Odotettuja kirjauutuuksia – syksy 2016

Teemaesittely
22.6.2016
Toimitukselta: Teos | Kirjailija | Teema

Jos keväällä ilmestyi paljon kiinnostavaa kirjallisuutta, syksyllä sitä vasta julkaistaankin! Kirjasammon toimittaja esittelee nyt lyhyesti kustantajien etukäteistietojen perusteella, mitkä teokset tarttuivat erityisen kiinnostavina silmään kirjasyksyn 2016 tarjonnasta. Tulevat kirjat tarjoavat uusia näkökulmia moniin aiheisiin, jotka ovat saaneet aikaan keskustelua viime aikoina Suomessa ja muuallakin maailmassa. Hyvää ja rentouttavaa kesää sekä sen jälkeen koittavaa kirjantäyteistä syksyä kaikille lukemisen ystäville!

 

Suomenkieliset romaanit

Anna-Kaari HakkarainenKristallipalatsi (Tammi)

Romaani esittelee nykymaailman menoa täydellisiä hetkiä kuvaavan bloggarin kautta, mutta mysteeriksi kääntyvän tarinan taustalla vaeltaa myös historiaa Oscar Wilden myötä. Myytti Narkissoksesta tulee näkyviin virtuaalisessa ajassamme.

Antti HeikkinenMatkamies maan (Siltala)

Esikoisromaanillaan ja Juicesta sekä Heikki Turusesta kirjoittamillaan elämäkerroilla lukijoiden arvostusta keränneen Heikkisen toisessa romaanissa lakkautetulle ammattikoululle perustetaan pakolaiskeskus. Ajankohtaisen tarinan ajavat liikkeelle ikiaikaiset aiheet: muutos, raha ja rakkaus.

Mikko-Pekka HeikkinenPoromafia (Johnny Kniga)

Toisen Heikkisen toisessa romaanissa ollaan Lapissa, jossa Utsjokea hallinneen suvun keskinäinen riitely aiheuttaa lopulta suoranaisen jengisodan, jonka toisena osapuolena on rikollinen moottorikelkkajengi…

Kari HukkilaTuhat ja yksi (Teos)

Hukkilan esikoisromaani kertoo maailmojen rajoista ja niille pystytettävistä vahtitorneista. Tässäkin kirjassa on syntynyt sukuriitaa, ja kertojan ja hänen ystävänsä keskustelut näyttävät Euroopan jatkuvan katastrofin ja poikkeustilan.

Hanna-Riikka KuismaViides vuodenaika (Like)

Lintufobiasta kärsivä Luna jäljittää muististaan kadonneita vuosia terapiassa. Uskaltaako hän seurata fobiaansa liittyviä muistikuvia? Samaan aikaan tapahtuu arkijärjen ylittäviä asioita…

Annamari MarttinenTörmäys (Tammi)

Huolimattomasti eletty sekunti muuttaa monen elämän, kun sattuu onnettomuus. Kirja kuvaa tarkasti henkilöiden kulkua kohti kaiken mullistavaa hetkeä. Olisiko toisin valitseminen ollut matkan varrella mahdollista?

Heidi Mäkinen
Ei saa mennä ulos saunaiholla (Karisto)

Humoristinen esikoisromaani kertoo kahdesta kerrostalonaapurista ja toisen kissasta. Kummankin naisnaapuruksen elämään tulee seikkailuja joko miesten tai muiden elämää hämmentävien asioiden muodossa. Kissa puolestaan närkästyy ja kokee syömishäiriöitä.

Saija NissinenUkinpoika (Atena)

Novellikokoelman aiemmin julkaisseen Nissisen ensimmäinen romaani on sukutarina voimalan työnjohtajasta ja hänen jälkeläisistään. Ihmiset kaikkoavat patriarkaalisen työnjohtajan ympäriltä ja yksi lapsenlapsista päätyy mukaan politiikkaan nousten merkittäviin johtotehtäviin.

Miika NousiainenJuurihoito (Otava)

Menestyskirjailijan uudessa teoksessa isänsä hylkäämälle pojalle selviää vuosien jälkeen juurihoidossa, että hänellä on huonokarmaisen purukaluston lisäksi veli, josta hän ei ole ollut tietoinen. He päättävät lähteä selvittämään isänsä kohtaloa aina toiselle puolen maailmaa. Juurihoidon oikeudet on myyty Italiaan jo ennen julkaisua.

Mike Pohjola1827 (Gummerus)

Vuonna 2011 suositun hevimusikaalin Turun palosta kirjoittanut Mike Pohjola on nyt tehnyt aiheesta romaanin. Kuka sytytti palon 4.9.1827 ja miksi? Historiallinen katastrofiromaani yhdistää pulpia ja romantiikan epookkia.

Riikka PulkkinenParas mahdollinen maailma (Otava)

Kirjallisuutemme näkyvimpiin nimiin kuuluvan Pulkkisen uusi romaani kertoo parikymppisen Aurelian perheestä, jossa on sairautta, surua ja kipeitä muistoja. Jotain tapahtui Berliinissä yli 20 vuotta sitten. Joku kulkee Aurelian kannoilla ja tietää asioista enemmän kuin hän…

Joni PyysaloAlaska (WSOY)

Novelleja ja runoja aiemmin kirjoittaneen Pyysalon ensimmäinen romaani kertoo monenlaisista tämän ajan ilmiöistä: talous, porno, sosiaalinen media, yrittäjyys, nettiseksibisnes, masennus, tarkoituksettomuus, muistin monimutkaisuus… Teos on monitasoinen kirjallinen ansa.

Riku RujoLacrimosa (Minerva)

Rankka esikoisromaani kertoo vankilaan henkirikoksesta joutuneen miehen pakomatkasta. Äkillisessä vapaudessakaan elämä ei ole helposti hallittavissa, vaan naisten ja huumeiden pyöritys vie lopulta syöksykierteeseen. Romaani tihkuu lihanhimoa ja levottomuutta.

Pirkko SaisioMies, ja hänen asiansa (Siltala)

Pitkän linjan kirjailijan uudessa teoksessa vanhan ystävän kuolema suistaa raiteiltaan kuusikymppisen asianajajan. Skeptisen ja tarkkanäköisen miehen ote lipsuu ja arvostelukyky hämärtyy. Lopulta myös tilinteon aika koittaa.

Juha SeppäläKuoppakaupunki (WSOY)

Yhdeksän vuoden parisuhteen jälkeen jätetty mies ajautuu elämässään sivuraiteelle, ajelehtii ja etsii lohtua maksullisesta seksistä. Sitä tarjoava nainen kuuntelee työpäivänsä jälkeen saarnamiestä. Maailma on muuttunut paikaksi, jossa ihmiset eivät löydä toisiaan.

Pajtim StatovciTiranan sydän (Otava)

HS:n kirjallisuuspalkinnon 2014 voittajan toinen romaani kertoo ensimmäisen tapaan albaaneista ja maahanmuutosta. Henkilöt ovat kuitenkin uusia: 90-luvun alun Tiranassa elävät nuori Bujar ja hänen ystävänsä Agim. Vuosituhannen lopun Roomassa nuori mies haluaa saada täysin uuden alun – hän asettuu lopulta Suomeen.

Tuula-Liina VarisHuvila (WSOY)

Vuonna 1929 omalaatuisen taiteilijan kanssa naimisiin menevä Raakel päätyy asumaan miehensä merkilliseen hirsihuvilaan. Sitten tytär syntyy, piika palkataan ja mies lähtee pois. Naiset jäävät kolmestaan huvilaan ja heitä koettelevat maailmaa muuttavat myrskyt.

Hanna WeseliusAlma! (WSOY)

Kirjan vuoden 2015 kirjoituskilpailun voittanut esikoisromaani on ilmaisuvoimainen kirja taiteesta, nykymaailmasta ja kriteereistä, jotka mittaavat ihmisyyttä ja naisen arvoa. Nykypäivän Suomen lisäksi kirjassa ollaan Wienissä vuonna 1907.

 

Käännösromaanit

Muriel BarberyHaltiaelämää (Gummerus)

Rakastetun Siilin eleganssin kirjoittajan uusi romaani kertoo kahdesta poikkeusyksilöstä: on kukkien kieltä ymmärtävä Maria pienessä burgundilaiskylässä ja ylimaallisen hienosti pianoa soittava Clara Italiassa. Kirja kasvaa myyttisiin mittoihin hehkuen runoutta, musiikkia ja taikaa.

Maylis de KerangalHaudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (Siltala)

Useita palkintoja saanut ranskalainen romaani kuvaa trillerimäisesti sydänsiirtoa. Teini-ikäinen surffaajapoika on koomassa eikä heräämisestä ole toivoa, keski-ikäinen sydänsairas odottaa puolestaan elinsiirtoa. Kirja pääsee koskettavalla tarinallaan syvälle ihmisyyden ytimeen.

Kate MortonSalaisuuden kantaja (Bazar)

Australialaiskirjailijan neljäs suomennettu kirja sijoittuu Englantiin. Vuonna 1961 joutuu 16-vuotias Laurel todistamaan järkyttävää rikosta, joka muuttaa hänen käsityksensä erityisesti äidistään. 50 vuotta myöhemmin Laurel on menestynyt näyttelijä, mutta tuon yhden päivän tapahtumat eivät jätä rauhaan.

Chigozie ObiomaKalamiehet (Atena)

Nigerialaissyntyisen Obioman Booker-palkinnon finalistina ollut teos vie myyttiseen ja traagiseen nykypäivän Nigeriaan. Neljä veljestä saa paikalliselta kylähullulta synkän ennustuksen, joka synnyttää laajoihin mittoihin paisuvan tapahtumasarjan.

 

SjónValaan suusta (Like)

Islantilainen Sjón on saanut näkyvyyttä niin Björkin sanoituksia kirjoittamalla kuin useissa maissa julkaistuilla kirjoillaan. Tämä historiallinen pienoisromaani kertoo vuodesta 1635, jolloin runoilija ja itseoppinut parantaja karkotetaan autiolle saarelle, ja saarella hän kertoo hurjan tarinansa.

Hannele Mikaela TaivassaloIn transit (Teos)

Suomenruotsalaisen kirjailijan romaani kertoo ihmisistä liikkeessä, siirtymisistä ja kauttakuluista. Se puhuu myös muukalaisuudesta ja toisaalta siitä, kun tuntee kuuluvansa kaikkialle. Lisäksi kuvataan himoa ja rohkeutta antautua.

Mo Yan – Punainen durra (Otava)

Kiinalaisen nobelistin kolmannessa suomennetussa kirjassa häikäisevän kauniit pellot muodostavat taustan raadolliselle sodan ja kuoleman kuvaukselle, joka herätti kirjailijan kotimaassa kohua. Jälleen viina on merkittävässä osassa, tällä kertaa kirjan keskiössä olevan suvun omistaman tislaamon myötä.

 

Lyhytproosa ja runot

Jan ForsströmEurooppalaisia rakastajia (Teos)

Palkitun elokuvaohjaajan ja käsikirjoittajan esikoisteos on novellikokoelma, jonka tarinoissa tavoitellaan rakkautta, seksiä ja läheisyyttä. Onnen hetkien rinnalla vaanii nöyryytys, ja yhteys muihin on kuviteltu, kompromissi tai jopa väkivaltainen. Teräväkielinen ihmiskuvaus on tarkkaa.

Juhani KarilaOmenakrokotiilin kuolema (Siltala)

HS:n kirjallisuuspalkinnon finaalissa 2013 toiseksi tullut Karila jatkaa toisessa novellikokoelmassaan äkkiväärää tyyliä. Pienet ja suuret tarinat törmäävät, ja ihmisten ympärillä syntyy lukemattomia todellisuuksia ja universumeja, joiden tulevaisuutta ohjaa sattuma.

Tapani KinnunenRanskalainen suudelma (Savukeidas)

Turun katurunouden Grand Old Manin yhdeksäs runokokoelma on ranskalainen suudelma kuolemalta. Teoksessa heilutaan Haniassa, muistellaan kosimisia ja ryypätään vanhojen sankareiden haudoilla. 

Haruki MurakamiMiehiä ilman naisia (Tammi)

Maailmanlaajuisesti menestyneen japanilaiskirjailijan novellit kertovat rakastamisen vaikeudesta, kaipuusta ja himosta. Tarinoissa yhdistyvät surumielisyys, huumori ja fantasia kirjailijalle tuttuun tapaan.

Hannu RajaniemiNäkymättömät planeetat (Gummerus)

Kvanttivaras-trilogiastaan tunnetun tieteiskirjailijan uusi teos on novellikokoelma, joka sisältää surrealistisia satuja, avaruusoopperaa, pulp-henkeä ja kansanrunoudesta kumpuavaa melankoliaa. Mitä sitten, kun tekoäly on mahdollistanut kaiken ja ihminen kohonnut jonkinlaiseen jumalan asemaan?

Mihail ŠiškinKaunokirjoituksia (WSOY)

Laajalti kehutun Neidonhius-romaanin kirjoittaja käsittelee novelleissaan niin ihmisenä olemisen pienimpiä yksityiskohtia kuin suurimpia kysymyksiäkin. Miten voi opettaa ihmisiä rakastamaan totuutta valheille rakennetussa yhteiskunnassa? Kirjailijan keskustelukumppaneina tarinoissa toimivat Joyce, Nabokov, Gogol, Canetti ja Walser.

 

Dekkarit / jännitys

Markus AhonenSydämenmurskajaiset (WSOY)

WSOY:lle siirtyneen Markus Ahosen aiemmista teoksista on julkaistu keväällä pokkaripainoksia ja syksyllä on uuden dekkarin aika. Neljännen rikosylikonstaapeli Markku Isakssonista kertovan kirjan tarina lähtee kahden kohtalokkaaksi muodostuvan uintiretken tutkinnasta.

Risto IsomäkiHaudattu uhka (Tammi)

Palkittua tieteis- ja tietokirjallisuutta julkaisseen Isomäen uusi romaani on lähitulevaisuuteen sijoittuva toimintatrilleri. Isis tekee iskun Suomeen ja uhkaa vastaavilla muutakin Eurooppaa. Kohta havaitaan myös suuren määrän ydinpolttoainetta kadonneen.

Stephen KingMersumies (Tammi)

Kingin Edgar-palkitun trilogian avausosa kertoo kaupungista, joka lupaa ”tuhat varmaa työpaikkaa”. Suuret lupaukset johtavat työttömien jonottamiseen kadulla, ja heihin törmää tahallaan varastettu mersu. Myöhemmin tämä kahdeksan kuollutta jälkeensä jättänyt tappaja ottaa yhteyttä eläköityneeseen rikosetsivään…

Tuija LehtinenVäärä vainaja (Crime Time)

Tuija Lehtinen debytoi nyt dekkaristina! Teos aloittaa entisen poliisin Erja Revon tutkimukset. Lapsuudenystävän sukulainen on kuollut, mutta kuka lopulta haudattiin?

Thomas RydahlErakko (Minerva)

Parhaan pohjoismaisen dekkarin Lasiavaimella palkittu kirja alkaa Fuenteventuran lomarannalta murskaantuneena löytyvästä autosta. Sieltä löytyy lapsen ruumis, eikä tämän henkilöllisyys tunnu selviävän. Tapauksesta muodostuu saarella asuvalle erakoituneelle Erhard Jørgensenille lähes pakkomielle.

S. K. TremayneJääkaksoset (Otava)

Toinen identtisistä kaksostytöistä kuolee onnettomuudessa. Perhe on muuttanut syrjäiselle majakkasaarelle jättääkseen tragedian taakseen. Yhtäkkiä henkiin jäänyt tytär väittää olevansa kuollut sisarensa. Myrskyn eristäessä äidin ja tyttären kohtalokkaan päivän tapahtumat alkavat piinata äitiä…

 

Sarjakuvat

Kati KovácsKamileen labyrintti (WSOY)

Kotimaisen sarjakuvan tunnetuimpiin kuuluvan tekijän uutuudessa päähenkilönä on kuuro Kamilee, joka työskentelee ukkinsa lintukaupassa. Eräänä päivänä hän näkee kaupan vakiasiakkaan luona epäilyttäviä asioita ja astuu salaisuuksien labyrinttiin…

Emmanuel MoynotRanskalainen sarja: Myrsky kesäkuussa (Jalava)

Moynotin teos on sarjakuvaversio Irene Némirovskyn kirjasta Ranskalainen sarja. Saksalaisten sotilaiden vyöry saa aikaan kaaoksen Pariisissa 1940. Tuhansien pyrkiessä pakoon paljastuu ihmisten todellinen luonto, kun sivistyneen käytöksen ja ystävällisyyden tilalle astuu omanvoitontavoittelu ja halu pelastaa vain itsensä.

Jari PeltonenKylmälän murhat (Otava)

Koukuttava sarjakuvaromaani on dekkari Midsomerin murhien hengessä. Teoksessa selvitetään, kuka murhasi sokean hierojan. Tarina sijoittuu suomalaiseen miljööseen.  

 

Tieto

Marika Helovuo – Lukukipinän sytytyskirja (Avain)

Kirjallisuuskouluttajana toimivan Helovuon ensimmäisessä tietokirjassa esitellään (melkein) sata syytä tarttua kirjaan ja kerrotaan, miksi itse kunkin kalenterista kannattaa raivata tilaa lukemiselle. Lukuharrastuksen aloittamiseen on tarjolla myös runsaasti kirjavinkkejä!

Yrjö HosiaisluomaKirjallisuusoppi aapisesta äänirunoon (Avain)

Perusteellisesti tarkistettu ja päivitetty versio vuonna 2003 julkaistusta Kirjallisuuden sanakirjasta sisältää 1400 hakusana-artikkelia kirjallisuudesta. Kotimaisen ja kansainvälisen kirjallisuusterminologian ohessa viitataan läheisiin taiteen tai populaarikulttuurin aloihin.

Liisa Keltikangas-Järvinen
– ”Hyvät tyypit” (WSOY)

Temperamenttitutkimuksen uranuurtaja puhkoo käsityksiä täydellisestä työntekijästä ja kertoo temperamentin todellisesta vaikutuksesta työelämässä. Ovatko nykypäivän työelämässä esiintyvät arvostukset lopulta kuplia? Teos auttaa ymmärtämään paremmin niin itseään kuin työtovereitaankin.

Teemu KeskisarjaHulttio (Siltala)

Yksi Suomen luetuimmista historioitsijoista on uudessa teoksessaan perehtynyt Mannerheimin elämään ja erityisesti nuoruuteen. Edelleen suuria tunteita suomalaisissa herättävä marsalkka oli nuorena varsinainen ongelmakimppu. Miten hän nousi asemaansa?

Jarmo KorhonenVallantavoittelijat (Tammi)

Polemiikkia aikaisemmilla teoksillaan herättäneen Korhosen uutuus sisältää tiiviit henkilökuvat paristakymmenestä suomalaisesta poliitikosta ja avaa heidän menneisyyttään. Kirjassa paljastetaan myös kabineteissa käytävää raakaa valtataistelua, jossa ratkaistaan Suomen linja 2020-luvun maailmassa.

Norman OhlerHitlerin tabut (Like)

Kolmatta valtakuntaa käsittelevät aiheet ovat olleet pinnalla keväällä niin kaunossa kuin tiedossa, ja teema jatkuu myös syksyn kirjoissa. Ohlerin trillerimäisessä teoksessa käsitellään natsi-Saksan huumeista todellisuutta – metamfetamiinia käytettiin laajasti sotilaiden keskuudessa eikä sitä vältellyt itse Hitlerkään.

Anders RydellKirjavarkaat (Gummerus)

Myös Rydell kirjoittaa natsien toiminnasta, mutta keskittyy näiden toteuttamaan kirjallisen kulttuurin hävittämiseen. Vainojen ohessa miljoonia vainottujen kulttuurien kirjoja poltettiin ja ryöstettiin. Kirjailija on saanut tietokirjallisuuden August-palkinnon 2014 teoksestaan Hur nazisterna stal Europas konstskatter.

 

Scott StosselPelosta sekaisin (WSOY)

Ahdistuneisuushäiriöstä itsekin kärsivän kirjailijan teos on monipuolinen kuvaus ahdistuksen historiasta ja hoidosta. Asiantuntijoiden haastattelun lisäksi Stossel yrittää ymmärtää myös omaa piinaansa ja löytää sille jopa tarkoituksen.

Susanne Dahlgren (toim.) – Teheranin kodeissa, Kairon kaduilla (Otava)

Teos vastaa ympäri Eurooppaa tällä hetkellä pohdituttaviin asioihin: millaiseen arkeen nuoret aikuiset ovat tottuneet islamilaisissa maissa? Suomalaiset antropologit ovat viettäneet pitkiä aikoja kuudessa maassa nuorten aikuisten parissa. Uskonto vaikuttaa ihmisiin vahvasti, mutta ei kuitenkaan määrittele heidän koko elämäänsä.

 

Koonnut:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo
 

Toimitukselta