Tiiliskivi-palkinto Otto Lehtiselle

Ajankohtaista
23.2.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tämän vuoden Tiiliskivi-palkinto on myönnetty Otto Lehtiselle (s. 1987) romaanista Nämä kallisarvoiset asiat (Gummerus). Teos on Joensuusta kotoisin olevan ja helsinkiläistyneen kirjailijan toinen romaani.

Raati perusteli valintaansa näin: "Teos on samanaikaisesti intensiivinen ja viipyilevä kokonaisuus. Se käsittelee useita suuria teemoja, kuten perhesuhteita, väkivaltaa ja yksinäisyyttä useiden henkilöhahmojen kautta, ja onnistuu siinä uskottavasti. Kieli on tarkkaa ja jättää lukijan nieleskelemään kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Kerronta antaa tilaa tehdä omia johtopäätöksiä tapahtuneesta, ja kuljettaa määrätietoisesti otteessaan. Lehtinen kuvaa sekä vanhuutta, että lapsuutta vakuuttavasti. Erityismaininta siitä, kuinka onnistuneesti iäkäs aviopari on kirjoitettu tarinaan väkivallan, muistisairauden ja koston teemojen keskelle. Nämä kallisarvoiset asiat jättää sanattomaksi!”

Tampereen kirjallisuustieteen opiskelijoista koostuva raati luki kymmeniä kotimaisia teoksia, joiden joukosta finaaliin valittiin viisi teosta. Palkinnon tarkoituksena on antaa huomiota teoksille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. Muut neljä finaaliteosta olivat tänä vuonna:

Karoliina NiskanenTilhi (Bazar Kustannus)
Jarkko VolanenVarjoihmiset (Teos)
Hanna TuominenKaikki vesi kädellä (Aviador)
Tarja LeinonenTuohitähtipuu (Karisto)

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoja:
Tiiliskivi-palkinto 2020

   
Kirjailijakuva: Marek Sabogal / Gummerus