Det instängda spöket

Petrus Dahlin har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Den här veckans boktips handlar om en ny serie för nybörjarläsare som han håller på att skriva. Spökräddarna heter serien.

Första boken heter Det instängda spöket. Tvillingarna Sara och Sam har tråkigt under sommarlovet. Föräldrarna har stressigt i restaurangen som ligger i samma byggnad. Då visar pappa dem ett hemligt rum i husets källare. Farmor och farfar som tidigare bodde i huset trodde på spöken, utomjordingar och sådant. De hade uppfunnit olika saker för att kommunicera med spökena och fånga dem. Nu får barnen ta över farföräldrarnas uppfinningar. Inte för att det finns spöken, men det kan ju vara roligt att testa de olika grejerna och få tiden att gå snabbare. Så tycker de att de hör ett svagt rop på hjälp. Men vad är det egentligen de hör? Och var finns spöket, om det nu är ett spöke? De får hjälp av en mystisk kvinna som kallas Alias. Hon menar att ropen på hjälp kommer från huset med restaurangen. Kan det verkligen stämma?

Andra boken är Det rädda spöket. Här befinner sig Sara och Sam på badstranden när de får höra om en familj som nyligen flyttat till ett hus där det verkar finnas ett spöke. Sara och Sam erbjuder sig att hjälpa till. Familjen är mycket rädda för vad som händer i huset. Sara och Sam tar med sin utrustning sent på kvällen och förbereder sig för att vara uppe på natten och se om de kan kommunicera med spöket som skriker. 

I slutet av böckerna finns ett galleri med spökena. I bok ett heter spöket Shpeke och i bok två förekommer ett spöke som heter Espejo. Det finns tio ramar i galleriet, vilket får mig att gissa att det kommer att bli en serie med tio böcker, eller åtminstone tio spöken som hittas och räddas. 

Sofia Falkenhem har illustrerat i svartvitt. Böckerna har en åldersrekommendation på 6-9 år. Jag väntar med spänning på fler böcker i serien.