Äventyret i vattenlabyrinten

Äventyret i vattenlabyrinten handlar om Desta som har en damm i sin trädgård. Men det är farligt att vara där, säger mamma. Desta vill ändå gärna gå dit och en varm sommardag tappar hon sin keps i dammen. Hon försöker ta upp den men råkar trilla i dammen! Hon upptäcker att hon blivit jätteliten, eller är det annat runtomkring som blivit jättestort? Hon träffar ett grodyngel, med huvud och svans. Til heter grodynglet. Tillsammans med Til börjar Desta vägen genom en farlig labyrint, för det är ända sättet att ta sig ur dammen igen. 

Desta och Til stöter på stora, otäcka vattendjur. För att ta sig vidare måste de svara på kluriga gåtor. De måste också ta sig förbi andra hinder på vägen, t.ex. gråsuggor som biter tag i byxorna och röda kärlekskvalster som försöker få Desta och Til att stanna hos dem för alltid. Desta blir även som hypnotiserad av sniglar som sakta rör sig i en spiral på väggen. Slutligen träffar de en salamander som kräver ett lösenord, men inte har de väl hört eller sett något lösenord i labyrinten? Hur ska Desta ta sig ut ur labyrinten utan lösenord?

Andra boken i serien heter Äventyret i tomatdjungeln. Här råkar Desta sparka sönder ett fönster med en fotboll, och springer till växthuset för att gömma sig från mamma. Även här blir Desta liten och träffar på Til, som nu blivit en riktig groda med armar och ben. De ser en pil uppåt på en tomatplanta och förstår att det bara finns en väg ut. Att klättra uppåt längs tomatplantorna, ända till taket. Här finns även chiliplantor och gurkplantor.

Även i den här boken måste Desta och Til svara på gåtor för att komma vidare. Liksom i första boken stöter de på hinder som tar dem vidare. Bland annat måste Desta äta sig igenom en av världens starkaste chili, Carolina Reaper, och Desta blir anfallen av en massa bladlöss. Til får leta upp en nyckelpiga. De sägs ju älska bladlöss. Längs vägen ser Desta att någon ristat in bokstäver i plantorna; H, F, I osv. Men Desta har inte tid att fundera över vad bokstäverna betyder. Inte ännu. Högt uppe i växthuset får de syn på en av Destas värsta rädslor; ett stort getingbo! 

Böckerna rekommenderas för 6-9-åringar. Det är Emmy Abrahamson som skrivit böckerna om Desta och Til och de har vackra illustrationer. Ca 70-80 sidor vardera.