Oväntat besök

Tobias är en helt vanlig tonårspojke. Han är tillsammans med Leila, en av sina klasskompisar. Tobias vill gärna gå hem till Leila, men hon verkar inte tycka att det är så bra idé. Hon träffar gärna Tobias hemma hos honom, men inte en enda gång har han varit hemma hos henne. Så en dag bjuder hon över honom på middag! Tobias är nervös. Hur ska han klä sig och vad ska man säga när man kommer dit. Mamma vill att Tobias tar med sig en ask choklad, det är artigt när man går bort på besök. Han läser Leilas textmeddelanden igen, bara för att vara säker. Leila har träning och kommer inte att vara hemma när Tobias kommer. Hon kommer hem lite senare.

Nervöst ringer Tobias på dörrklockan och en gammal man öppnar dörren. Leilas farfar! Leila har berättat om honom och sagt att farfadern är senil och inte talar svenska längre. Visst verkar farfadern lite virrig när han bjuder in Tobias till vardagsrummet. Men Tobias tycker att han är bra på att tala svenska. Tobias ger honom chokladasken och den gamle mannen börjar genast äta.

Men var är de andra? Leilas mamma som ska koka mat och lillasystern. Och var är Leila? Borde hon inte ha kommit hem redan? Farfadern kallar Tobias för Sven. Kanske har han glömt vad Tobias egentligen heter. Det här är mycket konstigt, tycker Tobias. Ännu konstigare blir det när Leila skickar ett textmeddelande och frågar om han inte ska komma snart!

Boken om Tobias är lättläst och riktar sig till tonåringar. Den har ett läsbarhetsindex på 16 och är graderad som en tvåa på en skala från ett till fem. Boken har bara 42 sidor. Det är Nypon förlag som gett ut boken. De har en övertygelse om att alla, barn, unga och vuxna måste lära sig läsa. Därför har de lättlästa böcker även för ungdomar och vuxna, så att de kommer igång med läsandet ifall de känner sig osäkra.

Det är en rolig bok. Det här är åttonde boken i en serie som kallas Typiskt Tobias! Det är Kerstin Lundberg Hahn som skrivit böckerna om Tobias. Här är alla delar i serien som hittills kommit ut:

Sista hållplatsen

Kaos i skallen

Pank och kär

Stopp, stanna!

Dagens hjälte

Bara vänner?

Blodigt allvar

Oväntat besök

Boken kan varmt rekommenderas för unga, ca 12-15 år, som känner sig osäkra med läsandet, för att de kommer från ett annat land eller annars bara tycker att läsning är jobbigt eller tråkigt.