Kreetta Onkeli - Elämää ei sen enempää.

Kirjailijaesittely
10.10.2011

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kreetta Onkelin Ilonen talo ei happane kirjaston hyllyissä. Kymmenen vuotta sitten ilmestyneen esikoisteoksen yksittäisten niteiden lainamäärät kertovat paljon: Arabianrannan, Kallion, Oulunkylän, Vuosaaren, Puistolan jne. niteillä on yli satakaksikymmentä lainaa kullakin. Ilonen talo ei ole viihdettä eikä jännitystä, silti lukijoita riittää vuodesta toiseen ja kirjat luetaan loppuun.

Ilonen talo sijaitsee Luhangalla Keski-Suomessa. Tomperin perheen levotonta elämää nähdään ja kerrotaan lapsen näkökulmasta. Isä on kuollut, äidille viina maistuu ja päässä muutenkin viiraa. Lukukokemus ei kuitenkaan ole ahdistava vaan jollain tavoin - iloinen.

Kertomus perustuu Kreetta Onkelin omiin lapsuuden kokemuksiin. Siksipä kirjailijaa pelottikin teoksen vastaanotto. Kirjastolehdessä julkaistussa haastattelussa Onkeli kertoo varautuneensa ankaraan ryöpytykseen kotikylässään, mutta "Ihmiset tulivat puristamaan kädestä. Eniten pelkäsin sitä, miten baarin porukka suhtautuu kirjaan. Siellä istui äijiä ja he näkivät minut ikkunasta. Yksikin tuli heti kättelemään ja sanoi että hyvä juttu kun teit sen. Hän sanoi, että sellaista oli elämä siihen aikaan. Kyllä siitä tuli lämmin olo."

Onkelin tuorein pienoisromaani Beige - eroottinen kesä Helsingissä (2005) on myös luettu ja varattu kirja. Beigessä irtaudutaan pikku kylästä kohti Helsingin riemuja, mutta päädytäänkin kaupungin laitamille sivukirjaston hämärään. Maailmaa tarkkaillaan nyt nuoren naisen näkökulmasta. Voiko siis mikään olla beigempää?

Esittely on aikaisemmin ilmestynyt vuonna 2005.

- Saara Ihamäki -  

 

Viimeksi päivitetty 7.11.2007
Teksti julkaistu Sanojen ajassa aikaisemmin.
Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 10.10.2011