Kiti Kokkonen – ilmaisun sekatyöläinen

Kirjailijaesittely
14.11.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Itseään "ilmaisun sekatyöläiseksi" tituleeraava Kokkonen on sanansa mittainen nainen. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän työskenteli monenlaisissa tehtävissä mm. mainostoimistossa, kunnes ilmaisu vei kokonaan mukanaan. Kaksi romaania julkaissut Kokkonen on kirjoittanut näiden lisäksi myös kolumneja, sketsejä, vielä julkaisemattoman lyhytnäytelmän sekä artikkeleita lehtiin salanimellä. Hän oli Helsingin ylioppilasteatterin jäsen vuosina 2001 - 2006 ja on antanut äänensä useille suomennetuille piirroshahmoille, mm. Lisa Simpsonille vuonna 2007. Kokkonen näyttelee, laulaa ja juontaa televisiossa parhaillaan näkyvää Korkeasaari-ohjelmaa. Taipumus esiintymiseen lienee periytynyt vanhemmilta, jotka ovat pitkän linjan viihteen tekijöitä Suomessa: näyttelijä Titta Jokinen sekä viime vuonna edesmennyt elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Ere Kokkonen.

2000-luvulle sijoittuvat romaanit Terveisin Karo ja Purukumi karusellissa koostuvat molemmat sähköpostikirjeistä. Vuonna 2004 ilmestynyt Terveisin Karo on hyväntuulinen kokoelma kohta kolmikymppisen, juuri eronneen Karon kirjoittamista sähköposteista. Enimmäkseen Karo kirjoittaa ystävälleen, mutta myös vanhemmilleen sekä ex-poikaystävälle. Parisuhteen kariuduttua Karo asuu yksin, etsii vimmatusti unelmien prinssiä ja on eksyksissä. Teksti on sujuvaa ja hauskaa, Karo osaa myös nauraa itselleen. "Mieti, että mulla on murrosikä tässä iässä. Käsittämätöntä," hän kirjoittaa ystävälleen.

Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Purukumi karusellissa kertoo kahden ystävyksen, Ronjan ja Emilian tarinan. Lapsuusystävät alkavat pitää yhteyttä toisiinsa säännöllisesti, kun Ronja ottaa sähköpostitse yhteyttä Emiliaan ostaakseen tämän maalaaman taulun. Toinen naisista on naimisissa, toinen on menossa naimisiin. He käyvät viesteissään läpi nykyisiä ja entisiä puolisoita ja naisen elämää yleensä. Samalla, kun ystävykset kurovat kirjeissään umpeen vuosien taukoa yhteydenpidossa, saa lukija mahdollisuuden tutustua molempiin naisiin ja heidän elämäänsä. Kiinnostavaa on, kuinka naiset peilaavat omia nuoruuden odotuksiaan ja haaveitaan nykyhetkeen, aikuisuuteen, omaan elämäänsä.

- Minni Koroma -

Viimeksi päivitetty 23.2.2009
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 14.11.2011