Vuoden 2023 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat ovat selvillä

Sivupiiri
16.1.2023

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Topelius-palkinnon saa Elina Pitkäkangas teoksestaan Sang (WSOY 2022).
Palkintoraadin perustelut:
”Dystopinen romaani pitää yllä hienoa ja synkkää tunnelmaa Fusangin valtiosta. Sang on eeppinen kertomus nuoresta, joka yrittää taistella totalitaristen valtion mahdottomia olosuhteita vastaan. Kong Dawei liittyy kapinallisiin joukkoihin, ja henkeäsalpaavat tilanteet seuraavat toisiaan. Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma on lumoavaa. Ihmisen valinnoista syntyy ketju, joka paitsi liittää meidät toisiimme, myös määrittää lopulta sitä, mitä ja keitä olemme. Sang on kertomus rakkaudesta, mutta ennen kaikkea se on kertomus moraalista: kaikesta siitä, mitä olemme valmiita tekemään toistemme vuoksi.”

Arvid Lydecken -palkinnon saa Tuomas Marjamäki teoksestaan Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen (kuv. Antti Nikunen, WSOY 2022).
Palkintoraadin perustelut:

”Kalle-Ilmarin maatilalla elävä Unikko-varsa löytää itsensä: hän tajuaa olevansa maailman ainoa nollasarvinen. Tuomas Marjamäen esikoislastenkirja leikittelee riemukkaasti identiteetti-, ystävyys- ja itsetuntemus teemoilla. Nolliksen maailmassa kaikki on mahdollista ja ennen kaikkea riemukasta. Kirjan kerronnasta on mahdotonta olla innostumatta. Sen huumori on lämmintä ja terävää. Nolliksesta innostuvat lasten lisäksi kaikki sellaiset lukijat, joilla on taipumus nähdä arkinen elämä harmaana. Kirjan viisaus synnyttää lukijassa kiitollisen olon.”

Topelius-palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoiselle kotimaiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle kotimaiselle lastenkirjalle. Palkinnot jakaa Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Ne rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan vuosiluvun mukaisesti 2023 euroa.

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry
Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat 2023 Kirjasammossa