Sarjakuva-Finlandia 2021 käsikirjoittaja Pauli Kalliolle ja 22 eri sarjakuvapiirtäjälle

Ajankohtaista
28.3.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Mato Valtonen valitsi kymmenen finalistin joukosta vuoden 2021 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi käsikirjoittaja Pauli Kallion ja 22 eri sarjakuvapiirtäjän sarjakuva-albumin Ammatti: käsikirjoittaja (Suuri Kurpitsa 2020).

Kallion käsikirjoittamien juttujen piirtäjinä ovat JP Ahonen, Saila Juuti, Ulf K, Jussi Karjalainen, Kati Kovács, Maarit Kytöharju, Karri Laitinen, Mika Lietzén, Jan Lindström, Reetta Niemensivu, Christer Nuutinen, Pentti Otsamo, Ville Pirinen, Tomi Riionheimo, Jii Roikonen, Tiitu Takalo, Petteri Tikkanen, J. Tilsa, Piipa Toivonen, Sami Toivonen, Katja Tukiainen ja Sami Vähä-Aho. Teos kokoaa yhteen parikymmentä Kallion kirjoittamaa lehtisarjakuvaa. Kramppeja & nyrjähdyksiä, Ornette Birks Makkonen, FC Palloseura, Sekametsä, Onnen lahjat ja Lyhenevä kesä ovat tutuimpia. Niille tekevät seuraa Suhteita ja suhteettomuuksia, Annan ja Oton olohuone, Josefiina leipoo, Sirri ja Rautiainen sekä monet muut vähemmän tunnetut.

Mato Valtosen perusteli valintaansa näin:
Kisan paksuin teos, mutta puolustaa kokoaan hyvin. Tekijä eli Pauli Kallio on mukana muista poikkeavalla konseptilla, eli käsikirjoittajana eri piirtäjille. Tarina on kuitenkin yhtä tärkeä kuin sen kuvitus. Niiden synkatessa niin syntyy nautittava kokonaisuus. Paljon erilaista, mutta kuitenkin kaikilla on yhteinen tekijä, korostaen tässä sanaa tekijä. Kirjan tarinoihin on lähes aina piilotettuna isompiakin ajatuksia. Pienellä paneutumisella löytää monenlaisia oivalluksia.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5.000 euroa. Vuonna 2021 ehdolla oli 45 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Tutustu finalisteihin Kirjasammon sivuilla:
Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat 2021


Photographer: Kyuu Eturautti

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoja:
Sarjakuva-Finlandia