Preludium och andra noveller

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I dessa utsökta stämningsnoveller om barn, kvinnor, älskande par och gamla fröknar drömmer sig Katherine Mansfield tillbaka till sin barndoms solbelysta ängar - lekfullt och vemodigt.
Men bakom denna ungflicksgestalt skymtar en medveten, mogen diktare. Som en röd tråd går jämsides med saknaden efter barndomens förlorade paradis en nästan mystisk vilja till bättring och rening.
I hennes litterära kvarlåtenskap finns förutom ungdomsdikter, brev och dagböcker även noveller, av vilka man i detta urval återfinner bl. a. de kända "Garden partyt", "Sällhet", och "Vid Crescent Bay". Här målar Katherine Mansfield naturen med en så förundrad friskhet och sina människor - framför allt kvinnor och barn - med en så mjuk känslighet, att hon har kommit att räknas till den engelska litteraturens mästare.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

257

Språk

Översättare

Lisätietoja

Novellerna är hämtade ur novellsamlingar "Bliss and other stories", "The Doll’s house", "The garden party".