår vad spelarna talar om? Dani måste verkligen fokusera. Samtidigt ställer tränaren ett ultimatum. Hon måste välja; vill hon satsa på fotbollen eller vill hon bli domare? Tränaren gillar inte att Dani inte tycks ge järnet på plan som spelare. Det är tre lättlästa böcker för ålder 9-12 år, speciellt för alla fotbollsfantaster, oavsett om man spelar själv eller bara gillar att titta på eller läsa om fotboll. Det är lätt hänt att spelare och publiken ropar åt domaren och tycker att de dömer fel, Den här serien visar hur domare övar och jobbar. De måste fatta snabba beslut, och döma enligt regelboken och vad de ser på plan. De får inte låta sig påverkas av andra spelare, tränare och publik. Böckerna är som sagt lättlästa och varierar i längd. Första boken har ca 70 sidor, andra boken har drygt 80 sidor och tredje boken har drygt 120 sidor. Böckerna följer på varandra, så man måste nog läsa i rätt ordning för att hänga med i handlingen. Böckerna finns även som e-böcker. Åtminstone den första finns som ljudbok.  

Pages