Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat on valittu

Sivupiiri
14.1.2022

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Suomen Nuorisokirjailijat ry myöntää vuosittain Topelius-palkinnon korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken –palkinnon korkeatasoiselle lastenkirjalle. Vuoden 2022 palkinnonsaajat on julkistettu tänään 14. tammikuuta.

Topelius-palkinnon saa Anniina Mikama (s. 1977) teoksestaan Myrrys (WSOY 2021). Palkintoraati perustelee valintaansa: ”Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle. Tarinan päähenkilö on orpo Niilo-poika, joka päätyy pelottavan ja mahtavan myrryksen, tietäjän, oppipojaksi. Myrrys on fantastisen upealla kielellä kirjoitettu seikkailu, jonka maailma tulee lukijan lähelle: tarinaan uppoutuessaan voi suorastaan kuulla korpimetsän huminan ja oksien rasahdukset askelten alla. Myrrys on teoksena ajaton. Aihepiirinsä, sujuvan kerrontansa ja mieleenpainuvien hahmojensa ansiosta kirjassa on aineksia aikansa klassikoksi.”

Arvid Lydecken –palkinnon saa Reetta Niemelä (s. 1973) ja Katri Kirkkopelto (kuvitus) teoksestaan Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus 2021). Palkintoraadin perusteissa kerrotaan näin: ”Mustan kuun majatalo on ensimmäinen osa jännittävää ja mukaansatempaavaa sarjaa, jossa fantasiamaailma muodostaa uskottavan ja ehjän kokonaisuuden yhdessä todellisen maailman kanssa. Reetta Niemelän lumoava tarina ja monimuotoinen, viehättävä miljöö vetoavat ja tekevät lukukokemuksesta nautittavan. Jännittävä romaani on kirjoitettu kauniilla, huolellisella ja ajoittain hulvattoman hauskalla kielellä, ja kertomuksen hahmot ovat monipuolisia ja kiehtovia.”

Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri. Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkintojen arvo on vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa palkinnoista:
Suomen nuorisokirjailijat ry
Sivupiirin kirjahylly Topelius ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaista