Tipset

Sidospår: Aktuellt | Tipset

Vinterflickor

Vinterflickor

Vinterflickor är en stark roman för unga vuxna. Den handlar om ett känsligt ämne, nämligen anorexi. Lia är svårt anorektisk men vill trots det väga allt mindre. Hon bor tillsammans med sin pappa som är professor, pappans nya kvinna Jennifer och styvsystern Emma som är några år yngre än Lia. Lias mamma, som hon kallar Dr Marrigan, utför svåra hjärtoperationer. Båda föräldrarna är mycket upptagna med sina jobb. Pappan ska skriva en bok och det kräver forskningsarbete. Lias vän Cassie hittas död på ett motell. Hon hade också ätstörningar. Natten hon dog försökte hon ringa Lia, men Lia hade inte svarat. Cassie försökte inte ringa bara en gång, eller två, utan hela 33 gånger. Lia drabbas av svåra skuldkänslor för att hon inte svarade i telefonen och hon försöker ta reda på vad som hände med Cassie. De hade ingen kontakt tiden före Cassies död, men var goda vänner som barn och bodde på samma gata, grannar tror jag det var. Samtidigt går det utför med hennes egen hälsa. Hon går i gymnasiet, men måste ibland vila upp sig hos skolsystern som tvingar henne att dricka apelsinjuice. Hon fryser jämt och måste ligga under flera filtar eller uppvärmningsbara täcken. Lia räknar alla de få kalorier hon får i sig och tränar stenhårt med situps och på en träningsmaskin som finns hemma. Hon skär sig själv också. Hon har sytt in mynt i morgonrocken så att de andra ska tro att hon väger mer än hon gör. Jennifer skriver upp Lias vikt varje vecka och rapporterar det till Lias läkare. Men hon väger som sagt mycket mindre än vågen säger och hon närmar sig ett stup som är omöjligt att komma ifrån.  Lia hemsöks om nätterna av Cassies ande, eller spöke om man vill kalla det för det. Lia hoppas att Cassies ande kommer till ro när hon begravs. Men Cassie fortsätter att komma till henne. Vad har hon för motiv? Vad vill hon? På motellet där Cassie dog träffar Lia Elijah som jobbar där. De umgås men Lia säger att hennes namn är Emma och när Elijah får reda på vem hon egentligen är förändras relationen. Elijah har ett meddelande från Cassie till Lia.  Boken av Laurie Halse Anderson har vunnit pris som årets bästa ungdomsbok av bibliotek i USA och kom direkt in på bästsäljarlistan på New York Times. Vinterflickor har drygt 280 sidor. Boken kan vara triggande för någon, så läs inte om ämnet är för känsligt.

Starkare än nu

Starkare än nu

Rycket, Stöten, Kraften, Styrkan är en serie för 12-15-åringar, skriven av Emma Frey-Skött (ska egentligen vara ett norskt ö, som ett o med ett streck / genom). Böckerna passar även för lite äldre tonåringar och ungdomar, speciellt om man gillar att träna på gymmet. Manda tränar tyngdlyftning tillsammans med andra pojkar och flickor. Serien följer hennes träning och samtidigt saker som händer utanför träningarna där de lyfter vikter. Manda har en problematisk relation till sin mamma och mammas nya pojkvän och tar mormor till hjälp. Manda tycker inte hon är så duktig ännu, men tränaren vill att hon ska flytta över till tävlings-gruppens träningar. Hon ser något hos Manda. Hon kan bli något stort, men Manda måste öva, öva, öva. Manda inspireras av sin döde morfar som var en berömd tyngdlyftare. Mandas tränare vill att Manda ska söka in till ett speciellt tyngdlyftarprogram på gymnasiet. Men det är få som kommer in och om hon gör det måste hon flytta till en annan stad och bo på internat. För att ha en chans måste hon dessutom tävla i junior-SM, svenska mästerskapen. Hon har aldrig tävlat förr och känner sig nervös.  Love, en kille som också tränar i tävlingsgruppen, är hjälpsam och hjälper Manda med tekniken. Men Love verkar vara ihop med Lawen, en tjej som Manda har svårt att komma överens med. Manda är inte säker på hur hon känner för Love.  Böckerna är lättlästa och man kan snabbt ta sig igenom alla fyra böcker om man vill. Böckerna har runt 70 sidor var. 

Herr Kanins chokladfabrik

Herr Kanins chokladfabrik

Veckans boktips inför påsken är en bilderbok som handlar om kaniner och hönor och choklad! Precis det som hör påsken till. Herr Kanin har en stor fabrik där de tillverkar choklad i olika former. Hans hönor värper riktiga chokladägg. Herr Kanin vill att hönorna ska värpa fler och fler ägg så att han blir rikare och rikare då han kan sälja ännu mera chokladägg. Men, precis som i riktiga samhället när det är något människorna inte tycker om, börjar hönorna protestera! De orkar inte värpa så många chokladägg som herr Kanin vill ha och en efter en slutar de jobba! De lämnar fabriken. Herr Kanin får lösa problemet själv. Hur ska han kunna tillverka chokladägg om inte hönorna vill jobba? Kanske måste han börja tänka annorlunda. Går det att förhandla med hönorna och få dem att komma tillbaka till fabriken? Boken är rolig och vackert illustrerad. Den rekommenderas för 3-6-åringar. Författare är britten Elys Dolan. Boken har ca 30 sidor. Den passar naturligtvis väldigt bra till påsken, men kan även läsas året runt, som en inledning på teman som strejk och demonstrationer. 

Äventyret i vattenlabyrinten

Äventyret i vattenlabyrinten

Äventyret i vattenlabyrinten handlar om Desta som har en damm i sin trädgård. Men det är farligt att vara där, säger mamma. Desta vill ändå gärna gå dit och en varm sommardag tappar hon sin keps i dammen. Hon försöker ta upp den men råkar trilla i dammen! Hon upptäcker att hon blivit jätteliten, eller är det annat runtomkring som blivit jättestort? Hon träffar ett grodyngel, med huvud och svans. Til heter grodynglet. Tillsammans med Til börjar Desta vägen genom en farlig labyrint, för det är ända sättet att ta sig ur dammen igen.  Desta och Til stöter på stora, otäcka vattendjur. För att ta sig vidare måste de svara på kluriga gåtor. De måste också ta sig förbi andra hinder på vägen, t.ex. gråsuggor som biter tag i byxorna och röda kärlekskvalster som försöker få Desta och Til att stanna hos dem för alltid. Desta blir även som hypnotiserad av sniglar som sakta rör sig i en spiral på väggen. Slutligen träffar de en salamander som kräver ett lösenord, men inte har de väl hört eller sett något lösenord i labyrinten? Hur ska Desta ta sig ut ur labyrinten utan lösenord? Andra boken i serien heter Äventyret i tomatdjungeln. Här råkar Desta sparka sönder ett fönster med en fotboll, och springer till växthuset för att gömma sig från mamma. Även här blir Desta liten och träffar på Til, som nu blivit en riktig groda med armar och ben. De ser en pil uppåt på en tomatplanta och förstår att det bara finns en väg ut. Att klättra uppåt längs tomatplantorna, ända till taket. Här finns även chiliplantor och gurkplantor. Även i den här boken måste Desta och Til svara på gåtor för att komma vidare. Liksom i första boken stöter de på hinder som tar dem vidare. Bland annat måste Desta äta sig igenom en av världens starkaste chili, Carolina Reaper, och Desta blir anfallen av en massa bladlöss. Til får leta upp en nyckelpiga. De sägs ju älska bladlöss. Längs vägen ser Desta att någon ristat in bokstäver i plantorna; H, F, I osv. Men Desta har inte tid att fundera över vad bokstäverna betyder. Inte ännu. Högt uppe i växthuset får de syn på en av Destas värsta rädslor; ett stort getingbo!  Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar. Det är Emmy Abrahamson som skrivit böckerna om Desta och Til och de har vackra illustrationer. Ca 70-80 sidor vardera. 

Femtiofem meter under ytan

Femtiofem meter under ytan

Bengt Gustav bor med en alkoholiserad pappa som gömmer "luringar", det vill säga flaskor med sprit, i lägenheten. Bengt Gustav söker efter dem och häller ut dem. Pappan kokar hundra korvar med bröd och festar vilt med sina kompisar. Ibland hämtas han av polisen. Bengt Gustav ligger i badkaret och låtsas att han är i Stilla havet och dyker långt ner under ytan. Mamman lämnade sonen och pappan för att flytta till huvudstaden och satsa på sin karriär. Hon ringer bara på Bengt Gustavs födelsedag. Fröken Esposito i skolan försöker hjälpa honom, och tillsammans pratar de med kuratorn och socialsekreterare. Även Lincolns pappa försöker hjälpa till. Lincoln är Bengt Gustavs kompis. Ibland går Bengt Gustav hem till Lincolns familj och äter frukost innan de går till skolan. Bengt Gustav låtsas att allt är okej. Men Lincolns pappa ger honom ett hemligt tecken. Bengt Gustav ska gnugga sin nästipp när han behöver hjälp.  I ett rivningshus i närheten upptäcker Bengt Gustav ett fönster med gardiner. Han vet att han inte får gå in i rivningshuset, eftersom det är farligt. Men han dras ändå dit. På en lägenhetsdörr står det 1984. Bengt Gustav färdas tillbaka i tiden till år 1984. Han träffar sin pappa som ung. Han försöker ställa allt till rätta och besöker även andra årtal, bl.a. 1994. Men det är svårt att hjälpa alkoholiserade pappor. Boken av Conny Palmkvist rekommenderas för 9-12-åringar och är den tredje fristående delen i en trilogi som utspelar sig på samma gata, Julaftonsgatan, även om serien följer olika barn som har det tufft på olika sätt. De andra böckerna i trilogin är Mina fem regler för livet och Fyra minuter över tolv

Den vita lögnen

Den vita lögnen

Den vita lögnen handlar om Hedvig som flyttar till en stor stad med sin mamma. De flyttar till en helt annan miljö än hon är van vid och klassen har långt fler elever än i den gamla, lilla skolan, som hade femmor och sexor tillsammans. Hedvig går i femman. I Hedvigs nya skola går 700 elever från förskolan ända upp till nian. Hedvig är glad över sitt nya rum som är större än hon är van vid, men samtidigt är Hedvig ledsen över att behöva lämna sin bästa vän Ika bakom sig. Men de kan ses ibland. Ika har det jobbigt utan Hedvig. Redan första dagen i skolan kommer Molly, Naima och Alice över Hedvigs bilder som hon har i telefonen. De hittar många bilder av Ika och får för sig att det är Hedvigs pojkvän! Hedvig hinner inte berätta att Ika är en flicka och att det är hennes bästis. Deras lärare kommer just då.  Hedvig får vara tillsammans med Molly och några andra flickor, men det är Molly som bestämmer. Molly tycker inte om pyttipanna, därför äter ingen av dem lunch den första dagen, trots att Hedvig är jättehungrig och gillar pyttipanna, speciellt om de får rödbetor också. De smugglar ut knäckebröd från lunchsalen och spionerar på högstadieelever. I klassen sitter Hedvig bredvid Elliot. Hedvig hjälper Elliot med matte och förklarar hur han ska räkna. Hedvig och Elliot bor nära varandra, så de går tillsammans på skolvägen. Ika besöker Hedvig under en helg, men det blir inte som de tänkt sig. Molly och hennes gäng får reda på att Ika är en flicka och stämningen mellan Hedvig och Ika försämras. Ika åker hem tidigt på söndagen och Hedvig flyr in i sin garderob där hon tänker bo resten av livet och aldrig mer gå till skolan. Vad ska Hedvig hitta på för att ställa allt till rätta igen? Hon kan ju inte bo i garderoben hela livet. Ika är sur och hör inte av sig. Hedvig gör upp en plan, men hon måste våga tala med en populär tjej i åttonde klass.  Boken är första delen om Hedvig. Den är skriven av Katarina von Bredow och har ca 220 sidor. Rekommendation 9-12 år.

Onsdagarna på badhuset

Onsdagarna på badhuset

Annikas sämsta dag i veckan är onsdag. För då har hon simskola med hela klassen i simhallen, eller badhuset som det kallas i boken. Hon kan simma, men bara på den grundare delen där hon kan nå botten med fötterna. Stora simbassängen är uppdelad så att en del är grund och den andra är djup. Väldigt djup. Lika djup som Marianergraven. Så känns det för Annika åtminstone.  Annika tänker tillbaka på det hemska som hände, som gjorde att hon blev rädd för att inte kunna bottna. Hur ska hon kunna undvika den djupa sidan av bassängen hela terminen? Kompisen Naima har lovat att rädda Annika om hon hamnar under vattnet. Hon skulle vilja gå tillbaka till den mindre bassängen, men hur pinsamt skulle inte det vara när simskoleläraren har sagt att hon kan simma tillräckligt bra för den djupa bassängen. Men om hon ska kunna ta simmärken måste hon våga simma över hela bassängen. Hon kan inte vända varje gång hon kommer till mitten, som markeras med en blå boll. Att inte våga simma på djupt vatten känner många barn igen sig i. Boken av Alma Thörn rekommenderas för 6-9 år och har drygt 100 sidor. Jag tror den är illustrerad av författaren själv.  

Kär på riktigt?

Kär på riktigt?

Det börjar en ny kille i Nellies klass, Ludvig. Nellies kompisar Clara, Zoey och Alice tycker att Nellie passar bra ihop med Ludvig. Speciellt Alice pressar Nellie till att fråga om Ludvig vill gå på dejt.  Nellie tycker verkligen om att vara tillsammans med Ludvig. Men hon känner sig inte kär. Fast hur känns det egentligen när man är kär? Nellies mamma är kär, men Nellie känner inte igen känslorna när hon frågar. Men hon har kul tillsammans med Ludvig. De får vara med Ludvigs moster i ett lajv-spel, alltså ett evenemang där man låtsas vara någon annan, lite som ett skådespel, fast man gör det i skogen, eller som i det här fallet, i en stor sal där de leker att det är 1600-tals bal med två släkter som inte gillar varandra. Nellie har jätteroligt. Nellie har en sjukdom som gör att hon ibland får jätteont och knappt kan gå. Ibland måste hon använda elrullstol hemma. I skolan står en vanlig rullstol lutad mot väggen, ifall hon skulle behöva den. Hennes bänk är längst framme i klassen, närmast dörren. De andra hjälps åt att skjutsa Nellie i rullstolen om det behövs för ibland har hon så ont i armarna att hon inte orkar ta sig fram själv.  Alice är jättebossig, och vill bestämma över allt och alla. Hon får Ludvig och Nellie att pussas framför hela klassen och efteråt blir de retade för det. Hon retar Clara som har så många finnar i ansiktet. Hon är skrytsam och berättar om sitt liv när hon bodde i USA, att hon varit på Beyonces konsert och träffat Neil Armstrong, den första människan på månen. Men Armstrong dog väl för flera år sedan! Nellie blir misstänksam mot Alice, samtidigt som hon inte vågar berätta för Ludvig hur hon känner för honom. Hon måste ta mod till sig och konfrontera dem båda! Boken är skriven av Emma Vestman och har drygt 180 sidor. Den rekommenderas för 9-12 år. Jag läste boken som e-bok, så den möjligheten finns också.   

Labyrinten

Labyrinten

Den här gången tipsar jag om en serie som heter Labyrinten, rekommenderat för 12-15 år. Det är en trilogi med tre delar av Eva Susso. Labyrinten utspelar sig i framtiden, när världen har delats in i tre områden. Flickan Paris och pojken Kairo (döpt efter huvudstäder som inte längre finns) besöker dem alla och försöker anpassa sig. Den rätta vägen handlar om ett ökenlandskap där Paris bor med sina föräldrar. Diktatorn Franco har total makt över folket med hjälp av en massa förbud, vakter och spioner. Om man gör det minsta lilla förbjudna hamnar man i den fruktade labyrinten, där man får irra omkring så länge man lever. Det går rykten om att ingen som slängs in i labyrinten kommer ut igen. Paris' föräldrar hamnar där en natt och Paris flyttar in hos kompisen Kairo. De har hittat en liten bok om världen före det stora kriget. Paris lägger boken i en plastpåse och gräver ner den vid ett träd. Ibland när ingen ser gräver de upp boken och tittar på bilder från livet förr. De drömmer om att få uppleva havet. Det är mycket varmt i öknen. En kyss mellan Paris och Kairo leder till att Kairo slängs in i labyrinten och Paris träffar flickan Lima. Även Paris kommer att hamna i labyrinten. I Den kalla staden har Paris och Kairo med hjälp lyckats ta sig ut ut labyrinten. De tror att vägen leder dem till havet men de kommer till en mycket kall stad där skillnaden mellan fattig och rik är mycket stor. För att överleva kölden följer Paris och Kairo med några ungdomar som lever i utanförskap i utkanten av staden. Men där flödar sprit och droger och ungdomarna hugger ihjäl varandra utan känslor. Paris och Kairo måste fly från staden när Paris utsätts för ett övergrepp.  I Den rättvisa världen återser de Lima och kommer till den tredje delen av världen. Där är alla vänliga, alla har bruna kläder och kortklippt hår, även kvinnorna. Där är det rättvist och alla ler. På tisdagar äter man fisk. Det är som en idyll. Men Lima vägrar anpassa sig och ordnar demonstrationer. Vågar Paris och Kairo fortsätta att umgås med henne när hon har så starka åsikter? Lima tas till fånga och lär känna ledaren för den rättvisa världen. Kanske kan Lima övertyga ledaren om att ändra på vissa regler. Måste verkligen alla ha bruna kläder? Om man inte vill det då? Eller om man inte vill klippa håret kort? Varför måste alla se likadana ut?  Labyrinten är spännande, lättläst litteratur för ungdomar. Varje bok har runt 70-80 sidor. Intressant att läsa. 

Tomtarnas tävling

Tomtarnas tävling

Årets sista boktips handlar om tomtenissar som tävlar om att få åka med julbocken i hans släde för att dela ut julklappar åt världens barn på julafton. En av slädtomtarna har hoppat av och nu behöver man en ersättare. Man ordnar därför en tävling där åtta tomtenissar får tävla i en rad olika grenar för att ta sig till den stora finalen. Tomtenissen Noel är åtta år, minst av alla deltagare. Han får en liten ren att tävla med. Han är inte bäst på något, men hans stora önskan är att få åka med julbockens släde på julafton. Grenarna de tävlar i är bland annat att skotta renbajs, hugga snyggaste julgranen och klara sig igenom ett snöoväder. Tomtarnas tävling av Johanna Thydell är en adventsbok, det vill säga man kan läsa ett kapitel om dagen, från 1 december till 24 december. Men naturligtvis kan man även läsa hela boken på en gång eller dela upp den under några juldagar när man väntar på att julbocken äntligen ska komma.  Boken har 96 sidor och rekommenderas för 3-6 år, men äldre barn uppskattar säkert också boken.

Kalle som lucia

Kalle som lucia

Det är dags att plocka fram luciakronor och vita klänningar ur skåpen. Den här veckan tipsar jag om en luciabok.  Kalle vill vara Lucia i skolan. Han tycker Lucia är så vacker med sina ljus och sin krona. Han blir glad när han vinner lottningen om vem som ska vara Lucia. Men läraren och rektorn tycker att det ska vara en flicka som är Lucia, för det brukar det ju vara. Kalle får vara stjärngosse istället med en strut på huvudet! Men det vill inte Kalle! Kalle måste smida en listig plan så att han kan vara Lucia i skolan. Det här är en bilderbok av Anette Skåhlberg. Den är vackert illustrerad av Katarina Dahlquist. 29 sidor. 3-6 år. Det finns fler böcker om Kalle. Kalle med klänning och Kalle blir kär. Jag rekommenderar också andra böcker av Skåhlberg, t.ex. Giraffserien, som handlar om två giraffer som har en annorlunda famij. Jösta och Johan, Junior börjar förskolan och Juli slår knut. Boken "Junior vill ha syskon!" finns inte på Boksampo, men det är också en del av Giraffserien. Jag tror det är del två.

Balladen om sångfåglar och ormar

Balladen om sångfåglar och ormar

Jag återkommer till ett boktips som jag skrev 2020. Det handlar om Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins. Boken har nu blivit film och hade premiär i mitten av november. Även i Finland kan man se den på bio nu. Det handlar om den fjärde boken om hungerspelen, men den utspelar sig långt före Katniss och Peeta kämpar för sina liv på arenorna. Det handlar om de 10:e hungerspelen. President Coriolanus Snow är i boken endast 18 år. Han ska bli mentor för en av deltagarna. Familjen Snow har hamnat i djup ekonomisk kris och deras framtid hänger på den unge Snow.  Deltagarna kommer till huvudstaden i handbojor och förs till ett zoo så att människor och sponsorer ska kunna titta på dem som djur. Snow blir mentor för den sämsta tänkbara deltagaren, flickan i distrikt 12, det distrikt Katniss och Peeta kommer ifrån. Boken följer Coriolanus Snow före, under och efter hungerspelen. Han fattar tycke för den unika flickan, Lucy, som kommer från Flocken, en grupp som reser runt i olika distrikt och sjunger. Snow tvingas utbilda sig till fredsväktare och hamnar i distrikt 12.  Har man inte läst något om hungerspelen, borde man först läsa de tre böckerna Hungerspelen, Fatta eld och Revolt, eller åtminstone se på filmerna. Den tredje boken gavs ut som två filmer. Boken rekommenderas för de övre tonåren eller unga vuxna på grund av händelser som sker inne på den amfiteater-liknande arenan där spelarna kämpar om sina liv. Boken har över 500 sidor. Den är full av dramatik och känslor och ger en bra bild av hur president Snow hade det i sin ungdom. Det var ingen dans på rosor.  

Tvillingvärlden

Tvillingvärlden

Guldmånen, av Charlotte Cederlund, är den första delen i serien om Tvillingvärlden. Ella har inga syskon, inte i vår riktiga värld. Hennes tvillingbror Elliot dog vid födseln. Men en dag efter ett gräl med sina föräldrar hittar hon en magisk lucka som helt plötsligt uppenbarat sig på hennes tråkiga innergård. Nyfiken tar hon sig in genom luckan och hamnar i en skog med vackra växter. Där träffar hon en blå fjäril, Akilon, som talar med henne. En gammal man, Abbe, kommer springande mot henne, först verkar han arg. Han frågar var hon har varit så länge. Fattar hon inte att han har varit orolig? Hon måste övertyga den gamla mannen om att hon heter Ella, inte Elliot.  Abbe tar med Ella till sin lilla stuga och bjuder på middag. Det visar sig att Elliot är försvunnen. Abbe berättar att Tvillingvärlden är en plats där en tvilling som dött väntar på sitt syskon så att de tillsammans kan gå vidare. Ella kunde komma in till Tvillingvärlden eftersom Elliot behöver hennes hjälp. Kanske kan hans teckningar hjälpa Ella att hitta honom? Han har ritat dansande flickor med vita klänningar och gröna fötter. Fjärilen leder henne till en plats där älvorna dansar och vidare till en mörk grotta som Abbe sa att hon absolut inte fick gå in i. Men hon måste ju hitta sin tvillingbror! Andra delen i serien heter Förstenad. En kall vinterdag efter skolan upptäcker hon den magiska luckan igen. Elliot behöver henne! Nu gäller det att lösa ett konstigt fall med djur, människor och andra levande varelser som blir förvandlade till sten! Abbe har hela trädgården full med djurstatyer och när Abbe själv förvandlas till sten blir det bråttom. Ella och Elliot hittar en ledtråd i en bok som Abbe har i famnen där han livlös sitter i en stol i trädgården. De ger sig ut på en resa i Tvillingvärlden för att hitta den som förvandlar levande varelser till sten och för att stoppa den. I drakbergen hittar de en drake som också är förvandlad till sten. Vad är det för hemska krafter som till och med kan förvandla en stor, eldsprutande drake? Och hur ska de förstenade djuren och människorna bli sig själva igen? Går det ens, eller är de förstenade för alltid? Böckerna har ca 100 sidor var och är vackert illustrerade i färg av Anna Westin. Åldersrekommendation 6-9 år eller lite äldre. Det är en spännande och vacker serie om syskonkärlek. Ella och Elliot har vuxit upp utan varandra men de känner ändå ett starkt band till varandra. Nästa år kommer den tredje boken i serien, Magitjuven. 

Gosedjursfesten

Gosedjursfesten

Idag, 27 oktober, är det Nalledagen! En bok som passar in på temat är Gosedjursfesten av Elin Johansson. Berättar-jaget kommer till förskolan och har glömt att det var idag de skulle ta med sig sina gosedjur till skolan. Pappa har bråttom och hinner inte åka hem för att hämta Frassen. Den lilla flickan är så ledsen. Fröken försöker erbjuda andra gosedjur, men inget gosedjur i världen är bättre än Frassen. Då tar fröken fram det långa repet med öglor. Alla barnen beger sig mot flickans hem för att hämta Frassen. Det blir ett äventyr med mycket som händer. De åker buss, råkar tappa bort barn på vägen, någon får hål på byxorna. Hemma hos flickan konstaterar de att de inte har någon nyckel! Men kanske kan de ta sig in i huset på ett annat sätt. Väl tillbaka i förskolan igen väntar en stor överraskning!  Bilderboken har 25 sidor och är vackert illustrerad av Hanna Granlund. Den rekommenderas för 3-6-åringar. En annan bok i serien för 3-6-åringar är Pyjamaspartyt. Där ska barnen sova över i förskolan. De tar med sig sovsäckar, pyjamas, gosedjur och annat som behövs. Fröken poppar popcorn och de har så mysigt och ska se på film. Men föräldrarna som lämnar sina barn på skolan på kvällen verkar inte vilja gå därifrån.  Även Pyjamaspartyt har 25 sidor och är illustrerad av Hanna Granlund.

Fejk

Fejk

Fejk av Anders Blentare handlar om Nikaj och kompisen Alice som provspelar för en skolpjäs. Deras stora idol ska komma och regissera pjäsen. Jag minns inte regissörens namn, det kan ha varit Fiona, men jag är inte säker. Man ska spela Romeo och Julia. Nikaj ljuger och säger att hon har erfarenhet av att spela teater.  Nikaj väljs med till pjäsen, men det gör inte Alice. Där brister något mellan dem, Alice börjar vara tillsammans med andra kompisar, för Nikaj är det bara pjäsen som gäller. Regissören vill att de satsar allt. Hon bjuder in journalister och har provspelningar för några klasser. Nikaj kämpar med att komma ihåg sina repliker och det är flera som tycker det är fel att låta Nikaj spela Julia. Affischer sätts upp i skolan, med Nikajs ansikte på, men snart är det någon som klottrar på affischerna. Det dyker också upp ett Instagram-konto där man skriver att Nikaj är fejk och man spelar in videon från provspelningen där något med flit får Nikaj att tappa bort sig och inte komma ihåg replikerna.  Nikaj undrar över vem som kan vara så elak mot henne. Är det verkligen Alice som gör det av avundsjuka eller är Alice oskyldig? Nikaj bestämmer sig för att visa hela skolan att hon inte är fejk, att hon minsann är rätt för rollen som Julia! Fejk är första delen i en serie som heter "Känd!". Den andra delen är Alla utom du, som handlar om Matteo. Matteo är son till en av Sveriges största artister och folk känner honom från Instagram och TV-soffor. Han har kompisar, men känner sig ensam. Så möter han Molly som säljer godis under mammans spelningar. Matteo blir jättekär i Molly men Molly verkar inte alls bry sig om Matteo. Jag har lyssnat på Fejk som ljudbok. Boken har drygt 80 sidor, medan Alla utom du har knappt 80 sidor. De klassas som lättlästa och rekommenderas för 9-12-åringar. Blentare har också skrivit en serie om fotboll för nybörjarläsare, 6-9 år. City BoIS heter laget. Fem böcker om City BoIS har kommit ut, så håll utkik efter de böckerna för fotbollsintresserade. 

Fejk

Fejk

Fejk av Anders Blentare handlar om Nikaj och kompisen Alice som provspelar för en skolpjäs. Deras stora idol ska komma och regissera pjäsen. Jag minns inte regissörens namn, men det var en ung känd skådespelerska. Man ska spela Romeo och Julia. Nikaj ljuger och säger att hon har erfarenhet av att spela teater.  Nikaj väljs med till pjäsen, men det gör inte Alice. Där brister något mellan dem, Alice börjar vara tillsammans med andra kompisar, för Nikaj är det bara pjäsen som gäller. Regissören vill att de satsar allt. Hon bjuder in journalister och har provspelningar för några klasser. Nikaj kämpar med att komma ihåg sina repliker och det är flera som tycker det är fel att låta Nikaj spela Julia. Affischer sätts upp i skolan, med Nikajs ansikte på, men snart är det någon som klottrar på affischerna. Det dyker också upp ett Instagram-konto där man skriver att Nikaj är fejk och man spelar in videon från provspelningen där någon med flit får Nikaj att tappa bort sig och inte komma ihåg replikerna.  Nikaj undrar över vem som kan vara så elak mot henne. Är det verkligen Alice som gör det eller är hon oskyldig? Nikaj bestämmer sig för att visa hela skolan att hon inte är fejk, att hon minsann är rätt för rollen som Julia! Fejk är första delen i en serie som heter "Känd!". Den andra delen är Alla utom du, som handlar om Matteo. Matteo är son till en av Sveriges största artister och folk känner honom från Instagram och TV-soffor. Han har kompisar, men känner sig ensam. Så möter han Molly som säljer godis under mammans spelningar. Matteo blir jättekär i Molly men Molly verkar inte alls bry sig om Matteo. Jag har lyssnat på Fejk som ljudbok. Boken har drygt 80 sidor, medan Alla utom du har knappt 80 sidor. De klassas som lättlästa och rekommenderas för 9-12-åringar. Blentare har också skrivit en serie om fotboll för nybörjarläsare, 6-9 år. City BoIS heter laget. Fem böcker om City BoIS har kommit ut, så håll utkik efter de böckerna för fotbollsintresserade. 

Pappas påhittade barndom

Pappas påhittade barndom

Moa har jättetråkigt. Pappa bara jobbar och han har gömt hennes mobiltelefon. Skärmtiden är slut. Sen börjar han tjata om sin barndom igen. Men Moa blir lite nyfiken. Pappas barndom låter påhittad och konstig. Pappa berättar om halltelefonen med nummerskiva (Tänk! Bara en telefon för hela familjen!), barnprogram som gick en halv timme på tv varje dag. Hade man inte möjlighet att titta just när det gick på tv, kunde man inte se det på nytt senare. Inte fanns Youtube eller Google på den tiden. Pappa bygger en telefon av två muggar och ett snöre. Moa fattar inte hur det funkar. Varför var telefonnumren så korta på den tiden?  Sen vill pappa cykla till farfar, men först måste de pumpa däcket och söka efter hjälmar. Fast när pappa var liten hade ingen hjälm och inget  säkerhetsbälte i bilen. Pappa cyklade jämt. Ingen hade tid att skjutsa honom till träningar. Nu vill han alltså cykla till farfar, trots att de inte vet om han är hemma eller vill ha besök och trots att Moas cykel är för liten. Hon får göra som de gjorde förr, sitta på pakethållaren och hålla i sig i pappa. Men aj, vad det skumpar och hoppar. Hon får ont i rumpan. Det blir mörkare och mörkare. Hur ska de hitta till farfar? De har ju ingen gps eller någonting. Och skogen är så stor. Tänk om de cyklar vilse! Eller tänk om det kommer farliga älgar! Pappas påhittade barndom av Jesper Lundqvist är en rolig bok som handlar om skillnaden mellan generationer. Moa hittar pappas gamla skidor i garaget, men det är inga vanliga skidor. Istället är de korta och breda, av rött plast. Och så den konstiga digitalklockan med en pytteliten ruta. Runt 50 sidor har boken och rekommenderas för 6-9-åringar. Intressant att läsa om en tid när varken datorer, internet eller streamingtjänster fanns.  

Jacks öde

Jacks öde

Martin Olczak har skrivit många böcker om pojken Jack och hans familj. Det finns fem serier (Jakten på Jack, Spådomen om Jack, Jacks förbannelse, Legenden om Jack, Jacks öde), i alla serier ingår fyra böcker, utom i Jacks öde, där det hittills kommit ut tre. Klicka på länken nedan för att se bokhyllan om Jack där alla hittills utkomna böcker finns med: Böcker om Jack  I det här boktipset ska jag berätta lite om de två första böckerna i Jacks öde. Den första heter Vargar på T-centralen. T-centralen är en tunnelbanestation mitt i Stockholm. När Jack vaknar är han på strålande humör. Han har sett fram emot den här dagen länge. Det är Tanto-cupen, en innebandyturnering med lag från hela Sverige. Jacks lag ska delta. Men vid frukosten förändras planerna när familjen upptäcker att Jacks finger håller på bli osynligt. Jack är på uselt humör när de plötsligt måste ta båten till Birka, en ö där vikingar levt. Jack kan glömma innebandyn! På Birka hittar de en gammal runsten. Någon vill ändra Jacks öde och därför blir han allt mer osynlig. Om de inte lyckas stoppa förbannelsen i tid, kommer Jack att bli helt och hållet osynlig och då upphör han att finnas till.  När han senare på kvällen återvänder hem upptäcker han att det inte finns någon rostbrödsverkstad, utan i stället en resebyrå. Hans mamma verkar inte känna igen honom och påstår att hon inte träffat Jacks pappa. Bedrövad vandrar han iväg och träffar en talande ekorre som ber honom ge sig av till T-centralen. Där överfalls han av vargar! Andra boken heter Havsmonster på Finlandsfärjan. Jack har räddats av en gammal kvinna. Jag vill inte avslöja vilken relation hon har till Jack, det kommer fram i boken. Kvinnan tar med honom till sina två systrar. De måste ha tag på ödets tråd för att kunna stoppa den onda magin från vikingatiden. Men något går fel under mötet och kvinnan och Jack måste snabbt boka en kryssning till Finland. Jack förstår inte varför. På kryssningens disco ska de träffa två personer som kanske kan hjälpa till. Tyvärr blir deras knepiga situation ännu värre och Jack blir mer och mer osynlig. Nu är det bråttom att hitta ödets tråd. Hur ska de lyckas? Hammaren på Hötorget är den tredje boken i serien. Den har jag inte läst ännu, men Jack och den gamla kvinnan fortsätter leta efter ödets tråd. Tyvärr är de inte ensamma om att söka nystanet. Det är gömt på ett hemligt och förtrollat ställe som inte ens kvinnan känner till. Om serien är uppbyggd på samma sätt som de andra serierna om Jack borde de hitta en lösning i den fjärde boken (Ragnarök i Stockholm city), som borde komma ut i oktober 2023. Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar, men går bra att läsas även av äldre. De har många cliffhangers, det vill säga kapitlen slutar dramatiskt och man vill läsa ännu ett kapitel för att se hur det går. Böckerna är runt 100 sidor och illustrerade i svartvitt av Anna Sandler.

Amors pilar

Amors pilar

Amors pilar (som på pärmen heter Guide för att inte bli kär) handlar om Teddy och Tilly som har varit kompisar hela livet. De bor dessutom grannar med varandra. Teddy är besatt av Katherine, och vill göra gott intryck på henne för att försöka vinna hennes hjärta. Han vill att Tilly hjälper till. Teddy anmäler sig till en amatörteatergrupp som ska sätta upp en show som kallas Amors pilar. Den består av sång och små scener ur olika pjäser och musikaler. Tilly följer med som moraliskt stöd, men råkar bli indragen som regiassistent. Katherine är en av skådespelarna och där finns även andra ungdomar och äldre människor som vill vara med i showen, där intäkterna går till välgörenhet.  Hemma verkar Tilly få ta huvudansvaret för sin farfar som kommer för att bo med dem. Farfar börjar visa tecken på demens och kallar Tilly för Sarah, hans frus namn. Tilly tycker till en början att det är otäckt att ha en gammal dement man hemma hos sig. Farfar pratar ofta om den trebenta, tandlösa katten som bor hos Teddy men som tillbringar minst lika mycket tid hos Tilly. Det är meningen att farfar ska åka till ett center för att spela brädspel tillsammans med andra minnessjuka, men när Tilly kommer dit med honom kan hon inte tänka sig farfar i det sällskapet. Hon tar med farfar till teatergruppens övningar och det visar sig att farfar är en mästare på att spela piano. Han spelar piano medan de andra sjunger. Den något udda teatergruppen tar sig an farfar och han blir en viktig del i gänget. Men allt är inte en dans på rosor och frågan är om Teddy ska få någon chans på Katherine, eller är det så att Katherine istället vill ha Tilly? Och kommer farfar kunna spela på föreställningen i den slutsålda teatern? Deras värsta mardröm slår in en dag när de upptäcker att farfar utan ett spår försvunnit från teaterns övning. Och hur går det för Teddy som skadar sig? Kommer han att kunna ställa sig på scen tillsammans med Katherine?  Boken har ca 400 sidor och är skriven av den tyskfödda, men i England bosatta Wibke Brueggemann. Den rekommenderas för 12-15-åringar eller äldre. 

Barnhemmets hemlighet

Barnhemmets hemlighet

Clara ska tillbringa sommaren ute i ödemarken tillsammans med pappa och hans flickvän Malin. Mobiltelefonerna saknar oftast täckning och Clara får klättra upp på en hög sten för att kunna kommunicera med omvärlden. Tur att Claras kompis Eli ska komma och bo där några nätter. Pappa och Malin har köpt ett gammalt hus som de ska renovera och göra till Bed & Breakfast. Det är mycket att göra, pappa vill att Clara och Eli hjälper till. Men det händer mystiska saker i huset. Clara ser fotspår av barn i dammet på golvet och hon hör konstiga ljud. I ett av rummen som Clara hjälper till med hittar de ett budskap när Clara rivit ner de gamla tapeterna. HJÄLP! står det på väggen. Malin blir allt tröttare och blekare ju längre tid som går. Vad är det med henne egentligen?  Clara har hittat en gammal dagbok i en låda med böcker. Dagboken skrevs av en flicka i Claras ålder. Clara och Eli söker upp flickan som nu är en kvinna. Hon berättar hur familjen hastigt lämnade huset. Clara och Eli bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt i huset förr i tiden och till sin hjälp får de en journalist som kommer för att skriva om pappa och Malins nya planer. De får veta att huset var barnhem en gång i tiden, att där bodde flickor och att en flicka försvann. Clara och Eli läser också om bron som rasade i älven i närheten av huset 1939, alldeles innan andra världskriget började. Kan det ha något att göra med händelserna och hur ska de hjälpa den osalige anden att komma till ro? Kanske kan de ge upprättelse genom att lösa fallet och skriva om det i tidningen?  Barnhemmets hemlighet är en spännande bok, skriven av Elin Holmberg. Boken har 140 sidor och rekommenderas för 9-12-åringar.

Pages