Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

Veckans boktips handlar om pojken Tom Gates. De som gillade att läsa om Greg Heffley i Dagbok för alla mina fans, kommer även att gilla att läsa om Tom Gates. Han tycker om att skriva och teckna om sin vardag. Det handlar om skolan, vad som händer hemma, den irriterande storasystern Delia, kompisen Derek och deras jobbiga klasskompis Marcus. Tom sitter bredvid Amy i skolan, och det tycker han mycket om. Han är lite förtjust i Amy.

I den här boken, som är den andra i serien, söker Tom och Derek en trummis till sitt nya band Dogzombies. Tom får tandvärk och så gör klassen en utflykt ut i naturen. Dogzombies får en spelning på ett äldreboende och så ska Toms pappa fira sin födelsedag. Det är mycket som händer i Toms liv. Tom är duktig på att komma med påhittiga ursäkter för att ta sig ur olika knipor.

Det är brittiska Liz Pichon som har skrivit serien om Tom Gates. Det är också hon som har ritat alla små och stora teckningar i boken. Ibland kan det bara ett litet huvud av Tom, ibland ögon som stirrar eller andra små detaljer. Bilderna kan även vara stora som en hel sida. Liz använder sig av olika fonter och ibland kan ett ord stå i versaler eller tjocka bokstäver. Boken har 340 sidor, men de många bilderna och olika fonterna gör att det ändå inte tar så lång tid att läsa boken. Den är ganska lättläst. Hittills har det kommit nio böcker om Tom Gates. Böckerna rekommenderas i åldern 9-12 år.

Här följer böckernas ordning:

1. Tom Gates fantastiska värld

2. Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

3. Tom Gates - Allt är underbart

4. Tom Gates (nästan bara) smarta idéer

5. Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer)

6. Tom Gates extra roliga grejer (eller inte)

7. Tom Gates - En liten gnutta tur

8. Tom Gates - Ja! Nej. (Kanske...)

9. Tom Gates - Bäst i klassen (typ)