Pääskynen-kunniakirja Päivi Heikkilä-Halttuselle ja Onnimanni-palkinto Etana Editions -kustantamolle

Sivupiiri
8.10.2018
5. - 7.10.2018 järjestetyillä Turun kirjamessuilla jaettiin Pääskynen-kunniakirja ja Onnimanni-palkinto
 

Pääskynen-kunniakirja

Suomen nuorisokirjailijoiden Pääskynen-kunniakirjan saa tänä vuonna tutkija, kriitikko, luennoitsija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, joka on jo kolmen vuosikymmenen ajan toiminut lasten- ja nuortenkirjallisuuden saralla. 
 
Johtokunnan perustelut:
”Päivi Heikkilä-Halttunen on toiminut kolmen vuosikymmenen ajan lasten- ja nuortenkirjallisuuden saralla tutkijana, kriitikkona, luennoitsijana ja tietokirjailijana, ja työ jatkuu edelleen.
Lastenkirjahylly-blogissaan, jonka "Rouva Huu" perusti vuonna 2009 vastavoimaksi median hupeniville lasten- ja nuortenkirjallisuuskritiikeille, hän esittelee alan kirjallisuutta ammattikriitikon laadulla. Blogissa ei ole mitään ikä- tai muutakaan ryhmää rajattu pois, vaan tasapuolisesti näkyviin pääsevät niin kuvakirjat, lasten tietokirjat kuin nuortenromaanitkin, ja painotus on selkeästi kotimaisessa tarjonnassa.
Suomen Nuorisokirjailijat haluaa kiittää Päivi Heikkilä-Halttusta Pääskynen-kunniakirjalla pitkäjänteisestä työstä suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden hyväksi.”
 
Vuonna 1981 perustettu Pääskynen-kunniakirja jaetaan nuorisokirjallisuuden tutkimuksen edistämisestä ja ko. kirjallisuuden tunnetuksi tekemisestä.
 

Onnimanni-palkinto 

Vuoden 2018 Onnimanni-palkinto myönnetään Jenni Erkintalon ja Réka Királyn luotsaamalle Etana Editions -kustantamolle. Kustantamo on erikoistunut kuvakirjoihin ja se palkitaan rohkeudesta ja visionäärisyydestä, jolla se on edistänyt kuvakirjojen arvostusta Suomessa.
 
Onnimanni-raadin perustelut:
”Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat luotsanneet vuonna 2014 perustamaansa Etana Editions -kustantamoa rohkeasti ja visioihinsa uskoen.
Etana on kiiruhtanut hitaasti ja harkitusti eteenpäin – tuntosarvet herkästi ojossa.
Etanasta on muutamassa vuodessa tullut varteenotettava toimija suomalaisella lastenkirjakentällä. Sen monipuolinen kuvakirjavalikoima haastaa myös isompia kotimaisia kustantamoita muistamaan, kuinka iso merkitys kuvakirjalla on pienen lapsen esteettisen maun, muotokielen ja taidekasvatuksen koulijana.”
Lastenkirjainstituutin yksittäiselle henkilölle tai yhdistykselle myönnettävää Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Tunnustuspalkintoon kuuluu Marjatta Kureniemen saturomaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.
 
Palkintoraatiin kuuluivat toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (pj.), kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, kuvittaja Jani Ikonen, FT, emeritaprofessori Leena Kirstinä sekä toimittaja Anu Tuomi-Nikula.
 
 
Katja Kyllönen/Sivupiiri

Ajankohtaista Sivupiirissä